OPINIONS

Ο Φακούντο Σάντσες δεν τον βλέπει τον Γιόχανσον

Defender Facundo Sanchez of Argentina's Estudiantes, left, fights for the ball with Juan Salgueiro of Paraguay's Nacional during a Copa Sudamericana soccer game in Asuncion, Paraguay, Wednesday, Aug. 23, 2017. (AP Photo/Jorge Saenz)
Defender Facundo Sanchez of Argentina's Estudiantes, left, fights for the ball with Juan Salgueiro of Paraguay's Nacional during a Copa Sudamericana soccer game in Asuncion, Paraguay, Wednesday, Aug. 23, 2017. (AP Photo/Jorge Saenz) AP PHOTO/JORGE SAENZ

Ο Φακούντο Σάντσες αποτελεί κλασική περίπτωση Αργεντίνου μπακ κι έρχεται στον Παναθηναϊκό για να τον ανεβάσει επίπεδο. Οι συγκρίσεις με τον Ματίας Γιόχανσον τον βγάζουν ξεκάθαρο νικητή. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στον Παναθηναϊκό μπορεί να μην το φωνάζουν, όμως για την επόμενη σεζόν έχουν μπει υψηλοί στόχοι. Έχω αναφέρει εδώ και πολύ καιρό ότι ο Ρόκα έχει πείσει τον Αλαφούζο πως μπορεί, αν τον εμπιστευτεί, να φέρει την υπέρβαση και το τελικό μπάτζετ θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα νούμερα που έχουν γραφτεί. Στην πράξη θα δούμε αν θα επιτευχθεί, όμως ο στόχος του Παναθηναϊκού για την επόμενη σεζόν, είναι να ξαναγίνει ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό.

Η μεταγραφή του Φακούντο Σάντσες είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Το όνομά του μπορεί να μην λέει πολλά, σε όσους δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν απέκτησε έναν μπακ της σειράς, αλλά έναν ποδοσφαιριστή που επί 6 χρόνια είναι μόνιμα βασικός στην πρώτη κατηγορία της Αργεντινής, για 5 συνεχόμενες σεζόν, στο βασικό κορμό και ένας από τους καλύτερους παίκτες της Εστουντιάντες.

ΜΟΝΙΜΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ

Βλέποντας το σάιτ στατιστικής whoscored.com, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικός ήταν τα τελευταία χρόνια για την ομάδα του την Εστουντιάντες.

Την σεζόν 16/17 ήταν 3ος σε χρόνο συμμετοχής και βάση της αξιολόγησης του σάιτ που προκύπτει από τα στατιστικά νούμερα, 4ος καλύτερος της ομάδας με rating 6.90.

Την σεζόν 17/18 3ος σε χρόνος συμμετοχής και ο καλύτερος της ομάδας με rating 7.15.

Την σεζόν 18/19 2ος σε χρόνο συμμετοχής και 3ος καλύτερος της ομάδας με rating 7.03.

Την σεζόν 19/20 3ος σε χρόνο συμμετοχής και 6ος καλύτερος της ομάδας με rating 6.91.

Και τα 5 χρόνια που έπαιξε στην Εστουντιάντες και την σεζόν 2014-15 στην Τίγκρες ήταν βασικός, αναντικατάστατος και στους κορυφαίους.

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΚ

Πρόκειται για έναν καθαρό Αργεντινό μπακ, που διακρίνεται για τον δυναμισμό του και αγωνίζεται σε υψηλή ένταση. Δεν τον περνάς εύκολα και είναι αποτελεσματικός τόσο σε άμυνα σε χαμηλά μέτρα, όσο και όταν καλείται να αντιμετωπίσει στο ένας με ένας αντίπαλο εξτρέμ. Τα νούμερα του δείχνουν και την αμυντική του ικανότητα.

Την περσινή χρονιά είχε 1.8 επιτυχημένα τάκλιν στα 3.1 που δοκίμαζε, ενώ κατά μέσο όρο τα τελευταία 4 χρόνια είχε 2.5 επιτυχημένα στα 3.5 που δοκίμαζε. Πέρυσι είχε 1.5 κλεψίματα το παιχνίδι, 1.6 κατά μέσο όρο. Ενώ τα κοψίματα του στα χαμηλά μέτρα για μπακ είναι αρκετά υψηλά (2.2 την περσινή σεζόν και 2.7 καριέρας. Στον αέρα είχε την σεζόν που πέρασε 2.9 κερδισμένες μονομαχίες στις 5 που επιχειρούσε ανά παιχνίδι, 1.9 σε 3.2 σε μέσο όρο τετραετίας.

ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΑΨΟΓΑ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΠΟΓΙΑΤΟΣ

Ψάχνοντας στοιχεία για τον Φακούντο, είδα πως έχει κάποιες σποραδικές συμμετοχές και στο κέντρο της άμυνας όταν τον χρειαζόταν η ομάδα αλλά και σαν αμυντικό χαφ. Φέτος στο κέντρο της άμυνας, αγωνίστηκε στην ήττα με 2-1 από την Γοδόι Κρουζ, όταν ο τεχνικός της Εστουντιάντες Γκάμπριελ Μιλίτο, εφάρμοσε σύστημα με τρεις στο κέντρο της άμυνας. Ο Σάντσες με 7.19 είχε την δεύτερη καλύτερη αξιολόγηση της ομάδας του. Δεν ξέρω, αν θα έχει και ο Πογιάτος στο μυαλό του κάποια στιγμή σαν εναλλακτικό πλάνο να εφαρμόσει σύστημα με τρεις στην άμυνα, σε αυτήν πάντως την τακτική ο Σάντσες παίζει με ευκολία και δεξί στόπερ αλλά και σαν μπακ χαφ.

Στην πράξη του είναι πολύ εύκολο να πάρει όλη την πλευρά, κάτι που θα ελευθερώσει τα χέρια του Πογιάτος, που διαθέτει ποδοσφαιριστές στα άκρα, που χρειάζονται να κλείσουν προς τα μέσα. Για να εκμεταλλευτεί τα προσόντα τόσο του Αϊτόρ όσο και του Βιγιαφάνες που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την δημιουργία του Παναθηναϊκού, ξεκινώντας από τα άκρα και μπαίνοντας προς τα μέσα, είναι πολύ σημαντικό οι δύο μπακ, να έχουν την δυνατότητα να πάρουν μόνοι τους την πλευρά. Ο Σάντσες παίζει σε πολύ υψηλή ένταση, έχει ανεβάσματα ταχύτητα και δεν τον περνάς εύκολα, έχει το πακέτο για να πάρει μεγάλο χώρο στα δεξιά και να ελευθερώσει τον εξτρέμ του.

ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ

Δεν πρόκειται για έναν γλυκό μπακ, με καλό πόδι, που από τις σέντρες του βγαίνουν μαγικά πράγματα. Αλλά για έναν κλασικό Αργεντινό μπακ, που θυσιάζεται για την ομάδα, δεν τον περνάς εύκολα, ξέρει να σταματά επιθέσεις των αντιπάλων και να λειτουργεί σε χαμηλά μέτρα. Χωρίς να έχει τρομερή ποιότητα στις μεταβιβάσεις, ο δυναμισμός του, τα πολλά τρεξίματα και οι ελεύθεροι χώροι που δημιουργεί του επιτρέπουν να έχει 0.8 key passes στο παιχνίδι, ενώ φέτος είχε 0.9 επιτυχημένες ντρίπλες στις 1.5 που δοκίμαζε. Συνολικά όμως επιτίθεται άμεσα μετά από κερδισμένη μονομαχία στην πλευρά, παίζει σε υψηλή ένταση και βγάζει πολλά τρεξίματα στο παιχνίδι, αξιοποιώντας τους ελεύθερους χώρους.

Με την απόκτηση του Φακούντο Σάντσες δεν καλύπτεται απλά η θέση του δεξιού μπακ, αναβαθμίζεται. Ο Αργεντινός τον προκάτοχο του Γιόχανσον, δεν τον βλέπει, είναι πολλά επίπεδα πάνω σε αξία και μαζί με τον Αϊτόρ, θα δημιουργήσουν μία πολύ δυνατή πλευρά.

AP Photo/Jorge Saenz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ