OPINIONS

Ο κύκλος δεν έχει κλείσει

Ο κύκλος δεν έχει κλείσει
SOTIRIS DIMITROPOULOS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον κύκλο της ομάδας του Ολυμπιακού που δεν έχει κλείσει. Τα δεδομένα που έχουν αλλάξει, οι Τσιμίκας, Ομάρ, Φορτούνης, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, ο αντί-Ποντένσε και ο ποιοτικός στόπερ.

Ο οπαδός θέλει να διαβάζει για μεταγραφές. Είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά τα ΜΜΕ και κάθε φορά που υπάρχει κενό διάστημα φροντίζουν να κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτή η διακοπή όμως είναι διαφορετική, έχει φέρει ένα ανυπολόγιστο οικονομικό χτύπημα στον πλανήτη και κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.

Ο κόσμος όμως, εξακολουθεί να θέλει να διαβάζει ονόματα για την ομάδα του, να ονειρεύεται μεταγραφές. Το παρατήρησα στοlivechat που έκανα την περασμένη εβδομάδα, το είδα και χθες το βράδυ μετά το κείμενο που έγραψα για τον Μαρτίνς. Οι φίλοι του Ολυμπιακού διψάνε να μάθουν για την επόμενη ημέρα. Στο inbox στο Instagram και στο Facebook ερχόντουσαν ερωτήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Που χρειάζονται μεταγραφές, αν θα ανανεώσει ο Ομάρ, αν θα παραμείνει ο Τσιμίκας, πιθανότητες για την επιστροφή του Μήτρογλου, ήταν κάποια από τα ερωτήματα.

ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Δεν καλύπτω το ρεπορτάζ Ολυμπιακού, οπότε δεν είμαι σε θέση και να απαντήσω επί της ουσίας. Πιστεύω όμως πως αυτήν την εποχή ούτε οι ίδιες οι διοικήσεις δεν ξέρουν που θα μπει οικονομικά ο πήχης για την επόμενη σεζόν. Βλέπετε δεν υπάρχουν δεδομένα αυτήν την εποχή τα πάντα είναι ρευστά. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα τελειώσει η φετινή σεζόν, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει και σε ποιες συνθήκες η επόμενη και φυσικά ποια θα είναι τα έσοδα που θα έχουν οι ομάδες για να κάνουν το πλάνο τους.

Τα άρθρα όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό με νούμερα που έχουν να κάνουν με τα δεδομένα που γνωρίζαμε πριν την διακοπή είναι για πέταμα. Την επόμενη ημέρα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να δουν οι σύλλογοι που θα κάτσει η μπίλια.

Ποια θα είναι η κατάσταση και τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί, όταν θα έχει βρεθεί το εμβόλιο ή με κάποιον τρόπο θα μπορέσουμε με ασφάλεια να πούμε πως επιστρέφουμε στην κανονική ζωή χωρίς δεύτερες σκέψεις. Συζήτηση λοιπόν για τα "θέλω" τον ομάδων μπορεί να γίνει μόνο σε φιλολογικό πλαίσιο με μία διαφορετική σκοπιά.

Σήμερα δεν υπάρχουν τα δεδομένα, που γνωρίζαμε πριν δύο μήνες και αυτό το έχουν καταλάβει όσοι βρίσκονται μέσα στο ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα τον περασμένο Ιανουάριο παρέμεινε ο Τσιμίκας, επειδή πουλήθηκε ο Ποντένσε. Στην σκέψη όλων ήταν να μην αλλοιωθεί περισσότερο ο κορμός της ομάδας και να πωληθεί το καλοκαίρι. Σήμερα είναι απίθανο να πιάσει ο Τσιμίκας τα λεφτά που θα έφερνε τον Ιανουάριο και ζητά ο Ολυμπιακός για να τον πουλήσει. Τα δεδομένα λοιπόν είναι διαφορετικά και το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Ομάρ που το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιο του.

Η επιτυχία της φετινής χρονιάς σε μεγάλο βαθμό ήρθε, γιατί υπήρξε μία ενιαία φιλοσοφία. Ο Μαρτίνς έχτισε την πρώτη του χρονιά και το περασμένο καλοκαίρι έγιναν οι κινήσεις που θα εξασφάλιζαν την βελτίωση. Η φετινή χρονιά ήταν απόλυτα επιτυχημένη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι διοικήσεις πρέπει να κρίνουν αν βρισκόμαστε σε μία πορεία που έχει ακόμα πολλά πράγματα να δώσει μέχρι να κλείσει ο κύκλος. Πιστεύω πως στην συγκεκριμένη περίπτωση η απάντηση δεδομένη και αποτελεί και μεγάλο πλεονέκτημα για ένα καλοκαίρι που δεν προσφέρεται και για σημαντικές κινήσεις.

ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΡ

Το ιδανικό σενάριο για τον Ολυμπιακό, θα ήταν να κρατήσει αναλλοίωτο τον βασικό του κορμό, να μην πωληθεί ο Τσιμίκας. Η ευκολία που παίζει αμυντικά μόνος του την πλευρά, τα ανεβάσματα του, η τρομακτική βελτίωση που έχει στην δημιουργία και στην απαραίτητη για ποιοτικό μπακ στοχευμένη σέντρα, προσφέρουν στον Μαρτίνς την δυνατότητα να ενισχύει τον άξονα του και να κερδίζει παίκτη στην μάχη της τακτικής.

Ήταν τόσα πολλά αυτά που πρόσφερε στο γήπεδο ο Τσιμίκας που σε πολύ μεγάλο ποσοστό κατάφερε να κρύψει και την όχι τόσο καλή σεζόν του Ομάρ. Ασφαλώς και ο Νορβηγός έχει αποδείξει την ποιότητα του, είναι ποδοσφαιριστής υψηλής κλάσης, αλλά την περσινή του χρονιά είναι πιο εύκολο να βρεις τρόπο να την αντικαταστήσεις, ειδικά αν παραμείνει ο Τσιμίκας. Πιστεύω πως στον Ολυμπιακό θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, αν το καλοκαίρι χάσει και τον Τσιμίκα και τον Ομάρ.

ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ

Στον Ολυμπιακό όπως και σε όλες τις ομάδες που έχουν ποδοσφαιριστές που θέλουν να κρατήσουν και τελειώνει το καλοκαίρι το συμβόλαιο τους περιμένουν ο χρόνος να λειτουργήσει υπέρ τους. Το 1,2 που ζητούσε ο Ομάρ για να υπογράψει πριν την διακοπή είναι δύσκολο να το βρει την επόμενη ημέρα.

Πρόσφατα μου τόνιζε ατζέντης πως θα δούμε εκπλήξεις σε αρκετές περιπτώσεις που οι ομάδες συναντούν δυσκολίες να ανανεώσουν συμβόλαια και ο Τύπος της θεωρεί τελειωμένες. Μόλις δουν την νέα πραγματικότητα στην αγορά του ποδοσφαίρου μόνοι τους θα στραφούν στις προσφορές που είχαν από τις ομάδες τους με την ελπίδα πως ακόμα θα ισχύουν. Ποδοσφαιρικά πάντως θα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει και την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός με το δίδυμο των Τσιμίκα, Ομάρ.

ΧΩΡΑΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΣΤΟΠΕΡ

Στο κέντρο της άμυνας ο Σεμέδο δεν κράτησε τον πήχη στο σημείο που τον είχε βάλει με τις πρώτες του εμφανίσεις στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν μία σταθερά, μία βάση στην άμυνα του Ολυμπιακού, που επέτρεψε στον Μαρτίνς να διαχειριστεί καλύτερα την μικρή πίεση που δημιουργήθηκε με τις άσχημες εμφανίσεις του Μεριά στο πρώτο μισό, να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του Σισέ και από ένα σημείο και μετά να βγάλει με ασφάλεια μπροστά τον Μπα.

Στο επιτυχημένο τελευταίο κομμάτι πριν την διακοπή, ο Ολυμπιακός είδε σημαντική πρόοδο από τους Μπα, Σισέ και να συνεχίζεται η κάμψη του Σεμέδο. Σε κάθε περίπτωση, στην λογική της εξέλιξης χωράει ένας ποιοτικός στόπερ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά των τριών στόπερ που διαθέτει σήμερα ο Ολυμπιακός.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Στον άξονα βλέποντας τα παιχνίδια υψηλής έντασης του Ολυμπιακού γίνεται αντιληπτό πως θα μπορούσε να βρεθεί ένας καλύτερος παρτενέρ για τον Γκιγιέρμε. Όμως εδώ έχουμε κάποια δεδομένα, που δεν γίνεται να αγνοηθούν.

Ο Μαρτίνς θεωρεί τον Μπουχαλάκη το δικό του μυαλό στο γήπεδο, του έχει τεράστια εμπιστοσύνη και τον θέλει στην ενδεκάδα, γιατί πηγαίνει στον σωστό χρόνο την μπάλα εκεί που θέλει ο ίδιος. Επίσης στο τελευταίο διάστημα πριν από την διακοπή, βρήκε έναν τρόπο μέσα από την καθιέρωση του 4-3-3 να λύσει το πρόβλημα έντασης στον άξονα που φέρνει η παρουσία του Μπουχαλάκη στα παιχνίδια υψηλού ρυθμού.

Σε αυτήν την λογική την διαφορά έκαναν, όσα πρόσφερε ο Καμαρά σε ρόλο τρίτου χαφ. Ασφαλώς αυτός ο σχηματισμός ευδοκιμεί σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός δεν θα χρειάζεται να έχει υψηλά νούμερα κατοχής, όταν δηλαδή το ζητούμενο, δεν είναι η δημιουργία, αλλά να βγει με επιθετικότητα το αμυντικό σχέδιο.

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ, ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Για την επόμενη χρονιά είναι σίγουρο πως ο Μαρτίνς θα έχει τον Φορτούνη σε καλύτερη κατάσταση που θα του δίνει την δυνατότητα να έχει μόνιμα ποιοτικές επιλογές, σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανοίγει άμυνες.

Η παρουσία του Βαλμπουενά, όσα πρόσφερε ο Γάλλος στην δημιουργία, με το σπάνιο χτύπημα εν στάση που έκανε την διαφορά, βοήθησε ώστε να μην στοιχήσει η απουσία του Φορτούνη. Την επόμενη σεζόν όμως, ο Πορτογάλος τεχνικός γνωρίζει πως θα ξεκινήσει με μία μεταγραφή, που θα του επιτρέψει να κρατήσει πιο φρέσκο και τον Βαλμπουενά, που στις 28 Σεπτέμβρη θα κλείσει τα 36 του χρόνια.

Το γεγονός πάντως πως στον Ολυμπιακό έδειξε να ταιριάζει το 4-3-3 με ποδοσφαιριστή να βγάζει ένταση στην πίεση πίσω από τον φορ, θα πρέπει να οδηγήσει τον Φορτούνη να εκπαιδευτεί στα παιχνίδια με την συγκεκριμένη λογική να ξεκινά από τα πλάγια, όπως δηλαδή έκανε και ο Βαλμπουενά. Με την συγκεκριμένη φιλοσοφία, σε συγκεκριμένα παιχνίδια υψηλής έντασης, υπάρχει μία θέση είτε για τον Φορτούνη, είτε για τον Γάλλο.

ΑΝΤΙ-ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Εκεί που φαντάζει αδύνατον να μην γίνει μία καλή κίνηση, είναι στον χώρο του Ποντένσε. Η αλήθεια είναι πως η φύση των παιχνιδιών που έδωσε ο Ολυμπιακός από την στιγμή της μεταγραφής του Πορτογάλου στην Γουλβς, η ετοιμότητα που έδειξε ο Μαρτίνς, η αλλαγή πλάνου σε 4-3-3 και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έβγαλε η ομάδα, δεν επέτρεψαν να φανεί στα αποτελέσματα το κενό του. Στον τρόπο όμως παιχνιδιού της ομάδας είναι πολύ μεγάλη και είναι δεδομένο πως το κενό του Ποντένσε δεν καλύφτηκε.

Ολόκληρη σεζόν όμως, για μία ομάδα που στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγώνων υποχρεούται να ανοίγει μαζικές πολυπρόσωπες άμυνες δεν γίνεται να βγει. Έχουν γραφτεί πολλά ονόματα, για την συγκεκριμένη θέση, ακόμα δεν έχω διαβάσει κάποιο που να καλύπτει τις προδιαγραφές. Φυσικά και στον Ολυμπιακό υπάρχει η ασφάλεια, πως ο Μαρτίνς γνωρίζει την ομάδα και τι χρειάζεται. Αν γίνει μία δυνατή μεταγραφή μεσοεπιθετικά, θα πρέπει να είναι βασισμένη στα στοιχεία και σε αυτά που προσέφερε ο Πορτογάλος.

ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ Ο ΦΟΝΙΑΣ

Για την κορυφή της επίθεσης, τα πράγματα είναι δεδομένα. Δεν υπάρχει προπονητής που δεν κάνει λάθη, ο δίκαιος προπονητής, ο σοβαρός επαγγελματίας είναι αυτός που τα βλέπει και το διορθώνει. Ένα από τα λάθη λοιπόν που έκανε ο Μαρτίνς, ήταν πως άργησε να καταλάβει πως πρέπει να δώσει ξεκάθαρα τον ρόλο του βασικού φορ στον Ελ Αραμπί.

Από την στιγμή που μοίρασε τους ρόλους σωστά όλα έγιναν πιο ξεκάθαρα. Ο Μαροκινός δολοφόνος, πήρε το όπλο του και οργίασε, ενώ ο Μαρτίνς κατάλαβε πως πρέπει να ψάξει για αναπληρωματικό φορ περιοχής και δεν οφέλη σε τίποτα να έχει στον πάγκο τον Γκερέρο που δεν έχει γκολ, ούτε την δυνατότητα να παίξει μέσα στο κουτί και αποφάσισε να στραφεί προς τον Χασάν. Ο Ελ Αραμπί βρίσκεται στα 33 του χρόνια, στο γήπεδο όμως δεν φαίνεται πως έχει πρόβλημα να βγάλει και την επόμενη χρονιά σαν βασικός.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ

Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να ψάξει αυτό το καλοκαίρι για πρώτο φορ και περισσότερο ζημιά μπορεί να δημιουργήσει κάποιος που θα αμφισβητήσει την θέση του. Ο Χασάν προσέφερε στον Μαρτίνς κάτι σημαντικό. Ήξερε πως έρχεται για αναπληρωματικός και μπορούσε να πάρει από αυτός, ακριβώς ότι έλλειπε από το ρόστερ, χωρίς να δέχεται την παραμικρή πίεση, για να του δώσει μεγαλύτερο ρόλο από αυτό που του αναλογεί.

Είναι πολύ σημαντικό για την χημεία ενός ρόστερ να έχεις αναπληρωματικούς που να αποδέχονται τον ρόλο τους. Και να έρθουμε στην περίπτωση Μήτρογλου. Ασφαλώς και ο Μήτρογλου είναι πολλά επίπεδα πάνω από τον Χασάν, όμως είναι δύσκολο να δεχτεί να έρθει για δεύτερος και αυτήν την εποχή. Ο Ολυμπιακός έχει τον καλό του φορ και είναι πολύ καυτός για να μπει σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως ο Μαρτίνς αυτά τα δύο χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο που δεν χρειάζεται πολλές αλλαγές. Όσο λιγότερο το πειράξεις, τόσο πιο κοντά θα είναι να επιτύχει και την επόμενη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ