OPINIONS

Ο Δώνης έθεσε εαυτόν εκτός Παναθηναϊκού

Ο Δώνης έθεσε εαυτόν εκτός Παναθηναϊκού

Ο Τσάρλυ γράφει για το διαζύγιο του Γιώργου Δώνη με τον Παναθηναϊκό, τη διαρροή που ράγισε ολοκληρωτικά το γυαλί και την υποχρέωση που είχε ο Γιάννης Αλαφούζος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Όπως συνηθίζεται στον Παναθηναϊκό, μετά από οποιαδήποτε απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου, τα social media, οι ρεπόρτερ της ομάδας και συνολικά οι αρθρογράφοι παίρνουν φωτιά. Αρθρογραφούν με ευκολία εναντίον του, τις περισσότερες φορές δικαιολογημένα. Κόντρα στο ρεύμα όμως, πιστεύω πως αυτήν την φορά τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται.

Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δεν έδιωξε κανένας Αλαφούζος τον Δώνη από τον Παναθηναϊκό, ο Δώνης ήταν αυτός που στις 20 Φεβρουαρίου με τις δηλώσεις του στο συνδρομητικό, έθεσε τον εαυτό του εκτός του συνολικού σχεδίου της ομάδας. Σκέψεις υπήρχαν. Ήταν φυσιολογικό ο ανεβασμένος στα μάτια του Γιάννη Αλαφούζου, από τον τρόπο που είχε λειτουργήσει στην περίοδο του Ιανουαρίου Τσάβι Ρόκα, να ήθελε να κάνει την δική του επιλογή στην κομβική θέση του προπονητή. Όλα, όμως, κρίθηκαν στο δημόσιο ξέσπασμα Δώνη απέναντι σε δύο προσπάθειες της διοίκησης που ήταν εν΄εξελίξει. Την επόμενη ημέρα εκτός των άλλων είχα γράψει το εξής.

Ακόμα και την πλευρά του προπονητή να θες να πάρεις, είναι δεδομένο πως σε μία ομάδα που θα λειτουργούσε με σοβαρές βάσεις, σήμερα θα είχαμε εξελίξεις. Όταν ο προπονητής βγαίνει στην κάμερα και χωρίς καν να ερωτηθεί, στέκεται απέναντι σε δύο σημαντικές κινήσεις που είναι έτοιμος να κάνει ο σύλλογος, αυτόματα βγάζει τον εαυτό του εκτός πλαισίου και μετά από μία τέτοια κίνηση φαντάζει δύσκολη η μετέπειτα συνεργασία των δύο πλευρών.

Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ

Ο Γιάννης Αλαφούζος καταλαβαίνοντας πως ο Γιώργος Δώνης έχει έρεισμα στους φιλάθλους, προτίμησε να περιμένει με την ελπίδα να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε ένα βελούδινο διαζύγιο. Αν ακόμα υπήρχε ένα μικρό ποσοστό να τα βρουν οι δύο πλευρές, αυτό κατέρρευσε με τα δημοσιεύματα που στην ΠΑΕ θεωρούν πως βγήκαν από τον προπονητή, πως του έθεσαν το δίλημμα πως είτε θα μείνει αυτός, είτε ο γιος του.

Προσέξτε δεν λέω πως διέρρευσε από τον Δώνη, αλλά πως έτσι πιστεύει η διοίκηση, επίσης ξεκαθαρίζω πως δεν μπορώ να γνωρίζω αν πράγματι τέθηκε η όχι αυτό το δίλημμα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω και είχα αναφέρει στο άρθρο μου εκείνη την εποχή, είναι πως ο Γιάννης Αλαφούζος από το πρώτο λεπτό αρνιόταν κατηγορηματικά πως έθεσε τέτοιο άκομψο δίλημμα και το συγκεκριμένο γεγονός τον ενόχλησε πολύ. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και να παραιτούνταν ο Δώνης, τα λεφτά που ζήταγε ο Χρήστος, δεν είχαν σκοπό να τα δώσουν. Για αυτήν την θέση άλλωστε, αποκτήθηκε για βασικός ο Αγιούμπ, υποστηρίζει ο Ρόκα.

ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Από εκείνη την ημέρα, άρχισε η αποξένωση προς τον προπονητή. Ήταν γνωστό πως ο Γιώργος Δώνης δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, το οποίο είχε αναλάβει αποκλειστικά ο Ισπανός. Σε κείμενο μου την περασμένη Δευτέρα, με τίτλο μεγάλη απόσταση με τον Δώνη, είχα κλείσει με τον εξής τρόπο.

Υπάρχουν δύο δρόμοι, αλλά και μία ανάγκη να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο Αλαφούζος θα πρέπει να μιλήσει με τον προπονητή και να βρει μαζί του, μία χρυσή τομή. Η οποία είτε θα οδηγεί σε απομάκρυνση του, είτε στο να εξαντλήσει το συμβολαίου του, κάνοντας και οι δύο πλευρές τις αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ο Αλαφούζος έπρεπε να πάρει έγκαιρα κάποια απόφαση και την πήρε. Να είμαστε ειλικρινείς, ο κάθε σύλλογος έχει το δικαίωμα να κάνει επιλογές. Μας αρέσει η όχι, ο Αλαφούζος είναι αυτός που πληρώνει, αυτός βάζει τα λεφτά στις ΑΜΚ, αυτός έχει το δικαίωμα να χαράξει και την πορεία της ομάδας. Κριτική και μάλιστα πολύ σκληρή, του είχα κάνει την περίοδο που πίστεψε πως έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις υποχρεώσεις του συλλόγου.

ΔΕΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΟΝ ΔΩΝΗ

Ο ιδιοκτήτης λοιπόν, μετά από δύο χρόνια συνεργασίας με τον Γιώργο Δώνη, που ο καθένας μπορεί να την αποτιμήσει με τον τρόπο που πιστεύει, αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση. Μπορεί ο τρόπος που του κοινοποίησε την επιστολή του, να είναι παράξενος, όμως δεν ήταν άδικος. Δεν προφασίστηκε κάποια αποτυχία που δεν υπήρχε, δεν μείωσε, δεν απαξίωσε την δουλειά του. Δύο χρόνια είναι σημαντικός κύκλος για να κρίνεις έναν προπονητή, όπως έγραφα από καιρό, το να κάνεις μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο σε έναν προπονητή είναι πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σύλλογος θέλει να ακολουθήσει την γραμμή, το σχέδιο του Τσάβι Ρόκα, κάτι που ο Γιώργος Δώνης, βγήκε δημόσια και δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει. Στην ουσία λοιπόν, ο προπονητής ήταν αυτός που έθεσε εαυτόν εκτός Παναθηναϊκού, εκτός του πλάνου της ομάδας. Και επαναλαμβάνω το έκανε με έναν τρόπο άκομψο.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Σ' ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, η διοίκηση έχει δικαίωμα να χαράξει την πορεία της, ο Δώνης ξεκάθαρα ήταν αυτός που δεν ήθελε να ακολουθήσει το σχέδιο, δεν σημαίνουν όλα αυτά πως πιστεύω πως φεύγει αποτυχημένος. Αντίθετα θεωρώ πως κέρδισε το δικαίωμα να επιστρέψει κάποια στιγμή σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό. Θα μείνει στην ιστορία, σαν ένας άνθρωπος που πάλεψε στην πιο δύσκολη περίοδο του συλλόγου και ενώ υπήρχαν όλες οι συνθήκες να αποτύχει, μπόρεσε να κρατήσει τον σύλλογο σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Αν δεν τα κατάφερνε, είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες για απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τοποθετούνταν επίσης πάντοτε με σεβασμό στην κοινή λογική, κάτι που δυστυχώς αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα και με κάθε ευκαιρία φαινόταν σε αντιδράσεις του, το ιδιαίτερο δέσιμο που έχει με τον σύλλογο.

Με την δική του δουλειά, δημιούργησε προσδοκίες στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, υπήρχαν διαστήματα που ο Παναθηναϊκός έδειχνε ικανός να ξεπεράσει το πραγματικό του ταβάνι, μέσα από το δικό του προπονητικό σχέδιο. Δεν τα κατάφερε, αλλά στον συνολικό απολογισμό, κανένας δεν δικαιούται να κρίνει έναν προπονητή, επειδή δεν πέτυχε υπερβατικούς στόχους.

Ο ΡΟΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ

Η διοίκηση σαν συνολική αποτυχία του οργανισμού και όχι του προπονητή, κρίνει το γεγονός πως αυτά τα δύο χρόνια δεν κατάφερε να φέρει κάποιον ποδοσφαιριστή, σε ένα αγωνιστικό επίπεδο ικανό να δημιουργήσει μεγάλη μεταπολιτική αξία. Στο συγκεκριμένο κομμάτι ο Τσάβι Ρόκα έχει πείσει τον Γιάννη Αλαφούζο, πως έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να έχει κόστος στην εικόνα της ομάδας. Για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται έναν προπονητή, να μπορεί να το υπηρετήσει και ο ίδιος ο Δώνης, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ακολουθήσει σκέψεις άλλων. Είναι τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα και δεν χρειάζονται φωνές.

ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ

Είναι και κουραστικό, σε κάθε απόφαση που παίρνεται στον Παναθηναϊκό, οι πάντες να αντιδρούν και όποιος φεύγει να είναι μόνιμα αδικημένος. Θα είχαν δίκιο, αν ο Γιάννης Αλαφούζος μείωνε τα όσα προσέφερε αυτά τα δύο χρόνια στην ομάδα ο Δώνης. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά στην επιστολή του, ανέδειξε το έργο του.

Για την επόμενη ημέρα, το πιθανότερο σενάριο είναι να θελήσει ο Ρόκα, να συνεργαστεί ξανά με τον άνθρωπο που γνωρίζει τον Ιμανόλ Ιντιάκεθ, καθώς θέλει κάποιον να ακολουθήσει το δικό το πρότζεκτ. Σαν συνολικό βιογραφικό, η αλήθεια είναι πως ο Δώνης, δεν τον βλέπει τον Ισπανό, για αυτό άλλωστε είναι και πολύ πιο ακριβός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ