OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τα χαρακτηριστικά του Μένσα

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τα χαρακτηριστικά του Μένσα

Ο Τσάρλυ γράφει για τον μεταγραφικό στόχο του ΠΑΟΚ, Μπέρναρντ Μένσα, και τονίζει ότι ο Δικέφαλος έχει ανάγκη τα χαρακτηριστικά του Γκανέζου μέσου της Καϊσερίσπορ.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μία διαδικασία να βρει τον αντικαταστάτη του Μαουρίσιο και όπως αποκάλυψε το Sport24.gr έχει ξεχωρίσει το όνομα του Μπέρναρντ Μένσα. Μάλιστα, ο Σάββας Τζιομπάνογλου σκιαγράφησε όλες τις λεπτομέρειες για το που βρίσκεται το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ.

ΜΑΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόκειται για μία περίπτωση που έχει πολύ ενδιαφέρον, όποιος παρακολουθεί το τούρκικο πρωτάθλημα, γνωρίζει πως ο Μπέρναρντ Μένσα τη φετινή σεζόν έχει ξεχωρίσει. Παίζει στην ουραγό πριν την διακοπή Καϊσέρισπορ, αλλά είναι με διαφορά ο καλύτερος της ποδοσφαιριστής.

Αποτελεί τον κύριο λόγο που η Καϊσερίσπορ απέκτησε δυναμική τις τελευταίες αγωνιστικές πριν την διακοπή και της επέτρεψε να μπει στην μάχη της παραμονής. Η βαθμολογική της θέση δύσκολη. Η ομάδα της Καισάρειας είναι 20με 22 βαθμούς, απέχει όμως μόλις τρεις βαθμούς από την 15ηΜαλάτιασπορ και τρέχοντας ένα ρεκόρ 3-4-1 στα τελευταία 8 παιχνίδια, έχει επιστρέψει για τα καλά στην μάχη της παραμονής.

Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση, οι παίκτες στοιχήματος γνωρίζουν πως το τούρκικο πρωτάθλημα διακόπηκε τελευταίο και στο πρώτο διάστημα του κορονοϊού υπήρχε ανοιχτή η πιθανότητα, ο Ερντογάν να μην το διακόψει.

Έτσι και ασχολήθηκα αρκετά με τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Στις σημειώσεις που κράτησα μετά από ώρες παρακολούθησης, δέσποζε το όνομα του Μένσα. Με το κάθετο του παίξιμο, οδηγούσε την Καϊσερίσπορ σε μία συγκλονιστική ανατροπή, σε μία ιστορική σωτηρία.

Σε αυτήν την προσπάθεια επιστροφής, των τελευταίων επτά αγωνιστικών, ο Μένσα είχε δώσει στην ομάδα του 3 τέρματα και 4 ασίστ, δηλαδή τα 7 από τα 10 τέρματα της ομάδας του, είχαν την δική του υπογραφή.

ΠΡΩΤΟΣ ΝΤΡΙΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Διαβάζοντας το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ έψαξα να μάθω περισσότερα για τον ποδοσφαιριστή, που με εντυπωσίασε στην πρόσφατη ενασχόληση με το τούρκικο πρωτάθλημα. Πρόκειται για έναν ταχύτητα Αφρικανό κεντρικό χαφ, που θα τον χαρακτήριζα περισσότεροboxtobox.

Τα νούμερα του στο τούρκικο πρωτάθλημα δείχνουν και τα χαρακτηριστικά του. Με βάση την αξιολόγηση από το whoscored.com με μέσο όρο βαθμολόγησης 7,27 είναι με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας του και ο 10στο τούρκικο πρωτάθλημα.

Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο ποδοσφαιριστή που του αρέσει να μεταφέρει την μπάλα και να παίζει κάθετα. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε μία ομάδα, που παίζει σχεδόν μόνιμα στην κόντρα, τον έχει βοηθήσει να έχει 3,1 επιτυχημένες ντρίπλες ανά αγώνα.

Επίδοση που είναι η καλύτερη στο πρωτάθλημα. Βλέποντας τον διαπίστωσα, πως πρόκειται κυρίως για ντρίμπλες ταχύτητας. Δεν είναι κάποιος δεξιοτέχνης της μπάλας, αλλά ένας ποδοσφαιριστής με πνευμόνια, που δεν σταματά να τρέχει και ξέρει να εκμεταλλεύεται με μπάλα και τα μέτρα που έχει μπροστά του. Κυρίως λειτουργεί πάνω στο τρέξιμο του και του είναι πολύ εύκολο, ανοίγοντας τον δικό του ρυθμό, να αφήσει πίσω τον αντίπαλο του, ειδικά με τις συνθήκες που παίζει στην Καϊσερίσπορ.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

Η φετινή χρονιά είναι με διαφορά η καλύτερη της καριέρας του και έχει αυξήσει όλα τα νούμερα του. Ανά 90 λεπτά δοκίμαζε στο φετινό πρωτάθλημα 4,6 ντρίνπλες και πετύχαινε τις 3,3 πολύ μεγάλο νούμερο, υψηλοί είναι όμως και οι αριθμοί καριέρας με 4 προσπάθειες με 2,8 επιτυχημένες.

Εκτός από 10ος καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, 1οςστις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι, είναι και 3οςστις ασίστ με 8, 11οςσε key passes με 2,3 ανα παιχνίδι και 18οςσε shotsper game επιχειρώντας 2,3 σουτ το παιχνίδι.

Δοκιμάζει συχνά τα πόδια του εκτός περιοχής, εκτελώντας 1,5 σουτ εκτός περιοχής ανά αγώνα, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να του στερεί δημιουργία. Περισσότερο ανήκει στην ανάγκη που έχει η ομάδα του, όταν πλησιάζει στην αντίπαλη εστία να απειλεί.

ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που σε μία ομάδα που παίζει στον χώρο εκμεταλλεύεται τα πολλά του τρεξίματα, έχει ικανότητα να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του σε προσπάθεια χτισίματος γρήγορων επιθέσεων, γίνεται πάντοτε έξτρα επιθετικός όταν οι επιθέσεις βγαίνουν από τα άκρα και έχει συμμετοχή στην πίεση στον αντίπαλο.

Η θέση του στην Καϊσερίσπορ είναι αριστερός εσωτερικός χαφ, όταν ο προπονητής του έπαιζε με 6άρι πίσω του και δύο εσωτερικούς χαφ και είναι ο επιτελικός χαφ σε συστήματα με δύο κεντρικά χαφ και επιτελικό πίσω από τον φορ.

Για τον φετινό ΠΑΟΚ είχα αναφέρει από την ημέρα που έδειχνε να διαμορφώνεται το ρόστερ του, πως από τον άξονα λείπει ταχύτητα. Ασφαλώς και τα πολλά κάθετα τρεξίματα που μπορεί να προσφέρει ο Μενσά, η ενέργεια που αγωνίζεται είναι στοιχεία που λείπουν από τον άξονα του ΠΑΟΚ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτηθεί αρκετοί χαφ, κανένας όμως δεν είχε αυτά τα στοιχεία. Ένα ερωτηματικό έχει να κάνει με την φύση των ομάδων που αγωνιζόταν. Έχει εκπαιδευτεί στο ποδόσφαιρο χώρου, σε ομάδες που παίζουν αμυντικά και όταν κερδίζουν την μπάλα, συναντούν άμυνες ψηλά και λίγους παίκτες, κάτι που τον βοηθά να αναδείξει την ταχύτητα του.

Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν πως θα μπορέσει, να προσαρμοστεί και σε ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Δεν χάνει εύκολα την μπάλα, παρότι δοκιμάζει αρκετές επιθετικές μεταβιβάσεις έχει υψηλό μέσο όρο εύστοχων πασών 88,6% την φετινή σεζόν, 86,2% καριέρας.

Ο ποδοσφαιριστής άνηκε από το 2015 στην Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στην ομάδα του Σιμεόνε. Δόθηκε δανεικός στην Γκιμαράες, στην Χετάφε (έπαιξε ελάχιστα), στην Κασίμπασα και στην Καϊσερισπορ, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι που απέκτησε τα δικαιώματα του η Καισερίσπορ. Ο Μένσα έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022 και θα γίνουν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ, αν η ομάδα του υποβιβαστεί.

Ο ΜΕΝΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ στρέφεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, δείχνει πως έχει γίνει κατανοητό, πως χρειάζεται στον άξονα να μπει έναν ποδοσφαιριστής με ταχύτητα, που να ανεβάσει την ένταση της ομάδας.

Στο ενδεχόμενο απόκτησης του Μένσα, θα μπορούσε άνετα να κάνει δίδυμο με τον Μίσιτς στον άξονα, έχοντας πίσω 6άρι, σε ένα καθαρό 4-3-3. Σε παιχνίδια Ευρωπαϊκά η ντέρμπι, πίσω από τον επιθετικό με δύο κεντρικά χαφ στην πλάτη του και ασφαλώς σε παιχνίδια που επιβάλουν πιο επιθετικά σχήματα σε δίδυμο στον άξονα, έχοντας καθαρό δημιουργό μπροστά τους.

Τα νούμερα του είναι επιτελικού χαφ, αλλά δεν πρέπει να ξεγελάνε. Δεν πρόκειται για κάποιον μπαλαδόρο τύπου Μπίσεσβαρ, αλλά για έναν αθλητικό ποδοσφαιριστή, που με τα δικά του χαρακτηριστικά δεν υπήρχε, κάποιος ανάλογος στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, τα τελευταία χρόνια και θα είναι σημαντικό να μπουν στο ρόστερ, τα συγκεκριμένα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ: Τα δεδομένα με Μπέρναρντ Μένσα
ΠΑΟΚ: Στη λίστα ο Μπέρναρντ Μένσα

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ