OPINIONS

Ο Ρόκα έχει τα κλειδιά

Ο Ρόκα έχει τα κλειδιά
Roka, Panathinaikos, (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι να έχει ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο και μία ομάδα που θα την δημιουργήσει ο Τσάβι Ρόκα, ο οποίος έχει πείσει με το πλάνο του τον Γιάννη Αλαφούζο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο πλανήτης ζει με τον εφιάλτη του κορονοϊου.Η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει και μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Προς το παρόν στην χώρα μας φαίνεται να έχουμε προλάβει την κατάσταση, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να έχουμε ένα ασφαλές δείγμα. Είναι πολύ σημαντικό να πειθαρχήσουμε, να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ώστε να επανέλθουμε στην φυσιολογική ζωή όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Το ποδόσφαιρο αυτήν την εποχή βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, όμως η αλήθεια είναι πως ο κόσμος που βρίσκεται στο σπίτι και έχει χρόνο για να διαβάσει.

Ο Παναθηναϊκός στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ενημέρωσε τον Άρη για την συμφωνία του με τον Βέλεθ. Συμφώνησε με τον 29χρονο Ισπανό στόπερ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Βέλεθ θα παίρνει 320 χιλιάδες το χρόνο, περίπου όσα χρήματα παίρνει μαζί το φετινό αμυντικό δίδυμο του καλοκαιριού.

Είναι κατανοητό πως πρόκειται για μία μεταγραφή που δείχνει και τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο σύλλογος το καλοκαίρι που έρχεται.

Ο στόχος είναι το επόμενο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός να έχει έδρα την Λεωφόρο, να είναι ένα σύνολο πιο ανταγωνιστικό με μεγαλύτερο μπάτζετ και μία ομάδα που θα την δημιουργήσει ο Τσάβι Ρόκα. Είναι δεδομένο πως ο Γιάννης Αλαφούζος αυτήν την εποχή έχει πειστεί πολύ από το πλάνο του Ισπανού τεχνικού. Πιστεύει πως έχει την γνώση και να του ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, αλλά και κάτι σημαντικό: Τις γνωριμίες και την τεχνογνωσία, όχι μόνο για να βρει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και για να πουλήσει.

ΤΡΕΙΣΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ

Ο Ρόκα δουλεύει σε φανερά αντίθετη κατεύθυνση από τον προκάτοχό του και από πολλούς ανθρώπους στην αγορά που προτιμούν να καθυστερούν τις μεταγραφές με στόχο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλάει, να δημιουργήσουν πίεση στους παίκτες. Είδαμε και τον Ιανουάριο πως έκλεισε έγκαιρα τους Ανουάρ, Νάγκι και στην συνέχεια η προσθήκη του Αγιούμπ ήταν περισσότερο μία μεταγραφή για την επόμενη σεζόν.

Πολύ πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν έχουμε τρεις προσθήκες που, τουλάχιστον ο τεχνικός διευθυντής θεωρεί και τις έχει πληρώσει για μεταγραφές ενδεκάδας. Μιλάμε για τους Αγιούμπ, Καρλίτος, Βέλεθ. Η λογική του είναι πως πρέπει το ρόστερ της ομάδας να είναι έτοιμο από νωρίς και για να δημιουργηθεί ένα σύνολο ανταγωνιστικό, αλλά και για να είναι πιο εύκολο για τον Παναθηναϊκό, αν έχει κάποια καλή πρόταση, να πουλήσει χωρίς συνέπειες.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Είναι δεδομένο πως η απόφαση του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού να δώσει εξολοκλήρου τα κλειδιά του μαγαζιού στον Τσάβι Ρόκα ενοχλεί τον Γιώργο Δώνη, ο οποίος μάλιστα έχει φροντίσει άκομψα να το επικοινωνήσει. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα γίνει με το θέμα προπονητή το καλοκαίρι.

Η διοίκηση έκανε την πρόταση που πίστευε πως αξίζει ο Χρήστος Δώνης, η οποία ήταν στην λογική να δείξει καλή θέληση, γνωρίζοντας όμως πως δεν πλησιάζει τα θέλω του ποδοσφαιριστή. Ενώ είναι ξεκάθαρο πως τις περιπτώσεις των ανανεώσεων των συμβολαίων υπήρξε αποκλειστικά η λογική και η αποτίμηση της αξίας των ποδοσφαιριστών από τον Τσάβι Ρόκα. Υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση Βαγιανίδη από αυτό του Αποστολάκη, γιατί ο Ρόκα εκτιμά πως ο πρώτος έχει μεγαλύτερη προοπτική.

ΠΟΥΓΓΟΥΡΑΣ

Μία από τις διαφωνίες του προπονητή με τον τεχνικό διευθυντή έχει να κάνει με την μεταγραφή και το συμβόλαιο που δόθηκε στον Βέλεθ, κάτι που επεσήμανε και πολύ εύστοχα σε πρόσφατο κείμενο του ο Ευάγγελος Μίχος. Ο Δώνης έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Πούγγουρα. Δικαίως θεωρεί την εξέλιξη του, προσωπικό του έργο και πιστεύει πως πρόκειται για καλύτερο παρτενέρ του Σένγεφελντ από ό,τι είναι ο Βέλεθ.

Όμως εδώ ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη. Μάλιστα θεωρεί πως αν είχε την δυνατότητα να παίξει βασικό στόπερ στον Παναθηναϊκό, μετά από μία σεζόν βασικός και αναντικατάστατος, θα είχε δεχτεί πρόταση από την Εθνική. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τι θα γίνει στο μέλλον, όμως το συμβόλαιο του Πούγγουρα λήγει το 2021 και αυτήν την στιγμή ο στόχος είναι να πουληθεί και όχι να ανανεώσει.

Βλέπουμε, λοιπόν, δύο σημαντικές περιπτώσεις, όπως αυτή του Χρήστου Δώνη και του Πούγγουρα να υπάρχει τελείως διαφορετική προσέγγιση από τον Τσάβι Ρόκα, σε σχέση με τα θέλω του προπονητή. Είναι άγνωστο αυτό που θα βγάλει το καλοκαίρι.

ΔΕΝ ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΝΚΕΦΕΛΝΤ

Στην πραγματικότητα, για το θέμα του Βέλεθ καταλαβαίνω απόλυτα τον προπονητή. Πράγματι κοντράρει με τον Σένκεφελντ. Ένα θέμα έχει να κάνει πως και οι δύο παίζουν σαν δεξιά στόπερ, όμως αν προσπαθήσεις να δέσεις ένα δίδυμο από την προετοιμασία, αυτό το γεγονός μπορείς εύκολα να το ξεπεράσεις. Πιο δύσκολο μου φαίνεται να παντρέψεις ένα δίδυμο που και οι δύο είναι στόπερ μυαλού δίνουν κατεύθυνση στην άμυνα τους και θέλουν έναν πιο αθλητικό, πιο επιθετικό στόπερ δίπλα τους.

Το πρόβλημα του Βέλεθ και στον Άρη είναι πως δεν παντρεύτηκε με ένα στόπερ διαφορετικών προσόντων και για αυτόν τον λόγο ένα από τα μόνιμα θέματα που αντιμετώπιζε η ομάδα ήταν το κέντρο της άμυνας. Κανένας δεν έκρινε αρνητικά τον Ισπανό στόπερ, κανένας δεν είχε πρόβλημα από την αξία του, όμως σε αυτά τα δύο χρόνια του Βέλεθ, ο Άρης δεν απέκτησε ποτέ αξιοπιστία στην τελευταία γραμμή άμυνας. Δεν κούμπωνε το δίδυμο με τον Δεληζήση. Ασφαλώς και ο Σένκεφελντ ανήκει σε πιο υψηλό ποδοσφαιρικά επίπεδο, όμως θεωρώ πως και οι δύο θέλουν δίπλα τους έναν στόπερ να κάνει την βρώμικη δουλειά και να τους ακούει.

Ασφαλώς και με την προσθήκη του Βέλεθ ανεβαίνειη ποιότητα στο κέντρο άμυνας του Παναθηναϊκού. Καθαρά ποδοσφαιρικά μπορεί ο προπονητής να έχει δίκιο που θεωρεί πως δεν ταιριάζουν απόλυτα σαν χημεία οι Βέλεθ-Σένκεφελντ, όμως ας δούμε και την μεγάλη εικόνα, που είναι και η πραγματική.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο Παναθηναϊκός πάει να χτίσει μία ομάδα, με δύο ποιοτικούς στόπερ, σε ένα πρωτάθλημα που ο ΠΑΟΚ έκανε φέτος πρωταθλητισμό με το βαρύ δίδυμο των Βαρέλα-Ίνκασον και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την σεζόν με τον Μεριά παρτενέρ του Σεμέδο και την κλείνει με το δίδυμο Σισέ-Μπα. Θέλω να πω πως στο δικό μας ποδόσφαιρο, οι ομάδες δεν φτιάχνονται και με την απόλυτη αρμονία, οπότε το να έχεις ποιότητα μπορεί και να κάνει την διαφορά, ακόμα και αν δεν έχουν κουμπώσει όλα τόσο ιδανικά.

Είνα,ι όμως, δεδομένο πως για να μπορέσει να δέσει μία ομάδα θα πρέπει ο προπονητής να πιστεύει στο ρόστερ και στις επιλογές. Ακόμα είναι νωρίς, φαίνεται όμως πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ρόκα και Δώνη συνεχίζεται.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ