OPINIONS

Ο τίτλος ανήκει στον Φλικ

Bayern coach Hansi Flick attends a news conference in Munich, Germany, Tuesday, Dec. 10, 2019 prior to the Champions League group B soccer match between Bayern Munich and Tottenham Hotspur. Bayern will face Tottenham on Wednesday. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern coach Hansi Flick attends a news conference in Munich, Germany, Tuesday, Dec. 10, 2019 prior to the Champions League group B soccer match between Bayern Munich and Tottenham Hotspur. Bayern will face Tottenham on Wednesday. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Ο Τσάρλυ γράφει για την Μπάγερν που βρίσκεται κοντά σε ένα ακόμη πρωτάθλημα και τις αλλαγές του Χανς Φλικ, ο οποίος μεταμόρφωσε τους Βαυαρούς.

Η Μπάγερν που με το διπλό που πέτυχε την περασμένη Τρίτη στο Βεστφάλεν πήρε προβάδισμα επτά βαθμών από την Ντόρτμουντ και έξι αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Bundesliga βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση του όγδοου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2023

Ένας τίτλος που σε μεγάλο βαθμό ανήκει στον Χάνσε Φλικ. Ο συνεργάτης του Γιόακιμ Λεβ στην εθνική Γερμανίας, προσελήφθη το περασμένο καλοκαίρι από την διοίκηση της Μπάγερν στην λογική να βοηθήσει τον Κόβατς με την εμπειρία του. Στις αρχές Νοεμβρίου μετά από το ταπεινωτικό 5-1 στη Φρανκφούρτη, η διοίκηση του ζήτησε να αναλάβει σαν προσωρινός.

Ανέλαβε την ομάδα στην έκτη θέση και η ελπίδα ήταν στα δύο πρώτα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Ντόρτμουντ, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να μπορέσει η διοίκηση να τον κρατήσει μέχρι το τέλος της περιόδου. Κανένας δεν πίστευε πως θα μπορέσει να γυρίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την κατάσταση και πως σύντομα θα ανάγκαζε την διοίκηση να του κάνει συμβόλαιο.

Θυμίζω πως εκείνη την εποχή, το πλάνο ήταν να μπορέσει ο Φλικ με την βοήθεια του έμπειρου Γκέρλαντ που ήταν συνεργάτης των Φαν Χαλ, Αντσελότι, Χάινκες, Γκουαρντιόλα, να φτιάξουν την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και να καταφέρουν να βγάλουν την σεζόν, ώστε να μπορέσει η ομάδα με ηρεμία, να φέρει κάποιο μεγάλο όνομα το καλοκαίρι. Πλάνο που γρήγορα εγκαταλείφτηκε, καθώς όλοι είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της ομάδας και στον Φλικ δόθηκε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ

Από νωρίς φάνηκε πως το πρώτο του μέλημα είναι να δημιουργήσει ένα γερμανικό κορμό και να φτιάξει την ψυχολογία των παλιών στην ομάδα. Οι ενδεκάδες του Κόβατς είχαν μέχρι τέσσερις Γερμανούς,η Μπάγερν στο Βεστφάλεν που κλείδωσε το πρωτάθλημα είχε στην βασική της ενδεκάδα έξι ποδοσφαιριστές της εθνικής Γερμανίας ενώ οι Λεβαντόβσκι, Μίλερ σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Πολωνόςέχει πετύχει 27 τέρματα, ο Μίλερ έχει δώσει 17 ασίστ.

Αποδείχτηκε στην πράξη πως με το ρόστερ που έχει η Μπάγερν δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη απαιτητική προσέγγιση για να κάνει πλάκα στην Bundesliga, το δύσκολο είναι να τα κάνεις μαντάρα όπως τα έκανε ο Κόβατς.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Χάνσε Φλικ δημιούργησε βάσεις στην ομάδα του μονιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αμυντικό δίδυμο. Μιλάμε για την αλφάβητο του ποδοσφαίρου, μόνο που ο Κόβατς δεν το είχε καταφέρει. Για περίπου μιάμιση σεζόν που ήταν προπονητής της Μπάγερν, ο μοναδικός σίγουρος κεντρικός αμυντικός ήταν ο Σούλε και στον παρτενέρ του γινότανrotation. Όταν ο Σούλε έπαθε χιαστούς η κατάσταση έγινε απελπιστική. Η Μπάγερν με τον Κόβατς να κάνει πειράματα τις πρώτες 10 αγωνιστικές είχε δεχτεί 16 τέρματα και συνολικά17 γκολ στα τελευταία 8 επίσημα παιχνίδια του, πριν αποχωρήσει.

Η πρώτη απόφαση που πήρε ο Φλικ ήταν να μονιμοποιήσει τον Αλάμπα στο κέντρο της άμυνας. Ο Μπόατενγκ ήταν τιμωρημένος στα τρία παιχνίδια πρωταθλήματος και σαν παρτενέρ του ξεκίνησε ο Μαρτίνες, από την στιγμή που επέστρεψε όμως, το δίδυμο Αλάμπα - Μπόατενγκ καθιερώθηκε. Κίνηση που αποδείχτηκε ευεργετική. Η ταχύτητα του Αλάμπα, βοήθησε τον Μπόατενγκ να αποκτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση. Όσοι είδαν το ντέρμπι του Βεστφάλεν θα παρακολούθησαν και έναν Μπόατενγκ βγαλμένο από τα παλιά.

Ο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΝΤΕΪΒΙΣ

Θα κατάλαβαν επίσης πως το μεγάλο δώρο της μονιμοποίησης Αλάμπα στο κέντρο της άμυνας σε δίδυμο, είναι ο χώρος που ανοίγει στον Ντέιβις. Ο νεαρός ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι εντυπωσιακός. Ξεχώρισε η φάση που πρόλαβε και έκοψε την αντεπίθεση του Χάαλαντ.

Η ευκολία όμως που έκοβε κάθε προσπάθεια για παιχνίδι ένας με ένας από την πλευρά του ήταν εντυπωσιακή, όπως εξίσου εντυπωσιακή είναι η ικανότητα του να περνά τον αντίπαλο του. Διαθέτει την απαραίτητη για μπακ που θέλει να κάνει μεγάλη καριέραντρίπλα διασκελισμού, αλλά έχει και την ικανότητα να κοιτάξει εν στάση τον αντίπαλο του και να τον περάσει και από τις δύο πλευρές. Την πρώτη του χρονιά σαν βασικός είναι ο πρώτος ντριπλέρ της Bundesliga με 3,00 επιτυχημένες ανά αγώνα.

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΛΑΜΠΑ, ΠΑΒΑΡ, ΚΙΜΙΧ

Ασφαλώς και στην αναδρομή του φετινού πρωταθλήματος το τέρμα που έκανε την διαφορά ήταν το εντυπωσιακό χτύπημα του Κίμιχ στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ. Μία από τις αλλαγές που έδωσαν ισορροπία στα άκρα και βοήθεια στο κέντρο της άμυνας, με την χρησιμοποίηση του Παβάρ στα δεξιά, ήταν η μονιμοποίηση του Κίμιχ στον άξονα.

Συνολικά ο Κόβατς, συνήθιζε να αλλάζει θέσεις τους ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να παίξουν σε διάφορους ρόλους, κάτι που μπέρδευε, χάλαγε την αμυντική ισορροπία της ομάδας και φυσικά δεν βοηθούσε να βρεθούν αυτοματισμοί. Με τον Φλικ αυτά τελείωσαν. Ο Αλάμπα αγωνίζεται μόνιμα στο κέντρο της άμυνας, ο Παβάρ δεξιός μπακ μπακ και ο Κίμιχ κεντρικός μέσος. Αποφάσεις που επέτρεψαν στην Μπάγερν να γίνει ξανά ομάδα.

Η επιτυχία του Φλικ βασίστηκε στα βασικά του ποδοσφαίρου και σε παραδοσιακές αρχές της Μπάγερν που δεν ακολουθούσε ο προκάτοχος του. Μονιμοποίησε αμυντικό σχήμα, έβαλε σκληράδα στην άμυνα, ενίσχυσε με τον Ντέιβις το χαρακτηριστικό παιχνίδι της Μπάγερν με τα πολλά overlap των μπακ της, φρόντισε να μονιμοποιήσει στα άκρα τους Κομάν, Γκνάμπρι και σε μία μηχανή που δουλεύει καλά, αποδείχτηκε πως για τους Λεβαντόφσκι, Μίλερ είναι αστείο το να είναι αποτελεσματικοί στο ελαφρύ πρωτάθλημα τηςBundesliga.

Στις δέκα αγωνιστικές του Κόβατς το ρεκόρ ήταν5-3-2 και τα τέρματα ανά αγώνα 2,5-1,6. Ο Φλικ ανέλαβε την ομάδα στην 6θέση. Έχει συνολικό ρεκόρ 15-1-2, τρέχοντας ένα αήττητο σέρα 14 παιχνιδιών με ρεκόρ 13-1-0. Τα τέρματα ανά αγώνα είναι 3,1-0,66.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΜΠΛ

Ασφαλώς και οι φετινοί στόχοι της Μπάγερν πλέον δεν περιορίζονται μόνο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο δρόμος για το τρεμπλ παραμένει ανοιχτός. Η Μπάγερν θα έχει σαν πλεονέκτημα πως με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα είναι δύσκολο για ομάδες σαν την Σίτι που προσπαθούν να επιβληθούν μέσα από κυριαρχικό ποδόσφαιρο να βρεθούν στο επίπεδο που θα τους επιτρέψει να το καταφέρουν.

Η Μπάγερν παίζει αποτελεσματικό ποδόσφαιρο χώρου και είναι μία ομάδα που όπως έδειξε και στο Βεστφάλεν σε ποδόσφαιρο ίσων μέτρων, έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει την ταχύτητα των αντιπάλων της με την δύναμη που βγάζουν οι παίκτες της στα μαρκαρίσματα χωρίς αυτή η σωματική υπεροχή να τους στερεί σε ταχύτητα.

Ασφαλώς θα υπάρχει ένα μεγάλο ντεσαβαντάζ από το γεγονός πως η Bundesliga θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου και το Champions League αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο. Έχουμε όμως χρόνο για να μιλήσουμε για την συγκεκριμένη πρωτόγνωρη διαδικασία.

Photo Credits: AP Photo/Matthias Schrader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ντόρτμουντ - Μπάγερν 0-1: Αγκαλιά με τον τίτλο οι Βαυαροί
Αλφόνσο Ντέιβις: Από τον δρόμο της προσφυγιάς σε αστέρι της Μπάγερν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ