OPINIONS

Μονόδρομος ο σχεδιασμός χωρίς τον Μακέντα

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον μονόδρομο του τριφυλλιού στο θέμα του Φεντερίκο Μακέντα και τον σχεδιασμό που πρέπει να γίνει δίχως αυτόν στο ρόστερ.

Από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών προκύπτει πως στον Παναθηναϊκό έχουν πάρει την απόφαση να πουλήσουν τον Μακέντα. Πριν ξεκινήσω, σαν γενικό σχόλιο θέλω να αναφέρω πως αυτήν την εποχή είναι αστείο να μιλάμε για χρήματα και για μεταγραφικές κινήσεις. Είναι άγνωστο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, όταν λήξει ο εφιάλτης του κορονοϊού, οπότε δεν είναι και λογικό να βάζουμε ταμπέλες και τιμές σε ποδοσφαιριστές με βάση τα δεδομένα που γνωρίζαμε.

Διαβάζουμε πως στον Παναθηναϊκό έχουν αποφασίσει να δώσουν τον Μακέντα με μία πρόταση πάνω από 1 εκ. ευρώ. Μακάρι να έρθει, προσωπικά προτιμώ να κρίνω με βάση την πρόθεση. Την απόφαση που έχει πάρει ο σύλλογος, να συνεχίσει χωρίς τον Ιταλό επιθετικό. Το συμβόλαιο του Μακέντα λήγει το καλοκαίρι του 2021, στις 22 Αυγούστου θα κλείσει τα 29 του χρόνια, οπότε ουσιαστικά, είναι και η τελευταία ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να πάρει χρήματα από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις κοιτάς τι έχεις στα χέρια σου και αν μπορείς να τον αντικαταστήσεις με τα ίδια οικονομικά δεδομένα.

ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΣ

Η αλήθεια είναι πως τα δύο του χρόνια στον Παναθηναϊκό μπορούν να χαρακτηριστούν τίμια. Ο Μακέντα δεν ήταν κάτι ξεχωριστό, δεν θα μνημονεύεται ποτέ σαν ένας από τους μεγάλους επιθετικούς που πέρασαν από τον σύλλογο, όμως έπαιξε για τα λεφτά που πληρώθηκε. Έπαιρνε 300 χιλιάρικα τον χρόνο, έπαιξε -συνολικά σε πρωτάθλημα και κύπελλο- 55 παιχνίδια και σημείωσε 24 τέρματα.

Με βάση τα χρήματα και τις συνθήκες που τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός, την δύσκολη εποχή που βρισκόταν, ήταν μία κίνηση που βγήκε. Tο θέμα είναι αν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο. Είναι δεδομένο πως έχει συγκεκριμένο ταβάνι και αυτό έχει αποδειχτεί. Δεν είναι ένας επιθετικός που έχει την δυνατότητα να πάει σε ατομική ενέργεια, ούτε να κάνει την διαφορά σε οριακές καταστάσεις και σε μεγάλα παιχνίδια.

Εξασφαλίζει στον προπονητή του Παναθηναϊκού απλά μία ασφαλή επιλογή στην επίθεση,για τα δεδομένα που βρίσκεται ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, που μπορεί να προσφέρει περίπου 1 τέρμα κάθε 2.29 παιχνίδια. Δεν είναι πολλά, δεν είναι και λίγα όμως, για επιθετικό που τον πληρώνεις 300 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΤΕΝΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΛΙΤΟΣ

Θέλω να μιλάμε με ρεαλισμό, αυτήν την στιγμή ζούμε μία πρωτοφανή πραγματικότητα. Δεν είναι λογικό να περιμένεις πως ένας φορ στο επίπεδο του Μακέντα, στα 29 του χρόνια θα φέρει πρόταση πάνω από 1 εκ. ευρώ. Μακάρι να συμβεί, θα ήταν ένα δώρο για τον σύλλογο. Έχω όμως την αίσθηση πως ακόμα και με πιο ρεαλιστικά νούμερα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να απαλλαγεί από τον Ιταλό ποδοσφαιριστή.

Έχει ήδη αποκτηθεί ένας φορ με διαφορετικά στοιχεία, όπως είναι ο Καρλίτος. Ο Ισπανός επιθετικός, είναι πιο κοντός, πιο γρήγορος, του αρέσει και μπορεί να παίζει με μούρη στην αντίπαλη εστία. Κάνει την διαφορά, σε ποδόσφαιρο χώρου και αντεπιθέσεων μόνος του στην κορυφή της επίθεσης, είναι δεδομένο όμως πως θα χρειαστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών έναν φορ περιοχής δίπλα του. Αν ο Καρλίτος κάνει την διαφορά που περιμένει ο Ρόκα από αυτόν,ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα αναγκαστεί να παίξει σε μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών με δύο επιθετικούς.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Δώνης με τον Μακέντα ήταν πως όσες φορές και αν προσπάθησε να παίξει με δύο επιθετικούς, το εγχείρημα δεν βγήκε. Ο Ιταλός, παρότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθαρός στράικερ και παρότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει αριθμό τερμάτων των μεγάλων σκόρερ, δεν έχει και την ποιότητα να γίνει δημιουργικός όταν παίζει σε σχήμα με δύο φορ. Επίσης, του λείπει η ένταση από το παιχνίδι του, τόσο σε φάση ανάπτυξης, όσο και όταν θα πρέπει να ασκήσει πίεση στον αντίπαλο. Το γεγονός αυτό, όταν παίζεις σε σχήμα με δύο επιθετικούς, κάνει μεγάλη ζημιά στην ομάδα, την κάνει συνολικά πιο αργή και ασύνδετη. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, που απέτυχε κάθε προσπάθεια του Δώνη, να δουλέψει με δίδυμο στην επίθεση.

Του χρόνου η παρουσία του Καρλίτος θα οδηγήσει τον προπονητή του Παναθηναϊκού σε ένα σημαντικό αριθμό αγώνων να παίζει με δύο επιθετικούς. Είναι σημαντικό λοιπόν, να αποκτηθεί ένας φορ ο οποίος θα μπορεί να παίξει με πλάτη στην αντίπαλη εστία, να λειτουργεί σαν μαξιλάρι στην ανάπτυξη και να διαθέτει δημιουργία, ώστε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Ισπανού φορ.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Επαναλαμβάνω πως δεν στέκομαι τόσο σε αυτά που διαβάζω. Το σενάριο να πάρει ο Παναθηναϊκό, αυτό το καλοκαίρι από τον 29 ετών Μακέντα πάνω από 1 εκ ευρώ μου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αν συμβεί, να στείλουν και ένα ψυγείο δώρο.

Πιστεύω όμως πως είναι μονόδρομος, ο σχεδιασμός να γίνει χωρίς τον Ιταλό και θα πρέπει ο σύλλογος να εξαντλήσει τις δυνατότητες, για να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί σαν πρόταση για να απαλλαγεί από τις αδυναμίες του. Άλλωστε το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, οπότε ό,τι και να μπορέσει να πάρει αυτό το καλοκαίρι από τον Μακέντα, είναι καλοδεχούμενο.

Με αυτόν στην επίθεση η ομάδα έχει ταβάνι και έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις, πως αν βάλεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φορ με καλή εκτέλεση, είναι δύσκολο να μην σου κάνει πραγματική διαφορά. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ