OPINIONS

Ο Άγιαξ έχασε ευκαιρία να καθαρίσει την πρόκριση

Ajax's Donny van de Beek, left, celebrates after scoring his side's opening goal during the Champions League semifinal first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Ajax at the Tottenham Hotspur stadium in London, Tuesday, April 30, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Ajax's Donny van de Beek, left, celebrates after scoring his side's opening goal during the Champions League semifinal first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Ajax at the Tottenham Hotspur stadium in London, Tuesday, April 30, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Ο Άγιαξ ήταν ανώτερος στο Λονδίνο και πήρε προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς μικρότερο απ'ότι του επέτρεπε η εικόνα του αγώνα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Τότεναμ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ποτσετίνο είχε να ανέβει έναν Γολγοθά, τα ντεσαβαντάζ που προκαλούσαν οι απουσίες απέναντι στην ποδοσφαιρική μηχανή του Άγιαξ ήταν τεράστια. Πέρα από τον τραυματισμό του Χάρι Κέιν, δεν μπορούσε να υπολογίζει στην ταχύτητα του Σον που ήταν τιμωρημένος, είχε τραυματίες τους Γουίνκς, Οριέ, Λαμέλα και δεν είχε διαθέσιμο για 90 λεπτά τον Σισοκό.

ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΓΟΛΓΟΘΑ Ο ΠΟΤΣΕΤΙΝΟ

Ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει έναν πολύ φρέσκο Άγιαξ, με όλα του τα όπλα στο γήπεδο και με την Ολλανδική ομοσπονδία έχοντας την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ομάδων της Λίγκας, να του χαρίζει ξεκούραση το περασμένο ΣΚ.

Ο Ποτσετίνο και οι παίκτες του είχαν να ανέβουν ένα βουνό και το τελικό 0-1 μοιάζει σαν το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα που ρεαλιστικά μπορούσαν να πάρουν. Από την ενδεκάδα που κατέβασε ο Ποτσετίνο, φάνηκε πως σαν στόχος ήταν το χαμηλό τέμπο και ο έλεγχος. Έδειξε πως θα αγόραζε το 0-0, κάτι απόλυτα φυσικό από την στιγμή που δεν είχε τρόπο να πάρει κάτι περισσότερο.

ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Γρήγορα όμως φάνηκε πως η επιλογή να ξεκινήσει το παιχνίδι με τριάδα στην άμυνα και τον Γουανιάμα συνδετικό κρίκο, δεν έβγαινε. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, το κυριότερο όμως ήταν πως δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθεί η μπάλα με ασφάλεια από την άμυνα. Η αλλαγή σχηματισμού ήρθε μετά από τον τραυματισμό του Βερτόνχεν, ο Ποτσετίνο όμως είχε ήδη σηκώσει τον Σισοκό και το παιχνίδι φώναζε πως είναι υποχρεωτικό να βγει ένας στόπερ, να πάρει την θέση του ο Γάλλος κεντρικός χαφ και να αλλάξει η τακτική της Τότεναμ.

ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ, ΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Στα 35 λεπτά που η Τότεναμ αγωνίστηκε με 3 στόπερ, η κατοχή μπάλας ήταν μόλις 29%, οι Έρικσεν, Ντελε Άλι είχαν μεγάλη απόσταση από τους τρεις στόπερ και τον Γουανιάμα, δεν βοηθούσαν στο να σπάσει η πίεση με μεταφορά μπάλας και η μόνη απάντηση στο πρέσινγκ ήταν μακρινές μπαλιές. Το αποτέλεσμα ήταν το ποσοστό στις εύστοχες πάσες να είναι μόλις 69% και να έχει δημιουργηθεί ένα παιχνίδι με τον Άγιαξ να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Για 35 λεπτά οι παίκτες του Τεν Χαχ έκαναν στο γήπεδο ό,τι ήθελαν, έβγαλαν τις αρετές τους, με την ασφυκτική τους πίεση κέρδιζαν πολύ εύκολα την μπάλα και έφτιαχναν συνεργασίες έχοντας σαν πιο ενεργό ποδοσφαιριστή τον Ντόνι φαν ντε Μπεεκ.

MVP ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ Ο ΝΤΕ ΜΠΕΕΚ

Ο 22χρονος επιθετικός χαφ, έκανε τεράστιο παιχνίδι. Στον φετινό Άγιαξ έχουν δικαίως διαφημιστεί πολλοί ποδοσφαιριστές αλλά έχω την αίσθηση πως έχει αδικηθεί ο Ντε Μπέεκ, μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει τα πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στο Λονδίνο ήταν το κακό σπυρί για την μεσοαμυντική λειτουργία της Τότεναμ, ο άνθρωπος που για 35 λεπτά, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως η επιλογή για έναν στόπερ παραπάνω άφηνε μόνο του τον Γουανιάμα. Δημιούργησε συνεργασίες με όλους τους τρόπους, κινήθηκε κάθετα, έπαιξε και με τον Ζιγιέκ και με τον Νέρες, ήταν γεμάτος ενέργεια, ένταση όταν πρέσαρε και πέτυχε το γκολ που έκανε την διαφορά στην αναμέτρηση. Μιλάμε για ένα παιδί, που παίζει κάθετα σε όλους τους χώρους, όταν αμύνεται πηγαίνει στην μπάλα με ένταση και αποτελεσματικότητα 6αριού, έχει ικανότητα στην συνεργασία επιτελικού χαφ, κάθετο παιχνίδι και πατήματα στην περιοχή box to box, κινήσεις και εκτέλεση φορ. Στο Λονδίνο ήταν ο άνθρωπος που έκανε την διαφορά και δεν επέτρεψε να φανεί η μέτρια ημέρα που είχε ο Τάντιτς: στην πράξη έπαιξε και για αυτόν.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΣΟΝ ΦΑΝΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΝΔΡΕΖΟΥΣ

Ο Άγιαξ για 35 λεπτά, έκανε ό,τι ήθελε την Τότεναμ και την είχε οδηγήσει σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε αδιέξοδο. Δεν μπορούσαν οι παίκτες του Ποτσετίνο, να κρατήσουν μπάλα με σιγουριά, ήταν αδύνατον να μεταφέρουν το παιχνίδι με μεταφορά και μικρές πάσες, επίσης δεν είχαν και τη δυνατότητα με την έλλειψη του Σον, να χτυπήσουν με πίεση ψηλά και με γρήγορο άμεσο παιχνίδι την τελευταία γραμμή άμυνας του Άγιαξ. Αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα σαν "αδιέξοδο" το παιχνίδι που κλήθηκε να δώσει με τον Άγιαξ, έμοιαζε σαν να μην είναι δυνατόν να βρεθεί τρόπος για να απεγκλωβιστεί από το πρέσινγκ και να απειλήσει σε ροή αγώνα. Έλειπε πολύ από την επιθετική γραμμή ο Σον και το ρόστερ του Ποτσετίνο δεν του προσέφερε την δυνατότητα, να έχει κάποιον αντικαταστάτη με παρόμοια στοιχεία.

ΈΨΑΞΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΜΕ ΣΕΝΤΡΕΣ

Η επιλογή του Γιορέντε, μαζί με όλες τις αδυναμίες που είχαν δημιουργηθεί, έκανε την Τότεναμ, να είναι αργή και αναποτελεσματική στην πίεση ψηλά και δεν είχε την δυνατότητα να χτυπήσει με ταχύτητα το κέντρο άμυνας του αντιπάλου, όπως έκανε απέναντι στην Σίτι. Μοναδικός τρόπος να βρει το γκολ, ήταν με κάποιο στημένο. Δεν μπορούσε να βρεθεί χρονικό διάστημα υπεροχής, η Τότεναμ έψαχνε να βρει την στιγμή της από κάποια σποραδικά στημένα. Κέρδισε δύο κεφαλιές ο Αλντερβάιρελντ, μία ο Γιορέντε, χωρίς όμως να βγει κάποια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία.

ΕΧΑΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Η αλήθεια είναι, πως με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, το τελικό 1-0 φαντάζει σαν θετικό αποτέλεσμα για την Τότεναμ. Υπήρχαν όλες οι συνθήκες, για να πάρει ο Άγιαξ, σκορ για την ρεβάνς που να φαντάζει μη αναστρέψιμο. Δεν έγινε, γιατί αν έκανε κάτι καλά η Τότεναμ, ήταν ο τρόπος που λειτούργησε σε χαμηλά μέτρα. Ντάβινσον Σάντσες, Αλντερβάιρελντ, Ρόουζ, Τρίπιερ, είχαν καθοριστικές επεμβάσεις.

Έπαιξε φυσικά ρόλο πως ο Άγιαξ όσο πέρναγε η ώρα και από την στιγμή που βρήκε η Τότεναμ μία ηρεμία στην κατοχή με την είσοδο του Σισοκό, έβγαλε το πόδι από το γκάζι. Έμεινε στο πλεονέκτημα που του πρόσφερε το τέρμα του Ντε Μπέεκ, είχε αποτέλεσμα και δεν ρίσκαρε για να τελειώσει από το Λονδίνο την πρόκριση. Στο δεύτερο μέρος άφησε ακίνδυνη κατοχή στην Τότεναμ, κατέβασε την πίεση πιο χαμηλά από ό,τι συνηθίζει και έψαξε το δεύτερο τέρμα, με λιγότερους ποδοσφαιριστές και συνεργασίες που συνήθως έβγαιναν από τα πλάγια. Ένα δεύτερο τέρμα που δεν ήρθε για χιλιοστά. Στο 78ο λεπτό η συνεργασία Μαζράουι, Τάντιτς, έφερε σε θέση εκτέλεσης με καλή γωνία τον Νέρες αλλά το πλασέ του Βραζιλιάνου κατέληξε στο δοκάρι του Λορίς.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΩΝ "ΣΠΕΡΣ"

Ο φουκαράς ο Ποτσετίνο δεν είχε πολλά πράγματα να κάνει, είδε πως η ομάδα του ωφελήθηκε από την είσοδο του Σισοκό και τη μετατροπή της τακτικής με τετράδα στην άμυνα και τριάδα των Γουανιάμα, Σισοκό, Έρικσεν στον άξονα. Κατάφερε στην επανάληψη και πήρε η ομάδα του την κατοχή έστω και ακίνδυνη για τον αντίπαλο και η μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην μεσαία γραμμή γινόταν πιο εύκολα. Όμως δεν είχε το δικαίωμα για οποιαδήποτε επιθετική παρέμβαση, στον πάγκο οι επιλογές του ήταν ανάμεσα στους Ντέιβις, Φόιτ, Ντάιερς, Πίτερς, και τον 18χρονο Σκιπ. Η απόφαση του ήταν να αλλάξει τα μπακ και να βάλει να παίξουν στα άκρα ο Ντέιβις και ο Φόιτ.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΤΟΤΕΝΑΜ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Με βάση τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, ο Ποτσετίνο πρέπει να είναι και ευχαριστημένος από το γεγονός πως το τελικό αποτέλεσμα δεν αφήνει την ομάδα εκτός πρόκρισης από το πρώτο παιχνίδι. Στην ρεβάνς, ελπίζει να πάει χωρίς άλλες απώλειες, γνωρίζοντας πλέον πως λειτουργεί καλύτερα η ομάδα του απέναντι στον Άγιαξ με τετράδα στην άμυνα, με την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει 90 λεπτά τον Σισοκό και ένα όπλο που δεν είχε στο Λονδίνο, την ταχύτητα του Σον. Ο Άγιαξ, έδειξε πως έχει περισσότερες λύσεις σαν ομάδα, για τον τελικό φαντάζει πολύ πιο ανταγωνιστική ομάδα, από ότι θα είναι η Τότεναμ, πιστεύω όμως πως χθες έχασε ευκαιρία, να πάρει πολύ μεγαλύτερο προβάδισμα από αυτό που τελικά κατέκτησε. Ασφαλώς και είναι το μεγάλο φαβορί, όμως την επόμενη εβδομάδα περιμένω πολύ καλύτερη την Τότεναμ από ό,τι στο χθεσινό παιχνίδι.

Photo Credits: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τεν Χαχ: "Θα πάμε τελικό μόνο αν είμαστε καλύτεροι στη ρεβάνς"
Άγιαξ: Χαλαροί πανηγυρισμοί, παρά την τεράστια νίκη των Ολλανδών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ