OPINIONS

Ολυμπιακός: Να επενδύσει στα στημένα

CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (22:00) την Κρασνοντάρ και ο Τσάρλυ αναλύει τα υπέρ και τα κατά των δυο ομάδων. Σε ποια σημεία υπερτερούν οι Πειραιώτες, σε ποια οι Ρώσοι και τα σημεία "κλειδιά".

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Είναι μεγάλη η ευκαιρία που του παρουσιάζεται να επιστρέψει στο επίπεδο που ανήκει, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΠΙΟ ΒΑΡΥ ΟΝΟΜΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ομάδα του Μάρτινς θα πάει σε μία μάχη που θα έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα, που ανήκει στα κλαμπ που μετέχουν στο Champions League. Η Κρασνοντάρ, αυτήν την εβδομάδα θα παλέψει για την παρθενική της συμμετοχή. Συνολικά το όνομα του Ολυμπιακού είναι πιο βαρύ, όμως δεν θα πρέπει με τίποτα οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς να κάνουν το λάθος και να την υποτιμήσουν. Λάθος που έκανε ο Κονσεϊσάο και οι παίκτες του και μέχρι να πάρουν χαμπάρι τι συμβαίνει, βρέθηκαν να χάνουν με 3-0 και είχαν να ξεπεράσουν ένα βουνό.

Όταν έχεις στα χέρια σου το δεύτερο ευρωπαϊκό εισιτήριο, σε αυτήν την φάση της διοργάνωσης περιμένεις έναν πιο έμπειρο αντίπαλο από την Κρασνοντάρ που έχει μόλις 11 χρόνια ζωής, αυτή είναι όμως η μία όψη του νομίσματος.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Για την αντίπαλο του Ολυμπιακού έγραψα ένα αναλυτικό κείμενο την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα (21/8), θέλω να μείνω στο καθαρό αγωνιστικό πρόσωπο της ρώσικης ομάδας. Στα κομμάτια που θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός. Το όνομα της Κρασνοντάρ, είναι φανερά κατώτερο από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που διαθέτει.

Τον βαθμό ανταγωνιστικότητας μίας ομάδας, τον καταλαβαίνεις από τους χαφ που διαθέτει. Ο τεχνικός της Κρασνοντάρ, Σεργκέι Μάτβεεφ, χρησιμοποίει ένα καθαρό 4-3-3. Περιμένω να πάει με την τριάδα που είχε στα δύο παιχνίδια με την Πόρτο, δηλαδή χρησιμοποιώντας στο κέντρο τους Καμπόλοφ, Καμπελά, Βιλένα. Το θετικό για τους ερυθρόλευκους είναι πως πρόκειται για τρεις ποδοσφαιριστές, που μαζί στον άξονα έχουν αγωνιστεί μόλις τρείς φορές.

Και οι τρείς είναι μεταγραφές του καλοκαιριού και ο Ματβέεφ τους χρησιμοποίησε σαν τριάδα στους αγώνες με την Πόρτο και στο παιχνίδι που ήταν ανάμεσα σε αυτές τις δύο μάχες, με την Ρούμπιν για το πρωτάθλημα. Το θετικό, λοιπόν είναι, πως δεν είναι εύκολο να έχουν βρει μεταξύ τους χημεία, κάτι που οι παίκτες του Μάρτινς θα πρέπει να το αναδείξουν, η ποιότητα τους όμως είναι πολύ υψηλή.

ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ

Εδώ είναι που μπορεί να καταλάβει κανείς, πως το όνομα της Κράσνονταρ είναι πολύ πιο χαμηλό από τις δυνατότητες του ρόστερ της. Το δίδυμο Καμπελά, Βιλένα θα μπορούσε να κάνει διαφορά σε ομάδα που αγωνίζεται στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με βλέψεις το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα. Ομάδες ακριβές όπως η Μαρσέιγ, η Βαλένθια, η Μίλαν δεν διαθέτουν τόσο ποιοτικό δίδυμο στον άξονα τους.

Η Κράσνονταρ στο πρωτάθλημα Ρωσίας, τρέχει ένα ρεκόρ 4-1-1 δίχως να έχουν ενσωματωθεί πλήρως οι μεταγραφές. Ο Μπεργκ έχει αγωνιστεί 65 λεπτά σε τρία παιχνίδια σαν αλλαγή, ο Καμπελά 57 λεπτά με την Ζενίτ και 89 με την Ρούμπιν. Παρότι παρακολούθησα στιγμιότυπα από όλα τα παιχνίδια στο ρώσικο πρωτάθλημα, καταλαβαίνω πως η εικόνα δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική.

Η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Καμπελά, Βιλένα στον άξονα, μαζί με την ενσωμάτωση του Μπεργκ θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της στο επιθετικό κομμάτι. Πιο χρήσιμο είναι το παιχνίδι στο Ντραγκάο. Ο Μάρτινς πιστεύω θα πρέπει να έχει δείξει πολλές φορές το παιχνίδι στους παίκτες του, ώστε να γνωρίζουν καλά τι πρέπει να αποφύγουν.

ΕΤΣΙ ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟ

Η Κρασνοντάρ είχε την τύχη στο ξεκίνημα του παιχνιδιού να προηγηθεί με τέρμα μετά από εκτέλεση κόρνερ. Είναι το μοναδικό γκολ που έχει πετύχει φέτος μετά από στημένο, αν και η παρουσία του Καμπελά θα τους βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι.

Ο Κονσεϊσάο, μετά το τέρμα του Βιλένα, αγχώθηκε και έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, προσπάθησε να καθαρίσει γρήγορα και ανέβασε υπερβολικά ψηλά τις γραμμές του. Η παρουσία των Καμπελά, Βιλένα στον άξονα όμως βοήθησε στο να υπάρχει πολύ γρήγορη μετάβαση και ο Μπέργκ είναι ιδανικός φορ για να λειτουργεί σαν σκαλοπάτι μίας ομάδας που θέλει να παίζει γρήγορα και με ποιότητα από τον άξονα με σκοπό να αξιοποιεί την ταχύτητα των δύο εξτρέμ, κάτι που έκανε στο δεύτερο γκολ.

Η Κρασνοντάρ τιμώρησε την Πόρτο, πετυχαίνοντας δύο τέρματα με τον 19 ετών δεξί εξτρέμ Σουλεϊμάνοφ. Ο Κονσεϊσάο πλήρωσε ακριβά την επιλογή του να ανεβάσει ψηλά το βαρύ δίδυμο των Πέπε, Μακράνο και που οι ποδοσφαιριστές του δεν ασκούσαν πίεση όταν χανόταν η μπάλα.

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΧΑΜΗΛΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Δεν πρέπει με τίποτα, να αφήσει το κέντρο του Ολυμπιακού, χώρο και μέτρα στους Καμπελά, Βιλένα για να χτίσουν το παιχνίδι της ομάδας τους, αν αυτό συμβεί ο Ολυμπιακός θα δεινοπαθήσει. Την ομάδα του Μάρτινς την συμφέρει ο πιο χαμηλός ρυθμός, να παίξει με την εμπειρία, να πιέσει στον άξονα να μην αφήσει χώρους, να μην δώσει την ικανότητα στους Βάντερσον, Σουλεϊμάνοφ να πάρουν μπάλα όπως τους αρέσει δηλαδή πάνω στο τρέξιμο τους. Δεν είναι και τόσο δύσκολο, να χαλάσεις το παιχνίδι μίας ομάδας που οι τρεις κεντρικοί της χαφ, έχουν παίξει ελάχιστα μαζί.

Ένα από τα όπλα του Ολυμπιακού, σε αυτήν την μάχη έναντι της Κρασνοντάρ θα είναι η ομοιογένεια που διαθέτει και πως οι παίκτες του Μάρτινς έχουν παίξει περισσότερα παιχνίδια μεταξύ τους, απ' ότι αυτοί του Ματβέεφ. Είναι σίγουρο όμως και για να περάσει ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να το γνωρίζει πως μεσοεπιθετικά η Κρασνοντάρ έχει περισσότερο ταλέντο και να πάρει τα μέτρα του.

ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ

Βλέποντας τα παιχνίδια από το ρώσικο πρωτάθλημα, διαπίστωσα πως η άμυνα της Κρασνοντάρ έχει πρόβλημα στα στημένα και στις μάχες στον αέρα. Θα πρέπει ο Ολυμπιακός να βρει διαστήματα είτε σε στημένα, είτε σε ροή αγώνα που θα ευνοούν για να ανέβουν παίκτες στην αντίπαλη περιοχή και να εκμεταλλευτεί αυτή την συνθήκη.

ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Αποδείχθηκε και στα παιχνίδια με την Πόρτο, φαίνεται και από τους αριθμούς της στο πρωτάθλημα, πως δεν επηρεάζεται πολύ από το αν παίζει στην έδρα της ή όχι. Κατά την άποψη μου, είναι τέτοιο το στιλ του παιχνιδιού της, που την εξυπηρετεί να παίζει εκτός έδρας, για να βρίσκουν πιο εύκολα χώρους οι Καμπελά, Βιλένα, για να φτιάξουν παιχνίδι και να αξιοποιήσουν το τρέξιμο των Βάντερσον, Σουλεϊμάνοφ.

Ακόμα και με μία ισοπαλία σήμερα στο Καραϊσκάκης, ο Ολυμπιακός θα παραμένει γερά στην μάχη της πρόκρισης. Σημασία έχει να μην υπάρξει διάστημα που θα χάσει την αμυντική του συγκέντρωση. Αν συμβεί αυτό, η Κρασνοντάρ έχει ποδοσφαιριστές ικανούς να τον τιμωρήσουν. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία ομάδα που μέσα σε δέκα ημέρες, πήρε ισοπαλία στην έδρα της Ζενίτ για το πρωτάθλημα -μάλιστα ισοφαρίστηκε στο 93 λεπτό- και κέρδισε μέσα στο Ντραγκάο.

ΟΠΛΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΜΕΔΟ

Ο Ολυμπιακός έχει σαν όπλα την εμπειρία και πως με την παρουσία των Σεμέδο, Σα θα έχει τον καλύτερο αμυντικό και τον καλύτερο τερματοφύλακα στο γήπεδο. Με τον Σεμέδο στο κέντρο της άμυνας, δεν φοβάται να δίνει γήπεδο μέτρα στον αντίπαλο και έχει μάθει να κερδίζει χωρίς να είναι απαραίτητα καλύτερος, αλλά επειδή παίζει πιο έξυπνα. Δεν πρέπει με τίποτα να προσφέρει μέτρα στην κατοχή, χώρους για τρέξιμο στην πλάτη της άμυνας και να αφήσει τους μπακ εκτεθειμένους σε παιχνίδι ένας με ένας με τους Σουλείμάνοφ, Βάντερσον.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν πως τόσο ο Καμπελά, όσο και ο Βιλένα έχουν μάθει να απειλούν, έχουν εξαιρετική εκτέλεση από το ύψος της περιοχής και το δίδυμο Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης δεν θα πρέπει να τους προσφέρει καθαρή ορατότητα προς την εστία του Σα.

Η Κρασνοντάρ, συνολικά είναι πολύ καλύτερη στην μεσοεπιθετική της λειτουργία, από ότι στον τρόπο που λειτουργεί στο διάστημα που θα ασκήσεις πίεση. Όπως προανέφερα, χρειάζεται τεράστια προσοχή στο πώς θα αντιδρούν οι ερυθρόλευκοι όταν θα χάνουν την μπάλα στην κατοχή τους. Με τίποτα δεν πρέπει οι παίκτες του Μάρτινς να παρασυρθούν από το Καραϊσκάκης. Πρόκειται για μία απόλυτα ισορροπημένη μάχη, που θα κριθεί στις λεπτομέρειες και σε δύο παιχνίδια. Για να έρθει η πρόκριση χρειάζεται έξυπνο σχέδιο, ρεαλισμός, γνώση του που υπερτερεί ο αντίπαλος και υπομονή από όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ