OPINIONS

O Κάνιας δεν συμβαδίζει με τα "θέλω" του Παναθηναϊκού

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Χοσέ Κάνιας είναι μία περίπτωση που δεν συμβαδίζει, ούτε με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του προπονητή, ούτε με το σχέδιο αξιοποίησης της ακαδημίας που έχει η διοίκηση, ούτε με τις ανάγκες και τα θέλω του ρόστερ του Παναθηναϊκού. Γράφει ο Τσάρλυ.

Τις τελευταίες ημέρες γράφεται στα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, το όνομα του Χοσέ Κάνιας. Μάλιστα, ο Ισπανός αμυντικός μέσος μίλησε στο Sport24.gr και τον Βασίλη Τεμπέλη, λέγοντας πως είναι μεγάλη ομάδα ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν έχει μιλήσει με κάποιον από τον σύλλογο.

ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ

Πραγματικά θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αν αποφασίσουν στον Παναθηναϊκό να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Όχι γιατί τον θεωρώ ακατάλληλο, άλλωστε τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ρόστερ ομάδων που ανήκουν σε πιο υψηλό επίπεδο από αυτό που βρίσκεται αυτήν την εποχή ο Παναθηναϊκός. Αλλά επειδή είναι συγκεκριμένος ο χώρος και ο τρόπος που αγωνίζεται και δεν συμβαδίζει με τα θέλω της ομάδας.

Ο Κάνιας, που στις 27 Μαΐου θα κλείσει τα 33 του χρόνια, είναι ένα καθαρό 6άρι που παίζει τη θέση, έχοντας συγκεκριμένα προσόντα, συγκεκριμένες αδυναμίες και περιορισμένο ταβάνι. Σε αυτόν τον χώρο ο Παναθηναϊκός, έχει έναν καλύτερο, πληρέστερο ποδοσφαιριστή, τον αρχηγό του, Δημήτρη Κουρμπέλη. Λογική στο να ασχοληθεί ο Παναθηναϊκός, που θέλει να ρίξει βάρος στην ακαδημία του, με τον 33χρονο Κάνιας, θα υπάρχει μόνο στην περίπτωση που θα έχει πουληθεί ο Κουρμπέλης, ο χρόνος θα πιέζει και θα επιλεχτεί σαν μία ασφαλή επιλογή, για να καλυφθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Σήμερα δεν βλέπω να συμβαδίζει με τα θέλω της ομάδας.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Με τον Κάνιας γνωρίζεις τι ακριβώς αγοράζεις. Βάζεις στο ρόστερ σου έναν ποδοσφαιριστή που δεν μπορεί να παίξει σε κανένα άλλον χώρο του γηπέδου εκτός από τη θέση "6". Ένα κοντό 6άρι, που θα σου δώσει ένταση, αμυντικά τρεξίματα, κερδισμένες μονομαχίες. Θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό στην πίεση σε όλους τους χώρους, καθώς λειτουργεί με αξιοπιστία σαν λίμπερο πίσω από τα χαφ. Δηλαδή δίνει σωστό βάθος και καλύψεις στους παίκτες, που προσπαθούν να πιέσουν τον αντίπαλο.

Ένας χαφ, όμως, που στερείται δημιουργίας, που σε αγώνες υψηλής έντασης, θα κάνει λάθη στη μεταβίβαση που μπορούν να στοιχίσουν. Χαρακτηριστικά που οδήγησαν τον Λουτσέσκου, την χρονιά του νταμπλ, να καταλάβει πως για να κατακτήσει το πρωτάθλημα θα πρέπει να παρκάρει τον Κάνιας και να φροντίσει να έχει πιο απειλητικούς χαφ στο γήπεδο. Στο δεύτερο γύρο ο Ρουμάνος τεχνικός παραγκώνισε εντελώς τον Κάνιας και έχτισε την ομάδα του, με πιο δημιουργικά δίδυμα. Πιθανότατα για τον ίδιο λόγω παραγκωνίστηκε από ένα σημείο και μετά στον Ερυθρό Αστέρα και παρότι έχει συμβόλαιο, φαίνεται πως θα τον αφήσουν ελεύθερο το καλοκαίρι.

Ο ΔΩΝΗΣ ΘΕΛΕΙ ΧΤΙΣΙΜΟ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΑ

Για μία ομάδα που δεν κάνει πρωταθλητισμό και ψάχνει για έναν καθαρά αμυντικογενή ποδοσφαιριστή, που θα ανεβάσει την πίεση, την ένταση στα μαρκαρίσματα και θα προσφέρει σε κάλυψη χώρων ο Κάνιας είναι μία χαρά περίπτωση. Ο Παναθηναϊκός έχει έναν προπονητή που σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως δουλεύει στην δημιουργία και στο χτίσιμο από χαμηλά, κάτι που ο Ισπανός δεν έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει και στον συγκεκριμένο χώρο τον αρχηγό του, έναν ποδοσφαιριστή που δημιουργικά είναι πολύ καλύτερος.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

Τη λογική να αποκτηθεί ο Κάνιας αν μείνει ελεύθερος, για να υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής στο ρόστερ που να ειδικεύεται στις αμυντικές καλύψεις σε έναν νευραλγικό χώρο για μία ομάδα που χρειάζεται να αμυνθεί, θα τη δεχόμουν σε περίπτωση που το μπάτζετ θα μεγάλωνε αρκετά. Μετά την πανδημία που μας βρήκε κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, οπότε δεν βλέπω λογική στην απόκτηση του Κάνιας. Περνάς με αυτήν την περίπτωση και ένα λανθασμένο μήνυμα.

Ο Παναθηναϊκός υποτίθεται πως θα κοιτάξει να αξιοποιήσει καλύτερα την ακαδημία του και να αξιοποιήσει τη γνώση του Ρόκα στις αγορές. Για να αποκτήσεις ποδοσφαιριστές όπως ο 33χρονος Κάνιας, δεν χρειάζεσαι τον Ρόκα. Προσέξτε, είμαι ο πρώτος που τονίζω πως πρέπει να αξιολογείς και να μην απορρίπτεις τη δική σου αγορά, που σου προσφέρει ασφάλεια και μειώνει το ρίσκο, όμως νόημα έχει, μόνο αν δημιουργείται και κάποια προοπτική. Στο ενδεχόμενο απόκτησης του Κάνιας ούτε προοπτική υπάρχει, ούτε κάποια άμεση ανάγκη, να μπουν τα δικά του χαρακτηριστικά στην ομάδα.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν κάνω κριτική, καθώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη κίνηση από πλευράς Παναθηναϊκού. Βλέπω όμως πως υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα, που θέλουν τον Ρόκα να ενδιαφέρεται για την περίπτωση του Κάνιας, μία περίπτωση που δεν συμβαδίζει, ούτε με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του προπονητή, ούτε με το σχέδιο αξιοποίησης της ακαδημίας που έχει η διοίκηση, ούτε με τις ανάγκες και τα θέλω του ρόστερ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κάνιας στο Sport24.gr: "Μεγάλη ομάδα ο Παναθηναϊκός"
Παναθηναϊκός: Αρνητικά όλα τα τεστ, Τετάρτη πρωί η πρώτη προπόνηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ