OPINIONS

Με την υπογραφή του Άγγελου

UEFA NATIONS LEAGUE / ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÇÓ ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÍÄÑÙÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Anastasiadis (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για την πρώτη, διπλή νίκη του Άγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος που κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες και να φέρει ξανά τα χαμόγελα στα αποδυτήρια.

Έχουν γραφτεί πολλά σχόλια και άρθρα για τα δύο παιχνίδια της Εθνικής. Το σίγουρο είναι, πως το τέλος αυτού του πρώτου κύκλου γνωριμίας του Άγγελου Αναστασιάδη με τους διεθνείς, βρίσκει την Εθνική μας ομάδα, κερδισμένη.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κέρδισε το πρώτο στοίχημα, που μπορεί να αποδειχτεί στη συνέχεια καθοριστικό και σίγουρα είναι ο μόνος δρόμος για να έρθει κάποια επιτυχία. Κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του, να τους κάνει να πιστέψουν πως αν δουν σοβαρά την παρουσία τους στην Εθνική, είναι ικανοί να επιστρέψουν στις μεγάλες διοργανώσεις.

Συνάδελφοι που ακολουθούν χρόνια τις αποστολές της Εθνικής μας, αλλά και η ενημέρωση μου μέσα από την ομάδα, ανέφεραν πως από την ημέρα που γυρίσαμε από την Βραζιλία, για πρώτη φορά το κλίμα ήταν τόσο καλό.

Οι εικόνες άλλωστε που βγήκαν από τα αποδυτήρια μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Ζένιτσα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αυτές οι εικόνες είναι και η πρώτη μεγάλη νίκη του νέου τεχνικού επιτελείου.

Στην Ελλάδα, έχουμε ένα ελάττωμα. Μας αρέσει να μηδενίζουμε, να πιανόμαστε από ένα ιδίωμα κάποιου, να μένουμε μόνο σε αυτό και να φτιάχνουμε μία πλασματική πραγματικότητα.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Ο Αναστασιάδης έχει τη δική του διαδρομή, είναι ένας προπονητής, που είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποια πραγματικά αποτυχημένη δουλειά. Μπορεί κάποιες προσπάθειες να έμειναν ημιτελείς. Έχει αναλάβει όμως δύσκολες αποστολές και έχει πετύχει μοναδικές υπερβάσεις.

Δεν μπορεί ένας κακός προπονητής να έχει κάνει Fair Play στον Αντσελότι (σ.σ. στο 3-1 του Παναθηναϊκού επί της Γουβέντους), να έχει αποκλείσει με τον Ζαφειρίου και τον Βελλή την Άρσεναλ, να παίρνει ως προπονητής της Εθνικής Κύπρου 1-1 από την Εθνική Γερμανίας και να φέρνει 4-4 στην Λισαβόνα απέναντι στην Εθνική Πορτογαλίας.

Η Εθνική Ελλάδος έχει ένα προπονητή, που έχει συνδυάσει την καριέρα του με ευρωπαϊκές υπερβάσεις, που πιστεύει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και αποδεδειγμένα έχει τον τρόπο να παίρνει τον καλύτερο του εαυτό. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα του στο κοουτσάρισμα και στο διάβασμα την ώρα του παιχνιδιού.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, ο Αναστασιάδης έχει δουλέψει ξανά σε Εθνικό συγκρότημα και μάλιστα στην Κύπρο όπου κατάφερε να πετύχει ρεκόρ βαθμών στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006. Για την ιστορία είχε συγκεντρώσει 14 βαθμούς, με σημαντικές επιτυχίες. Πέρααπό το 1-1 απέναντι στην Εθνική Γερμανίας, είχε κερδίσει με 5-2 την Ιρλανδία, 3-1 την Ουαλία ενώ στο Δουβλίνο ισοφαρίστηκε σε 2-2 στην τελευταία φάση του αγώνα.

Δεν λέω πως η Εθνική μας έχει προπονητή τον Γκουαρντιόλα, αλλά αναμφισβήτητα το βιογραφικό του Άγγελου Αναστασιάδη είναι ανώτερο από του προκάτοχου του και ως προπονητής έχει το πακέτο που χρειαζόταν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Θέλαμε έναν άνθρωπο, που πρώτα ο ίδιος θα πιστέψει στο υλικό. Θα δουλέψει με μεράκι για να βρει ψαγμένες επιλογές και έξτρα λύσεις σε θέσεις που η βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας έχει έλλειψη. Θα δημιουργήσει ένα γκρουπ παικτών που θα παθιαστούν και θα πολεμήσουν για την Εθνική.

Αυτό το πακέτο, ο Αναστασιάδης το έχει και όλα τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για να πετύχει η Εθνική μας τους στόχους της, βγήκαν σε αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΤΟ 3-5-2

Ασφαλώς έγιναν και λάθη. Για όλους τους προπονητές άλλωστε χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να μάθουν τι ταιριάζει και τι όχι στους παίκτες τους.

Στην Εθνική μας είχε γίνει το έγκλημα από τον Σκίμπε να πεταχτεί εντελώς η τακτική με τρεις στόπερ και να δουλεύουμε πλάνο με τρεις δημιουργούς πίσω από έναν καθαρό φορ.

Ο Αναστασιάδης από την πρώτη ημέρα έδειξε πως έχει στο μυαλό του για συγκεκριμένα παιχνίδια να επαναφέρει το 3-5-2. Πράγματι δεν εφαρμόστηκε σωστά η συγκεκριμένη τακτική. Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετώπισε δεν είχε να κάνει με την τριάδα της άμυνας ή με την μετατόπιση του Κουρμπέλη χαμηλά. Ασφαλώς και μπορεί ο αρχηγός του Παναθηναϊκού να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο. Το λάθος έγινε στην τριάδα του άξονα.

Η Εθνική έχει την ιδιαιτερότητα να πρέπει σε ένα σημαντικό αριθμό παιχνιδιών, να παίρνει ώθηση, ασφάλεια μέσα από την καλή της άμυνα, έχοντας σαν καλύτερο ποδοσφαιριστή τον Φορτούνη. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει μία δυσκολία στο να πάει σε σχηματισμούς με τρεις κεντρικούς χαφ. Για παράδειγμα στο 3-5-2 που παίξαμε, ο Φορτούνης ήταν δεύτερος επιθετικός, οδηγήθηκε λοιπόν ο Αναστασιάδης για να παίξει με τρεις αμυντικούς να πάει σε ένα σχήμα, με έναν μόνο ποδοσφαιριστή να μπορεί να καλύψει αποστάσεις και να χτυπήσει στην αντεπίθεση. Δεν υπήρχε λοιπόν χώρος για εξτρέμ, έμεινε στον πάγκο ο Μασούρας και υπήρξε σχήμα με μοναδικό ποδοσφαιριστή ικανό να καλύψει χώρους τον Δώνη.

Τα πράγματα ασφαλώς και ήταν ακόμα πιο δύσκολα γιατί ο πιο γρήγορος Ζέκα έμεινε στο "6" και εσωτερικοί χαφ έπαιζαν οι Σάμαρης, Μπουχαλάκης. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, ήταν να μην υπάρχει καθόλου πλάτος στην ανάπτυξη, να μην μπορούμε να ελευθερωθούμε, αλλά και να μην βγαίνουν τα μαρκαρίσματα στο πλάτος του γηπέδου.

Πράγματι υπήρχε ένα προβληματικό πλάνο στο πρώτο μέρος και οι παίκτες λειτουργούσαν λες και ήταν ζαλισμένοι. Έκαναν πολλά και αδικαιολόγητα λάθη, με αποκορύφωμα το να μην γίνει τοίχος σε εκτέλεση φάουλ του Πιάνιτς.

Ασφαλώς και για την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου είχε ευθύνη το τεχνικό επιτελείο, υπήρχαν λάθη, όμως ήταν στα πλαίσια των δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε ομάδα, όταν προσπαθεί να παίξει κάτι διαφορετικό. Ειδικά όταν μιλάμε και για Εθνική ομάδα που δεν έχεις χρόνο να το δουλέψεις.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

Στην επανάληψη, είδαμε όλα τα στοιχεία που μπορεί να προσφέρει ο Άγγελος Αναστασιάδης στην Εθνική. Να δώσει πίστη στους παίκτες του για να πολεμήσουν για κάτι που όσοι βρίσκονται εκτός Εθνικής το θεωρούν χαμένο. Να διαβάσει ο ίδιος σωστά το παιχνίδι και να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές με το κοουτσάρισμα του.

Δεν είναι κανένας χτεσινός ο Γιανακόπουλος. Ήξερε γιατί τον φώναζε "γίγαντα" την ώρα που σκόραρε ο Κολοβός. Το συγκεκριμένο τέρμα, είχε την υπογραφή του Αναστασιάδη και είναι η επιβράβευση μίας συνολικής προσπάθειας.

Η κλήση του Κολοβού, είναι αποτέλεσμα μίας δουλειάς όλου του τεχνικού επιτελείου. Η Εθνική χρειαζόταν ανθρώπους που θα δουλέψουν με μεράκι, θα κοιτάξουν έξω από την πρώτη βιτρίνα. Θα ταξιδέψουν θα δουν παιχνίδια, για να αξιολογήσουν όλο το υλικό. Αποτέλεσμα αυτής της συνολικής δουλειάς, ήταν η κλήση του Κολοβού.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, την ώρα που η Εθνική έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης και έπρεπε να εκμεταλλευτεί τους χώρους που θα άφηνε η αποβολή του Πιάνιτς, έδωσε την δική του πινελιά. Έστειλε δεξιά τον Ζέκα, που έκανε την σέντρα και πέρασε τον Κολοβό για να κάνει αυτός την κίνηση δεύτερου φορ και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο που σχεδίασε ήρθε η ισοφάριση. Δεν είναι απαραίτητο πως μία έμπνευσή προπονητής θα βγει, αλλά αυτή την φορά βγήκε και η έμπνευσή ήταν με έναν ποδοσφαιριστή που κανένας δεν υπολόγιζε, παρά μόνο ο Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του.

Όλα αυτά, πέρασαν και στους ποδοσφαιριστές και μετά από την επιστροφή μας από την Βραζιλία, είναι η πρώτη φορά που περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο ραντεβού με την Εθνική τους ομάδα. Ο σπόρος μπήκε και αυτή είναι η πρώτη νίκη του Άγγελου Αναστασιάδη, η συνέχεια τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ