OPINIONS

Να φτάσει η μπάλα στον "φονιά"

Olympiakos' Youssef El Arabi celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League qualifying playoff second leg soccer match between Olympiakos and Krasnodar in Krasnodar, Russia, Tuesday, Aug. 27, 2019. (AP Photo/str)
Olympiakos' Youssef El Arabi celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League qualifying playoff second leg soccer match between Olympiakos and Krasnodar in Krasnodar, Russia, Tuesday, Aug. 27, 2019. (AP Photo/str) AP

Ο Τσάρλυ γράφει για το λάθος του Μαρτίνς στο Βελιγράδι, την ανάγκη που έχει ο Ολυμπιακός να κάνει ήρεμες γιορτές και τη μπάλα που πρέπει να πάει στον Ελ Αραμπί.

Ο Ολυμπιακός μετά την επίπονη προκριματική διαδικασία το καλοκαίρι δίνει το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι, στο οποίο έχει υποχρέωση νίκης. Η μέχρι στιγμής παρουσία του αφήνει μία αίσθηση που έχει πετύχει λιγότερα από ότι θα άξιζε.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Υπάρχει μία φανερή βελτίωση σε σχέση με τις δύο τελευταίες εκπροσωπήσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διοργάνωση, δεν παύει όμως ο ένας βαθμός συγκομιδής να αποτελεί έναν πενιχρό απολογισμό. Η αλήθεια είναι πως στα 3 από τα 4 παιχνίδια που έδωσε με τις ομάδες υψηλού επιπέδου που βρήκε στον όμιλο, ήταν ανταγωνιστικός και του έλειψαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, που έχω επισημάνει σε πρόσφατο κείμενο.

Το μεγάλο λάθος έγινε στο Βελιγράδι, η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου και του Ερυθρού Αστέρα συνολικά στη διοργάνωση, φωνάζει πως με την καλή ενδεκάδα οι ερυθρόλευκοι, θα κέρδιζαν εύκολα. Όλη η εξέλιξη του ομίλου θα ήταν διαφορετική αν ο Μαρτίνς είχε δει με σοβαρότητα το συγκεκριμένο παιχνίδι και ο Ολυμπιακός ξεκινούσε με τέσσερις βαθμούς στις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Αν συνέβαινε αυτό, ο αγώνας στο Λονδίνο, θα είχε τελείως διαφορετική σημασία και κάνοντας την υπόθεση πως επαναλαμβανόταν το ίδιο σενάριο και ο Ολυμπιακός έβρισκε προβάδισμα με δύο τέρματα, η Τότεναμ, θα είχε να ανέβει ένα βουνό. Σε κάθε περίπτωση, η πρόκριση στους 32 του Europa League θα είχε εξασφαλιστείη συνολική πορεία και οι καλές εμφανίσεις θα αξιολογούνταν με διαφορετικό τρόπο και μία ανταγωνιστική εμφάνιση στο Λονδίνο, θα έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που θα καθοριστεί και το συνολικό αποτέλεσμα. Απόψε το βράδυ θα μπει το πρόσημο, ο τελικός βαθμός, για την ομάδα του Μαρτίνς στη διοργάνωση και δεν υπάρχει δικαίωμα αποτυχίας. Ο Ολυμπιακός δίνει έναν αγώνα χωρίς περιθώριο να κάνει το λάθος. Το επίπεδο του αντιπάλου είναι τέτοιο, που δεν δικαιολογείται να αφήσει εκτός Ευρώπης τον Ολυμπιακό. Με την μέχρι στιγμής εικόνα του, ο Ερυθρός Αστέρας είναι με διαφορά η χειρότερη ομάδα στη διοργάνωση. Βγάζοντας εκτός το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, οι Σέρβοι έχουν 4 ήττες με 0-18 τέρματα. Το κλίμα δεν είναι καλό στην ομάδα του Βελιγραδίου.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ

Ο οπαδός συνηθίζει να είναι αχάριστος. Μετά την βαριά ήττα με 0-6 από την Μπάγερν ξεχάστηκε το άλμα που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια με τον Μιλόγεβιτς. Το ταπεινωτικό αποτέλεσμα έφερε έντονες αποδοκιμασίες και εν χορώ υβριστικά συνθήματα, προς τον άνθρωπο που έβγαλε από την αφάνεια τον Ερυθρό Αστέρα και τον πέρασε δύο συνεχόμενες χρονιές στους ομίλους του Champions League.

Φυσικά και η επιτυχία του Μιλόγεβιτς είναι εμφατική και του εξασφαλίζει ένα πολύ δυνατό επόμενο συμβόλαιο στο εξωτερικό. Ο Ερυθρός Αστέρας στο πρωτάθλημα Σερβίας, πραγματοποιεί έναν υγιεινό περίπατο. Με ρεκόρ 17-1-1 βρίσκεται 10 βαθμούς μπροστά και με ένα παιχνίδι λιγότερο από την δεύτερη Βοϊβοντίνα. Έχοντας λοιπόν εξασφαλισμένο ακόμα έναν τίτλο και πολλές προτάσεις, ο Μιλόγεβιτς έχει προχωρήσει σε μία συμφωνία κυρίων με τους ανθρώπους του Ερυθρού Αστέρα. Αν η ομάδα προχωρήσει στην Ευρώπη, θα παραμείνει για τα νοκ-άουτ, σε περίπτωση ήττας και αποκλεισμού, αποδεσμεύεται.

4Χ4 ΓΙΑ ΗΡΕΜΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία δικαιολογία να μην κερδίσει αυτό το παιχνίδι. Δεν είναι μυστικό πως στους τέσσερις αγώνες -Ερυθρό Αστέρα, με Αστέρα Τρίπολης εκτός, ΑΕΛ εντός , Βόλος εκτός- που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους για τον Μαρτίνς. Σε αυτήν την οριακή κατάσταση ο Πορτογάλος έχει μπει λόγω της υπερβολικής πίεσης που ασκείται για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και από λανθασμένη δική του διαχείριση σε κάποια παιχνίδια, κυρίως στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, στο Βελιγράδι και στη Νέα Σμύρνη. Με τη δουλειά που έχει κάνει στην ομάδα, αν είχε αποφύγει κάποια αχρείαστα λάθη, θα μπορούσε σήμερα να είναι άνετος. Εξακολουθώ να πιστεύω, πως στο αγωνιστικό τουλάχιστον κομμάτι, είναι πιο σίγουρος ο δρόμος της επιτυχίας με τον Μαρτίνς στο τιμόνι. Είναι λοιπόν σημαντικό να πάει στην διακοπή με ένα σερί 5 νικών, βάζοντας και το διπλό στο Αγρίνιο, έχοντας την ομάδα μέσα σε όλους τους στόχους της. Πρώτη θέση στο πρωτάθλημα, φυσικά εντός Κυπέλλου και με παρουσία στους 32 του Europa League. Αν συμπεριλάβουμε πως μετά από τρεις απαιτητικούς προκριματικούς γύρους ο Μαρτίνς έγινε ο πρώτος προπονητής στην χώρα μας που μετά την αλλαγή της διαδικασίας κατάφερε η ομάδα του να αξιοποιήσει το δεύτερο εισιτήριο, θα μιλάμε για ένα απόλυτα επιτυχημένο πρώτο μισό. Από αυτά λοιπόν τα τέσσερα παιχνίδια εξαρτάται το πώς θα συνεχίσει ο Ολυμπιακός από εδώ και μπρος. Ασφαλώς και είναι στο χέρι των ερυθρολεύκων να πετύχουν το 4Χ4 και να κάνουν ήρεμες γιορτές.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ Ο ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Στα τελευταία παιχνίδια ο Μαρτίνς δείχνει πως κατάλαβε πως είναι υποχρεωμένος να πάει στην επίθεση με τον Ελ Αραμπί. Μετά το κάζο της Νέας Σμύρνης και την συμμετοχή χωρίς τελική του Γκερέρο, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για τρία παιχνίδια συνεχόμενα στην βασική ενδεκάδα ο Μαροκινός.

Πρόσφερε τρία τέρματα και μία ασίστ. Είναι ξεκάθαρο, πως δεν γίνεται να μοιράζεται άλλο ο χρόνος. Ο Γκερέρο πρέπει να παίρνει το χρόνο που θα χρειάζεται φρεσκάρισμα ο βασικός φορ και όταν ο προπονητής τον επιλέγει από τον Σουντανί για να παίζει με δύο. Μέχρι στιγμής σε όλες τις διοργανώσεις ο Γκερέρο έχει πάρει 1087 λεπτά και μετράει τέσσερα τέρματα και δύο ασίστ. Ο Ελ Αραμπί 1084 λεπτά και μετρά 10 γκολ και τέσσερις ασίστ. Η διοίκηση το καλοκαίρι έφερε έναν σέντερ φορ που μπορεί στο τέλος να προσφέρει για πλάκα πάνω από 20 τέρματα συνολικά και φαίνεται πως επιτέλους ο Πορτογάλος τεχνικός κατάλαβε πως πρέπει να πάει μαζί του.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η δύσκολη απόφαση που έχει να πάρει για το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, έχει να κάνει με τον αντικαταστάτη του Βαλμπουενά. Είναι σοβαρό το πρόβλημα για τον Πορτογάλο τεχνικό. Ο Ολυμπιακός έχει την υποχρέωση νίκης και ο Γάλλος είναι ο μοναδικός που του έχει δώσει λύσεις στο ρόλο του Φορτούνη. Για την ακρίβεια η ποιότητα που έχει βγάλει στην τελική επιλογή έκανε να φανεί λιγότερο από ότι υπολογιζόταν αυτή η τεράστια απώλεια. Σήμερα δεν υπάρχει σίγουρη λύση. Με τον τρόπο που δουλεύεται ο Ολυμπιακός, πιο ασφαλές θα ήταν να πάει με τον Σουντανί δεύτερο επιθετικό και να ασκήσει πίεση μέσα στην περιοχή, όμως ο Αλγερινός είναι εκτός λίστας.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ο Λοβέρα δείχνει ακόμα άγουρος, κρατά περισσότερο την μπάλα από ότι χρειάζεται και όσες ευκαιρίες έχει πάρει δεν τις έχει αξιοποιήσει. Ο Μπενζιά είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής από ότι τον έχει αξιολογήσει ο προπονητής του, δεν έχει πάρει τον χρόνο που θα έπρεπε για να είναι ενεργός και μοιάζει επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί να είναι σκουριασμένος. Ο Ραντζέλοβιτς, που έχει πάρει περισσότερο χρόνο βγάζει αυτοπεποίθηση στα κρίσιμα, όμως είναι πιο πολύ εξτρέμ. Πιθανή χρησιμοποίησή του, θα φέρει μία παράξενη ενδεκάδα με τρεις εξτρέμ, που κανένας προπονητής, δεν συνηθίζει να επιλέγει, ειδικά σε παιχνίδια που θες και την κάθετη πάσα, για να ανοίξεις μία ομάδα που θα σε περιμένει. Υπάρχει και η λύση με αυτούς που παίζουν και έχουν ρυθμό. Με το 4-3-3 με Γκιγιέρμε, Καμαρά, Μπουχαλάκη που κέρδισε την ΑΕΚ αλλά σκόνταψε στο επόμενο παιχνίδι με την Ξάνθη. Πιθανότατα στο μυαλό του Μαρτίνς, αυτός ο σχηματισμός να λειτουργήσει σαν αναγκαίο κακό, στην λογική πάω με αυτούς που εμπιστεύομαι και έχουν αγωνιστικό ρυθμό. Για να λειτουργήσει, θα πρέπει να μην μαρκάρει καλά στον άξονα ο Ερυθρός Αστέρας κάτι που δεν είναι και απίθανο, να αφήσει αποστάσεις για τον Καμαρά, χώρο και χρόνο για επιλογές στους Μπουχαλάκη, Γκιγιέρμε. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα χρειαστεί να πάρουν πρωτοβουλίες οι Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης και ειδικά ο δεύτερος να παίξει ένα κλικ πιο ψηλά από ότι συνηθίζει. Δεν είναι τόσο σκληρός ο αντίπαλος. Δεν παίζει σε υψηλή ένταση μπορεί και να τον βοηθήσει, να παίξει καλύτερα από ότι στα τελευταία παιχνίδια. Το ιδανικό σενάριο για σήμερα, θα ήταν να είναι καλά ο Μπενζιά, να μπει και να είναι σε θέση να αποδείξει πως ο προπονητής του τον έχει αδικήσει. Το παιχνίδι θέλει δύο χαφ στον άξονα και έναν δημιουργό.

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΦΟΝΙΑ

Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός παίζει με την χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης. Θα πρέπει να είναι πολύ κακός για να μην κερδίσει και να καταστρέψει όσα έχει πετύχει τη φετινή χρονιά. Φτάνει να περάσουν την μπάλα στον Μαροκινό φονιά, για να πετύχουν έναν στόχο που δεδομένα τον αξίζουν. Η παρουσία τους στον όμιλο είναι εμφατικά ανώτερη από αυτήν του Ερυθρού Αστέρα.

Photo Credits: AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ