OPINIONS

Οι μουτζαχεντίν του Καρέρα

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Μάσιμο Καρέρα έχει τη μεταδοτικότητα που χρειάζεται ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψει την ΑΕΚ που έμοιαζε πολύ ελαφριά, στην πιο σκληρή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Μάσιμο Καρέρα φτιάχνει την ΑΕΚ που υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή που συστήθηκε στους οπαδούς της ομάδας του. Ποτέ δεν είπε πως ονειρεύεται μια επιθετική ελκυστική ΑΕΚ. Φρόντισε από την παρουσίαση του, να δείξει ποιος είναι και σε τι ποδοσφαιρικό θεό πιστεύει, ξεκαθαρίζοντας πως θέλει παίκτες νικητές, μία ομάδα χαμαιλέοντας που θα μπορεί να προσαρμόζεται στο παιχνίδι του αντιπάλου.

Η ΑΕΚ που ανέλαβε είχε τεράστιο πρόβλημα στα μεγάλα παιχνίδια και είχε χάσει την αυτοπεποίθηση της. Χωρίς να γοητεύει το ποδόσφαιρο που εφαρμόζει ο Ιταλός τεχνικός, έχει μετατρέψει τους σοφτ ποδοσφαιριστές του, σε μουτζαχεντίν, που είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα τους. Η ΑΕΚ σε δύο ντέρμπι στη σειρά πέτυχε γρήγορα γκολ, πήρε προβάδισμα και στη συνέχεια θύμισε την Ατλέτικο στις επιτυχημένες ημέρες του Σιμεόνε. Παίζουμε στα όρια που μας επιτρέπουν οι κανονισμοί, με επιθετικό μαρκάρισμα στον αντίπαλο και κάνουμε ότι χρειαστεί για να του χαλάσουμε το παιχνίδι.

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να είσαι δογματικός. Είμαστε στην εποχή που, στο υψηλό επίπεδο, κυριαρχούν οι επιθετικές φιλοσοφίες, που έχει μπει επιστημονική δουλειά στο πώς λειτουργούμε με την κατοχή μπάλας, όμως στο ποδόσφαιρο μας, δεν έχουν εμφανιστεί οι Κλοπ και Γκουρδιόλα. Στο δικό μας παλαιολιθικό ποδόσφαιρο, αν καταφέρεις να παρουσιάσεις και να δουλέψεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, θα κάνεις και τη διαφορά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έρχονται προπονητές που να έχουν μέθοδο, συγκεκριμένη φιλοσοφία και την ικανότητα, να την μεταφέρουν στους ποδοσφαιριστές του.

Σε αυτές τις πρώτες ημέρες βλέπουμε πως ο Καρέρα έχει τη μεταδοτικότητα που χρειάζεται ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψει μία ομάδα που έμοιαζε πολύ ελαφριά, στην πιο σκληρή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ του Καρέρα ρίχνει ποδοσφαιρικό ξύλο, κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την άμυνά της. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές που άφηναν τον Καμαρά να οργιάζει στον άξονα, δεν δίνουν τη δυνατότητα στους αντιπάλους να τολμήσουν να παίξουν στον άξονα, ανάμεσα στις γραμμές τους.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ Ο ΚΑΡΕΡΑ

Η ΑΕΚ που μετρούσε 13 ντέρμπι χωρίς νίκη, μέσα σε μία εβδομάδες κέρδισε δύο ντέρμπι στη σειρά με το ίδιο σκορ και με τον ίδιο τρόπο. Πήρε νωρίς προβάδισμα και στη συνέχεια έτρωγε σίδερα.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα προσωπικό γκολ του Αραούχο έκανε τη διαφορά. Στο Βικελίδης, το τέρμα ήταν μία προσωπική πινελιά του Καρέρα. Ο Ιταλός τεχνικός είχε διαβάσει τον Άρη, ήξερε πως είναι μία ομάδα που θέλει την μπάλα στα δικά της πόδια, απλώνεται για να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες και σχεδίασε τον τρόπο που θα την χτυπήσει. Ξεκίνησε στα άκρα τους γρήγορους Αλμπάνη, Κλωναρίδη και ετοίμασε το χτύπημα μέσα από γρήγορη άμεση επίθεση μετά από κλέψιμο, κάτι που το είδε να γίνεται πράξη πολύ νωρίς.

Οι Κρίστισιτς, Αλμπάνης υπηρέτησαν τέλεια το σχέδιο σε μία χαμένη κατοχή του Άρης. Ο Σέρβος χαφ κινήθηκε με την μπάλα στον άξονα και πάσαρε κάθετα στην κίνηση του Αλμπάνη, ανάμεσα στο αντίπαλο αμυντικό δίδυμο. Το σκορ άνοιξε, ακριβώς με τον τρόπο που είχε φανταστεί ο Καρέρα, όταν σχεδίασε την ενδεκάδα, ήταν σαν μία ζωγραφιά του Ιταλού προπονητή.

ΔΥΣΒΑΤΟ ΒΟΥΝΟ

Για τον τρόπο που χτίζει την ΑΕΚ ο Καρέρα, το γρήγορο τέρμα είναι ένα σημαντικό όπλο. Όταν αυτό που κάνεις καλά, είναι να αφήνεις την μπάλα στον αντίπαλο, να αμύνεσαι χωρίς μπάλα και μέσα από αυτήν την λογική να καταφέρνεις να παίρνεις αυτοπεποίθηση και να είσαι συμπαγής σαν ομάδα, είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάτι να υπερασπιστείς. Το γρήγορο προβάδισμα, λοιπόν, έκανε τους παίκτες του Άρη, να έχουν να ανέβουν ένα βουνό, που έγινε πιο δύσβατο με τον τραυματισμό του Ιντέγε. Από σημαντικές λεπτομέρειες, μπορείς να δεις και να καταλάβεις την ψυχοσύνθεση ενός συνόλου, αλλά και την ατομική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Στην ΑΕΚ του Κωστένογλου πολλές φορές βλέπαμε τους αμυντικούς της να λειτουργούν παθητικά και να αφήνουν τους αντίπαλους επιθετικούς, να υποδέχονται την μπάλα με ευκολία. Ακόμα και στα λάθη τους οι παίκτες της ΑΕΚ, είχαν ένα νεύρο, μία επιθετικότητα στην προσπάθεια τους. Στη φάση που χτυπά στην μέση του ο Ιντέγε, ο Βράνιες πήγε γεμάτος ένταση, έκανε ένα αχρείαστο πολύ μεγάλο άλμα και φορτώθηκε με μία κίτρινη κάρτα που θα μπορούσε να αποφύγει.

Η συγκεκριμένη φάση οδήγησε το επιθετικό όπλο του Άρη εκτός αγώνα. Για τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, ήταν τεράστιο δώρο για την άμυνα της ΑΕΚ, το γεγονός πως έφυγε από το γήπεδο, ένας επιθετικός που ξέρει πώς να μάχεται μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Το παιχνίδι πήγε σε μία λογική, με τους παίκτες του Άρη να δείχνουν αρκετές φορές το ατομικό τους ταλέντο. Στην πράξη όμως οι παίκτες του Καρέρα, τους επέτρεπαν να κάνουν μόνο όσα ήταν ακίνδυνα για την άμυνα τους. Δεν υπήρχε τρόπος να φέρουν σωστά την μπάλα μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ και να δημιουργήσουν συνθήκες καθαρής εκτέλεσης.

Ο ΡΟΖ ΜΑΡΚΑΡΕΙ ΤΟΝ ΦΕΤΦΑ

Υπάρχει και κάτι παράδοξο στον Άρη. Η επιλογή του Ένινγκ να πηγαίνει με στόπερ στη δεξιά πλευρά, δεν ταιριάζει με το ποδόσφαιρο που ακολουθεί η ομάδα. Ο Φετφατζίδης ήταν σε καλή ημέρα, ταλαιπώρησε πολύ τον Χούλτ αλλά και τους κεντρικούς χαφ που συχνά έπεφταν πάνω του, οι ενέργειες του όμως δεν είχαν αντίκρισμα. Το γεγονός πως στην ίδια πλευρά δεν υπήρχε ένα επιθετικό μπακ να προσφέρει ανεβάσματα, στην πραγματικότητα εξουδετέρωνε τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή τους. Είναι μεγάλο πράγμα για έναν ακραίο δημιουργό, που θέλει την μπάλα στα πόδια του, για να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, να μπορεί να συνεργάζεται και να ελευθερώνεται από τον μπακ της πλευράς του.

Ο φουκαράς ο Ροζ σκίζεται, αλλά επιθετικά δεν μπορεί να προσφέρει κανένα στήριγμα, σε ροή αγώνα, όταν ο Άρης βρίσκεται σε φάση χτισίματος επίθεσης. Στην πράξη το γεγονός αυτό, επέτρεψε στον Χουλτ να μπαίνει προς τα μέσα και σε όλη την άμυνα της ΑΕΚ, να ταλαιπωρείται από το ατομικό παιχνίδι του Φέτφα, αλλά να μπορεί να προσαρμόζεται σε αυτό. Δεν μπορούσε συνολικά ο Άρης να απειλήσει σε άλλον χώρο από εκεί που βρισκόταν η μπάλα και το γεγονός αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί, για το αμυντικό σχέδιο του Καρέρα. O Άρης είχε την μπάλα, έπαιρνε ατομικές ενέργεια από τους Φετφατζίδη, Γκάμα, χωρίς όμως τον βασικό του φορ στο γήπεδο, δίχως ανεβάσματα από τον δεξί του μπακ και με τον αριστερό μπακ Κόρχουτ να παίρνει απογοητευτικές επιλογές, δεν μπόρεσε στην πραγματικότητα να φανεί απειλητικός.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ

Θέλω να είμαι ειλικρινής και δίκαιος. Το να δώσεις στη χαλασμένη ενδεκάδα του Παναθηναϊκού την μπάλα και να κρατήσεις εύκολα το 0-0, είναι μία βατή αποστολή. Το να δώσεις την μπάλα στον φετινό Άρη και να τον κρατήσεις στο μηδέν και σε περιορισμένες καθαρές ευκαιρίες αποτελεί απόδειξη πως στο αμυντικό σκέλος γίνεται σπουδαία δουλειά. Η ΑΕΚ -πράγματι- έχει βελτιωθεί πολύ ανασταλτικά, έχει αποκτήσει μέταλλο, ρίχνει σωστό ποδοσφαιρικό ξύλο, έχει δουλέψει πολύ στον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί για να μην επιτρέπει στον αντίπαλο, να φτιάχνει παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές της. Είναι πολύ καλά δουλεμένη στο παιχνίδι πίσω από την μπάλα και το γεγονός πως υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο, έχει δώσει αυτοπεποίθηση στους παίκτες του Καρέρα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ

Για να μπορέσει όμως με ασφάλεια να υποστηρίξει κάποιος πως με αυτό το σχέδιο μπορεί να υπάρξει διάρκεια και να μπουν σοβαροί στόχοι, πρέπει να γίνουν πιο απειλητικοί στην αντεπίθεση. Μέσα από το ποδόσφαιρο επιθετικής άμυνας και άμεσης επίθεση που δουλεύει ο Καρέρα, πρέπει να φτάσουν στο σημείο να δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες.

Με προπονητή τον Καρέρα η ΑΕΚ έχει δώσει τέσσερα ντέρμπι, οι ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει περιορίζονται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ας μην πάμε, όμως, μακριά. Στα δύο ντέρμπι που κέρδισε είχε την τύχη να σκοράρει στην πρώτη ευκαιρία, το γεγονός πως παρότι το αμυντικό σχέδιο βγήκε, δεν υπήρξαν σημαντικές φάσεις στην συνέχεια, είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει.

Όταν θα καταφέρει μέσα από αυτό το ποδόσφαιρο, να βγάζει έναν αριθμό καθαρών ευκαιριών που απαιτείται να έχει μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, τότε τα καλά λόγια, θα αφορούν συνολικά το σχέδιο και όχι μόνο την καλή δουλειά που γίνεται στο παιχνίδι χωρίς μπάλα. Οι δύο κολλητές νίκες είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα για την ΑΕΚ, αποτελούν έργο Καρέρα, χρειάζεται όμως να καταφέρει μέσα από το ποδόσφαιρο του, να κάνει πιο απειλητική την ομάδα του. Τίτλους δεν γίνεται να διεκδικήσεις όταν δεν είσαι παραγωγικός και ακόμα την ΑΕΚ, παραγωγική δεν τη λες.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άρης - ΑΕΚ 0-1: Με Αλμπάνη και άμυνα α λα ιταλικά
Άρης - ΑΕΚ: Η φάση που ζήτησαν πέναλτι οι γηπεδούχοι
Super League: Η βαθμολογία μετά τη νίκη της ΑΕΚ επί του Άρη
Η αλήθεια είναι στον Καρέρα... Bene?
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ