OPINIONS

Ο Τζόλης έχει το προσόν που κάνει τη διαφορά

SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÐÁÏÊ - ÁÅË (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÐÁÏÊ - ÁÅË (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

O ΠΑΟΚ επικράτησε πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 1-0 της ΑΕΛ, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τζόλη που είναι ένα πραγματικό ταλέντο. Το ντεμπούτο του Ζίβκοβιτς και η επιλογή του Μπίσεσβαρ στα δεξιά. Γράφει ο Τσάρλυ.

Πολύ πιο άνετα από ό,τι δείχνει το τελικό 1-0 νίκησε ο ΠΑΟΚ την ΑΕΛ. Την αδυναμία του, βέβαια, να καθαρίσει το παιχνίδι παραλίγο να την πληρώσει στην τελευταία φάση του αγώνα, με την ευκαιρία του Τρούγιτς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Φερέιρα έδειξε πως έχει συνειδητά αποφασίσει να πορευτεί με το καθαρό 3-4-3, χρησιμοποιώντας τρεις στόπερ. Έκανε την έκπληξη χρησιμοποιώντας τον Μπίσεσβαρ ως δεξί μπακ χαφ. Στην πράξη βέβαια ο ποιοτικός Ολλανδός δεν χρειάστηκε σε καμία περίπτωση να τρέξει για να καλύψει ανασταλτικά την πλευρά και λειτούργησε ειδικά στο πρώτο ημίχρονο που είχε δυνάμεις σαν έξτρα δημιουργός.

ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΑΕΛ

Η ΑΕΛ έδειξε αρκετά αδύναμη να εκμεταλλευτεί τα δύο πράγματα που θα μπορούσε να της προσφέρει προς εκμετάλλευση η τακτική του ΠΑΟΚ. Κατοχή μπάλας στον χώρο του άξονα, λόγω της παρουσίας μόνο δύο κεντρικών χαφ από πλευράς ΠΑΟΚ και παιχνίδι ανάμεσα στους Μπίσεσβαρ-Ίνγκασον. Η αδυναμία να κρατήσει μπάλα στο πρώτο μέρος και να κουράσει τον Μπίσεσβαρ, ήταν τα στοιχεία που έκαναν την αποστολή των γηπεδούχων να φαίνεται πολύ εύκολη. Άνετη κατοχή μπάλας, δυνατότητα στους Γιαννούλη, Μπίσεσβαρ να λειτουργούν ως εξτρέμ και της αμυντικής τριάδας να κερδίζει μέτρα και να μένει ψηλά.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ

Το 1-0 είναι ένα αποτέλεσμα που σε καμία περίπτωση δεν φωτογραφίζει την άνεση που κέρδισε το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ. Στην πράξη υπήρξε η απόλυτη επικράτηση, συνέβη ό,τι ακριβώς ήθελε ο Πορτογάλος προπονητής τακτικά, για να μπορέσουν οι παίκτες του να έχουν ένα άνετο απόγευμα, απέναντι σε μία ομάδα που παίζει ταμπούρι.

Α) Οι τρεις αμυντικοί, δεν πιέστηκαν σε καμία περίπτωση από τον Ντουρμισάι και μπορούσαν, όταν η ομάδα τους βρισκόταν σε θέση επίθεσης, να μένουν με μεγάλη ασφάλεια στο ύψος της σέντρας.

Β) Η παρουσία του Ίνγκασον στην κάλυψη του Μπίσεσβαρ και η αδυναμία του Τρούγιτς να βγει στην πλάτη του, έδωσαν την δυνατότητα στον Ολλανδό δημιουργό, να παίζει μόνιμα σαν καθαρό εξτρέμ και στην ουσία να αποτελέσει τον κύριο πόλο δημιουργίας στο πρώτο ημίχρονο.

Γ) Οι Τζόλης, Πέλκας έπαιρναν πλάτος από τον Γιαννούλη και τον Μπίσεσβαρ, είχαν ταυτόχρονα εύκολη μεταβίβαση και μπορούσαν συγκλίνοντας προς τον Άκπομ και κάνοντας κινήσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ και μπακ να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για την αντίπαλη άμυνα.

Η ΑΕΛ προσέφερε στον ΠΑΟΚ ένα παιχνίδι χωρίς να έχει κάτι να φοβηθεί ανασταλτικά, το δικαίωμα να αγωνιστεί στα μέτρα που ήθελε με ασφάλεια, εύκολη κατοχή μπάλας και δυνατότητα για εύκολη στόχευση στην κίνηση των ποδοσφαιριστών που παίζουν στο πλάι του Άκπομ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Είναι κανόνας πως αν ο αντίπαλος προπονητής σού βάλει ποδοσφαιριστή τύπου Μπίσεσβαρ μόνο του στο πλάι, θα πρέπει να μπορείς να τον τιμωρήσεις, αν δεν είσαι σε θέση να το κάνεις, θα σε διαλύσει αυτός. Έτσι και συνέβη. Στο 16ο, στο 31ο και στο 44ο λεπτό ο Μπίσεσβαρ χωρίς να πιεστεί πέρασε εύκολες για το δικό του ταλέντο πάσες, στους Τζόλη, Πέλκα, Σβαρμπ. Μόνο ο μικρός κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

Για ακόμα μία φορά ο Τζόλης έδειξε πως έχει το προσόν που κάνει το πραγματικό ταλέντο στις επιθετικές θέσεις να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Ο ποδοσφαιριστής που παίζει στις μεσοεπιθετικές θέσεις, πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Ο Τζόλης στις 11 Σεπτεμβρίου έχει σκοράρει τα γκόλ που έπαιρνε ο ΠΑΟΚ από τον Λημνιό ολόκληρη την σεζόν. Με την κλάση και την αποφασιστικότητα που δημιουργεί με την κίνηση του στον χώρο για να απειλήσει, αλλά και να εκτελεί κερδίζει με το σπαθί του, το δικαίωμα να είναι στην μπροστινή τριάδα του ΠΑΟΚ. Άλλωστε για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, υπάρχει ένα προαπαιτούμενο, χρειάζεται άμεσο παιχνίδι και αποτελεσματικότητα από την επιθετική τριάδα.

Έχει αρχίσει να μπαίνει σφραγίδα πως ο Τζόλης είναι σπουδαίο ταλέντο, διαθέτει σπάνια τελειώματα για Έλληνα ποδοσφαιριστή σε αυτήν την ηλικία. Δεν είναι απλό να ξέρεις να τελειώνεις φάσεις. Ποδοσφαιριστές με προσόντα ποιότητα, έχει και συμπαίκτες που δεν έφθασαν στο επίπεδο που θα μπορούσαν επειδή δεν είχαν την τελική εκτέλεση. Ο μικρός την έχει και παιχνίδι με παιχνίδι, βλέπουμε να εξελίσσει και άλλα κομμάτια του παιχνιδιού του. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, απέναντι σε μία ομάδα που έπαιζε μαζικά άμυνα, απείλησε και σκόραρε με κόψιμο στον χώρο, κατάφερε επίσης και δημιούργησε φάσεις πάνω στα μπακ και είχε πολλά πετυχημένα μικρά σπριντ.

ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΕΣ Ο ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Σε αυτή την λογική, καλά δείγματα έδειξε ο Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος μπήκε στο 75ο λεπτό και έδειξε πως έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες που απαιτεί η θέση ακραίου επιθετικού, στη φετινή τακτική του Φερέιρα. Του είναι πολύ εύκολο, ειδικά όταν αγωνίζεται με ανάποδο πόδι στα δεξιά, να πλησιάζει προς τα μέσα, να παίζει κοντά στο φορ, να δημιουργεί χώρους και να εκτελεί. Πρόλαβε στο διάστημα που αγωνίστηκε να πάει σε δύο τελικές.

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε πολύ εύκολα να κερδίσει με καθαρό σκορ. Στην πράξη, εκτός από τις φάσεις που έφτιαξε ο Μπίσεσβαρ, τις δύο τελικές του Ζίβκοβιτς και την κεφαλιά του Άκπομ που απέκρουσε ο Νάγκι, έβαλε τον Άκπομ μέσα στο τέρμα. Η δημιουργία της ομάδας, το δεύτερο τέρμα το έφτιαξε, συνέβη κάτι ακραίο με τον Άκπομ και δεν κατάφερε να βρει την μπάλα.

Συνολικά οι παίκτες του Φερέιρα, είχαν μία απόλυτη επικράτηση και θα πρέπει να προβληματιστούν από το γεγονός, που δεν κατάφεραν να καθαρίσουν με το σκορ που αναλογούσε στην ευκολία που διαχειρίστηκαν το παιχνίδι και έφθασαν στο σημείο να καρδιοχτυπήσουν στην τελευταία φάση του αγώνα. Κρατάνε την νίκη, την εξέλιξη του Τζόλη και πάνω από όλα, πως η φετινή σεζόν ξεκινά πολύ πιο ήρεμα από την προηγούμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ - ΑΕΛ 1-0: Κρατάει μόνο τη νίκη με τη γκολάρα του Τζόλη
Koύγιας: "Δίκαιη η νίκη του ΠΑΟΚ"
Φερέιρα: "Επέλεξα τον Μπίσεσβαρ ως δεξί μπακ γιατί θέλαμε παίκτη με επιθετικά στοιχεία"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ