OPINIONS

Μίροσλαβ Στοχ: Μεταγραφή ουσίας, όχι εντυπωσιασμού

Μίροσλαβ Στοχ: Μεταγραφή ουσίας, όχι εντυπωσιασμού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος για να βάλει στην μηχανή του έναν ποδοσφαιριστή με τα προσόντα του Στοχ και ο τραυματισμός του Βιεϊρίνια, δημιούργησε τις συνθήκες για να τον έχει ανάγκη. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Μετά την έλευση του Ντούγκλας Αουγκούστο στην Θεσσαλονίκη, περιμένουν την άφιξη, την επιστροφή του Μίροσλαβ Στοχ. Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να πάει σε μία κίνηση χωρίς ρίσκο, ποδοσφαιριστή που γνωρίζει καλά, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και σε μία ηλικία που του επιτρέπει να παίξει το πιο ώριμο ποδόσφαιρο της καριέρας του.

ΟΡΓΙΑΣΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΒΕΝΤΕ

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Ο Σλοβάκος εξτρέμ είχε μία περίεργη διαδρομή, σε μικρή ηλικία εντοπίστηκε από τους ανθρώπους της Τσέλσι και πήγε στις ακαδημίες της. Στα 19 του χρόνια, δόθηκε δανεικός στην Τβέντε, που είχε προπονητή τον Άγγλο, Στιβ ΜακΛάρεν και κανένας δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθήσει.

Ο Στοχ στην πρώτη του χρονιά, σε πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας ήταν οργιαστικός και βοήθησε στο να γίνει η μεγάλη έκπληξη και η Τβέντε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Σε εκείνη την εντυπωσιακή πορεία, έπαιξε 32 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, πέτυχε 10 τέρματα έδωσε 4 ασιστ, απίθανα νούμερα για ποδοσφαιριστή που τρέχει την πρώτη του γεμάτη σεζόν. Συνολικά, στην Ολλανδία έπαιξε 42 παιχνίδια, πέτυχε 12 τέρματα και είχε 5 ασίστ.

ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΕΝΕΡ

Τα μεγέθη είναι τέτοια, που ακόμα και ένα τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα δεν ήταν δυνατόν να συγκινήσει τους ανθρώπους της Τσέλσι που το επόμενο καλοκαίρι τον πούλησαν στη Φενέρ για 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Την πρώτη του χρονιά στην Κωνσταντινούπολη, στέφθηκε πρωταθλητής με τη Φενέρ, δίχως όμως να μπορέσει αμέσως να κάνει την διαφορά στο τούρκικο πρωτάθλημα που έκανε στην Ολλανδία.

Ο τεχνικός Κοκαμάν, τον είχε σαν πρώτη επιλογή στα αριστερά, αλλά του έπαιρνε συχνά χρόνο, ο Σενεγαλέζος εξτρέμ, Ισιάρ Ντία. Την πρώτη του σεζόν στη Φενέρ έπαιξε 23 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, πέτυχε 2 τέρματα και έδωσε 4 ασίστ. Η καλή του χρονιά ήταν η δεύτερη. Ο Κοκαμάν δεν ξεκινά βασικό στο ξεκίνημα της σεζόν τον Στοχ, του δίνει πρώτη φορά φανέλα βασικού την 5η αγωνιστική με την Μπασακσεχίρ, ο Σλοβάκος ανοίγει το σκορ, δίνει και μία ασίστ και υπογράφει την νίκη της ομάδας του με 4-2.

Συνεχίζει όμως να μην είναι βασική επιλογή στα πλάνα του Κόκαμαν, μέχρι της 3 Δεκέμβριου, όπου πέτυχε δύο τέρματα στη νίκη ξανά με 4-2 επι της Ανκαραγκουτσού. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους, με τον Στοχ να κάνει την καλύτερη του χρονιά στην Φενέρ. Έπαιξε 28 παιχνίδια πρωταθλήματος, πέτυχε 10 τέρματα, έδωσε 4 ασίστ. Η Φενέρ τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο, νικώντας στον τελικό 4-0 την Μπουρσασπόρ.

ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΜΟ

Το Κύπελλο το κατέκτησε και την επόμενη σεζόν η Φενέρ, μόνο που ο Στοχ έχανε πόντους στην ομάδα. Η Φενέρ είχε κάνει τρεις δυνατές μεταγραφές στις επιθετικές θέσεις, με Κράσιτς, Κάιτ, Σο και ο Στοχ είδε να χάνει τον ρόλο του στην ομάδα. Μετά από μία άδεια σεζόν στην Φενέρ, άνοιξε μία ιστορία που ταλαιπώρησε τον Σλοβάκο και δεν τον άφησε να φθάσει στο επίπεδο που θα μπορούσε, που έδειξε τα πρώτα του χρόνια, όταν εντυπωσίασε στα 19 του στην Τβέντε και την δεύτερη του χρονιά στην Κωνσταντινούπολη.

Η Φενέρ αποφάσισε πως δεν της έκανε και τον δάνειζε σε διάφορους προορισμούς. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 στον ΠΑΟΚ, την επόμενη σεζόν πήγε στα Εμιράτα, όπου πήρε πρωτάθλημα με την Αλ Άιν και ο ίδιος ήταν εξαιρετικός, την σεζόν 2015-16 έπαιξε δανεικός στην Μπούρσασπορ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και το 2016-17 έμεινε στο ρόστερ της Φενέρ, δίχως όμως να υπολογίζεται.

Τα δύο χρόνια της επιστροφής του από τα Εμιράτα, ήταν εφιαλτικά για τον Στοχ, που άρχισε να φαίνεται σαν ένα από τα πολλά ταλέντα που έσβησαν αρκετά νωρίς. Ήταν φανερό πως η παραμονή του στην Φενέρ τού έκανε πολύ κακό. Η ιστορία δείχνει πως πιθανότατα να ήταν διαφορετική η εξέλιξη του, αν δεν είχε μείνει τόσα πολλά χρόνια σε έναν σύλλογο, που για μεγάλο διάστημα δεν τον υπολόγιζε.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

Στη Σλάβια Πράγας, ο Στοχ βρήκε τον εαυτό του, μετά από μία πρώτη χρονιά, που συνολικά κατέγραψε 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 6 γκολ και 6 ασιστ, ήρθε η εντυπωσιακή περσινή σεζόν, που οδήγησε και τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να κρίνουν πως ήρθε η ώρα της επιστροφής. Ο Στοχ ήταν εντυπωσιακός σε μία Σλάβια Πράγας που έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα και έφτασε στα προημιτελικά του Europa. Πρωταγωνίστησε μάλιστα, στην μεγάλη πρόκριση επί της Σεβίλης, όταν στο πρώτο παιχνίδι στο Σάντσεθ Πιχουάν ισοφάρισε σε 1-1 και δημιούργησε το δεύτερο τέρμα που έγραψε και το τελικό 2-2.

Συνολικά, ο Στοχ προέρχεται από μία σεζόν, που στο πρωτάθλημα Τσεχίας σε 28 παιχνίδια είχε 12 τέρματα, 10 ασίστ και μία γεμάτη ευρωπαϊκή σεζόν με 12 συμμετοχές 2 τέρματα και 2 ασίστ. Στο Europa Leaue είχε 2,7 σουτ ανα παιχνίδι, τα 2,4 από αυτά όπως συνηθίζει εκτός περιοχής, έδινε 1,6 key passes, 0,5 επιτυχημένες ντρίmπλες, πάσαρε με 79,6% ευστοχία και είχε και 1 επιτυχημένη σέντρα ανα παιχνίδι. Ασφαλώς τα νούμερα του σε εγχώριο πρωτάθλημα, θα είναι πολύ διαφορετικά, από αυτά που κατέγραψε στα 12 παιχνίδια στο Europa.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 2013 ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧ

Για να επιστρέψουμε, όμως στην σχέση του Στοχ με τον ΠΑΟΚ, οι νταμπλούχοι ξέρουν ακριβώς τι παίρνουν και γιατί το παίρνουν.

Ο Μίροσλαβ Στοχ ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2013, την δεύτερη χρονιά του Ιβάν Σαββίδη, το πρώτο καλοκαίρι που ο νέος ιδιοκτήτης έκανε τις δικές του μεταγραφές. Θυμίζω πως το καλοκαίρι του 2013 είχε κάνει ένα μεγάλο συμβόλαιο στον Ολλανδό τεχνικό, Χουμπ Στέφενς και η πιο δυνατή μεταγραφή ήταν ο Στοχ. Ήταν ακόμα οι εποχές, που ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ήταν δανεικός, δηλαδή ήλπιζε να πετύχει βασιζόμενος σε ποδοσφαιριστή που δεν ήταν δικός του.

Θυμίζω πως ο Σλοβάκος με το εντυπωσιακό σουτ που διαθέτει, είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά. Είχε τρελάνει τον κόσμο του ΠΑΟΚ με τα εκπληκτικά τέρματα που είχε σημειώσει στα φιλικά και μπήκε στην καρδιά του με το εντυπωσιακό γκολ που είχε πετύχει στο 1-1 με την Σάλε. Το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό, αλλά εκείνος ο ΠΑΟΚ, δεν ήταν συνολικά μία καλή ομάδα. Δεν είχε λειτουργίες και περίμενε πολλά πράγματα από εκείνον, του ακουμπούσε την μπάλα στα αριστερά και ήλπιζε πως θα καταφέρνει μόνιμα με το εντυπωσιακό μακρινό σουτ, με τις ρουκέτες που εξαπολύει να κάνει την διαφορά. Κάπου εκεί χάλασε η ιστορία στην πρώτη τους συνεργασία.

Η αλήθεια είναι πως από ένα σημείο και μετά τον διάβασαν και οι αντίπαλοι, του έκλειναν το ανάποδο πόδι και ο Στοχ εγκλωβίστηκε. Δεν είχε καμία σχέση το ξεκίνημα του, με την συνέχεια της σεζόν και από ένα σημείο και μετά άρχισε να χάνει και την θέση του στην βασική ενδεκάδα. Η αλήθεια είναι πως η αποτυχία ήταν του ΠΑΟΚ και όχι του Στοχ, η ομάδα περίμενε τα πάντα από αυτόν χωρίς να έχει ένα αγωνιστικό σχέδιο για να τον κάνει μέρος ενός παιχνιδιού, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ

Τα 5 χρόνια που μεσολάβησαν από την ημέρα που έφυγε ο Στοχ από την Θεσσαλονίκη μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής του άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο και για τις δύο πλευρές. Ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε, ο Στοχ ωρίμασε.

Tώρα ο ΠΑΟΚ κάνει δικό του τον Στοχ, δεν τον παίρνει δανεικό. Τον βάζει σε μία έτοιμη ομάδα, που έχει ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα, που μετρά 4 τίτλους τα τελευταία 3 χρόνια και δεν περιμένει κανέναν Στοχ για να του αλλάξει την μοίρα.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Ο Λουτσέσκου αποτελεί παρελθόν, αλλά φαντάζει βέβαιο πως ο ΠΑΟΚ θα ακολουθήσει το δρόμο που έχει χαράξει τα τελευταία δύο χρόνια με τον Ρουμάνο τεχνικό. Η συνταγή είναι επιτυχημένη και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φέρουν στον σύλλογο προπονητή που θα την αλλάξει, απλά το ζητούμε που υπήρχε με τον Λουτσέσκου θα υπάρχει και χωρίς τον Λουτσέσκου και θα είναι η εξέλιξη. Σε αυτήν την λογική ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν να βάλει στην αριστερή πλευρά, στοιχεία που δεν υπήρχαν στο ρόστερ του.

Την χρονιά που πέρασε η κύρια συνταγή είχε έναν εξτρέμ χώρου και ταχύτητας από την δεξιά πλευρά και έναν δημιουργό από τα αριστερά. Συνήθως το πλάνο ήταν με Ζαμπά η Λημνιό στα δεξιά και στα αριστερά αγωνίστηκε το περισσότερο διάστημα ο Μπίσεσβαρ, είτε ο Ελ Καντουρί και ο Ουάρντα. Ο περσινός ΠΑΟΚ, δεν πήρε πολλά τέρματα από τους δύο καθαρούς εξτρέμ. Ο Ζαμπά έδωσε στο πρωτάθλημα 3 τέρματα και 6 ασιστ, ο Λημνιός πήρε 20 συμμετοχές προσφέροντας μόλις 1 τέρμα και 1 ασιστ. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι δεν το πλήρωσε, λόγω του παραγωγικού πρώτου γύρου του Πρίγιοβιτς και επειδή στον δεύτερο γύρο ο Βιεϊρίνια κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τα τέρματα που δεν ήρθαν από τους ακραίους επιθετικούς.

Στην λογική της εξέλιξης που πρέπει να έχει ο πρωταθλητής για να κρατήσει τα σκήπτρα του, είναι υποχρεωτικό να πάρει από τα δύο άκρα της επίθεσης περισσότερα γκολ και τελική δημιουργία. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ποδοσφαιριστής που να απειλεί εκτός περιοχής, ώστε να μπορέσει να δώσει στον ΠΑΟΚ μεγάλα τέρματα κλάσης που προσέφερε ο Βιεϊρίνια. Το σίγουρο είναι πως αυτά τα δύο στοιχεία μπορεί να τα προσφέρει ο Στοχ.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΜΠΑ

Η μεταγραφή του δίνει στον Δικέφαλο έναν ποδοσφαιριστή που δεν είχε στο ρόστερ του, αλλά ο τρόπος που έπαιζε την θέση του αριστερού μπακ, δεν τον έκανε απαραίτητο. Τώρα ο Βιεϊρίνια δεν μπορεί να υπολογίζεται, τουλάχιστον για ένα μεγάλο διάστημα. Είναι απαραίτητος, λοιπόν, ένας εξτρέμ που θα παίρνει την μπάλα στα αριστερά, θα ψάχνει το ένας με ένας, θα προσπαθεί να ελευθερωθεί μπαίνοντας προς τα μέσα, για να εκμεταλλευτεί το εντυπωσιακό δεξί που διαθέτει.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Στοχ θα μπορέσει να βοηθήσει όλη την ομάδα. Δεν είναι τυχαία η ικανότητα του Στοχ στις ασιστ. Δεν μιλάμε για κανέναν εντυπωσιακό πασέρ, όπως ο Βαλμπουενά για παράδειγμα, αλλά η ικανότητά του στην εκτέλεση, αναγκάζει τις αντίπαλες άμυνες να προσαρμόζονται πάνω του και σε μία ομάδα που υπάρχει απειλεί από πολλούς χώρους όταν η μπάλα πηγαίνει στα πόδια του Στοχ, η προσαρμογή πάνω του δημιουργεί συνθήκες για τους υπόλοιπους.

Σαν χημεία ταιριάζει πολύ η παρουσία του Στοχ με τον Ζαμπά. Ο ΠΑΟΚ θα έχει στις πλευρές έναν αθλητικό εξτρέμ χώρου, που μπορεί να εκμεταλλευτεί το ελεύθερο γήπεδο και έναν ακραίο που του ακουμπάς την μπάλα, συγκλίνει και μέσα από τον φόβο που δημιουργεί, φτιάχνονται συνθήκες και για τους υπόλοιπους.

Η μεταγραφή του Στοχ είναι μία μεταγραφή ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος για να βάλει στην μηχανή του, έναν ποδοσφαιριστή με τα προσόντα του Στοχ και ο τραυματισμός του Βιεϊρίνια, δημιούργησε τις συνθήκες για να τον έχει ανάγκη.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ