OPINIONS

Ο Αϊτόρ είναι το λαβράκι του Ρόκα

Ο Αϊτόρ είναι το λαβράκι του Ρόκα

Ο Τσάρλυ γράφει για την εξαιρετική περίπτωση του Αϊτόρ που ενδιαφέρει τον Παναθηναϊκό και τις δυσκολίες που υπάρχουν για να τον φέρει ο Τσάβι Ρόκα.

Είναι δεδομένο πως ένα σημαντικό κομμάτι στον σχεδιασμό του Παναθηναϊκού για την επόμενη σεζόν, είναι η θέση του δεξιού εξτρέμ.

ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕ ΕΝΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΔΕΞΗΣ ΕΞΤΡΕΜ

Ο Γιώργος Δώνης ταλαιπωρήθηκε σημαντικά από τις προβληματικές επιλογές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στην συγκεκριμένη θέση και έβγαλε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς χωρίς να έχει ποδοσφαιριστή, που να μπορεί να δημιουργεί απειλή από την δεξιά πλευρά.

Στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν υπήρχε καθόλου παιχνίδι από τις πτέρυγες και μία άκρη βρέθηκε όταν ξεκαθάρισε το θέμα με τον Χατζηγιοβάννη. Στην πράξη μονιμοποίησε ένα σχήμα με 4 κεντρικούς χαφ, με τον Μπουζούκη να παίζει στα δεξιά και τον Χατζηγιοβάννη να ανοίγεται στην απέναντι πλευρά.

Ένας πολύ συχνός τρόπος που προσπαθούσε να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνας ο Παναθηναϊκός και τον είχε "μαρτυρήσει" και ο Γιώργος Δώνης σε συνεντεύξεις τύπου μετά από παιχνίδια, ήταν να μαζεύουν την αντίπαλη άμυνα από την απέναντι πλευρά που αγωνίζεται ο Χατζηγιοβάνης και με γρήγορη μεταφορά μπάλας προς την πλευρά του, να προσπαθούν να δημιουργούν συνθήκες για να παίξει ένας με ένας.

Μία συνθήκη που λειτούργησε κάποιες φορές, όμως είναι δεδομένο πως η μουμιοποίηση του Μπουζούκη στα δεξιά, δεν βοήθησε την ανάπτυξη του παιδιού και ο Παναθηναϊκός θα είχε περισσότερες επιλογές, με έναν ποδοσφαιριστή σε αυτόν τον χώρο που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Για αυτόν τον λόγω, αποκτήθηκε στις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, σαν δανεικός και ο Νάγκι.

Το πόσο θα μπορούσε να βοηθηθεί η ομάδα, έχοντας σε καλή κατάσταση δύο ακραίους ποδοσφαιριστές, με το χάρισμα της ντρίμπλας και της δημιουργίας φάνηκε στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ. Για διάφορους λόγους, δεν έπαιξαν σε διάρκεια πολλά παιχνίδια μαζί οι Νάγκι, Χατζηγιοβάννης, αλλά δεν είναι τυχαίο, που με διαφορά το καλύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, τα τελευταία δύο χρόνια που δουλεύει η ομάδα με τον Γιώργο Δώνη, ήταν το παιχνίδι που έκαναν την διαφορά οι δύο του ακραίοι επιθετικοί.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ

Έχει γίνει λοιπόν κατανοητό, πως αν μπορέσει στα δεξιά της επίθεσης ο Ρόκα να φέρει έναν ποδοσφαιριστή που να κάνει την διαφορά, η ομάδα θα βγει πολύ ωφελημένη και θα λυθούν τα χέρια του Δώνη. Πιο ψηλά στην λίστα του Ρόκα για την συγκεκριμένη θέση, βρίσκεται ένας ποδοσφαιριστής, που αν αποκτηθεί είναι έτοιμος να κάνει την διαφορά στην χώρα μας.

Στα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, γράφεται ο 24 ετών Αϊτορ της Τβέντε. Αν καταφέρει ο Ρόκα να κλείσει τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, θα έχει κάνει το απόλυτο κόλπο. Προσωπικά το θεωρώ πολύ δύσκολο, να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί τα δύο χρόνια που αγωνίστηκε στην Τβέντε, έβγαλε μάτια.

ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ

Το συμβόλαιο του στην ολλανδική ομάδα ήταν χαμηλό, καθώς δεν είχε καταφέρει να αγωνιστεί στην Λα Λίγκα, ούτε καν στην δεύτερη κατηγορία. Προϊόν των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο, πήγε ελεύθερος στην Βιγιαρεάλ, όπου δόθηκε στην δεύτερη ομάδα που αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία και στην συνέχεια στην Σεβίλλη Ατλέτικο που και αυτή αγωνίζεται στην 3η σε τάξη κατηγορία.

ΕΒΓΑΛΕ ΜΑΤΙΑ

Στην Τβέντε όμως πήγε και έδειξε την αξία του. Την πρώτη χρονιά, σημειώνοντας 13 γκολ και 8 ασίστ, ήταν ο κύριος λόγος που ανέβηκε η ομάδα στην πρώτη κατηγορία, φέτος υπήρξαν παιχνίδια, που άφηνε τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα. Μόνο να βάλει κάποιος να παρακολουθήσει τα όργια, που έκανε στο νικηφόρο με 3-1 παιχνίδι με την Ουτρέχτη, καταλαβαίνει πόσο μεγάλη διαφορά θα μπορούσε να κάνει στην χώρα μας.

Είναι μία περίπτωση, που την χαρακτηρίζω εξαιρετική, αλλά μου φαίνεται και πολύ δύσκολη για να υλοποιηθεί. Ο Αίτορ είχε χαμηλό συμβόλαιο στην Τβέντε, γιατί ήρθε από τα αζήτητα, χωρίς συμμέτοχες στις πρώτες ομάδες που αγωνιζόταν. Σήμερα όμως είναι ένας 24 ετών Ισπανός ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από την σχολή της Μπάρτσα, που δύο χρόνια στην Ολλανδία έβγαλε μάτια. Η λογική λέει, πως θα μπορέσει να βρει μεγαλύτερο συμβόλαιο, από αυτό που είναι σε θέση να του προσφέρει ο Παναθηναϊκός. Είναι δεδομένο πάντως πως είναι στην κορυφή στην λίστα του Ρόκα και πως αν καταφέρει ο Ισπανός να φέρει εις πέρας αυτήν την μεταγραφή, θα έχει κάνει μία τρομαχτική κίνηση.

Ο Αϊτόρ ανέβασε την Τβέντε την πρώτη χρονιά και φέτος στην πρώτη κατηγορία, υπήρξαν παιχνίδια που έκανε μεγάλη διαφορά. Πέτυχε σε 21 αγώνες 7 τέρματα και 7 ασίστ και συνολικά μετρά σε 61 αγώνες με την φανέλα της Τβέντε 24 γκολ και 18 ασίστ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΞΤΡΕΜ

Αριστεροπόδαρος, που παίζει κυρίως στην δεξιά πλευρά με ανάποδο πόδι και πληροί τις προϋποθέσεις που αναζητά το σύγχρονο ποδόσφαιρο από τους ποδοσφαιριστές στον συγκεκριμένο χώρο. Κίνηση χωρίς μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, παιχνίδι στο ένας με ένας, συνεργασίες σε κίνηση αλλά και δημιουργία εν στάση. Έχει άψογο κοντρόλ, εντυπωσιακό χτύπημα μπάλας με το αριστερό και ξέρει να κινείται στον χώρο . Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο την διαφορά φέτος την έκανε η δυνατότητα που είχε ο Βαλμπουενά, να κοντρολάρει την μπάλα στα πλάγια εκτός περιοχής να σηκώνει το κεφάλι και να στέλνει την μπάλα ακριβώς εκεί που την ήθελε ο Ελ Αραμπί, αυτήν την ικανότητα την έχει αναπτυγμένη και ο Αϊτόρ.

Του λείπει η δύναμη και πιθανότατα η ένταση και η διάρκεια για να κάνει καριέρα στο πιο υψηλό επίπεδο, αλλά είναι δεδομένο πως είναι ένας ποδοσφαιριστής που σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο όπως είναι το δικό μας ποδόσφαιρο, είναι γεννημένος για να κάνει την διαφορά.

Η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη του, που έπαιξε σε πρώτη κατηγορία. Στην Τβέντε όπως προανέφερα είχε σπουδαία παιχνίδια και νούμερα, που καταγράφουν την ποιότητα του.

Βάζοντας τα νούμερα του ανα 90 λεπτά, κέρδιζε 2,8 φάουλ, είχε 2,9 τελικά σουτ, τα 1,4 εκτός περιοχής, δοκίμαζε 3,6 ντρίπλες ανά παιχνίδι είχε επιτυχημένες τις 1,7 και προσέφερε 1,7 Key passes. Διαθέτει ποιοτικά χτυπήματα στις σέντρες εν στάση, στα κόρνερ και στα πλαϊνά στημένα και ταυτόχρονα μπορεί να γίνεται απειλητικός κάνοντας ο ίδιος κίνηση στον χώρο. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, που στο γήπεδο, κινείται και σαν δεκάρι αλλά και σαν εξτρέμ, δηλαδή λειτουργεί ο ίδιος σαν δημιουργός αλλά και συνηθίζει να κάνει κινήσεις για να αξιοποιηθεί.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ένα από τα ελαττώματα του, που πιθανότατα να μην του επιτρέπουν να σταθεί στο πιο υψηλό επίπεδο, είναι πως δεν είναι ιδιαιτέρα δυνατός και έχει εύκολη απώλεια κατοχής. Για το Ελληνικό πρωτάθλημα όμως είναι μία εξαιρετική περίπτωση, που θα έκανε την διαφορά όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Επειδή ο Αϊτόρ έκανε δύο εξαιρετικές χρονιές με την Τβέντε και φάνηκε, πιστεύω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να υλοποιήσει την πρώτη του επιλογή ο Τσάβι Ρόκα. Αν όμως τα καταφέρει, θα έχει κάνει μία σπέσιαλ μεταγραφική κίνηση. Μια επιθετική τριάδα με Αϊτορ, Χατζηγιοβάννη, Καρλίτος θα ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο του Παναθηναϊκού, για την επόμενη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ