OPINIONS

Ο Μαρτίνς έκανε τον Ολυμπιακό πολεμική μηχανή

SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÁÅÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÁÅÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε που πέρυσι στήριξε έναν προπονητή και μία προσπάθεια, που δεν έφερε τον παραμικρό τίτλο, αλλά σε βάθος χρόνου του έδειξε πώς λειτουργεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Μετά την επικράτηση επί της ΑΕΚ (1-2) επιβεβαιώθηκε και τυπικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από τρία χρόνια για τους ερυθρόλευκους. Ένας τίτλος που κατακτήθηκε με άνεση και ανωτερότητα.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ

Με τη δουλειά του Μαρτίνς και τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρου του οργανισμού, ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει τεράστιο προβάδισμα και για την επόμενη σεζόν. Στην επόμενη χρονιά θα μπει με τεράστιο πλεονέκτημα, σε σχέση με τους συνδιεκδικητές του τίτλου, που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Η τεράστια ανωτερότητα φαίνεται και από το γεγονός, πως ο Ολυμπιακός εκτός απροόπτου θα κατακτήσει το φετινό άθλημα αήττητος, ασφαλώς και την λάμψη του συγκεκριμένου επιτεύγματος, τη μειώνει το γεγονός πως το ίδιο κατόρθωμα το πέτυχε πέρυσι ο ΠΑΟΚ.

Άλλο πράγμα είναι να κατακτάς αήττητο πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια και άλλο, να το πετυχαίνεις μία χρονιά μετά από τον ΠΑΟΚ. Δεν παύει όμως, να διεκδικεί χωρίς καν να το βάλει σαν στόχο, ένα μεγάλο κατόρθωμα, που φέτος έχει και τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από ποτέ. Υπάρχει μία σημαντική διαφορά που αναδεικνύει και το πόσο ανώτερος είναι ολόκληρη την σεζόν, από τους ανταγωνιστές του. Το φετινός πρωτάθλημα, διεξάγεται για πρώτη φορά, με playoffs των 6 πρώτων κάτι που σημαίνει από 4 παιχνίδια με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη. Μένουν ακόμα 6 στροφές, οι ερυθρόλευκοι έφυγαν με δύο νίκες από την Τούμπα, έβγαλαν χθες και τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια με την ΑΕΚ και έχουν φθάσει σε ένα σημείο που φαντάζει δύσκολο να χαθεί το αήττητο.

Θυμίζω πως ο Ολυμπιακός στο παρελθόν κατέκτησε αρκετά πρωταθλήματα, με ευκολία και από ένα σημείο και μετά, έβαζε σαν στόχο, να τα κατακτήσει αήττητος, κάτι που δεν το πετύχαινε. Υπάρχουν πολλά κομμάτια, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, που δείχνουν μία αλλαγή φιλοσοφίας, μία ωριμότητα, που κάνει τη διαφορά. Ένα από αυτά είναι πως την φετινή σεζόν, κανένας μα κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για το αήττητο, έρχεται απλά επειδή ο φετινός Ολυμπιακός είναι τόσο ανώτερος από τους υπόλοιπους που είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί.

ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Για την ακρίβεια, είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα παιχνίδια απέναντι του. Ομάδες που έκαναν λάθη για μεγάλα διαστήματα και απέτυχαν να δουλέψουν όλη τη σεζόν κάτι ενιαίο, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στο να διαχειριστούν έναν αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις, μόνο ένα στοιχείο φθάνει για να γίνει κατανοητό, το προβάδισμα του απέναντι στους αντιπάλους του.

Ο Μαρτίνς έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το παρουσιάζει σε κάθε παιχνίδι στο γήπεδο και περιμένει να του αποδώσει, οι αντίπαλοι προπονητές, για να το αντιμετωπίσουν κάνουν πειράματα και καλούνται ξαφνικά οι ποδοσφαιριστές τους, να εφαρμόσουν κάτι καινούριο. Συνήθως μέσα στα ίδια τα παιχνίδια, αναγκάζονται στη διάρκεια τους, να καταφύγουν και σε διαφορετικό σχέδιο. Έχουμε δηλαδή τον Ολυμπιακό, να εξακολουθεί να λειτουργεί με αυτόματο, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο που του δίνει σταθερές και αυτοπεποίθηση και τους αντιπάλους του, να προσπαθούν με πειράματα να βρουν απέναντι του, τακτικό πλάνο, που θα τους βοηθήσει να τον αντιμετωπίσουν.

Σε μία περίπτωση συνάντησε λόγω διαφορετικών δεδομένων και του "πρέπει" της νίκης δυσκολία στη ρεβάνς της περασμένης Τετάρτης με τον ΠΑΟΚ. Ο Μαρτίνς έκανε αλλαγή πριν από το ημίχρονο, βάζοντας την ομάδα όμως, σε ένα επίσης δουλεμένο plan b και στο τέλος, φρόντισε να του κάνει εύκολη την ζωή ο Φερέιρα με την τριπλή αλλαγή που πραγματοποίησε, ενώ είχε σκορ πρόκρισης και ένα αμυντικό σχέδιο το οποίο λειτουργούσε. Μία μικρή παρένθεση εδώ. Από τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο Αμπέλ μετά από το διπλό επί του Άρη, γίνεται κατανοητό πως έχει πάρει το μήνυμα και έχει σκοπό, να είναι σκληρός διαπραγματευτής. Θα είναι δώρο για τον ΠΑΟΚ, να βρεθεί ομάδα, που να θελήσει τις υπηρεσίες του, αλλιώς θα μπλέξει η κατάσταση.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ EUROPA

Να επιστρέψουμε, όμως, στον Ολυμπιακό που επιστρέφει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά από τρία χρόνια και έχει μπροστά του έναν σημαντικό στόχο: να διεκδικήσει το απόλυτο όνειρο. Ασφαλώς και είναι στο χέρι της ομάδας τους Μαρτίνς να κατακτήσει το νταμπλ μετά από 5 χρόνια, το 18ο στην ιστορία του συλλόγου και δείχνει σε μία κατάσταση που τον κάνει ικανό για τα πάντα στη μάχη του Europa League τον Αύγουστο.

Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό, ο Ολυμπιακός την ανωτερότητα του, δεν την βγάζει μέσα από ένα φαντεζί ποδόσφαιρο, υποδούλωσης κατώτερων ομάδων. Δεν είμαστε σε εποχές που η μαγεία των Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι, Ίβιτς, Γιαννακόπουλου, Γεωργάτου και πολλών άλλων γοητεύει την εξέδρα, αλλά δεν υπήρχε ένα ανταγωνιστικό σχέδιο για παιχνίδια υψηλού επιπέδου. Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς είναι μία πολεμική μηχανή. Μία απόλυτα ισορροπημένη ομάδα που κερδίζει τα παιχνίδια της μέσα από τη διαχείριση που κάνει σε αυτά. Με ένα βασικό πλάνο, το οποίο κουμπώνει τέλεια σε παιχνίδια, ίσων μέτρων, όπως αυτά που έχει να διαχειριστεί τον Αύγουστο.

Το παιχνίδι με την ΑΕΚ ήταν εύκολο διαχειρίσιμο για την ομάδα του Μαρτίνς, λόγω και των σημαντικών απουσιών που είχε να διαχειριστεί ο Καρέρα. Ο Ιταλός τεχνικός είχε μείνει με δύο χαφ, ο Μαρτίνς είχε στο γήπεδο την σταθερά της τριάδας και έβγαινε σαν 4ος ο Φορτούνης. Το πλεονέκτημα που υπήρχε στον άξονα τεράστιο και οι χαφ του Ολυμπιακού, είχαν χώρο με την μπάλα και χρόνο για να αποφασίσουν.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Αυτή η εύκολη συνθήκη δημιούργησε και ένα μεγάλο κέρδος, το καλύτερο φετινό παιχνίδι του Φορτούνη. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα να μάθει να λειτουργεί, έχοντας στο γήπεδο ταυτόχρονα τους τρεις κεντρικούς χαφ και τον Φορτούνη. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και είναι ένα τεράστιο κέρδος για τον Πορτογάλο προπονητή ενόψει των ευρωπαϊκών αγώνων αλλά και για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού γιόρτασαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, γνωρίζοντας πως έρχονται και άλλες επιτυχίες. Ολόκληρος ο οργανισμός του Ολυμπιακού δικαιώθηκε που πέρυσι στήριξε έναν προπονητή και μία προσπάθεια, που δεν έφερε τον παραμικρό τίτλο, του έδειξε όμως τον δρόμο των επιτυχιών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και αυτός είναι η σωστή επίπονη, καθημερινή δουλειά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, που έφερε στην ομάδα ο Μαρτίνς.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Επάγγελμα: Πρωταθλητής
Πρωταθλητής γεμάτος με MVP
Ολυμπιακός: Πιο ώριμος, πιο διαβασμένος, ο Μαρτίνς κέρδισε το στοίχημα
Poll: Ποιος είναι ο φετινός MVP του Ολυμπιακού;
Ο φετινός τίτλος είναι διαφορετικός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ