OPINIONS

Ο δυναμίτης Βαγκέ και η ψυχραιμία στην εκτέλεση του Τσόλακ

Ο δυναμίτης Βαγκέ και η ψυχραιμία στην εκτέλεση του Τσόλακ

Ο Τσάρλυ γράφει για τον δυναμίτη Βαγκέ και την ψυχραιμία του Τσόλακ στην εκτέλεση που συμπληρώνουν το παζλ του ΠΑΟΚ ενόψει των διπλών ματς με την Κρασνοντάρ.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας του, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κάνει τις τελευταίες σημαντικές πινελιές ενίσχυσης του ρόστερ για μία σεζόν που θα είναι σίγουρα πολύ απαιτητική.

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ

Ο Αμπέλ Φερέιρα έχει σαν βασικό σύστημα ένα καθαρό 3-4-3. Έχω αναφερθεί σε πολλά κείμενα μου, το έγραψα αναλυτικά αλλά το έδειξε και το γήπεδο στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Απέναντι σε ομάδες που παίζουν πίσω από την μπάλα και αμύνονται μαζικά, χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση.

Πιθανότατα να βοηθούσε σε αυτά τα παιχνίδια, η παρουσία ακόμα ενός χαφ και η αφαίρεση ενός εκ των τριών στόπερ. Αυτές όμως είναι αποφάσεις που θα τις πάρει ο προπονητής, το σίγουρο είναι, πως το ρόστερ χρειάζεται μίνιμουμ τρείς ποδοσφαιριστές ενδεκάδας, για να εξελιχθεί η τακτική προσέγγιση, το 3-4-3 του Αμπέλ Φερέιρα, αλλά και συνολικά για την βελτίωση της ομάδας.

Έναν δεξιό μπακ με την ικανότητα να πάρει όλη την πλευρά, να δώσει τρεξίματα παραπάνω ένταση και πλάτος, ώστε να συμβαίνει και στα δεξιά, ότι ακριβώς συμβαίνει και στην απέναντι πλευρά με τον Γιανούλη. Ο μπακ να παίρνει όλα τα μέτρα και το πλάτος, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο, στους ακραίους παίκτες που παίζουν μπροστά να είναι επιθετικοί και να πατάνε περιοχή. Ο Φερέιρα τον Μάτος δεν τον πιστεύει για αυτήν την θέση, ο Ροντρίγκο δεν έχει την ποιότητα να κάνει την διαφορά που χρειάζεται η ομάδα από έναν ποδοσφαιριστή που παίζει μόνος του όλη την πλευρά και μέχρι σήμερα, οι επιλογές είναι ο Μπίσεσβαρ - στα παιχνίδια με ΑΕΛ και Ατρόμητο, που ο ΠΑΟΚ ήθελεέξτρα δημιουργία - και ο Κρέσπο στον αγώνα με την Μπενφίκα δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του ρόλου.

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΒΑΜΠ

Χρειάζεται επίσης, ένας κεντρικός χαφ, που να έχει πολλά τρεξίματα, να καλύπτει αποστάσεις με μπάλα, αλλά και χωρίς μπάλα ώστε να βοηθάει και να συμπληρώνει τον ποιοτικό Σβαμπ. Αυτήν την στιγμή, ο Αυστριακός που με την μπάλα έχει δείξει πως είναι ποιοτικός, απλός ευφυής ποδοσφαιριστής παίζει μόνιμα είτε με τον Ελ Καντουρί, είτε με τον Εσιτί.

Το ρόστερ αυτή την στιγμή δεν του προσφέρει ένα σωστό συμπλήρωμα. Ειδικά αυτό που συνέβη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο τον εξουδετέρωσε ολοκληρωτικά. Στο Sport24.gr πλέον πράγματα τα οποία βγάζουν μάτι στο γήπεδο, θα σαςτα μεταφέρουμε και με αριθμούς. Διαβάσατε, λοιπόν, από τον Θέμη Καίσαρη ακριβώς όσα κατέγραψε η Οpta.

Την διαφορά που προέκυψε στο παιχνίδι του Σβαμπ και του Μπίσεβαρ απέναντι στον Ατρόμητο σε σχέση με τον αγώνα με την ΆΕΛ. Οι παίκτες τους Ατρομήτου ήταν πιο επιθετικοί στο μαρκάρισμα και στην λογική τους και ανέδειξαν πως δεν γίνεται να βγάλει ο Μπίσεσβαρ όλη την πλευρά με ασφάλεια και ταυτόχρονα να είναι ένα όπλο στην δημιουργία του ΠΑΟΚ. Ανέδειξαν επίσης, την μοναξιά του Σβαμπ. Στο 3-4-3 έτσι κι αλλιώς υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής λιγότερος στην ανάπτυξη, όταν παίζει και ο Εσίτι στον άξονα, όλο το βάρος πηγαίνει στον Σβαμπ.

Έχοντας ο ΠΑΟΚ τρία στόπερ και ταυτόχρονα τον Εσίτι στην θέση 6, είναι σαν να φωνάζει στον αντίπαλο, πως αν μπλοκάρει τον Αυστριακό δεν θα του κάνει φάση από τον άξονα. Ουσιαστικά η τακτική του Πορτογάλου ακύρωσε από μόνη της τον Σβαμπ και οδήγησε τον ΠΑΟΚ να παρακάμψει ολοκληρωτικά τον άξονα, να είναι υποχρεωμένος να πηγαίνει σε επιθέσεις, χωρίς να περνά η μπάλα από τον χώρο του κέντρου. Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζονται δύο πράγματα: Ένας χαφ που να μπορεί να προσφέρει τρεξίματα και ενέργεια δίπλα στον Σβαμπ και σε έναν σημαντικό αριθμό παιχνιδιών διαφορετικό σχέδιο από τον Αμπέλ Φερέιρα.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΠΟΜ

Δεδομένα, έπρεπε να βρεθεί και αντικαταστάτης του Ακπόμ. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ο Σφιντέρσκι δεν ήταν εντός αγώνα, ο προπονητής του βιάστηκε να τον αντικαταστήσει και ο νεαρός Κούτσιας που πήρε την θέση του δεν βοήθησε την ομάδα.

Ημέρα δύο αφίξεων ήταν η Κυριακή για τον Δικέφαλο. Ήρθε ο 21χρονος δεξιός μπακ, Βαγκέ, σαν δανεικός για ένα χρόνο και ο Αντόνιο Τσόλακ από τη Ριέκα. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν κλείνει τις δύο από τις τρεις σημαντικές τρύπες που έχει η βασική του ενδεκάδα.

Ο ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ

Ο δανεισμός Βαγκέ είναι μιαwinwinεπιλογή και για τις δύο πλευρές. Ο Βαγκέ στον ΠΑΟΚ στα 21 του χρόνια, θα έχει την ευκαιρία να βρει το μόνο που του λείπει για να δείξει τα σπάνια χαρακτηριστικά του, συνεχόμενα παιχνίδια, σε μία ομάδα που θα του δώσει όλη την πλευρά για να την αλώσει.

Πρόκειται για έναν απίστευτα ταχυδυναμικό ποδοσφαιριστή, ακριβώς αυτό που ονειρεύεται να έχει στην πλευρά ένας προπονητής που θέλει να παίζει με έναν μπακ χαφ στην πτέρυγα. Δεν ξέρω αν μπορέσει να φθάσει στο επίπεδο να κάνει καριέρα στην Μπαρτσελόνα, αλλά σε ένα ποδόσφαιρο όπως το δικό μας είναι βέβαιο πως θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Ο ΒΙΕΡΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ

Δεν είναι τυχαίο πως ο Βιερά στην Νις, για πάρτη του αποφάσισε να αλλάξει την τακτική της ομάδας του. Η Νις πέρυσι έπαιζε είτε 4-3-3, είτε 4-4-1-1. Ο Βαγκέ πήγε στην Νις στα τέλη του Ιανουαρίου, ο Βιερά είδε τα προσόντα του και αποφάσισε πως αξίζει να αλλάξει την τακτική του, να πάει σε ένα 3-4-3 στο εκτός έδρας αγώνα με την Μπορντό και σε 3-5-2 στον εντός έδρας με την Μονακό.

Επιλογή που δεν δικαιώθηκε απλά, αλλά ήταν η αιτία για να πάρει σε δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια 4 βαθμούς η Νις. Στην Μπορντό στο 56ο λεπτό ο Βαγκέ πήρε όλη την πλευρά σέντραρε και με υπέροχο τρόπο ο Ουνάς ισοφάρισε και σφράγισε το τελικό 1-1.

Την επόμενη αγωνιστική στις καθυστερήσεις, αρχικά με υπομονή πέρασε την μπάλα στον άξονα, έκλεισε σαν επιπλέον εξτρέμ στην περιοχή, πήρε την μπάλα και την πέρασε στο Ντόλμπερκ που έγραψε το τελικό 2-1 στο ντέρμπι μίσους με την Μονακό.

Δυστυχώς για τον ίδιο και την Νις του Βιεϊρά που έβρισκε φόρμα και δυναμική μέσα από την αλλαγή σχηματισμού, δεν υπήρχε συνέχεια λόγω της διακοπής της σεζόν από τον κορονοϊό. Δύο παιχνίδια έπαιξε στην βασική ενδεκάδα, σε αυτά τα δύο άλλαξε σύστημα ο Βιείρά και από τα δικά του πόδια, ήρθαν δύο τέρματα που πρόσφεραν δύο τεράστια αποτελέσματα στην ομάδα του.

ΜΕ ΔΥΟ ΜΠΑΚΑΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται, ακριβώς για τον ποδοσφαιριστή που χρειάζεται ο Φερέιρα. Ο ΠΑΟΚ πήγε σε μία επιλογή να πάρει από τα δεξιά της επίθεσης ώθηση στο γήπεδο. Ο Βάγκε θα αποκτηθεί σαν δανεικός και το πιθανότερο είναι να μείνει στην χώρα μας μία χρονιά.

Μακάρι να επωφεληθεί ο ΠΑΟΚ, από το γεγονός πως είναι δύσκολο να φθάσει τεχνικά στο επίπεδο να παίξει στην Μπαρτσελόνα και να παραμείνει για ακόμα περισσότερο, το σίγουρο είναι πως βάζει έναν δυναμίτη στην δεξιά πλευρά. Το ιδανικό όπλο για να στηρίξει το ποδόσφαιρο που θέλει να εφαρμόσει φέτος στην ομάδα ο Φερέιρα.

Θα είναι σπουδαίο το γεγονός πως στην μία πλευρά θα έχει ο ΠΑΟΚ τον Γιανούλη και στην άλλη τον Βάγκε. Θα παίρνει μόνιμα απειλητικά ανεβάσματα από τα άκρα, θα δίνει το δικαίωμα στον ποιοτικό Σβαμπ, αλλά και συνολικά στους παίκτες άξονα, να μπορούν να αξιοποιούν τόσο το πλάτος των δύο μπακ, όσο και το εσωτερικό παιχνίδι που θα κάνουν οι δύο ακραίοι επιθετικοί.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του φετινού ΠΑΟΚ, είναι πως οι Ζίβκοβιτς, Τζόλης που κινούνται περιφερειακά του επιθετικού, διαθέτουν εκπληκτικά τελειώματα, ο Φερέιρα πλέον έχει τα δύο μπακ, που μπορούν να τους κρατάνε μέσα στην περιοχή, χωρίς να χάνεται παιχνίδι από μία από τις δύο πλευρές. Ο Βάγκε έχει στοιχεία να κάνει μεγάλη διαφορά στο ποδόσφαιρο μας.

ΑΠΙΘΑΝΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στην περίπτωση του Τσόλακ ο ΠΑΟΚ πηγαίνει σε μία επιλογή διαφορετική από αυτή του Άκπομ. Ο Κροάτης φορ, είναι ένας κλασικός φορ περιοχή, που σε επίπεδο που μπορεί να του προσφέρει καθαρές εκτελέσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει σημαντικό αριθμό τερμάτων.

Δεν παίζει με την ένταση του Άκπομ, δεν θα πάρει μέτρα για να κουράσει τα αντίπαλα στόπερ, δεν θα τα βγάλει στο πλάι για να τα τρέξει. Έχει όμως την κάθετη κίνηση καθαρού φορ και μία απίθανη ψυχραιμία στην εκτέλεση.

Διαθέτει την νηφαλιότητα, την ποιότητα στην τελική, που του επιτρέπει να εκτελεί σημαδεύοντας, υπολογίζοντας στους πιο δύσκολους χώρους. Ένα από τα στοιχεία που κάνει τον γκολτζή να ξεχωρίζει, είναι αν μπορεί σε χρόνο και σε χώρο που πρέπει να δράσει άμεσα, να εκτελέσει με ψυχραιμία και με στόχευση. Ένας μεγάλος αριθμός επιθετικών, μέσα σε αυτούς είναι και ο Άκπομ που είχε διαφορετικά προσόντα που δεν διαθέτει ο Τσολάκ, εκτελούν με το ένστικτο.

ΦΟΡ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο Κροάτης φορ σε ένα ποδόσφαιρο που δεν ανήκει στον πιο υψηλό ρυθμό, που η ομάδα του μπορεί με μεγάλη συχνότητα, να αξιοποιεί την δυνατότητα του, να πατά περιοχή και να του περνά την μπάλα είναι δεδομένο πως θα σημειώσει έναν σημαντικό αριθμό τερμάτων. Ο ΠΑΟΚ επιλέγει φορ στην λογική, του πρωταθλητισμού, να του δώσει τον αριθμό τερμάτων που χρειάζεται μία ομάδα που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα από τον φορ της.

Έχω αναφέρει πολλές φορές, πως για τον φετινό ΠΑΟΚ, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η αποτελεσματικότητα της επιθετικής τριάδας και σε αυτήν την λογική κουμπώνει και η μεταγραφή του Τσόλακ. Είναι καλός και στο κεφάλι και στις εκτελέσεις με το πόδι και έχει σπάνιο χάρισμα να εκτελεί με μεγάλη ψυχραιμία και να σημαδεύει εκεί που δεν καλύπτεται η εστία, σε χώρο και χρόνο που δεν είναι εύκολος για τους περισσότερους επιθετικούς.

Ο Τσόλακ δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που μπορούν όπως ο Άκπομ να ονειρευτούν μία μεγάλη καριέρα, στα μεγάλα πρωταθλήματα. Είναι όμως από τους φορ που σε πρωταθλήματα δεύτερης, άντε τρίτης κατηγορίας, μπορούν να εγγυηθούν έναν σημαντικό αριθμό τερμάτων, σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.

Έχει μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν πηγαίνεις και παίρνεις σέντερ φορ που είχαν γεμάτες χρονιές σε πρωταθλήματα κοντά στο δικό μας, όπως στο Κροατικό που έπαιζε πέρυσι και έβαλε 20 τέρματα σε 32 παιχνίδια, 26 σε 44 σε όλες τις διοργανώσεις και σαν το Πολωνικό που ο Καρλίτος ήταν πρώτος σκόρερ, από το να ψάχνεις φορ από τα μεγάλα πρωταθλήματα παίρνοντας ρίσκο με ποδοσφαιριστές, που δεν είχαν γεμάτες χρονιές.

Στον Ρέμπε είναι φανερό πως βγαίνουν ήδη οι μεταγραφές των Σβαμπ, Ζίβκοβιτς και φαίνεται και στις περιπτώσεις, Βαγκέ και Τσολάκ, πως πηγαίνει σε ψαγμένεςμε μικρό περιθώριο λάθους επιλογές.

Photo credits: FC Rijeka

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ