OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ που ονειρεύονται Λουτσέσκου και οπαδοί

Ο ΠΑΟΚ που ονειρεύονται Λουτσέσκου και οπαδοί

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου που μπαίνει στο γήπεδο για να "σκοτώσει" τον αντίπαλο και όχι για να διαχειριστεί τα παιχνίδια.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ φώναζαν "... και σε πέντε έξι εβδομάδες θα είμαστε πρωταθλητές...", δημιουργώντας μία υπέροχη εορταστική ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Τούμπας. Οι φίλοι του Δικεφάλου γέμισαν το γήπεδο και χόρτασαν ποδόσφαιρο.

Μετράνε, πλέον, αντίστροφα για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Το αήττητο φαντάζει δύσκολο να σπάσει.

Η ομάδα του Λουτσέσκου παίζει ελκυστικά και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ομάδες και έχουν μπει οι βάσεις για ν' αρχίσει με πλεονέκτημα και η επόμενη χρονιά.

ΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΛΥΣΕΙΣ

Για να πάμε στο παιχνίδι, η αποστολή του Ατρόμητου ήταν εξορισμού δύσκολη. Πέρα από το γεγονός πως αυτήν την εποχή ο ΠΑΟΚ μοιάζει να μην παίζεται εύκολα από τις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες, ο Κάναντι έπρεπε να φτιάξει και ομάδα χωρίς τους βασικούς, Κουλούρη, Χατζηισαΐα, Ρισβάνη, Μέγιερι.

Επέλεξε ένα 4-4-2. Χρησιμοποίησε τον Κιβρακίδη αριστερό εξτρέμ, για να κρατήσει χαμηλά τον Μάτος, και είναι το μοναδικό που μπορεί να πει κανείς πως του βγήκε στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ του 2019, όμως, είναι γεμάτος λύσεις και δεν φθάνει το να μπορέσεις ν' αντιμετωπίσεις μία από αυτές.

Το γρήγορο δίδυμο που χρησιμοποίησε στην επίθεση ο Κάναντι αποδείχθηκε εύκολη λεία για τους Βαρέλα - Κρέσπο. Οι Ενσικουλού, Μπρούνο είναι αλλά δύο "θύματα" του καλύτερου αμυντικού δίδυμου του πρωταθλήματος.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου μπήκαν "σεληνιασμένοι" στο γήπεδο και έκαναν ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο. Ο Ρουμάνος τεχνικός επέλεξε ένα σχήμα που στο γήπεδο είχε τέσσερις δημιουργούς: Μπίσεσβαρ, Μαουρίτσιο, Ολιβέιρα, Βιεϊρίνια και δύο καθαρά εξτρέμ.

Στην πραγματικότητα υπήρχαν σε όλους τους χώρους ικανοί ποδοσφαιριστές να παράξουν συνεργασίες και να κινηθούν με ταχύτητα. Ο συνδυασμός ενέργειας και ποιότητας που έβγαζε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο έφερε 7 τελικές στην εστία, δύο κερδισμένα πέναλτι, μία υπέροχη πορτογαλική συνεργασία και ένα καθαρό προβάδισμα.

ΣΑΝ ΠΟΛΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Ο Άκπομ είναι επιθετικός που δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές άμυνες. Δυνατός, γρήγορος. Συνδυασμός προσόντων που του επιτρέπουν να παίζει με το σώμα και να κερδίζει προσωπικές μονομαχίες από τους αντίπαλους αμυντικούς. Μπορεί επίσης να ψάχνει πάσα στο χώρο, κερδίζει μάχες στον αέρα και στο έδαφος.

Έχει μία σπάνια ικανότητα να παίρνει διεκδικούμενες μπάλες και να συνεχίζει με ορμή την επίθεσή του. Επιλέγει να κινείται στα άκρα των δύο στόπερ, να τους βάζει στον ώμο του και να φεύγει. Εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο τη δύναμη και την ταχύτητα στα πρώτα μέτρα που διαθέτει.

Δεν μπορείς να τον "τζαρτζάρεις" και όταν έχει αντίπαλό στο πλάι αναπτύσσει ταχύτητα, όταν βγάζει τα στόπερ εξωτερικά στα άκρα της περιοχής μοιάζει σαν πολίστας που ρίχνει τους αντιπάλους του στο νερό.

Δεν "κόβεται" και οδηγεί τους αμυντικούς στο να τον ανατρέψουν για να σταματήσει. Ο Άκπομ από την ημέρα που έγινε βασικός έχει πετύχει μόλις 3 τέρματα, έχει προσφέρει όμως πολλά περισσότερα στον ΠΑΟΚ...

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΡΚΑΡΕΙ

Ο Άκπομ κέρδισε το πέναλτι για να ανοίξει το σκορ νωρίς, ο Βιεϊρίνια το έχασε...

Ο Πορτογάλος, όμως, είναι σε εντυπωσιακή κατάσταση. Δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έδειχνε πέρυσι και αυτό το καταλαβαίνει κανείς τόσο με την συχνότητα που μπορεί να απειλεί αλλά η διαφορά στην ατομική του κατάσταση φαίνεται στην άμυνα, στο πόσο εύκολα σταματά τους αντίπαλους του και το πώς λειτουργεί αμυντικά στο ένας με ένας.

Ο Βιεϊρίνια έχασε το πέναλτι, στη συνέχεια απείλησε με σουτ εκτός περιοχής τον Θεοδωράκη, αλλά νικήθηκε ξανά. Βρήκε τρόπο, όμως, από τα δικά του πόδια να ανοίξει η ομάδα του το σκορ.

Ο ΧΑΦ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ

Η ομάδα του Λουτσέσκου από τη στιγμή που έφυγε ο Πρίγιοβιτς έχει βάλει πολύ μέσα στο παιχνίδι της, το κάθετο κόψιμο και την απειλή από τα κεντρικά χαφ. Φυσικά παίζει ρόλο και η ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Ο προπονητής μπορεί να έχει το σχέδιο, χρειάζεται όμως και αυτούς που μπορούν να το υπηρετήσουν.

Ο Λουτσέσκου στο πρόσωπο του Πορτογάλου, Σέρτζιο Ολιβέιρα βρήκε τον κεντρικό χαφ που φωτογράφιζε εδώ και έναν χρόνο. Όταν δήλωνε πως ο ΠΑΟΚ -που έχει στο μυαλό του- θέλει να παίζει χωρίς καθαρό αμυντικό χαφ, αλλά με δύο ποδοσφαιριστές στο κέντρο που να είναι περισσότερο "8" από "6".

Ο Ολιβέιρα προσφέρει στον προπονητή του το δικαίωμα να δημιουργήσει συνθήκες εγκλωβισμού στον αντίπαλο, να τον "πνίγει" έχοντας πολλούς παίκτες να κάνουν παιχνίδι και με κάθετες πάσες να πατάνε την περιοχή.

Πέρα από την υψηλή ποιότητα, για τα δικά μας δεδομένα, για να έχει την άνεση ο Λουτσέσκου να "παρκάρει" τον Κάνιας και να χρησιμοποιεί δίδυμα των Μαουρίτσιο, Σάκχοφ, Ολιβέιρα είναι προαπαιτούμενο η άμυνα να του δίνει ασφάλεια και η αλήθεια είναι πως οι Βαρέλα, Κρέσπο αποτελούν εγγύηση.

ΕΡΓΟ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο ΠΑΟΚ το 2019 δεν αρκείται μόνο στο αποτέλεσμα, αλλά παίζει και καλό ποδόσφαιρο. Η βελτίωση που έχει και το γεγονός πως για δεύτερη χρονιά η ομάδα του Λουτσέσκου δείχνει στο δεύτερο μισό το καλύτερο της πρόσωπο και όσο περνά η σεζόν έχει περισσότερα τρεξίματα, πιστώνεται στον προπονητή και στο επιτελείου του.

Ο Λουτσέσκου μόλις έχασε τον Πρίγιοβιτς, παρουσίασε ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο με μεγαλύτερη επιθετικότητα από όλες τις γραμμές, εμφάνισε μία ομάδα με πολλά τρεξίματα που μπαίνει στο γήπεδο για να "σκοτώσει" τον αντίπαλο και όχι για να διαχειριστεί τα παιχνίδια.

Με ικανότητα, παράλληλα, να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε στιγμής. Ο ΠΑΟΚ που βλέπουμε το 2019, είναι ικανός να λυγίζει ομάδες που προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν σε χαμηλά μέτρα. Εμφανίζεται γρήγορος και απειλητικός στην αντεπίθεση, κυρίως όταν επιλέγει να αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο.

Εκμεταλλεύεται τα σπουδαία προσόντα των μεσοεπιθετικών του, αλλά και πως με τους αμυντικούς που διαθέτει δεν έχει λόγο να φοβάται να δώσει μέτρα και μπάλα στον αντίπαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ