OPINIONS

Να χτίσει γύρω από τον Φορτούνη ο Ολυμπιακός

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση και επιτέλους έναν κεντρικό αμυντικό να δίνει ασφάλεια. Το μεγάλο χάρισμα του Βαλμπουενά και η θωράκιση του Φορτούνη. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Ο Ολυμπιακός τη χρονιά που μας άφησε, δεν κέρδισε κανέναν τίτλο, όμως συνολικά πρόκειται για μία πολύ κερδισμένη ομάδα. Βρήκε για την επόμενη χρονιά, το ποδοσφαιρικό σχέδιο, που μέσα από την εξέλιξη του είναι ικανό να τον φέρει εκεί που ανήκει.

Η δουλειά που έγινε από τον Μαρτίνς, του δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έχει μια βάση δουλειάς. Έναν συγκεκριμένο κορμό, ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο έναν τρόπο δουλειάς, που χρειάζεται απλά κάποιες ποιοτικές προσθήκες για να μπορέσει να φέρει επιτυχίες.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Για να πετύχεις στο ποδόσφαιρο, πρέπει πάντοτε να κοιτάς τη δική σου εξέλιξη, αλλά και να γνωρίζεις το επίπεδο των αντιπάλων. Στον Ολυμπιακό, επικοινωνιακά, μπορούν να υποστηρίζουν ό,τι θέλουν, όμως εσωτερικά θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως πράγματι η ομάδα φέτος δούλεψε καλά, μπήκαν οι απαραίτητες βάσεις, αλλά για να μπορέσει να ρίξει τον ΠΑΟΚ από την κορυφή, χρειάζεται ενίσχυση. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, γιατί είχε καλύτερους ποδοσφαιριστές σε κομβικές θέσεις.

Ο Μαρτίνς τη χρονιά που έφυγε, χρεώνεται τα λάθη σε Τούμπα και στον επαναληπτικό με την Λαμία, που στέρησαν το δικαίωμα για να παλέψει τους δύο εγχώριους τίτλους ο Ολυμπιακός. Η πορεία στον δεύτερο γύρο και το γεγονός πως κράτησε μέχρι το τελευταίο λεπτό την ομάδα του σε εγρήγορση και σε καλή αγωνιστική κατάσταση, αποτελεί μία παρακαταθήκη για την χρονιά που έρχεται.

ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Ο Πορτογάλος τεχνικός, πέτυχε στο κομμάτι που είχε πολύ μεγάλη ανάγκη ο σύλλογος, να διορθωθεί όταν διάλεγε προπονητή στα τέλη της περσινής σεζόν. Άλλαξε την κουλτούρα στου Ρέντη, έφτιαξε τη νοοτροπία της ομάδας και επέβαλε την σκληρή καθημερινή δουλειά.

Ο φετινός Ολυμπιακός ήταν μία καλά γυμνασμένη ομάδα, που αγωνιστικά ακούμπησε το ταβάνι της, κάτι που το αναγνώρισε και ο κόσμος με την στήριξη του.

Αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία, έδωσε το δικαίωμα στον Φορτούνη, να επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ και να σβήσει κάθε αμφισβήτηση από το πρόσωπο του. Μοιάζει δεδομένο πως ο Ολυμπιακός την επόμενη χρονιά, πρέπει να χτιστεί γύρω από τον Φορτούνη και φυσικά με τις ίδιες βασικές αρχές που επέτρεψαν την χρονιά που μας πέρασε, αγωνιστικά να βρει το ταβάνι του. Απλά χρειάζονται μεταγραφικές κινήσεις, ώστε το ταβάνι της επόμενης χρονιάς να είναι σαφώς πιο υψηλό.

Από το ρεπορτάζ του Σταύρου Γεωργακόπουλου, προκύπτει πως οι ερυθρόλευκοι πάνε για τρεις δυνατές μεταγραφές μέσα στον επόμενο μήνα. Γίνεται προσπάθεια για άμεση ενίσχυση, ώστε ο Μάρτινς να έχει στην προετοιμασία όλα τα όπλα του, για να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, που θα διεκδικήσει την επιστροφή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός δεδομένα χρειάζεται μία πραγματικά αξιόπιστη λύση στο κέντρο της άμυνας, ένα επιθετικό ικανό να χτίσεις πάνω του και να σε οδηγήσει στην κούρσα ενός πρωταθλήματος που απαιτούνται πολλές νίκες, ποιοτικότερο παρτενέρ του Γκιγιέρμε, από τους Καμαρά, Μπουχαλάκη και έναν ακραίο επιθετικό να είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά.

Ασφαλώς και το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε περισσότερες μεταγραφές, σαν στόχευση όμως, θα πρέπει να βρεθούν 4 ποδοσφαιριστές που να κάνουν τη διαφορά σε θέσεις - κλειδιά, που δεδομένα πρέπει να πάρει κάτι περισσότερο ο Ολυμπιακός για να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ.

ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΤΟΠΕΡ

Για το κέντρο της άμυνας έχουν γραφτεί αρκετά ονόματα. Ματιέ (σ.σ. ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Σπόρτινγκ), Μολέδο, Σκρτέλ και τελευταία παίζει δυνατά το όνομα του Σεμέδο. Για να είμαι ειλικρινής η πιθανή επιλογή του Σεμέδο με προβληματίζει, όχι όσο αναφορά τα προσόντα του ποδοσφαιριστή, αλλά την αξιοπιστία της επιλογής.

Ας αφήσουμε στην άκρη την δικαστική περιπέτεια, την φυλάκιση του και τα πολλά για τα οποία κατηγορήθηκε όταν ήταν ποδοσφαιριστής στην Βιγιαρεάλ. Το αφήνω γιατί υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο, ο εγκλεισμός ενός ανθρώπου σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα να τον οδήγησε στο να βάλει μυαλό, να αλλάξει τις συνήθειες και νοοτροπία. Με προβληματίζει όμως το γεγονός, πως σύμφωνα με όσα δήλωσε ο προπονητής της Ουέσκα, Φραντσίσκο Ροντρίγκεζ, δεν αξιοποίησε ούτε την ευκαιρία που του δόθηκε να παίξει ξανά ποδόσφαιρο στην "Πριμέρα".

ΕΚΟΨΕ Η ΟΥΕΣΚΑ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΌ ΤΟΥ

Επειδή θυμάμαι πως τον Ιανουάριο, η Ουέσκα έκανε την ύστατη προσπάθεια να φτιάξει το ρόστερ της για να παραμείνει στην κατηγορία, μου έκανε εντύπωση που διάβασα πως το ίδιο διάστημα που έψαχνε να ενισχύσει το ρόστερ της, με ποδοσφαιριστές που είχαν εμπειρία από την Πριμέρα, διέκοπτε τον δανεισμό του Σεμέδο.

Την απάντηση την πήρα, διαβάζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει ο τεχνικός της Ουέσκα μετά το παιχνίδι με την Μπέτις. Ο Φραντσίσκο Ροντρίγκες ρωτήθηκε για την απόφαση του να διακόψει το δανεισμό του Σεμέδο και απάντησε ως εξής. "Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, ο Σεμέδο δεν ταιριάζει στα σχέδια μας και ο σύλλογος πρέπει να πάρει αποφάσεις. Έχουμε κάποιες αξίες, τις οποίες σεβόμαστε, αλλά ο Ρούμπεν δεν τις καταλαβαίνει αυτήν την στιγμή".

Πέρα από τα αθλητικά προσόντα, που δεν αμφισβητώ πως μπορεί να είναι ικανά, να βοηθήσουν την ομάδα, ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κάνει επιτέλους στο κέντρο άμυνας μία μεταγραφή που θα του λύση το πρόβλημα.

Όπως ακριβώς έγινε στον ΠΑΟΚ από την στιγμή που αποκτήθηκε ο Βαρέλα, δεν καταλαβαίνω τον λόγο να μπλέξει με έναν προβληματικό χαρακτήρα, που έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δικαιοσύνη και που από τα λεγόμενα του προπονητή της Ουέσκα, προκύπτει πως δεν λειτούργησε σαν επαγγελματίας ούτε την περσινή περίοδο. Δεν βλέπω τον λόγο που θα πρέπει να πιστέψουν στον Ολυμπιακό, πως θα αλλάξει την στάση του και τον τρόπο ζωής του στην χώρα μας.

Επαναλαμβάνω, είναι κομβικό για την επόμενη σεζόν του συλλόγου, να γίνει μία μεταγραφή που θα λύση το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας. Πέραν του Σεμέδο, για τον οποίο, βέβαια, έχει πολύ καλή άποψη ο προπονητής της Ρίο Άβε με τον οποίο συνεργάστηκαν τους τελευταίους μήνες, έχουν γραφτεί τα ονόματα των Μολέδο, Ματιέ, Σκρτέλ.

Για τον Μολέδο, πρόσφατα διαβάσαμε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ιντερνασιονάλ, πως ο ποδοσφαιριστής δεν πωλείται, ο Σκρτέλ έχει όνομα, προσόντα αλλά και μία άθλια σεζόν πίσω του στην Φενέρ και ασφαλώς ο Ματιέ φαντάζει ως η πιο σοβαρή περίπτωση από όσες έχουν γραφτεί για την συγκεκριμένη θέση.

Ο MR ΑΣΙΣΤ

Στην εκπομπή με ρωτάνε συχνά τη γνώμη μου για τον Βαλμπουενά, καθώς το όνομα του γράφτηκε ξανά στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος εξτρέμ το καλοκαίρι μένει ελεύθερος από την Φενέρ, δεν είχε καλή χρονιά η ομάδα και ούτε ο ίδιος κατάφερε να κάνει τη διαφορά, χωρίς να ήταν αυτός το πρόβλημα.

Θυμάμαι πως ο Βαλμπουενά μας είχε απασχολήσει έντονα την εποχή της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό, όταν είχε τσακωθεί με τον Ντεσάμπ στην Μπαρσέιγ και τον είχε βάλει προς πώληση. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν δυνατόν να έρθει στα καλά του χρόνια στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια έκανε τεράστια καριέρα, είχε σε δύο σεζόν με την Μαρσέιγ το απίστευτο νούμερο των 25 ασίστ, μιλώντας μόνο για παιχνίδια πρωταθλήματος. Πήρε για μία χρονιά τα λεφτά στην Ρωσία όπου μοίρασε σε μία σεζόν 17 ασίστ και στην συνέχεια επέστρεψε στο "Σαμπιονά", για χάρη της Λιόν.

ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑ

Στην Τουρκία έπαιξε για δύο σεζόν, έδειξε πως δεν έχει χάσει το χάρισμα του, που είναι η ικανότητα που έχει ξεκινώντας από αριστερά με ανάποδο πόδι, να συγκλίνει και να περνά εντυπωσιακές κάθετες πάσες. Ο Βαλμπουενά ακόμα και αυτήν την εποχή, που αναμφίβολα δεν είναι στα ντουζένια του, μπορεί να είναι πολύ δημιουργικός και να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες με πάσες που προκύπτουν από την ευφυΐα του και την ικανότητα του να φέρνει τις άμυνες πάνω του, όταν έχει την μπάλα.

Την περσινή χρονιά είχε 2,3 Key Passes ανά παιχνίδι, φέτος 1,9, ενώ σε τρεις αγώνες που έπαιξε για το Γιουρόπα, είχε 3,3. Πέρυσι σε 1577 λεπτά στο πρωτάθλημα έδωσε 9 ασίστ, φέτος σε 1176 λεπτά, 7 ασίστ. Να σημειώσω πως την περσινή σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα ήταν 5ος σε ασίστ, έχοντας πολύ μικρότερο χρόνο συμμετοχής από τους ποδοσφαιριστές που τον ξεπέρασαν.

Σε αναλογία χρόνου και ασίστ, ήταν πρώτος με διαφορά, ενώ την 5η θέση ήταν και στις Key passes, πίσω από Κουαρέσμα, Μπελχαντά, Στεφάν Σεσενιόν, Μπατάλια. Σε αυτές τις ηλικίες όμως ο κάθε χρόνος που περνά, φαίνεται στον ποδοσφαιριστή. Τη φετινή χρονιά ήταν όλα λίγο κάτω. Τα 1577 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα έγιναν 1176, από τα 7 τέρματα έπεσε στα 3, από τις 9 ασίστ στις 7, από τις 2,3 key passes στις 1,9.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Φυσικά μιλάμε για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή υψηλού επιπέδου, που η ποιότητα του βγάζει μάτια από το πρώτο κοντρόλ που τον βλέπεις να κάνει. Μπορεί κάποιος να μην καταλαβαίνει τη διαφορά, αλλά το τουρκικό πρωτάθλημα είναι πολύ πιο απαιτητικό από το δικό μας. Στην υπόθεση να αποκτήσει ο Ολυμπιακός τον Βαλμπουενά, δεν θα εκπλαγώ αν δώσει στην ομάδα ποιότητα και προσωπικότητα ανάλογη με αυτήν που δίνει στον ΠΑΟΚ ο Βιεϊρίνια.

Δεν μιλάω για την επιρροή στα αποδυτήρια, κάτι που χρειάζεται χρόνος και ο Πορτογάλος έχει περάσει από μία σύνδεση χρόνων που του επιτρέπει να έχει αυτήν την επιρροή, αλλά στην ικανότητα με ποιοτικές επιλογές να κρίνει μεγάλα παιχνίδια.

Σαν χημεία, πάντως, τρακάρει με τον Ποντένσε, από την άποψη, πως θα έχει ο Ολυμπιακός δύο εξτρέμ, που ο ένας θα είναι 1,65 και ο άλλος 1,66, που και οι δύο θέλουν την μπάλα στα πόδια τους, για να χτίσουν επιθέσεις.

Αλλά τώρα το προχωράμε πολύ, έτσι κι αλλιώς προς το παρόν, έχουμε απλές αναφορές στα ρεπορτάζ κι ως δεδομένο πως ο Βαλμπουενά μένει ελεύθερος και δεν είναι απίθανό στα 35 του, να μπορεί να ακούσει μία πρόταση από τον Ολυμπιακό.

Αν προχωρήσει η περίπτωση του, θα προχωρήσει και η ανάλυση μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ