OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο αποκλεισμός βαραίνει τον Μαρτίνς

Ολυμπιακός: Ο αποκλεισμός βαραίνει τον Μαρτίνς

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τον αποκλεισμό - σοκ του Ολυμπιακού από την Λαμία, τον Πέδρο Μαρτίνς που έκανε πείραμα στο πείραμα και άφησε τους "ερυθρόλευκους" χωρίς στόχους.

Αυτό που συνέβη στο "Καραϊσκάκης" ήταν ένα σοκ! Ζήσαμε μία από τις πιο απρόβλεπτες αποτυχίες στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού...

Είναι ξεκάθαρο πως πλήρωσε το ακραίο rotation του προπονητή του και έμεινε χωρίς στόχο για το υπόλοιπο της χρονιάς. Πάμε, όμως, να τα δούμε όλα ένα προς ένα:

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ομολογώ πως πολλές φορές αδυνατώ να καταλάβω πως σκέφτονται οι προπονητές. Πώς γίνεται να μην εξετάζουν όλα τα δεδομένα και να παίρνουν τόσο προβληματικές για τη δουλειά τους αποφάσεις... Δεν μπορεί ένας επαγγελματίας, να μην βάζει κάτω το πρόγραμμα, την πραγματικότητα της ομάδας του και να μην κατανοεί πού πρέπει να δώσει το βάρος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ολυμπιακός δεν είχε περιθώριο να χάσει το Κύπελλο. Δεν δικαιούταν ο Μαρτίνς να πάρει τόσο ακραίο ρίσκο σε αυτό το παιχνίδι. Για έναν οπαδό, για έναν δημοσιογράφο, μπορεί το ματς με την Λαμία να είναι χαμηλής επικινδυνότητας, δεν επιτρέπεται όμως να έχει την ίδια σκέψη ο προπονητής. Μέρος της δουλειάς του τεχνικού είναι να κρατά την ομάδα του συγκεντρωμένη. Αυτός, άλλωστε, αναλαμβάνει όλη την προετοιμασία και ζει την καθημερινότητα κάθε στιγμή. Δεν γίνεται να υποτιμά παιχνίδια.

Ο προπονητής έχει το δύσκολο και πολλές φορές βαρετό ρόλο, να κρατά την προσοχή και να ψάχνει για ακραίες δυσκολίες, ακόμα και να εφεύρει. Πολλές φορές ένας κόουτς κακοχαρακτηρίζεται όταν μετά από ένα αποτέλεσμα που κάνει να φαντάζει σίγουρη η πρόκριση, τονίζει σε δηλώσεις του πως δεν έχει κριθεί τίποτα. Θυμάμαι τον Ομπράντοβιτς για παράδειγμα να έχει πάρει την EuroLeague στο Βερολίνο και να μιλά στη συνέντευξη Τύπου για το επόμενο παιχνίδι με τον Άρη.

Είναι βαρετός αυτός ο ρόλος, όμως η δουλειά του προπονητή είναι να προσέχει για να μην συμβεί το ακραίο, για να μην σπάσει ο διάολος το ποδάρι του. Ο Μαρτίνς δεν πρόσεξε και το κακό έγινε...

ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Η ενδεκάδα που κατέβασε, αυτόματα δείχνει υποτίμηση του αγώνα. Ασφαλώς και θα γίνουν αλλαγές, δεν γίνεται όμως να γίνουν τόσες πολλές μαζί. Δεν μπορεί να παίξεις με δύο αριστερά μπακ, κάτι που φαντάζει ως παγκόσμια πρωτοτυπία. Πολλές ομάδες έχουν αναγκαστεί να παίζουν με δύο δεξιά μπακ, ελάχιστες με δύο αριστερά. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Μαρτίνς είχε τραυματία τον Ομάρ, αποφάσισε να ξεκουράσει τον Τοροσίδη και επέλεξε να πάει με τον Κούτρη δεξί μπακ.

Προσέξτε όμως. Ο προπονητής που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Κούτρη δεξί μπακ, δεν έβαλε μπροστά του για να τον προστατέψει τον βασικό δεξί εξτρέμ, ούτε καν τον αναπληρωματικό, αλλά τον Γκερέρο. Δηλαδή πείραμα στο πείραμα. Στο ίδιο παιχνίδι, λοιπόν, που ο Κούτρης έπαιξε δεξί μπακ και ο Γκερέρο δεξί εξτρέμ, κράτησε στον πάγκο τον Φορτούνη. Στο ίδιο παιχνίδι που τα έκανε όλα αυτά κράτησε στον πάγκο και τον Ποντένσε, στο ίδιο ματς έβαλε φορ τον Σολδάνο που δεν έχει δείξει πως τον πιστεύει και ιδιαίτερα.

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Έχει σημασία γιατί έκανε αυτό το ακραίο rotation ο Μαρτίνς. Επειδή τη Δευτέρα οι παίκτες του νίκησαν τον ΟΦΗ 5-1 και τη Δευτέρα έχουν να πάνε να παίξουν στην Ριζούπολη με τον ουραγό Απόλλωνα.

Μην τρελαθούμε κιόλας, το παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας ήταν προπονητικού χαρακτήρα, ο ΟΦΗ δεν έβαλε την παραμικρή δυσκολία στους παίκτες του Ολυμπιακού. Έκανε τόσο χαρούμενο τον Μαρτίνς με την εμφάνιση που έδωσε συγχαρητήρια στον Βέρα για την επιλογή του να παίξει φουλ επίθεση και να αφήσει την άμυνα του εκτεθειμένη.

Ασφαλώς και προπονητές που αντιμετωπίζουν με την προσέγγιση του Βέρα, θέλουν να βρίσκουν όλοι οι συνάδελφοί τους που κάνουν πρωταθλητισμό. Ο Μαρτίνς στον Χάβο που του έκανε τη ζωή δύσκολη και τον απέκλεισε δεν έδωσε συγχαρητήρια στην συνέντευξη Τύπου.

Φυσικά και υπάρχει κούραση. Κάποιοι ποδοσφαιριστές έπρεπε να πάρουν ανάσες, αλλά δεν υπήρχε λόγος σε κανένα παιχνίδι να γίνουν όλα αυτά μαζί. Πόσο μάλλον σε αγώνα που "δεν υπάρχει αύριο" αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του. Πόσο μάλλον όταν είναι ο μοναδικός στόχος που σου έχει απομείνει και όταν το προηγούμενο παιχνίδι σου, δεν έβγαλε την παραμικρή κούραση και το επόμενο είναι ο ουραγός Απόλλων.

Όσοι διαβάζετε όλα τα παραπάνω κάνατε την απλοϊκή σκέψη "ρε Τσάρλυ με την Λαμία έπαιζε που κατέβηκε με μισή ομάδα...". Σας αναφέρω απλά πως την ίδια σκέψη έκανε και ο Μαρτίνς, μόνο που για έναν προπονητή αυτή η σκέψη είναι ανεπίτρεπτο να γίνει.

Μόνο η ενδεκάδα που παρέταξε έκανε τους ποδοσφαιριστές να υποτιμήσουν τον αντίπαλο.

Ο ΧΑΒΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Έναν αντίπαλο με εξαιρετικό προπονητή που γνωρίζουμε πως δεν θέλει τα συγχαρητήρια μετά από 5άρα, αλλά θα παλέψει να κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει αυτός τα συγχαρητήρια στο τέλος. Τρεις συνεχόμενες φορές σε δέκα ημέρες τα έδωσε στον Δώνη, ήρθε η ώρα του Μαρτίνς.

Η Λαμία εκμεταλλεύτηκε πως η ενδεκάδα του Μαρτίνς την κράτησε ζωντανή στο πρώτο ημίχρονο, κράτησε το 0-0 και βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο για να παίξει τις ελάχιστες πιθανότητες της. Πήρε το θάρρος που της έδωσε η ενδεκάδα του Ολυμπιακού, πόνταρε στο γεγονός πως με ένα τέρμα θα είχε σκορ πρόκρισης και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου εμφανίστηκε με σκοπό να το βρει.

Βλέπετε παρότι ένα τέρμα άλλαζε την ομάδα που θα έπαιρνε την πρόκριση, ο Μαρτίνς δεν έκανε αλλαγή στο ημίχρονο. Είχε την ατυχία ο Πορτογάλος η μπάλα να τιμωρήσει ότι δεν σεβάστηκε το διακύβευμα του παιχνιδιού και η πρώτη τελική να πάει στα δίχτυα. Έβαλε σε ρίσκο το Κύπελλο για να εμφανιστεί η ομάδα του φρέσκια στην Ριζούπολη.

ΤΕΛΙΚΕΣ

Το κακό γι' αυτόν ήταν είναι πως η εικόνα του Ολυμπιακού μόλις μπήκαν οι Φορτούνης, Ποντένσε "φώναζε" πως αν ξεκινούσαν δεν υπήρχε περίπτωση να έχει πρόβλημα η ομάδα τους. Άλλωστε και η Λαμία είχε πολλές απουσίες. Για τον αριθμό των τελικών.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι! Είναι αδύνατον να αποκλειστεί μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός στο γήπεδο του από την Λαμία, να υπάρχει σκορ αποκλεισμού από το 52ο λεπτό και να μην υπάρχει τεράστια απόκλιση στις τελικές. Οι πραγματικές ευκαιρίες, πάντως, δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που μπήκαν ο Φορτούνης και ο Ποντένσε στο γήπεδο. Στο πρώτο μέρος η ομάδα ήταν εντελώς ασύνδετη...

Με όλα αυτά, ξεκαθαρίζω πως δεν αναιρώ τα καλά λόγια που έχω γράψει για τον Μαρτίνς στο παρελθόν, αλλά πως τον κρίνω ως απόλυτο υπεύθυνο για αυτόν τον ταπεινωτικό αποκλεισμό.

ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΣ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Πράγματι, δημιούργησε ένα σύνολο καλά προπονημένο που βγάζει τρεξίματα. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν ένα προπονητή να του επιτρέψει να έχει καλή φυσική κατάσταση σε μεγάλο βάθος σεζόν και να τον κάνει πιο δημιουργικό απ' ότι τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Μαρτίνς αποδείχτηκε δουλευταράς και τα πέτυχε. Το έδειξε το χορτάρι και κανένας δεν μπορεί να του το πάρει πίσω. Όμως η ομάδα που τα έχει όλα αυτά, χρειαζόταν καλύτερη διαχείριση σε σημαντικές στιγμές για να διεκδικήσει τους στόχους της.

Στην πραγματικότητα, ο Πορτογάλος έχει πολύ σημαντική ευθύνη για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν ήταν ανταγωνιστικός στην Τούμπα και φλέρταρε με τον διασυρμό. Έχει κατά την άποψη μου και την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό στο κύπελλο από την Λαμία. Έχει αποδείξει ο Πορτογάλος πως είναι δουλευταράς, όμως πιθανότατα να παίζει σημαντικό ρόλο πως δεν έχει κάνει ποτέ στην καριέρα του πρωταθλητισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ