OPINIONS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι πέντε πράσινοι "ήρωες"

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τους πέντε παίκτες που κράτησαν όρθιο τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, για το λάθος του Δώνη και την τακτική του Μαρτίνς που βοήθησε τους Πράσινους στο πρώτο ημίχρονο.

Ο βαθμός είχε ήρωες. Οι δύο τερματοφύλακες, οι Ινσούα, Κολοβέτσιος, Κάτσε βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να αντέξει τον βομβαρδισμό. Ο Παναθηναϊκός πήρε ένα μεγάλο αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκης, δέχτηκε γκολ ισοφάρισης στο 95ο λεπτό, όμως ακόμα και ο βαθμός είναι πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που άξιζε να πάρει.

Στην πραγματικότητα, ο Δώνης μπορεί να είναι ευχαριστημένος μόνο από την ψυχή με την οποία αμύνθηκε η ομάδα του και την σπάνια ικανότητα για ένα σύνολο με πολλούς άπειρους παίκτες να μπορέσει να αμυνθεί για τόσο πολλή ώρα σε χαμηλά μέτρα και να βγάλει άμυνα σε τόσες πολλές σέντρες. Ασφαλώς και το γεγονός πως πήραν βαθμό στο Καραϊσκάκης είναι κέρδος, όπως και ότι δεν σταμάτησαν να αμύνονται με αυτοπεποίθηση, όμως η εμφάνιση δεν ήταν ανάλογη με το στιλ ποδοσφαίρου που έχει δείξει αυτή η ομάδα πως μπορεί να παίξει.

Ο Παναθηναϊκός στο επιθετικό κομμάτι δεν έκανε τίποτα από αυτά που έπρεπε για να δικαιούται να πάρει αποτέλεσμα. Δεν κράτησε μπάλα, δεν κατάφερε να κάνει το δικό του παιχνίδι, να αλλάξει με σιγουριά μεταβιβάσεις και να σπάσει την τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν και η μεγάλη αποτυχία των παικτών του Δώνη: δεν μπόρεσαν να βγάλουν φάσεις στην πλάτη της αμυντικής τετράδας του Ολυμπιακού και επέτρεψαν στον γηπεδούχο σχεδόν σε όλο το παιχνίδι να παίξει με μεγάλη ασφάλεια σε πολύ υψηλά μέτρα.

ΕΥΝΟΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Παρόλα αυτά, στο πρώτο ημίχρονο το 0-0 το κράτησε σχετικά εύκολα, ευνοήθηκε από την διάταξη του Μαρτίνς που στην πραγματικότητα κράταγε πολλούς παίκτες εκτός περιοχής του Παναθηναϊκού. Ο Πορτογάλος τεχνικός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Νάτχο, αλλά συνέχισε να φοβάται να τον χρησιμοποιήσει στον άξονα. Η εικόνα του αγώνα έδειξε πως εντελώς αδικαιολόγητα χρησιμοποίησε δύο καθαρά αμυντικά χαφ απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιζε σε χαμηλά μέτρα με τρεις στόπερ, δύο αμυντικούς χαφ και είχε στην κορυφή της επίθεσης έναν φορ που δεν μπορούσε να καλύψει τα μέτρα που χρειαζόταν για να επιτεθεί. Επίσης για έναν λόγο που δεν μπορεί να εξηγηθεί, ο Φορτούνης στο πρώτο μέρος έπαιρνε πολύ περισσότερο πλάτος απ' ότι χρειαζόταν και ήταν εκτός παιχνιδιού. Με τους φιλοξενούμενους να μην είναι σε θέση να κάνουν από άποψη κατοχής και δημιουργίας αυτά που χρειάζονταν για να απειλήσουν, το σχήμα του Μαρτίνς έμοιαζε σαν να τους έδινε οξυγόνο. Ο Πορτογάλος τεχνικός σεβάστηκε πολύ περισσότερο τον Παναθηναϊκό και μέχρι να το καταλάβει, χάθηκε χρόνος και έδωσε την δυνατότητα στους αντιπάλους του να ατσαλωθούν με αυτοπεποίθηση τουλάχιστον στον τρόπο που αμύνονται. Ήταν μεγάλη ανάσα για την άμυνα του Παναθηναϊκού και τους επέτρεψε να κρατήσουν το 0-0 στο ημίχρονο, το γεγονός πως στον άξονα ο Ολυμπιακός δεν απειλούσε καθόλου με Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκη.

Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένας τα παιδιά, αλλά είναι πραγματικότητα πως για τρίτο ντέρμπι στην σειρά ο Χατζηγιοβάνης δεν μπόρεσε να κάνει αυτά που χρειάζεται από αυτόν ο Παναθηναϊκός. Υπήρχε φόβος και δισταγμός στην κατοχή μπάλας, εύκολες λανθασμένες πάσες και καμία βοήθεια από τον σέντερ φορ.

Ή τύχη όμως ήταν με το μέρος των παικτών του Δώνη και παρότι δεν έκαναν στο παιχνίδι αυτά που έπρεπε, προηγήθηκαν στο σκορ δίχως να έχουν καταφέρει να μπουν στην περιοχή και να σπάσουν την τελευταία γραμμή άμυνας των αντιπάλων τους. Εκεί έκανε λανθασμένη αλλαγή ο Γιώργος Δώνης. Κράτησε στο γήπεδο τον Μακέντα που έδειχνε πως δεν είναι σε θέση να προσφέρει καμία βοήθεια, έβγαλε από το γήπεδο τον Μπουζούκη, τον μοναδικό από τους τρεις που έπαιζαν πιο ψηλά , κρατούσε λίγο την μπάλα και είχε θάρρος στις επιλογές.

Πιθανότατα να πίστεψε ο Γιώργος Δώνης πως με αυτήν την αλλαγή θα έφερνε το παιχνίδι της ομάδας του πιο ψηλά και θα την έκανε πιο επικίνδυνη. Στην πραγματικότητα όμως αφαίρεσε κράτημα μπάλας από τον Παναθηναϊκό και άφησε στο γήπεδο ποδοσφαιριστές που έδειχναν πως δεν μπορούν να προσφέρουν. Σε αντίθεση με το παιχνίδι με την ΆΕΚ δεν πήρε καμία βοήθεια από τον Μουνιέ και είχε στο γήπεδο τρεις ποδοσφαιριστές που δεν μπορούσαν να του προσφέρουν το παραμικρό.

Μοιραία έμεινε σε πολύ χαμηλά μέτρα, επέτρεψε στον Μαρτίνς να ανεβάσει όλους τους παίκτες του και νομίζω πως ο Πορτογάλος πρέπει να μετανιώσει που δεν το έκανε νωρίτερα. Θα ήταν πιο ορθολογικό για τον Δώνη να έβαζε τον Μουνιέ στη θέση του Μακέντα. Θα βοηθούσε τον Παναθηναϊκό να είχε καλύτερο κλείσιμο αγώνα και τον Μουνιέ να αγωνιστεί σε χώρους που θα ήταν σε θέση να βοηθήσει και όχι στα πλάγια.

ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ασφαλώς και το τέλος του αγώνα έχει πολλά κέρδη για τον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλο πράγμα για αυτήν την νέα ομάδα που δημιουργείται να παίζει δυο σερί ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό και να μην χάνει κανένα. Την περασμένη εβδομάδα άξιζε να κερδίσει το ντέρμπι στο 1-0, έμεινε στην ισοπαλία. Στο Καραϊσκάκης η εικόνα ήταν καθολική υπέρ του Ολυμπιακού. Σε κάθε περίπτωση όμως έδειξε πως μπορεί να πολεμήσει, είχε παίκτες που υστέρησαν, βρήκε όμως και μαχητές.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Ο ΙΝΣΟΥΑ, ΗΓΕΤΗΣ ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ

Ο Ινσούα συγκλόνισε, έμοιαζε σεληνιασμένος, κέρδισε μόνος του όσους παίκτες πήγαν από την πλευρά του και με τον Μαρτίνς να ψάχνει λύσεις και να αλλάζει συνέχεια τους παίκτες-δημιουργούς πλευρές, όλοι βασανίστηκαν από τον Ινσούα, που πολλές φορές έφευγε και από τον χώρο αρμοδιότητάς του και έκοβε και τους ποδοσφαιριστές που ήταν για τον Κάτσε και τον Κουρμπέλη!

Για ακόμα μία φορά ηγέτης στην πράσινη άμυνα ήταν ο Κολοβέτσιος, που με τον τρόπο που έπαιζαν οι υπόλοιπες γραμμές έφεραν το παιχνίδι μέσα στην περιοχή. Κατεύθυνε υπέροχα την πράσινη άμυνα που κέρδισε πολλές δύσκολες μονομαχίες. Ασφαλώς έπαιξε ρόλο και η ανικανότητα του Ολυμπιακού, η έλλειψη μεγάλου φορ τύπου Μήτρογλου, Πρίγιοβιτς, Μπεργκ που χρειάζεσαι να έχεις για να κάνεις πρωταθλητισμό. Όμως έχουμε δει τα παλιότερα χρόνια να έχει λυγίσει η άμυνα του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκης με πολύ λιγότερη πίεση από αυτή που δέχτηκε από τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς.

ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΡΘΙΟ

Κέρδος η νέα μεγάλη εμφάνιση του άτυχου της βραδιάς, Σωκράτη Διούδη, αλλά και το πλούσιο ταλέντο που αποδείχτηκε πως έχει ο Κότσαρης, που μπήκε να κάνει ντεμπούτο στο πρωτάθλημα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Άντεξε και κράτησε τον Παναθηναϊκό σε ένα διάστημα που η άμυνα δεχόταν βομβαρδισμό και η απόκρουση του στο φάουλ του Χριστοδουλοπουλου, απέδειξε πως αυτό το παιδί έχει απίστευτα προσόντα.

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ

Ο Γιώργος Δώνης αποφάσισε να κατεβάσει τον Παναθηναϊκό με την τακτική του παιχνιδιού με την ΑΕΚ. Δικαιώθηκε με την επιλογή του να πάει σε τριάδα στόπερ, πιθανότατα να ήταν και ο μοναδικός λόγος που πήρε την ισοπαλία. Έδειξε δίκαιος και βοήθησε την ομάδα του χρησιμοποιώντας τον Κάτσε στο βασικό σχήμα. Η απόφασή του όμως να βγάλει τον Μπουζούκη και να κρατήσει στο γήπεδο τον Μακέντα ήταν μία μικρή καταστροφή. Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός τελείωσε με 8 παίκτες και έδωσε την δυνατότητα στον Ολυμπιακό, να πνίξει την ομάδα του.

Ασφαλώς και το τέλος των τριών ντέρμπι, βρίσκει τον Παναθηναϊκό ακόμα πιο δυνατό και μέσα στους στόχους που έχει βάλει. Βαθμολογικός στόχος είναι η πεντάδα, αγωνιστικός να βγουν ταλέντα, παίκτες που θα επανδρώσουν για τα επόμενα χρόνια την πρώτη ομάδα και μαζί τους να φθάσει ο σύλλογος στο επίπεδο που ανήκει και φυσικά να κρατήσει ζεστό τον κόσμο του. Μπορεί πραγματικά καλός να ήταν μόνο σε ένα από τα τρία ντέρμπι, όμως η ολοκλήρωση αυτού του δύσκολου κύκλου τον βρίσκει μέσα στους στόχους του, ακόμα πιο δυνατό, με μεγαλύτερες εμπειρίες και καλύτερη γνώση του ίδιου του εαυτού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ