OPINIONS

Ο Πάουλο Μπέντο είναι ευεργέτης

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΣΠΑΡΤΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΣΠΑΡΤΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πάουλο Μπέντο θα μνημονεύεται για χρόνια στον Ολυμπιακό, με αυτά που κάνει με τα πιτσιρίκια. Η ΑΕΚ βρήκε κανονικό προπονητή, που κάνει τα αυτονόητα να φαίνονται μαγικά. Ο Παναθηναϊκός κάνει βήματα προς τα εμπρός, αλλά δεν του φτάνουν να νικήσει ούτε την Κέρκυρα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Έχω κάνει πολλές φορές κριτική στον Πάουλο Μπεντο και δεν παίρνω τίποτα πίσω. Δεν με καλύπτει ούτε το ποδόσφαιρο που διδάσκει, ούτε οι ιδέες του και πολλές φορές είναι περισσότερο ξεροκέφαλος από όσο πρέπει. Νομίζω πως αυτό συμβαίνει και με την πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού, αλλά και με ανθρώπους στην διοίκηση της ομάδας. Πιστεύω επίσης πως ο Μπέντο έχει έναν πολύ απρόσιτο χαρακτήρα για να του επιτρέψει να μακροημερέψει στον Ολυμπιακό, ενώ και το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει δεν βοηθάει σε αυτό. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει και τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές για να παρουσιάσει κάτι πιο ελκυστικό.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ

Ο Πάολο Μπέντο όμως προσφέρει κάτι που είναι πολύ δύσκολο να βρει μία ομάδα, πόσο μάλλον ο Ολυμπιακός που θέλει το αποτέλεσμα με κάθε κόστος, σε κάθε παιχνίδι. Από την στιγμή που δεν είναι και στην κουλτούρα μας να κρατάμε χρόνια τους προπονητές, δεν τους κάνουμε και εύκολο να ασχοληθούν με τα παιδιά που παράγει ο σύλλογος. Από την στιγμή που ξέρουν πως δεν θα είναι αυτοί στον σύλλογο για να καρπωθούν τα καλά τους χρόνια, για ποιο λόγο να βάλουν στην δουλειά τους ένα τέτοιο ρίσκο. Ο Πορτογάλος όμως έχει ισχυρή προσωπικότητα, έχει μία περίεργη ψυχοσύνθεση, δεν επηρεάζεται από το κλίμα που επικρατεί στον σύλλογο, δεν ιδρώνει από οποιαδήποτε κρίση, δεν αντιλαμβάνεται την πίεση και προσφέρει κάτι μοναδικό.

Αφήνει κληρονομιά

Ότι και να του προσάψει κανείς είναι ευεργέτης για τον Ολυμπιακό. Είναι σπουδαίο αυτό που κάνει με τα νέα παιδιά. Ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα περίπατο. Αυτό ο καθένας αντιλαμβάνεται πως συμβαίνει λόγω της ανεπάρκειας των υπολοίπων. Όμως μέσα σε μία χρονιά που δεν διακυβεύεται τίποτα, τρία παιδιά από τις ακαδημίες έχουν πάρει πολύ ενεργό ρόλο. Ο Μπέντο κάποια στιγμή θα αποχωρήσει, αλλά θα έχει αφήσει μία μεγάλη κληρονομιά. Εριξε στα βαθιά τρεις παίκτες. Όχι ένα ταλέντο, όπως ο Μουνιόθ με τον Νίνη ή ο Μπόλονι με τον Σταφυλίδη, αλλά έριξε στα βαθιά τρία παιδιά από την ακαδημία. Δεν αρκέστηκε να τους δώσει κάποια παιχνίδια, αλλά τα έφερε στις βασικές επιλογές και παίρνει νίκες με αυτά τα παιδιά να είναι πρωταγωνιστές.

Ό,τι και να συμβεί, αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο επίτευγμα και σπάνιο να στο προσφέρει ένας προπονητής. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τρεις ποδοσφαιριστές χάρη στον Πάουλο Μπέντο. Ο καθένας μπορεί να έχει την προτίμηση του. Κάποιος να βλέπει στον Ρέτσο έναν αμυντικό με γρήγορες αντιδράσεις που μπορεί να παίξει και στις 4 θέσεις της άμυνας. Αλλος στο πρόσωπο του Ανδρούτσου ένα σύγχρονο χαφ ικανό να καλύψει μέτρα και να κάνει "βρώμικη" ουσιαστική δουλειά, αλλά και να δημιουργήσει. Και κάποιοι να βλέπουν ένα παιδί που συνδυάζει απλότητα και ποιότητα στο πρόσωπο του Μανθάτη.

Ο Μπέντο θα μνημονεύεται για χρόνια

Ο Μπέντο κατάφερε όμως κάτι σπουδαίο, να βάλει αυτά τα παιδιά μέσα στην ομάδα σε δύσκολες συνθήκες, σε στιγμές που ο ίδιος δεχόταν αμφισβήτηση. Ο Ολυμπιακός παίρνει πρωτάθλημα με αυτά τα παιδιά πρωταγωνιστές. Θυμηθείτε πέρυσι τον Σίλβα. Μπορεί να είναι καλύτερος προπονητής ο Σίλβα, αλλά θυμίζω πόσο φοβόταν να κάνει αλλαγές Δεν έδινε χρόνο -όχι στα παιδιά της ακαδημίας αλλά- ούτε στους αναπληρωματικούς του. Η φετινή χρονιά μπορεί να μην μείνει στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού σαν μία σεζόν που έπαιξε η ομάδα τους όμορφο ποδόσφαιρο, όμως πάντα θα είναι σαν το σημείο αφετηρίας που μπήκαν στην ομάδα ενεργά οι Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος. Ο Μπέντο πέτυχε να μνημονεύεται σαν ο άνθρωπος που έβαλε αυτά τα τρία παιδιά στην πρώτη ομάδα, κάτι που έγινε μέσα στην λογική του πρωταθλητισμού. Δεν είναι απλό να βγάζεις ανωτερότητα και να επιβάλλεσαι έχοντας τρία παιδιά από την ομάδα νέων.

Η ΑΕΚ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να δημιουργήσει αυτοματισμούς έχοντας την τριάδα Πατίτο, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος πίσω από το σέντερ φορ. Για τα δεδομένα του πρωταθλήματος που έχουμε, η συγκεκριμένη τριάδα θα έπρεπε να είναι το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ. Δεν γίνεται σε ένα τόσο αργό πρωτάθλημα να έχεις σε δημιουργικές θέσεις τρεις ποδοσφαιριστές που να μπορούν να τρέξουν την μπάλα, να δημιουργήσουν και να μην καταφέρνεις να φτιάξεις συνεργασίες. Η φετινή ΑΕΚ στηριζόταν αποκλειστικά στα στημένα, λόγω έλλειψης δουλειάς.

Με τα αυτονόητα θα κάνει διαφορά

Ο Χιμένεθ, θα κριθεί μέσα στον χρόνο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει ομάδα στην χώρα του, έχει αποτυχημένες δουλειές τα προηγούμενα χρόνια, όμως δεν είναι κατώτερος από τους Κετσπάγια, Μοράις. Η ΑΕΚ δεν έπαιζε τίποτα. Δεν είχε καν συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό πλάνο, οπότε ακόμα και τα αυτονόητα θα κάνουν την διαφορά. Το Ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω σε όλους τους τομείς. Ο Χιμένεθ πέρασε σε μία εποχή που το επίπεδο ήταν πιο υψηλό από ό,τι είναι σήμερα. Ειδικά στην ΑΕΚ που βλέπει τα αυτονόητα να είναι πολυτέλεια. Πρόκειται για μία ομάδα που φέτος, δεν είχε πλάνο. Μέχρι και στο τελευταίο του παιχνίδι ο Μοράις έκανε πειράματα. Πιστεύω πως ο Ισπανός τεχνικός έχει την δυνατότητα να πετύχει μόνο και μόνο επειδή είναι κανονικός προπονητής.

Δηλαδή να βάλει την ομάδα σε μία διαδικασία να παίζει ένα συγκεκριμένο σύστημα, να προσπαθήσει να φτιάξει συνεργασίες στις πλευρές, μεταξύ Γκάλο, Χριστοδουλόπουλου, Ντίντακ, Πατίτο και φυσικά να παίζουν οι δύο ακραίοι με τον Μάνταλο. Επίσης μην ξεχνάμε πως η ΑΕΚ εκμεταλλευόταν πέρυσι τα κάθετα τρεξίματα και το πάτημα στην αντίπαλη περιοχή του Γιόχανσον. Είναι από τα στοιχεία που το ίδιο το ρόστερ "φωνάζει" πως μπορεί να βγάλει φέτος η ΑΕΚ. Αν ο Χιμένεθ λειτουργήσει σαν κανονικός προπονητής, θα έρθει η βελτίωση. Πιστεύω πως η ΑΕΚ πρέπει να στηριχτεί σε αυτή την βάση: Ο κορμός της είναι το δίδυμο Γιόχανσον, Σιμόες, η τριάδα Μάνταλος, Πατίτο, Χριστοδουλόπουλος και οι ακραίοι μπακ Ντίντακ, Γκάλο.

Παικταράς ο Αραούχο, δεν είναι για Ελλάδα

Ο Χιμένεθ πρέπει να επενδύσει σε αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές στην ροή ενός αγώνα. Αν θέλει να επενδύσει σε μία μεταγραφή, η ΑΕΚ χρειάζεται έναν καλό φορ που να μπορεί να συνεργαστεί με την πίσω τριάδα και με την μπάλα στο έδαφος. Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι ένα εφικτό σενάριο ο δανεισμός του Αραούχο, όπως γράφτηκε. Ούτε γνωρίζω τον χαρακτήρα του, για να εκτιμήσω γιατί δεν υπολογίζεται πλέον από τον πολύ αξιόλογο τεχνικός της Λας Πάλμας, Σετιέν. Όμως από άποψη προσόντων, θα αποτελούσε μία εντυπωσιακή κίνηση για την ΑΕΚ. Αν όντως προχωρήσει η κίνηση, θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά σε κάποια πράγματα. Πάντως, πρόκειται για μία σπουδαία περίπτωση ποδοσφαιριστή, που ούτε το αγωνιστικό του "πάτωμα" δεν είναι για την Ελλάδα.

Ο ΠΑΟ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Φανερή βελτίωση στην φυσική κατάσταση

Αν μπορεί να κρατήσει κάτι θετικό ο Παναθηναϊκός, εκτός από την καλή εμφάνιση των Μπεργκ, Βιγιαφάνες, Κουρμπέλη - που ήταν ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους, είναι ότι για πρώτη φορά είχε την φυσική κατάσταση σαν δικό του "όπλο". Είναι το πρώτο παιχνίδι -και μάλιστα εκτός έδρας- που ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερα τρεξίματα από τον αντίπαλό του. Φυσικά αν δεν ενισχυθεί μεταγραφικά και δεν επιστρέψουν όσοι απουσιάζουν, είναι περιορισμένες και οι δυνατότητες της ομάδας. Βελτίωση, πάντως, υπάρχει. Μικρά τα βήματα, αλλά τουλάχιστον τώρα γίνονται...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ