OPINIONS

O τελικός της νέας εποχής

PSG's Neymar hugs Bayern's Thiago after a Champions League Group B soccer match between Paris Saint-Germain and Bayern Munich at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Wednesday, Sept. 27, 2017. (AP Photo/Christophe Ena)
PSG's Neymar hugs Bayern's Thiago after a Champions League Group B soccer match between Paris Saint-Germain and Bayern Munich at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Wednesday, Sept. 27, 2017. (AP Photo/Christophe Ena) AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Συνολικά η Μπάγερν είναι ανώτερη, όμως η Παρί έχει ποδοσφαιριστές που σε έναν τελικό μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το βράδυ θα μάθουμε αν θα καταφέρουν κάποιοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές να κάνουν ένα ιστορικό παιχνίδι και να ρίξουν στο καναβάτσο μία ομάδα που σκορπά τρόμο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Σήμερα θα παρακολουθήσουμε τον τελικό της νέας εποχής μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπάγερν. Το άθλημα έχει ξεφύγει. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία του Final-8 σε μονά παιχνίδια είδαμε σπρίντερ να βγάζουν ποιότητα και τεχνική κατάρτιση, παίζοντας σε απίστευτες ταχύτητες.

ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο συνδυάζει ταχύτητα, διασκελισμό, αντοχές, φυσική δύναμη με ποιότητα στη δημιουργία. Στιβίστες που ξέρουν ποδόσφαιρο δεκαριού. Βλέπεις τον Ντέιβις και συνειδητοποιείς πως άνετα θα μπορούσε να είναι 100άρης. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει ένα πολύ απαιτητικό άθλημα. Ζητά περισσότερη αθλητικότητα από ποτέ, αλλά να συνδυάζεται με απίστευτη τεχνική κατάρτιση και με απόλυτη γνώση, το πώς θα αξιοποιείται η κατοχή της μπάλας και οι κινήσεις στον χώρο που κάνουν οι συμπαίκτες. Μιλάμε πλέον για υπεράνθρωπους, για ένα άθλημα που αρχίζει να μοιάζει αφύσικο. Οι ρυθμοί, οι ταχύτητες, η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια που αγωνίζονται, το κάνει να φαντάζει αφύσικο.

Είδαμε και στις δύο διοργανώσεις έναν μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που οι ποδοσφαιριστές ήταν αδύνατον να σταματήσουν. Οι προπονητές, πλέον, δεν μπορούν να κρατήσουν τους αντιπάλους και οι τακτικές τους και ο ρόλος τους, αρχίζει να περιορίζεται στο να καταφέρουν να αναδείξουν το ταλέντο της δικής τους ομάδας και να μπορούν να δημιουργούν περισσότερες επιθέσεις από αυτές που θα δέχονται. Στοιχεία που κάνουν το άθλημα πιο ελκυστικό στην παρακολούθηση του, αλλά και πιο δύσκολο στην ανάλυση, καθώς οι φάσεις διαδέχονται η μία την άλλη με μεγάλη ταχύτητα και οι ικανότητες των ποδοσφαιριστών αλλά και του συνόλου, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τις τακτικές.

ΦΑΒΟΡΙ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΑ ΤΡΟΜΟ

Στον τελικό της νέας εποχής δεδομένα υπάρχει φαβορί αλλά και ένα πολύ ισχυρό αουτσάιντερ. Η Μπάγερν σκορπά τρόμο, αλλά την Παρί δεν μπορεί κανείς να την υποτιμήσει, άλλωστε πάντοτε σου δίνει ψυχολογικό πλεονέκτημα, το να έχεις στο γήπεδο τους καλύτερους. Ο Τούχελ στο πρόσωπο του Εμπαπέ διαθέτει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή αυτήν την εποχή του πλανήτη, σε μία επιθετική τριάδα με τους Νεϊμάρ, Ντι Μαρία, ενώ ο Τιάγκο Σίλβα είναι ο πιο ποιοτικός στόπερ που θα υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο. Ο Φλικ όμως στηριζόμενος σε έναν γερμανικό κορμό έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα σύνολο που σκορπά τρόμο και αδιαμφισβήτητα δικαιούται να κατακτήσει το φετινό Champions League.

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΤΕΤΡΑΔΑΣ

Μία ομάδα που δεν σταματά να επιτίθεται και να απειλεί με όλους τους τρόπους. Η επίθεση της ξεκινά από τον τρόπο που δουλεύει η αμυντική της τετράδα. Η τετράδα των Κίμιχ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Ντέιβις δεν σταματά να τρέχει και να επιτίθεται. Μία τετράδα που διαθέτει έναν καθαρό κεντρικό αμυντικό, τον Μπόατενγκ και τρεις στα χαρτιά ακραίους μπακ, που άνετα μπορούν να αγωνιστούν σε όλες τις θέσεις του γηπέδου.

Ασφαλώς και αφήνει χώρους και φάσεις στον αντίπαλο, τα κέρδη όμως από την ευκολία που μπορεί να αμύνεται ψηλά και την επιθετικότητα που βγάζει είναι εντυπωσιακά. Ο Αλάμπα παίζει με την ίδια άνεση και ευκολία στόπερ, αμυντικό χαφ, ακραίο μπακ, ενώ στα άκρα της άμυνας οι Κίμιχ, Ντέιβις μετατρέπονται από από μπακ σε εξτρέμ, παίζουν με ποιότητα δεκαριού και καλύπτουν με τέτοια άνεση όλο το γήπεδο, που δεν υπάρχει χώρος και σημείο του γηπέδου, που να μην έχουν πατήσει, αλλά και εργασία στο γήπεδο να μην έχουν εκτελέσει.

Μία απόδειξη του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ταχύτητα της αμυντικής τετράδας έρχεται από το δεύτερο ημίχρονο με την Λιόν. Ο Μπόατενγκ αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο για μυϊκό πρόβλημα και στην θέση του μπήκε ο βαρύς και προερχόμενος από χιαστούς Ζούλε. Οι αμυντικές αντιδράσεις της άμυνας της Μπάγερν δεν είχαν την ίδια ένταση και η Λιόν βρήκε πάνω στον υψηλόσωμο στόπερ, χώρο για υποδοχή μπάλας, πίεση που της επέτρεψε να δημιουργεί ευκαιρίες με μεγάλη συχνότητα.

ΣΕ ΛΥΓΙΖΕΙ ΜΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Το μεγάλο όπλο της Μπάγερν, που μοιάζει να την ακολουθεί διαχρονικά όποτε δημιουργεί ένα σύνολο ικανό να κατακτήσει την μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, είναι πως μπορεί να σε λυγίσει με όλους τους τρόπους. Να σε σκοτώσει με παιχνίδι χώρου και αντεπιθέσεων, χτυπώντας με την ταχύτητα των δύο ακραίων επιθετικών Γκνάμπρι και Πέρισιτς. Να σε διαλύσει με το πρέσινγκ της, στην προσπάθεια σου να χτίσεις παιχνίδι από χαμηλά, πιέζοντας τον ποδοσφαιριστή που προσπαθεί να υποδεχτεί την μπάλα, αλλά και να σε πνίξει γεμίζοντας την περιοχή σου με κορμιά μη αντιμετωπίσιμα.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΙ

Ο Τούχελ πέτυχε τον στόχο που του είχε θέσει η διοίκηση και ακόμα και να ηττηθεί στον τελικό, θα είναι επιτυχημένος. Ασφαλώς και δεν έχει καταφέρει να φθάσει το δικό του σύνολο στο επίπεδο που βρίσκεται η Μπάγερν. Είναι δεδομένο πως θα ψάξει επιθέσεις με λιγότερους παίκτες και θα εκμεταλλευτεί την ποιότητα και τις ικανότητες της εντυπωσιακής επιθετικής τριάδας που διαθέτει, των Εμπαπέ, Ντι Μαρία, Νεϊμάρ.

Το 4-3-3 που εφαρμόζει σε αυτή τη διαδικασία αγώνων ο Τούχελ, με τους Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Ντι Μαρία στην επιθετική τριάδα, δημιουργεί πόλλους χώρους ψηλά για να βγάζει επιθετικότητα η Παρί. Κρατώντας τον Εμπαπέ στα αριστερά και τον Ντι Μαρία στην απέναντι πλευρά, ανοίγει το γήπεδο και δημιουργεί συνθήκες για να συνεργασίες. Όταν ακουμπά η μπάλα στον Εμπαπέ, ο Μπερνάτ ανεβαίνει, ο Νεϊμάρ πλησιάζει στην πλευρά του και πολλές φορές αλλάζει πλευρά και ο Ντι Μαρία.

Μία λειτουργία που είναι η πιο συχνή της Παρί και αναγκάζει τον αντίπαλο σε μία προσαρμογή για να βγει το μαρκάρισμα του Εμπαπέ. Με αυτόν τον τρόπο, η Παρί σκότωσε τη Λειψία, το πιθανότερο όμως είναι η Μπάγερν να μην προσπαθήσει να πάει σε προσαρμογή, αλλά να κοιτάξει να σκοτώσει όπως συνηθίζει τον αντίπαλο της, μέσα από την επιθετικότητα.

Συνολικά η Μπάγερν είναι ανώτερη, όμως η Παρί έχει ποδοσφαιριστές που σε έναν τελικό μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το βράδυ θα μάθουμε αν θα καταφέρουν κάποιοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές να κάνουν ένα ιστορικό παιχνίδι και να ρίξουν στο καναβάτσο μία ομάδα που σκορπά τρόμο. Ο τελικός έχει ένα καθαρό φαβορί, καθώς η Μπάγερν ως σύνολο μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από κάθε ομάδα αυτήν την εποχή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, έχει όμως και ένα αουτσάιντερ με ποδοσφαιριστές που μία δική τους μεγάλη βραδιά, είναι ικανή να κρίνει έναν ιστορικό αγώνα.

Photo Credits: AP Photo/Christophe Ena

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παρί Σεν Ζερμέν - Μπάγερν: κορόνα ή δράματα στον τελικό του Champions League
Χάικο Νίντερερ στο Sport24.gr: "Ομάδα με λίγες αδυναμίες η Μπάγερν"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ