OPINIONS

Μεταγραφές από το πάνω ράφι

Μεταγραφές από το πάνω ράφι

Ο ΠΑΟΚ με τις μεταγραφές των Ίνγκασον - Ολιβέιρα έδειξε πως διαθέτει πρόληψη, δουλεύει με οργάνωση και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Ο ΠΑΟΚ την τελευταία στιγμή έκανε ένα διπλό "χτύπημα" που κάνει τη διαφορά. Με την απόκτηση με εξάμηνο δανεισμό τον Ολιβέιρα, έδειξε πως δεν έχει σκοπό να αφήσει οποιοδήποτε κενό που θα μπορούσε να βάλει σε αμφισβήτηση τον φετινό τίτλο, με την απόκτηση του Ίνγκασον πως θέλει να μπουν οι βάσεις και για το επόμενο πρωτάθλημα.

Παρότι έχει πάρει μία σημαντική διαφορά και στην πραγματικότητα χρειάζεται η απόλυτη αυτοκτονία για να χάσει το πρωτάθλημα, δεν επαναπαύθηκε. Έκανε δύο ποιοτικές μεταγραφικές κινήσεις, που ανεβάζουν σε μεγάλο βαθμό το σύνολο.

Για τους δύο ποδοσφαιριστές το βιογραφικό τους μιλάει από μόνο του. Η απόκτηση τους, αποτελεί πολυτέλεια για μία ελληνική ομάδα και αποτελεί και μία απάντηση στη λογική που λέει πως τον Ιανουάριο δεν μπορείς να ψωνίσεις καλά. Λογική που το παρελθόν την έχει αποδημήσει καθώς στη χώρα μας στα μέσα της σεζόν έχουν έρθει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.

ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Ο ΠΑΟΚ στην περίπτωση Ίνγκασον δεν αγόρασε όπως συνηθίζουν οι ελληνικές ομάδες, έναν παίκτη που ανήκει σε μία ομάδα και το τελευταίο διάστημα δεν έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Απέκτησε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ροστόφ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του σάιτ στατιστικής Whoscored. Πρόκειται για τον 8ο κορυφαίο σε ολόκληρο το ρώσικο πρωτάθλημα και ο 3ο καλύτερο στόπερ της Λίγκας. Ποδοσφαιριστής που δεν έχει χάσει λεπτό στο πρωτάθλημα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Μία κίνηση που δείχνει οργάνωση και πρόληψη. Ο ΠΑΟΚ δεν τα έχει βρει ακόμα με τον ηγέτη της άμυνας του Βαρέλα. Χωρίς να προδικάζω την εξέλιξη, άλλωστε μια πραγματικά καλή ομάδα χρειάζεται τρεις πρωτοκλασάτους στόπερ, αλλά έκανε έγκαιρα μία κίνηση που του εξασφαλίζει ηρεμία την επόμενη ημέρα.

Όλοι γνωρίζουμε πως το δίδυμο Βαρέλα - Κρέσπο είναι ένα από τα δυνατά "όπλα" του φετινού ΠΑΟΚ, οπότε ο μοναδικός τρόπος να μην δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα η πιθανή αποχώρηση του Βαρέλα, είναι ο αντικαταστάτης του να έχει ενσωματωθεί με την ομάδα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε κάτι που σπάνια παρατηρούμε σε ελληνική ομάδα, πρόληψη. Δεν σημαίνει αυτό που γράφω πως δεν μπορεί να φανεί χρήσιμος ο Ίνγκασον από φέτος ή ακόμα περισσότερο πως η απόκτηση του αυτόματα ανοίγει την πόρτα εξόδου στον Βαρέλα. Πρόκειται όμως για μία απόλυτα στοχευμένη κίνηση, που δημιουργεί τη δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να ξεπεράσει την πιθανή αποχώρηση της "κολόνας" του.

Η ομάδα φέτος δεν έχει άμεσο πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση και ο Ισλανδός έχει το χρόνο να μάθει το παιχνίδι και τις απαιτήσεις που έχει ο προπονητής και να "δέσει" με τον Κρέσπο.

ΔΕΞΙ ΣΤΟΠΕΡ, ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΤΡΙΑΔΑΣ

Μιλάμε για μία πραγματικά δυνατή επένδυση. Αποκτήθηκε με συμβόλαιο 3,5 χρόνων, 25 ετών στόπερ που είναι βασικός στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Αν υπάρχει κάτι που με προβληματίζει είναι πως η ομάδα του έπαιζε άμυνα με τρεις. Φέτος, ο Ίνγκασον στην τριάδα έπαιζε σαν δεξί στόπερ. Πάντοτε είναι πιο εύκολο για έναν στόπερ να αποδώσει καλά και να κρύψει αδυναμίες σε άμυνα τριών αμυντικών, την πραγματική του αξία του στόπερ την βλέπεις σε πιο ανοιχτούς χώρους, άλλωστε ο ΠΑΟΚ παίζει με δίδυμο.

Ο Ίνγκασον, πάντως, όπου πήγε έκανε υψηλές... πτήσεις. Ποτέ δεν εκτέθηκε. Ακόμα και στην Γρανάδα που πήγε τον Ιανουάριο του 2017, σε μία από τις χειρότερες ομάδες που έχουν παρουσιαστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα, ο Ισλανδός στάθηκε. Εκεί υπήρξε χάος, έπαιξε και σε άμυνα με τρεις και σε δίδυμα. Ο Αλκαράθ που ήταν προπονητής όταν πήγε στην ισπανική ομάδα τον έβαζε λίμπερο στην τριάδα, ενώ ο Τέρι Άνταμς που τον αντικατέστησε τον χρησιμοποίησε σε τετράδα.

Η αποστολή του να πάει τον Ιανουάριο του 2017 στην Γρανάδα, για ένα ψηλό στόπερ 23 ετών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "αυτοκτονίας". Όχι, ένας 23χρονος ταλαντούχος αμυντικός από την Ισλανδία, αλλά ο Μπαρέζι στα καλά του να πήγαινε αυτήν την ομάδα δεν γινόταν να τη σώσει. Είναι σημαντικό όμως πως δεν παρασύρθηκε από την... κατηφόρα, στάθηκε και είχε καλύτερα νούμερα από τους υπόλοιπους στόπερ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 3ος ΣΤΟΠΕΡ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Όπως προανέφερα στον πίνακα αξιολόγησης του Whoscored με rating 7,25 είναι ο 8ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του ρωσικού πρωταθλήματος, τρίτος καλύτερος κεντρικός αμυντικός. Είναι σημαντικό, πως δεν υπάρχει κάποιος τομέας να ξεχωρίζει και κάποιος να υστερεί.

Τα νούμερα του είναι γεμάτα σε όλες τις κατηγορίες. Για στόπερ ομάδας, που δεν κάνει πρωταθλητισμό έχει μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη με 56,1 εύστοχες πάσες. Του έχουν καταγραφεί επίσης 2,6 κλεψίματα, 1,9 κερδισμένα τάκλιν, 2,6 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα και 4,5 clearances.

Να σημειώσω εδώ πως πέρυσι που έπαιζε κεντρικός στόπερ στην αμυντική τριάδα, τα νούμερα του στο clearences ήταν πολύ ανεβασμένα με 5,9 ανά παιχνίδι όπως και στην Γρανάδα που έπαιζε σε πιο χαμηλά μέτρα, είχε 5,9 κοψίματα μέσα στην περιοχή.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Τα νούμερα του δείχνουν πως πρόκειται για έναν αμυντικό που έχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο και μπορεί να προσφέρει ισόποσα σε διάφορους τομείς. Επειδή περισσότερο από τα στατιστικά μετρά η εικόνα, βλέποντας βίντεο παρατήρησα πως παρά το ύψος του, είναι γρήγορος και επιθετικός στις αντιδράσεις του. Προτέρημα που προφανώς τον βοηθά και του δίνει την δυνατότητα να παίζει δεξί στόπερ σε τριάδα. Στην αρχή όταν είδα από τα γραφήματα πως παίζει στα δεξιά της τριάδας και όχι στο κέντρο με βάθος παραξενεύτηκα. Καθώς μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή υψηλόσωμο με δυνατό κορμό, διαπίστωσα παρακολουθώντας στιγμιότυπα πως έχει γρήγορες αντιδράσεις και βγαίνει στο σωστό χρόνο και με ένταση στη μπάλα. Ασφαλώς και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο.

Μεγαλύτερη αξία τουλάχιστον αυτή τη στιγμή έχει η μεταγραφή του Ίνγκασον, από την άποψη πως ο ΠΑΟΚ πλήρωσε 4 εκατομμύρια ευρώ και τον απέκτησε. Του έβαλε μάλιστα και ρήτρα 20 εκατομμυρίων ευρώ, δείχνοντας πως τον αξιολογεί πολύ ψηλά.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι προθέσεις της διοίκησης του ΠΑΟΚ και της Πόρτο το καλοκαίρι για τον Ολιβέιρα. Η λογική λέει πως επειδή πρόκειται για έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή τον οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει και πολύ ανάγκη η Πόρτο, που στηρίζεται στο δίδυμο που δημιουργεί ο Ντανίλο Περέιρα με τον Μεξικανό παικταρά, Έκτορ Ερέρα, δεν αποκλείεται να κάτσουν στο τραπέζι ξανά το καλοκαίρι.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ

Η αλήθεια είναι πως ο Ολιβέιρα έχει στοιχεία που λείπουν από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ, όσο αφορά την ταχύτητα στην μετάβαση των επιθέσεων. Φαίνεται να είναι ακριβώς και το στιλ που θέλει ο Λουτσέσκου να έχουν οι δύο χαφ που παίζουν στον άξονα. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει δηλώσει πως δεν του αρέσει να παίζει με καθαρό 6αρι και ταιριάζει περισσότερο στα δικά του πλάνα, να έχει ταυτόχρονα στον άξονα δύο παίκτες που να κινούνται ανάμεσα στο 6 και στο 8.

Αυτό ακριβώς είναι ο Ολιβέιρα, διαθέτει ένα πόδι... αλφάδι, που του επιτρέπει να αλλάζει παιχνίδι και να κατευθύνει με ταχύτητα τις επιθέσεις της ομάδας του. Στην Πόρτο δεν καθιερώθηκε, όμως ήταν ένα μέλος στο rotation. Μην βγάλει κανείς γρήγορο συμπέρασμα, δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή ομάδα στην Ελλάδα να μπορέσει να κοντράρει την Πόρτο, οι διαφορές είναι τεράστιες με τις ομάδες που διεκδικούν τους τίτλους στην χώρα μας. Αν υπάρχει ένα στοιχείο που μου δείχνει πως στο αργό ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ολιβέιρα μπορεί να κάνει την διαφορά, είναι η απίστευτη ποιότητα στις πάσες του. Φέτος στο πρωτάθλημα έχει 88,6% εύστοχες πάσες ανά παιχνίδι, είναι 3ος σε αυτήν την κατηγορία στην πορτογαλική Λίγκα.

Προσέξτε όμως δεν είναι το συντηρητικό 6άρι που έχει μεγάλα νούμερα σε ποσοστό ευστοχίας, γιατί δίνει την μπάλα δίπλα. Ο Ολιβέιρα έχει αυτό το τεράστιο ποσοστό βάζοντας ρίσκο στις πάσες του, γεγονός που του επιτρέπει να έχει 1,8 key passes ανά παιχνίδι.

ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΎΜΕΡΑ, ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ

Η ποιότητα του Ολιβέιρα μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή αν κάποιος δει την περσινή του χρονιά. Η σεζόν 2017-18 ήταν αυτή που βρήκε περισσότερο χρόνο στην ενδεκάδα της Πόρτο. Έπαιξε στο περσινό πρωτάθλημα 15 παιχνίδια βασικός, τέσσερα ως αλλαγή, βάσει της αξιολόγησης του whoscored είχε 7,48 rating που συνολικά τον κατατάσσει στην 8η θέση του περσινού πρωταθλήματος.

Πέτυχε 4 τέρματα, είχε 2 ασίστ, 1,5 σουτ στο τέρμα, 1,3 επιτυχημένη ντρίμπλα, ήταν με 3,1 κερδισμένα τάκλιν 6ος στη συγκεκριμένη κατηγορία, είχε 1,5 κλεψίματα. Γεμάτα στατιστικά, σε ένα ανώτερο ποδόσφαιρο από το δικό μας, που δείχνουν έναν ποδοσφαιριστή που συνδυάζει ποιότητα, δημιουργία σε υψηλό επίπεδο με σημαντική συμμετοχή στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Κινείται ανάμεσα στο 6 και στο 8, όμως τα στοιχεία του είναι περισσότερο 8αριού και λιγότερο 6αριού.

Θυμίζω πως το καλοκαίρι, είχα κάνει κριτική, για τις κινήσεις των Βέρνμπλουμ, Χατσερίντι. Ομολογώ πως αυτήν τη φορά, ο ΠΑΟΚ και στις δύο περιπτώσεις, για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου ψώνισε από το πάνω ράφι και φαίνεται να στόχευσε σωστά, ασφαλώς θα περιμένουμε να μιλήσει το γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ