OPINIONS

Ο Αρτέτα την έκανε ξανά ομάδα

Arsenal's Pierre-Emerick Aubameyang, left, celebrates scoring his side's first goal of the game with teammates, during the English Premier League soccer match between Arsenal and Burnley FC, at The Emirates Stadium, in London, Saturday, Aug. 17, 2019. (Yui Mok/PA via AP)
Arsenal's Pierre-Emerick Aubameyang, left, celebrates scoring his side's first goal of the game with teammates, during the English Premier League soccer match between Arsenal and Burnley FC, at The Emirates Stadium, in London, Saturday, Aug. 17, 2019. (Yui Mok/PA via AP) YUI MOK/PA VIA AP

Η Άρσεναλ βρίσκεται στο δρόμο του Ολυμπιακού και ο Τσάρλυ αναλύει την ομάδα που έχει παραλάβει το τελευταίο δίμηνο ο Μικέλ Αρτέτα. Το σχέδιό του, ο ρόλος του Οζίλ, ο πραγματικός Πεπέ και ο στόχος του Europa.

Ο Μικέλ Αρτέτα την Πέμπτη (20/2) συμπληρώνει δύο μήνες δουλειά στον πάγκο της Άρσεναλ. Δεν είναι μάγος, όμως έχει καταφέρει μέσα από μία συγκεκριμένη λογική ποδοσφαίρου να φέρει μία ισορροπία στην ομάδα.

Ο Ισπανός τεχνικός πήρε μία δύσκολη πρώτη δουλειά, καθώς ανέλαβε μία ομάδα που στο ξεκίνημα της σεζόν λειτουργούσε στο γήπεδο χαοτικά και τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να είναι σοφτ. Για να είμαι ακριβής, βρήκε μία κατάσταση, ένα ρόστερ που είναι εύκολο να το βελτιώσεις, φαντάζει όμως βουνό το να καταφέρεις να πετύχεις μαζί τους κάτι σπουδαίο.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ EUROPA LEAGUE

Αυτούς του πρώτους δύο μήνες, ο Αρτέτα ξεκινώντας από τα βασικά, κατάφερε τον πρώτο βατό στόχο. Πράγματι, η Άρσεναλ έχει σουλουπωθεί και με την τιμωρία της Σίτι και το ντεφορμάρισμα που βγάζει η Τσέλσι, έχει αρχίσει να ανοίγει μία χαραμάδα, για να μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδο της στο επόμενο Champions League μέσα από το πρωτάθλημα.

Σήμερα η Άρσεναλ είναι 10η στην Πρέμιερ, 7 βαθμούς πίσω από την 4η Τσέλσι, 6 βαθμούς πίσω από την Τότεναμ. Ασφαλώς υπάρχει ένα σημαντικό χάντικαπ, το οποίο δημιουργεί την υποχρέωση να παραμείνει ορθάνοιχτη η προοπτική να επιστρέψει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μέσα από το Europa. Ο Ολυμπιακός έχει διπλή ατυχία, αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό μέγεθος, που αναζητά την διάκριση στην διοργάνωση.

ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΟΥ ΕΜΕΡΙ

Όπως έγραψα και παραπάνω, αυτή η βελτίωση που έχει φέρει η παρουσία του Αρτέτα, έχει έρθει μέσα από μία σταθερή λογική ποδοσφαίρου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Άρσεναλ με τον Έμερι, ήταν που ο Ισπανός τεχνικός είχε χάσει την πίστη του και αυτό φωτογραφιζόταν στην ευκολία, που άλλαζε τις αποφάσεις του. Στην πράξη δεν υπήρχε τίποτα που να δουλεύεται σε διάρκεια. Σύστημα, φιλοσοφία επιλογές άλλαζαν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Από ένα σημείο και μετά δεν ήξερες με τι πλάνο και με ποια συμπεριφορά θα παρουσιαστεί η Άρσεναλ στο γήπεδο.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΖΙΛ

Τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί ο σύλλογος από τον Οζίλ. Η αλήθεια είναι πως από ένα σημείο και μετά υπήρχε μία παράξενη διαχείριση, που δεν βοηθούσε κανέναν. Εκεί που έμοιαζε να βρίσκει σχήμα και λογικές ο Έμερι χωρίς τον Γερμανό, ξαφνικά παρουσίαζε σε σημαντικούς αγώνες, ενδεκάδα με τον Οζίλ φανερά ανόρεχτο στο βασικό σχήμα. Αυτό το μπρος πίσω, επηρέαζε τους πάντες.

Ο Αρτέτα έδειξε πως αντιλαμβάνεται πως η ομάδα χρειάζεται να βρει σταθερές. Έπρεπε να βρει σταθερό σχήμα και η πρώτη ερώτηση που έπρεπε να απαντήσει, ήταν τι θα κάνει με τον Οζίλ.

Ο Αρτέτα ξεκαθάρισε από την πρώτη ημέρα, πως θα πάει μαζί του. Από το ξεκίνημα δουλεύει ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο, που σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί τον Οζίλ. Τα πειράματα και οι αλλαγές συστήματος τελείωσαν, η Άρσεναλ δουλεύει και προσπαθεί να βρει ισορροπία μέσα από ένα 4-2-3-1 που έρχεται σε σημαντικό βαθμό, να κουμπώσει με τα προσόντα των ποιοτικών ποδοσφαιριστών του.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΤΕΤΑ

Ο Οζίλ έχει μόνιμα δύο κεντρικούς χαφ στην πλάτη του, να του προσφέρουν ασφάλεια και μόλις έρχεται σε κατοχή με την μπάλα, το δικαίωμα να αξιοποιεί τρεις γρήγορους επιθετικούς. Στην πράξη το 4-2-3-1 της Άρσεναλ, σε φάση επίθεσης μετατρέπεται σε 4-2-1-3 με τον Λακαζετ στην κορυφή της επίθεσης και στα δύο άκρα να κινούνται δύο εκ των Ομπαμεγιάνγκ, Νικόλα Πέπε, Μαρτινέλι.

Από το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι με την Τσέλσι, φάνηκε η αλλαγή διάθεσης του Οζίλ. Είναι γεγονός πως βγάζει μεγαλύτερη αγωνιστικότητα στα παιχνίδια, χωρίς φυσικά να έχει φθάσει σε ένα αγωνιστικό επίπεδο, που θα του επιτρέπει να καθορίζει την τύχη τους.

Ασφαλώς δεν είναι το μόνο πρόβλημα ο Οζίλ. Ξεκίνησα με αυτόν, γιατί ήταν η πρώτη απάντηση που έπρεπε να δώσει ο Αρτέτα και η επιλογή του ήταν να τον στηρίξει εμφατικά.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΕΠΕ

Τα ευχάριστα μηνύματα για τους φίλους της Άρσεναλ, ήρθαν την περασμένη Κυριακή από τον Νικόλα Πέπε. Το άλογο της Λιλ- που πέρυσι οργίασε στο Σαμπιονά, μετρώντας μόνο στο πρωτάθλημα 22 τέρματα, 11 ασίστ και οδήγησε σε ένα πλειστηριασμό για χάρη του, στον οποίο πλειοδότησε η Άρσεναλ με 80 εκ ευρώ- δεν έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά στην Αγγλία. Η αλήθεια είναι πως του έκανε δύσκολη την ζωή ο Έμερι, κρατώντας τον πολύ χαμηλά και δεν είχε φροντίσει να δημιουργήσει συνθήκες, για να παίρνει την μπάλα πάνω στο τρέξιμο του.

Ο Μαρτίνς την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στο γήπεδο και σίγουρα θα παρακαλάει, να πάει ο Αρτέτα σε ένα μικρό rotation που δεν θα έχει μέσα τον Πέπε. Η εμφάνιση του με την Νιουκάστλ προκαλεί τρόμο.

Το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με την Νιούκαστλ ήταν το πρώτο που οι φίλοι της Άρσεναλ, απήλαυσαν τον πραγματικό Νικόλα Πέπε. Πραγματικά θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή από τον Τσιμίκα αλλά και από τους αμυντικούς χαφ του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο που ο Μαρτίνς έχει καταλήξει να αντιμετωπίσει με τριάδα στον άξονα, την Άρσεναλ. Είναι κομβικό να μην προσφέρουν οι κεντρικοί χαφ του Ολυμπιακού το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να περνάνε από τον χώρο του κέντρου μεταβιβάσεις πάνω στο τρέξιμο του Νικόλα Πέπε.

Κάτι που δεν το κατάφεραν οι παίκτες της Νιούκαστλ και άφησαν τον Νικόλα Πέπε να οργιάσει. Του επέτρεψαν να σκοράρει, να περάσουν από τα πόδια του δύο τελικές πάσες που κατέληξαν σε γκολ, να ανοίξει ουσιαστικά την άμυνα για το τέρμα του Οζίλ, να προσφέρει μία πάσα μισό γκολ στον Ν' Κετία που την έστειλε στο δοκάρι.

Με βάση το σχέδιο που έχει ο Αρτέτα, αν ξεφύγει ο Πέπε από τον μπακ, γίνεται πολύ επικίνδυνη η Αρσεναλ. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται ο Ομπαμεγιάνγκ που μόνιμα κινείται χωρίς μπάλα για να λειτουργήσει σαν δεύτερος, στην κορυφή ο Λακαζέτ και φυσικά ο Οζίλ, που είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά είτε σαν συνδετικός κρίκος είτε σαν δεύτερος.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΟΠΛΑ

Στην πράξη το επιθετικό όπλο της Άρσεναλ είναι η ταχύτητα των δύο ακραίων. Ο Νικόλα Πέπε συνήθως λειτουργεί με μεγαλύτερο πλάτος και ζητά την πρώτη μπάλα, όταν η Άρσεναλ περνά το κέντρο, γεγονός που του στερεί τελικές προσπάθειες και γκολ όλη την χρονιά. Ο Ομπαμεγιάνγκ είναι επιθετικός, ο Αρτέτα για χάρη της διάταξης τον βολεύει στα αριστερά, αλλά στην πράξη κινείται σαν δεύτερος φορ. Σε αυτόν καταλήγουν και οι περισσότερες τελικές πάσες. Ο πιο συχνός τρόπος που απειλεί η Άρσεναλ, είναι στοχεύοντας οι κεντρικοί χαφ αλλά και συνολικά οι πίσω παίκτες, τις κινήσεις που κάνει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, από τους στόπερ στην συμπεριφορά του Ομπαμεγιάνγκ.

Ασφαλώς και ο πιο ασφαλής τρόπος να περιοριστούν αυτοί οι ποδοσφαιριστές, είναι να μην αγωνιστούν. Σε περίπτωση πάντως που ο Αρτέτα δεν επιλέξει να φρεσκάρει τον Ομπαμεγιάνγκ, το μαρκάρισμα του θα έχει την δυσκολία πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που θεωρητικά παίζει πάνω στον αντίπαλο δεξί μπακ, αλλά την μπάλα την ζητάει με κινήσεις στον χώρο που πρέπει να τις αντιμετωπίσουν οι αντίπαλου στόπερ.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑΘΜΟΣ

Δουλεύοντας σε μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική ο Αρτέτα εδώ και δύο μήνες, έχει καταφέρει να βελτιώσει ποδοσφαιριστές και αυτά που δουλεύει να αρχίζουν να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γήπεδο. Στο επιθετικό κομμάτι, το δεύτερο ημίχρονο με την Νιουκάστλ είναι το πιο πειστικό δείγμα γραφής. Από άποψη αλλαγής νοοτροπίας και αμυντικής συμπεριφοράς, υπάρχει ένας αγώνας σταθμός. Το ντέρμπι στο Στάμφορντ Μπριτζ πριν από ένα μήνα. Στο 26ο λεπτό, η Άρσεναλ έμεινε πίσω στο σκορ και με παίκτη λιγότερο, καθώς ο Νταβίντ Λουίζ αποβλήθηκε σε πέναλτι που υπέπεσε.

Για την Άρσεναλ των τελευταίων ετών, το να δίνει εκτός έδρας ντέρμπι, να βρίσκεται πίσω στο σκορ και να παίζει με παίκτη λιγότερο, φαντάζει ως κόντρα ρόλος. Το γεγονός πως παρότι έμεινε και δεύτερη φορά πίσω στο σκορ, κατάφερε και έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας, ήταν ένα πρώτο δείγμα αλλαγής συμπεριφοράς. Από εκείνη την ημέρα, η ομάδα έχει αλλάξει τον αέρα της και βγάζει μία ισορροπία, που έχει φέρει βελτίωση.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ EMIRATES

Στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται μαγικά, η Άρσεναλ εξακολουθεί να είναι μία ομάδα, που ανασταλτικά είναι ευάλωτη. Ο κύριος λόγος που πιστεύω πως ο Ολυμπιακός δεν είναι ξεγραμμένος, είναι πως μπορεί εύκολα να της δημιουργήσει πολλά ανασταλτικά προβλήματα στην ρεβάνς στο Emirates. Αν βγάλει ένταση θα βρει δικαιώματα να αναδείξει τα αμυντικά ζητήματα, που έχει η άμυνα της Άρσεναλ. Υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα χαρακτήρα και μία φετινή πραγματικότητα, από το γεγονός πως ο Λουίζ δεν έχει καταφέρει να κουμπώσει με κανέναν από τους στόπερ που έχει βρει στην ομάδα. Δεν μπορεί κανένας εκ των Παπασταθόπουλο, Μουστάφι να παίξουν στα μέτρα που επιθυμεί ο Βραζιλιάνος στόπερ.

Όταν τους βγάζει εκτός περιοχής, η γκάφα έρχεται εύκολα, ενώ το αμυντικό δίδυμο που δημιουργούν, είναι εύθραυστο και δεν έχει κουμπώσει σε χαμηλά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι στο Στάμφορnτ Μπριτζ, έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα και δεν πρέπει να αγνοηθεί, πως από εκείνον τον αγώνα, έχουν δοθεί τρία επίσημα παιχνίδια και η Άρσεναλ έχει δεχθεί μόλις 1 τέρμα, στον εκτός έδρας αγώνα Kυπέλλου με την Μπόρνμουθ, όπου κέρδισε με 2-1.

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ROTATION

Μιλάμε για παιχνίδια Europa League και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, για το αν θα κατεβάσει την βασική ενδεκάδα ο προπονητής της ομάδας που προέρχεται από το υψηλό επίπεδο. Θα ήταν ευχής έργον να υποτιμήσει τον Ολυμπιακό ο Αρτέτα και να πάει με αλλαγές. Η Άρσεναλ δεν έχει τόσο γεμάτο ρόστερ για να φοβίσει τον Ολυμπιακό, αν ξεκουράσει τους Ομπαμεγιάνγκ, Πέπε. Βρίσκεται ακόμα σε ένα στάδιο που χρειάζεται καλά παιχνίδια από μονάδες και αν δεν παίξουν οι ποδοσφαιριστές που κάνουν την διαφορά, χάνει τις σταθερές της.

Αν τελικά αγωνιστούν, θα χρειαστούν μεγάλη προσοχή και γνώση για τον τρόπο που αξιοποιεί ο Αρτέτα τα χαρακτηριστικά τους. Ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού, θα είναι να φύγει με ένα σκορ, που θα αφήνει ανοιχτή την πρόκριση για την ρεβάνς στο Λονδίνο.

Yui Mok/PA via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ