OPINIONS

Ο παικταράς που ήρθε και ο παικταράς που έρχεται

Ο παικταράς που ήρθε και ο παικταράς που έρχεται

Ο Παναθηναϊκός είχε την πιο μεστή εκτός έδρας απόδοση και πέτυχε μία νίκη που τον βάζει σε τροχιά εξάδας. Η ομάδα του Δώνη έκλεισε μία καλή εβδομάδα και στοχεύει σε πορεία αντίστροφή της περσινής. Γράφει ο Τσάρλυ.

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και έκλεισε άσχημα, χωρίς κίνητρο και βελτίωση τη χρονιά. Φέτος το ξεκίνημα ήταν απογοητευτικό.

Αρχίζουν, όμως, να δημιουργούνται συνθήκες που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ένα καλό κλείσιμο της σεζόν.

Η πρόκριση επί του ΠΑΣ και το διπλό στην Ξάνθη, έφερε τον Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου και τον εδραιώνει στην εξάδα του πρωταθλήματος.

Η ΠΙΝΕΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΚΑ

Το διπλό είχε την υπογραφή του Τσάβι Ρόκα. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τους λόγους. Έχω γράψει πολλές φορές πως ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ανάγκη ένα καλό μεταγραφικό καλοκαίρι και στα Πηγάδια αποδείχτηκε πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο Γιώργος Δώνης να βοηθηθεί από τον τεχνικό διευθυντή του.

Η επιλογή του Ανουάρ του έλυσε στην Ξάνθη τα χέρια και του επέτρεψε να καλύψει το κενό του Κουρμπέλη. Αν δεν είχε κάνει ο Ρόκα την στοχευμένη μεταγραφή του Ανουάρ, ο Δώνης θα αναγκαζόταν να κάνει πειράματα και το πιθανότερο ήταν στην επιλογή του Νούνες.

Το κέντρο δεν θα είχε ένταση στην πίεση, η ομάδα δεν θα κατάφερνε να κερδίσει μέτρα και να είναι δεμένη στον άξονα και στην καλύτερη περίπτωση, το παιχνίδι θα έληγε στο 0-0. Μετά τον αγώνα θα γινόταν κριτική στον προπονητή και εγώ στο κείμενο μου θα τόνιζα πως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί στον άξονα ο Χατζηθεοδωρίδης αντί του Νούνιεθ για να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση.

Το έχουμε δει το έργο πολλές φορές, η ιστορία του αγώνα με την Ξάνθη, χωρίς Κουρμπέλη, Μπουζούκη έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Ο Τσάβι Ρόκα ήρθε για να δείξει πως στην πραγματικότητα το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν οι επιλογές του προπονητή, αλλά οι διαθέσιμες λύσεις που του πρόσφερε το ρόστερ που τον οδηγούσαν σε αλχημείες. Που κάθε φορά που αναγκαζόταν να πειράξει τη μία καλή ενδεκάδα που είχε ο Παναθηναϊκός, οι διαθέσιμες επιλογές οδηγούσαν σε πείραμα και σε αποδυνάμωση της ομάδας. Η ενίσχυση με ποδοσφαιριστή που έχει τα στοιχεία που λείπουν από τον άξονα του Παναθηναϊκού, επέτρεψε στον προπονητή να καλύψει την απουσία του Κουρμπέλη και να κάνει εύκολο διπλό, χωρίς τον αρχηγό του και τον Μπουζούκη.

ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΝΟΥΑΡ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Ανουάρ ήταν όλα τα λεφτά, παίζει σε μία ένταση που στα περισσότερα ελληνικά παιχνίδια του επιτρέπει να είναι κυρίαρχος και το αργό ελληνικό ποδόσφαιρο του δίνει τη δυνατότητα να γίνει πιο επιθετικός από ότι ήταν στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που λόγω χαμηλού ύψους κάνει καριέρα στην θέση 8 με προσόντα 6αριού. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως, από το πρώτο παιχνίδι είδαμε πως μπορεί εύκολα να τρέχει την μπάλα και να κερδίζει μέτρα. Δεν θα βρει χαφ και ομάδες που θα μπορούν να του ανακόψουν το τρέξιμο του με την μπάλα. Έχει την ικανότητα και να την κερδίζει ψηλά και να την τρέχει και το γεγονός αυτό του επιτρέπει να δίνει και μεταβιβάσεις σε χώρους που αυτόματα δημιουργούν απειλή στον αντίπαλο.

Με το καλημέρα φάνηκε πως όσο μείνει στη χώρα μας, ο Ανουάρ θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική προσθήκη. Ασφαλώς το γεγονός πως είναι δανεικός μέχρι το καλοκαίρι, δεν δημιουργεί συνθήκες για να μιλάμε για μία μεταγραφή που θα έχει προοπτική. Θα επιτρέψει πάντως στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει τους στόχους του, να εξασφαλίσει θέση στα playoffs και να δημιουργήσει ένα σύνολο που δεν θα λυγίζει με τίποτα.

ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ασφαλώς, το πιο σημαντικό είναι η ομάδα να διεκδικήσει το Κύπελλο. Μέσα από αυτό τον θεσμό θα του δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει πρώτα από όλα να παίξει σε ένα ΟΑΚΑ με πολύ κόσμο. Τελευταία παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στην διεκδίκηση ενός τίτλου, είχαν διεξαχθεί πριν τρία χρόνια και αναφέρομαι στους δύο ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ το 2017.

Αν ο Παναθηναϊκός φθάσει στον ημιτελικό, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες να παίξουν οι ποδοσφαιριστές του, εντός έδρας, με ένα Ολυμπιακό Στάδιο με κόσμο, που θα θυμίζει επιτέλους αγώνα Παναθηναϊκού. Παρότι το να ενισχύεσαι με ποδοσφαιριστές που έρχονται με εξάμηνους δανεισμούς δεν βοηθά μακροπρόθεσμα και δεν είναι και το ενδεδειγμένο, ο λόγος που επικροτώ τις κινήσεις των Ανουάρ - Νάγκι είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη να διεκδικήσει να δώσει ξανά αγώνες στο πραγματικό του μέγεθος.

Τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ απέδειξαν πως δεν είναι τεράστιες οι διαφορές. Για την ακρίβεια δεν είναι αποτρεπτικές στο να του δώσουν το δικαίωμα να βάζει στόχους σε παιχνίδια απέναντί τους. Οι προσθήκες που προσφέρει στον Παναθηναϊκό ο Ρόκα, έρχονται για να κάνουν την ομάδα ακόμα πιο ανταγωνιστική και να την ενισχύσουν εκεί που πονάει.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ

Η πραγματικά μεγάλη κίνηση είναι αυτή που φαίνεται πως έρχεται. Αν κλείσει η μεταγραφή του Γιασίν Αγιούμπ θα μιλάμε για κόλπο γκρόσο. Μία απόδειξη του πόσο καλά ξέρει ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής τις αγορές.

Εδώ εξασφαλίζει το μέλλον της ομάδας του. Το συμβόλαιο του Ζαχίντ λήγει το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε με τον Χρήστο Δώνη. Ο Γιασίν Αγιούμπ αναμένεται να αποκτηθεί με ελεύθερη μεταγραφή. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που τα χρόνια που οργίαζε στην Ουτρέχτη δεν μπορούσε να τον πλησιάσει ελληνική ομάδα ή για την ακρίβεια θα έπρεπε να δώσει στον σύλλογο του τα 5,5 εκατ. ευρώ που έδωσε η Φέγενορντ.

ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ

Ο Τσάβι Ρόκα εκμεταλλεύεται πως το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι ευμετάβλητο και επηρεάζεται από το τι γίνεται σήμερα. Η χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών εκτοξεύεται και υποχωρεί με τεράστια ευκολία.

Ο Μαροκινός δεν έπιασε στην Φέγενορντ και ξαφνικά έγινε προσιτός. Παρότι η μεταγραφή του ήταν μία τεράστια επένδυση και θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία του συλλόγου, δεν έπαιξε ούτε μία φορά βασικός στο πρωτάθλημα.

Αυτόν τον ενάμιση χρόνο έχει παίξει 19 φορές, όλες σαν αλλαγή. Το γεγονός πως δεν έχει παίξει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ούτε ένα 90λεπτό, είναι και το μοναδικό ρίσκο που έχει η συγκεκριμένη μεταγραφή. Μπορεί να χρειαστεί χρόνο να έρθει στο επιθυμητό επίπεδο. Εδώ, όμως, μιλάμε για αγορά κι όχι για μία μεταγραφή με εξάμηνο δανεισμό στη λογική ότι "θα μου παίξει τώρα".

ΕΒΓΑΖΕ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΤΡΕΧΤΗ

Ο Γιασίν Αγιούμπ στην Ουτρέχτη έβγαζε μάτια με τον τρόπο που κόλλαγε η μπάλα στα πόδια του. Με βάση το κριτήριο αξιολόγησης από το site στατιστικής Whoscored.com, τη σεζόν 14/15 ήταν 17ος καλύτερος παίκτης στο ολλανδικό πρωτάθλημα με μέσο όρο αξιολόγησης 7,39. Το 2016-17 βρέθηκε στην 14η θέση με μέσο όρο αξιολόγησης 7,43.

Διακρίνεται για τον τρόπο που μεταφέρει την μπάλα, ενώ ντριπλάρει με τη μικρή ντρίπλα του τεχνίτη, που του επιτρέπει να κρατά και την κατοχή της μπάλας σε δύσκολους, μικρούς χώρους. Τα προσόντα του τον βοηθούν να αγωνίζεται και στη θέση 8 και στη θέση 10. Δηλαδή στον Παναθηναϊκό μπορεί να παίξει στη θέση και του Δώνη και του Ζαχίντ. Πέρα από τα επιθετικά στοιχεία που στην Ουτρέχτη του έδιναν κάθε χρόνο σταθερά νούμερα σε γκολ και ασίστ ως Μαροκινός βγάζει ένταση και ανασταλτικά.

ΙΣΟΠΟΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Μόνο οι σπουδαίοι κεντρικοί χαφ μπορούν να εμφανίζουν ταυτόχρονα υψηλά νούμερα σε κερδισμένα τάκλινγκ, κλεψίματα, key passes και ντρίμπλες.

Τη σεζόν 13/14 είχε 5,1 κερδισμένα τάκλινγκ στα 6,9 που επιχειρούσε ανά 90 λεπτά. Πρόκειται για ασύλληπτο νούμερο για ποδοσφαιριστή που διακρίνεται και δημιουργικά. Μόνιμα οι χρονιές του ήταν γεμάτες σε αυτή τη στατιστική κατηγορία, την τελευταία του στην Ουτρέχτη επιχειρούσε 3,8 τάκλινγκ, τα 2,9 κερδισμένα.

Στην Φέγενορντ δεν μπορεί να κριθεί. Δεν έπαιξε ποτέ βασικός στο πρωτάθλημα, τα νούμερα του σε key passes, όμως, αν γίνει αναγωγή αν;a 90λεπτό δείχνουν πως έχει κρατήσει την ποιότητα του. Πέρυσι έδινε 3,4, φέτος 3,9, ενώ μετρά ένα μέσο όρο καριέρας με 1,5 επιτυχημένη ντρίπλα και 0,6 αποτυχημένες.

Διαθέτει μία σπάνια ικανότητα να κρατά την μπάλα στην κατοχή του. Ένα σύνολο στοιχείων που δείχνουν πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει ισόποση συμμετοχή στο ανασταλτικό και στο δημιουργικό παιχνίδι. Μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός στο πρέσινγκ ο Παναθηναϊκός και ασφαλώς πιο δημιουργικός και να απειλεί περισσότερο στην μεταφορά μπάλας.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πρακτικά ο Τσάβι Ρόκα πάει να φέρει στον Παναθηναϊκό μία μεταγραφή επιπέδου ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Θα θεωρούσαν τον Γιασίν Αγιούμπ ενδιαφέρον περίπτωση, ακόμα και για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Ξαφνικά το ρόστερ δυναμώνει, γεμίζει με επιλογές τον Γιώργο Δώνη και τον δυσκολεύει να κάνει λάθος. Είχε ανάγκη ο Δώνης, είχε ανάγκη η δουλειά που γίνεται αυτό τον ενάμιση χρόνο στον Παναθηναϊκό, να πάρει έξυπνες, στοχευμένες βοήθειες από τη μεταγραφική αγορά και ο Τσάβι Ρόκα δείχνει πως μπορεί να του τις προσφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ