OPINIONS

Ολυμπιακός: Αναγκαία η πληρότητα για την επιστροφή στην κορυφή

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ αναλύει τον Ολυμπιακό μέχρι σήμερα, την στοχευμένη ενίσχυση που απαιτείται τον Γενάρη, την επιστροφή του Φορτούνη στη δράση και την ποιότητα στην δημιουργία.

Οι ερυθρόλευκοι μέχρι σήμερα έχουν περάσει πιο σκληρή, πιο απαιτητική σεζόν. Το γεγονός, πως έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερα ζόρια από τον ΠΑΟΚ, έχουν δοκιμαστεί σε πιο πολλά παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, είτε θετικά είτε αρνητικά. Δεν αποκλείεται το γεγονός αυτό, να επηρεάσει και την εξέλιξη του τίτλου και θα είναι ένα στοιχείο, που σίγουρα θα σταθούμε στην τελική μας αξιολόγηση.

Το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού είναι αυτό που καλείται να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση, έχει την υποχρέωση να μπορέσει να κρατήσει φρέσκια την ομάδα μέχρι το τέλος και να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα που έχουν βγει. Είναι δεδομένο πως όταν δοκιμάζεσαι σε απαιτητικά παιχνίδια, μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου, είσαι σίγουρος για τις αδυναμίες σου και τα πλεονεκτήματα σου. Οι ερυθρόλευκοι έχουν ξεκάθαρα μία σκληραγωγημένη πρώτη ομάδα, που έχει μάθει να δίνει παιχνίδια υψηλής έντασης, όμως έχει και δύο φανερές μαύρες τρύπες, όπως ανέφερα και σε πρόσφατο κείμενο μου.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Το φετινό πρωτάθλημα, θα κριθεί αργά και οι μεταγραφές του Ιανουαρίου, μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας ένα πρωτάθλημα, που τελειώνει νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ήταν και αστείο να ψάξεις για ενίσχυση σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο. Ειδικά για τους ερυθρόλευκους, που τα δύο προβλήματα βγάζουν μάτι και έχουν παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο, σε μία σειρά απαιτητικών παιχνιδιών, θα είναι αδικαιολόγητο να μην έρθει η ενίσχυση. Ο Ολυμπιακός καλείται να εκμεταλλευτεί, πως πίσω του είχε μία σειρά απαιτητικών παιχνιδιών, τα οποία φρόντισαν να κατανοήσει πως δεν μπορούν οι Μεριά, Μπουχαλάκης να καλύψουν τις απαιτήσεις.

Σε μία μάχη αποτελεί, μεγάλο προτέρημα έναντι του αντιπάλου σου, να γνωρίζεις τις αδυναμίες σου. Πόσο μάλλον, αν έχεις τον χρόνο πριν μπεις στον πόλεμο να τις καλύψεις. Αυτήν την στιγμή, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ έχει σαν πλεονέκτημα, πως διαθέτει περισσότερες λύσεις, από τον Ολυμπιακό. Με δύο στοχευμένες προσθήκες και φυσικά, με την επιστροφή του Φορτούνη αλλά και του Χριστοδουλόπουλου, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να βρει παρτενέρ για τους Σεμέδο, Γκιλιέρμε.

Η ομάδα είναι έτοιμη, να πετύχει τους στόχους της, η δουλειά του Μαρτίνς δείχνει πως μπορεί να παίζουν οι ερυθρόλευκοι σε παιχνίδια υψηλής έντασης, όμως υπάρχουν δύο προβληματικές επιλογές σε κομβικούς χώρους που κρατάνε τον Ολυμπιακό ένα επίπεδο πιο χαμηλά.

ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΡΕΡ

Σε σχέση με την περίοδο, που είχα γράψει το κείμενο για τις δύο μαύρες τρύπες, ο Μαρτίνς διόρθωσε ένα αδικαιολόγητο πρόβλημα που είχε βάλει ο ίδιος στην ομάδα του. Είχα βαρεθεί να γράφω, πως είναι αδικαιολόγητο το γεγονός, πως μοιράζει τον χρόνο του Ελ Αραμπί, με τον Γκερέρο.

Μετά το κάζο της Νέας Σμύρνης ο προπονητής κατάλαβε, πως για να κρατήσει την θέση του, πρέπει να πάει με αυτόν που έχει το σίγουρο γκολ. Ο Μαροκινός, πήρε μία σειρά παιχνιδιών σαν βασικός και σήμερα είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Με την ευκολία που έχει να βρίσκει δίχτυα, θεωρώ αδύνατον αν είναι υγιής να μην κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ ο Ελ Αραμπί. Για ένα λόγο που δεν μπορούσα να κατανοήσω, μέχρι και πριν ένα μήνα, ο Μαρτίνς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να τον κρατήσει σε λίγα γκολ. Ευτυχώς για τους ερυθρόλευκους, η πίεση που ένιωσε για την θέση του, τον οδήγησε να πάει με αυτόν που μπορεί να κάνει την διαφορά.

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ

Συγκριτικά, η αδυναμία του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ έχει να κάνει με τις επιλογές. Μοιάζει με συγκεκριμένες οι λύσεις που υπάρχουν στο ρόστερ, για αυτόν το λόγο έχει μεγαλύτερη ανάγκη να κοιτάξει η διοίκηση των ερυθρόλευκων την ενίσχυση στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Μοιάζει σαν ο Ολυμπιακός να έχει μία καλύτερη λύση από αυτήν που διαθέτει ο ΠΑΟΚ στις κομβικές θέσεις, αλλά να μην υπάρχει πίσω η ανάλογη πληρότητα.

Για παράδειγμα, η κλάση του Σεμέδο είναι πιο υψηλή από αυτή του Ίνγκασον. Μόνο που τον Σεμέδο τον πλαισιώνουν οι Μεριά-Αβραάμ και ο Ισλανδός έχει δίπλα του τον Κρέσπο και έχει μείνει πίσω ο Βαρέλα που είναι έτοιμος να επιστρέψει.

Σίγουρα κανένα 6άρι του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια, την ηγετικότατα που προσφέρει ο Γκιλιέρμε στο κέντρο του Ολυμπιακού, μόνο που ο Φερέιρα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε Μαουρίτσιο, Μίσιτς, Ντούγκλας. Ο Γκιλιέρμε παίζει μόνιμα με τον Μπουχαλάκη που έχει πάσα, αλλά δεν προσφέρει ένταση και στα κρίσιμα συμμετέχει λιγότερο απ' ό,τι χρειάζεται και τον Καμαρά που αν δεν βρει χώρους από τον αντίπαλο προπονητή, δεν έχει την ποιότητα για να προσφέρει στο δημιουργικό κομμάτι.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ελ Αραμπί, έχει την ικανότητα να βγει πρώτος σκόρερ για πλάκα. Αν ο Μαρτίνς τον είχε καθιερώσει σαν πρώτο φορ, από την αρχή της σεζόν, σήμερα δεν θα υπήρχε καν ανοιχτό αυτό το θέμα. Όταν όμως πρέπει να έρθει κάποιος από τον πάγκο, η επιλογή είναι ο Γκερέρο που δεν έχει γκολ. Αντίθετα, ο Φερέιρα μπορεί να υπολογίζει σε γκολ και από τον Ακπόμ και από τον Σβιντέρσκι.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Θεωρώ λοιπόν, πως οι ερυθρόλευκοι για να εξαργυρώσουν την καλή δουλειά που έχει γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην ομάδα, θα πρέπει να αξιοποιήσουν την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Κομβικό ρόλο ασφαλώς θα παίξει και η επιστροφή του Φορτούνη ακόμα και του Χριστοδουλόπουλου. Τα πλέι οφ θα αρχίσουν στις 7 Μαρτίου, το τεχνικό και το ιατρικό επιτελείο θα πρέπει να βάλει σαν στόχο, να μπορεί να έχει σε καλή κατάσταση τον παικταρά, εκείνο το διάστημα.

Πέρα από τα προβλήματα που προανέφερα, από τον Ολυμπιακό έλλειπε η τελική πάσα, για να βρίσκεται σήμερα μόνος στην πρώτη θέση. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στο δεύτερο ημίχρονο είχε κλείσει τον αντίπαλο του για τον τίτλο, στο 1/3 του γηπέδου. Η απουσία του Βαλμπουενά όμως, κόστισε στην τελική μεταβίβαση.

Είναι δεδομένο πως ο 35χρονός Βαλμπουενά, δεν μπορεί να πάρει πάνω από το 45 με 50% του διαθέσιμου χρόνου. Για να κατακτήσεις τον τίτλο πρέπει μόνιμα να έχεις κάποιον να μπορεί με ένα χτύπημα να κάνει την διαφορά. Θα έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει μία ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Φορτούνη, Βαλμπουενά στην βασική ενδεκάδα.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ο αντίπαλός του θέλει να κλείσει την σεζόν με τους Γιαννούλη, Λημνιό να ασκούν πίεση από τα άκρα, να παίρνει δημιουργία και ποιοτικές επιλογές έχοντας στο γήπεδο να δίνουν κατεύθυνση οι Μπίσεσβαρ, Βιείρίνια και ο Μαουρίτσιο από την πίσω γραμμή. Το ίδιο ακριβώς, μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός και να ψάξει για ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα. Ο Μαρτίνς επιλέγει να παίρνει επιθετικότητα και απειλή από τα άκρα, με τους Τσιμίκα, Ομάρ και να φέρνει πιο μέσα τους δύο ακραίους επιθετικούς. Με τις επιστροφές των Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλου, έχει την δυνατότητα ο Πορτογάλος τεχνικός, να έχει πολλές ποιοτικές λύσεις και να μπορεί ανάλογα τα θέλω του κάθε αγώνα, να τροποποιεί το πλάνο του.

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι οι συνθήκες τον Μάρτιο, αλλά η ελπίδα και ο στόχος του κάθε προπονητή θα είναι να φθάσει στα πλεί οφ, έχοντας διαθέσιμες όσο γίνεται περισσότερες ποιοτικές λύσεις. Ο Φερέιρα, δεν περιμένει μεταγραφές, αλλά ελπίζει να του ανεβάσουν την ομάδα οι Μαουρίτσιο, Βιείρίνια. Ο Μαρτίνς χρειάζεται μεταγραφές και ελπίζει να μπορέσει να έχει ετοιμοπόλεμους και σε όσο γίνεται καλύτερη κατάσταση τους Φορτούνη, Βαλμπουενά, Χριστοδουλόπουλο. Αν συμβεί αυτό, θα έχει και την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε επιθετικά σχήματα και σε διάφορες μορφές ανάπτυξης.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ