OPINIONS

Με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός

Με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει κακό ξεκίνημα, έχει πολλά κενά στο ρόστερ του και υπάρχει δυσκαμψία στο φετινό μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο Τσάρλυ αναλύει την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός, με το άσχημο ξεκίνημα που έχει πραγματοποιήσει έχει βρεθεί από πολύ νωρίς με την πλάτη στον τοίχο. Μία ομάδα όχι πρωταθλητισμού, αλλά 6άδας όπως κατάντησαν τον Παναθηναϊκό, στα παιχνίδια με Λαμία εκτός και ΟΦΗ εντός έχει στον προγραμματισμό να μαζέψει μίνιμουμ τέσσερις βαθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ

Η ομάδα των Δώνη, Νταμπίζα πήρε μόλις έναν και έρχεται ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με παιχνίδια-φωτιά. Την Κυριακή (15/9) με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και την επόμενη αγωνιστική αιώνιο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Με βάση αυτά που είδαμε στις δύο πρώτες αγωνιστικές, θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή αλλαγή στην αγωνιστική εικόνα των παικτών του Παναθηναϊκού για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι σε αυτά τα δύο παιχνίδια.

Αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τον Άρη, υπάρχει η υποχρέωση να αποδειχτεί πως στην διακοπή έγινε σημαντική δουλειά, η οποία έφερε βελτίωση. Ένα σημαντικό θέμα που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, είναι αν κάποιοι ποδοσφαιριστές στοιχήματα, είναι σε θέση να δείξουν πρόοδο μέσα στον χρόνο, ακόμα και αν ο Γιώργος Δώνης μπορεί να εξελίξει ποδοσφαιριστές, κάτι που έχει μπει σε αμφισβήτηση, κρίνοντας από την μη αναμενόμενη εξέλιξη των παιδιών που έφεραν το θετικό ξεκίνημα την περσινή σεζόν.

Το καλοκαίρι οι Νταμπίζας και Δώνης είχαν την δυνατότητα να αξιολογήσουν ένα ρόστερ με αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, να κάνουν προσθήκες στην ομάδα μέσα από ένα περιορισμένο μπάτζετ και χρόνο να ετοιμάσουν τα πλάνα τους. Σοβαρός σύμμαχος αυτής της προσπάθειας είναι πως η πίεση που υπάρχει για επιτυχία, δεν είναι ανάλογη του μεγέθους του συλλόγου που εργάζονται.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

Συνθήκες κρίσης έχει δημιουργήσει ένα σύνολο πραγμάτων. Το απροσδόκητα κακό ξεκίνημα για κάποιους που εν έτη 2019 δίνουν σοβαρή αξία στα φιλικά, η δυσκαμψία που δείχνει στις διαπραγματεύσεις ο Νίκος Νταμπίζας που δεν έχει ακόμα καταφέρει να ελευθερώσει τον Γιάννη Αλαφούζο από κάποια βαριά συμβόλαια, η στάση του στο συμβόλαιο του Χατζηγιοβάνη, οι ποδοσφαιριστές που έφερε στην θέση του και η μη αναμενόμενη εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών, που δουλεύουν από πέρυσι με το τεχνικό επιτελείο.

ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΝΤΑΜΠΙΖΑ

Ακούω συχνά ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, να αναφέρουν πως ο Γιάννης Αλαφούζος δεν πρόκειται να πειράξει τον Νίκο Νταμπίζα καθώς εκτιμά πως είναι ο μόνος που σέβεται το πορτοφόλι του. Πράγματι ο Νταμπίζας έχει την βούληση να προσπαθεί να εξυπηρετεί σε αυτό το κομμάτι τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Κάτι που είναι αυτήν την εποχή σημαντικό και για τον ίδιο, που θέλει να περιορίσει τα χρέη του συλλόγου, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις είτε απεμπλοκής του, είτε συμμετοχής του σε ένα σχήμα επόμενης ημέρας που θα του προσφέρει το δικαίωμα να σταματήσει να "αιμορραγεί" και ταυτόχρονα να είναι και στόχος.

Σίγουρα δεν μπορεί να έχει ξεχάσει την κοροϊδία που έφαγε από τον Στραματσόνι, την αφόρητη πίεση που δεχόταν από τον Ουζουνίδη και τους ανθρώπους του για να κάνει μεταγραφές, όμως η κάθε εποχή είναι διαφορετική και το κάθε στέλεχος κρίνεται με βάση αυτά που έχει πετύχει στην αποστολή που του έχει ανατεθεί.

Αν είναι κάτι δεδομένο, είναι πως ο Νίκος Νταμπίζας δείχνει μία δυσκαμψία στον τρόπο που χειρίζεται κάποια σημαντικά θέματα, η οποία φαίνεται πως θα στοιχίσει οικονομικά στον ιδιοκτήτη της ομάδας.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΗ

Η πολιτική του στις ανανεώσεις, την οποία στηλιτεύω εδώ και ένα χρόνο και έχω εξηγήσει σε πολλά κείμενα αναλυτικά τους λόγους, που θα βρεθεί σε κάποια περίπτωση σε αδιέξοδο, έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει ανανεωθεί το συμβόλαιο του Χατζηγιοβάνη. Με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να κινδυνεύει να χάσει δίχως να βάλει ευρώ στα ταμεία του, έναν ποδοσφαιριστή που έβγαλε η ομάδα από τις ακαδημίες της, που αυτήν την εποχή είναι σίγουρο πως μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Έμεινε σε μία περίεργη -για τα ποσά που δόθηκαν- αρχή, να μην κάνει πρόταση μεγαλύτερη του Μπουζούκη, δεν προσπάθησε να "γεφυρώσει" μία διαφορά μικρότερη των 100 χιλιάδων και απέκτησε στην θέση του τέσσερις ποδοσφαιριστές.

Προσέξτε, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε άνετα να έχει λύσει το πρόβλημα στα άκρα, ανανεώνοντας το συμβόλαιο του Χατζηγιοβάννη και παίρνοντας τον Τσιλιανίδη. Ο Νταμπίζας επέλεξε να κάνει τέσσερα συμβόλαια, να φέρει τους Μολό, Μπεχ που τα τελευταία χρόνια είχαν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τραυματισμών, να πάρει τον Κολοβό και να φέρουν και ένα ταλέντο τον Κόναν που τελικά πήγε δανεικός στον Λεβαδειακό.

ΛΑΘΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτή η προσέγγιση εξυπηρετεί το οικονομικό σχέδιο του Αλαφούζου. Χάνεις λεφτά από τον Χατζηγιοβάνη, επιλέγεις να φτιάξεις μία ομάδα που δεν μπορείς εσύ να εξελίξεις τους Κόναν, Εμμανουηλίδη αλλά τους δίνεις δανεικούς, δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή πρόοδο με τα υπόλοιπα παιδιά που όλα τους ήταν σε καλύτερο επίπεδο πέρυσι τέτοια εποχή από αυτό που βρίσκονται σήμερα και γεμίζεις την ομάδα με μεταγραφές που πλην του Ζαχίντ δεν δείχνουν έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα.

Η μεταγραφή του Μπεχ είναι ένα ακραίο χωρίς λογική λάθος. Ο ποδοσφαιριστής επι τέσσερα χρόνια είναι μόνιμα τραυματίας, βγάζοντας συνεχώς και διαφορετικούς τραυματισμούς. Είναι παράλογο να έχεις στο περιθώριο τον Μουνιέ και να προσπαθείς να γλιτώσεις μέρος από τα 440 χιλιάδες που έχει να πάρει και να φορτώνεις με άλλα τόσα τον Αλαφούζο, καθώς του έχει γίνει τριετές συμβόλαιο, για ποδοσφαιριστή που το βιογραφικό του αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα βοηθήσει.

Με τα μισά χρήματα που θα πάρει ο Μπεκ για να απασχολεί μόνιμα το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, θα είχε ανανεώσει ο Χατζηγιοβάνης.

Καταλαβαίνω την λογική, να αποκτηθεί ένα στοίχημα όπως ο Μολό. Το ατομικό ταλέντο είναι τεράστιο, έχει κάνει σπουδαία πράγματα μέχρι το 2015, έχει μία τρέλα στο μυαλό που σε ένα χαμηλό επίπεδο δεν αποκλείεται και να τον βοηθήσει να σηκώσει την καριέρα του. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, αλλά συνήθως ο ποδοσφαιριστής που πέφτει απότομα και σε διάρκεια δεν ξανασηκώνεται, γιατί η πτώση προήλθε από κάποιον λόγο, μως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και δεν είναι και τόσο λανθασμένο καμιά φορά οι ομάδες να τις αναζητούν.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Δεν γίνεται όμως ταυτόχρονα, να μην ανανεώνεις τον δικό σου εξτρέμ. Να επιλέγεις να μην δουλέψεις εσύ με τον Εμμανουηλίδη και να τον πας δανεικό. Να μην δουλέψεις ούτε με τον ταλαντούχο νεαρό που έφερες Κόναν και να τον στείλεις κι αυτόν δανεικό. Να πάρεις για τα άκρα τον έμπειρο Κολοβό που δεν έχει τα μέτρα για την θέση και δεν είναι καθαρός ακραίος ποδοσφαιριστής. Να βάλεις στην ομάδα το στοίχημα Μολό που θα χρειαστεί πολύ χρόνος για να έρθει σε επίπεδο να βοηθήσει, χωρίς να είσαι σίγουρος πως δεν θα βγάλει προβλήματα και ταυτόχρονα να πάρεις και τον Μπεκ.

Προσέξτε, έγιναν τόσες κινήσεις και πάρθηκαν τόσες πολλές αποφάσεις για τις δύο θέσεις στα άκρα της επίθεσης, οι οποίες οδήγησαν τον Παναθηναϊκό να παίζει χωρίς ποδοσφαιριστή με ταχύτητα στο πλάι.

Στο παιχνίδι με την Λαμία ξεκίνησε ο Χατζηθεοδωρίδης που μπορεί να παίξει πολλές θέσεις καλά, δεν είναι σε θέση όμως να ανοίγει άμυνες. Ο Χατζηγιοβάννης δεν έχει συμβόλαιο, δεν έχει και ψυχολογία και όταν ακούει και τον τεχνικό διευθυντή να δηλώνει πως αν πάει καλά, θα εκτεθεί αυτός, θα καταλαβαίνει μέσα του, πως θα πρέπει μόνιμα να είναι πολύ καλός για να μην βγει πρώτη αλλαγή, όπως έγινε με τον ΟΦΗ. Ο Μπεκ όπως όριζε η λογική είναι μόνιμα τραυματίας, ο Μολό πήρε πρόωρα χρόνο από τον Δώνη και έδειξε αρκετά βαρύς, ενώ ο Κολοβός δεν μπορεί να δώσει παιχνίδι στο ένας με ένας από τα άκρα, ούτε έχει κίνηση στον χώρο. Επίσης, ο Μπουζούκης από την προετοιμασία έχει ενημερωθεί και στις προπονήσεις δουλεύεται για να αγωνιστεί στα δεξιά της επίθεσης, δηλαδή ετοιμάζεται να γίνει ζημιά και σε αυτό το παιδί, για να μην χαλάσει η τριάδα στον άξονα.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι περισσότερες κινήσεις αποφάσεις έγιναν για τα άκρα της επίθεσης και έχουν σαν αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μείνει χωρίς καθαρό εξτρέμ, αλλά και άδειος στις υπόλοιπες θέσεις.

ΝΟΥΝΙΕΘ ΣΤΟ "ΕΞΙ"

Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως ο Νούνιεθ ετοιμάζεται να παίξει βασικός στην θέση "έξι" στο "Βικελίδης". Δεν τον καταδικάζω τον ποδοσφαιριστή, όμως η πληροφόρηση μου ήταν πως η εικόνα του στην προετοιμασία φόβιζε, κάτι που φρόντισα να το αναφέρω πριν την δική του πρώτη επίσημη απογοητευτική συμμέτοχη με τον ΟΦΗ. Δεν έπαιξε απλά άσχημα, αλλά έκανε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ποδοσφαιριστής με την φανέλα του συλλόγου.

Ανάγκασε μάλιστα τους δημοσιογράφους του συνδρομητικού που μετέδιδε το παιχνίδι, που για να κρατήσουν ισορροπίες είναι αναγκασμένοι να αποφεύγουν να εκφέρουν κριτική άποψη, να πουν ανοιχτά την ώρα της μετάδοσης, πως ο Δώνης τον εκθέτει που τον κρατά στο γήπεδο. Είναι όμως τόσο το έλλειμμα που υπάρχει στην ομάδα, που λόγω της τιμωρίας του Κουρμπέλη, ετοιμάζεται ο Νούνιεθ να παίξει στην θέση "έξι", παρότι έγινε και δοκιμή στο φιλικό με τον Απόλλωνα, η οποία απέτυχε εμφατικά.

Η ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ

Σε αυτό το φιλικό, που ο Παναθηναϊκός έχασε εύκολα με ομάδα δεύτερης εθνικής πήρε λίγα λεπτά ο Σένγκεφελεντ. Μου μεταφέρθηκε πως η εικόνα του ήταν απογοητευτική, προσέξτε δεν κρίνω την αξία του, δεν τον ήξερα τον ποδοσφαιριστή, θα πάρει το χρόνο του να κριθεί.

Ο Παναθηναϊκός όμως χρειαζόταν έναν καλό στόπερ, να τον πάρει από νωρίς στην προετοιμασία και να δέσει σαν δίδυμο με τον Κολοβέτσιο. Άργησε χαρακτηριστικά να γίνει και αυτή η μεταγραφή, ο ποδοσφαιριστής χρειάζεται ένα μήνα για να έρθει σε επίπεδα να μπορεί να βοηθήσει και ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να κάνει ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα της ιστορίας του.

Ό,τι και να υποστηρίζει ο καθένας, έχουμε μία πραγματικότητα. Ο Νταμπίζας με τον Δώνη βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Παναθηναϊκό και σήμερα η ομάδα δεν έχει έτοιμο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, δεν έχει αναπληρωματικούς μπακ και στις δύο πλευρές, δεν έχει αλλαγή του Κουρμπέλη, παίζει με βασικό στο "οκτώ" τον Δώνη, δεν διαθέτει ταχύτητα στα άκρα της επίθεσης, δεν έχει δεύτερο επιθετικό.

Οπότε καταλήγω στο να μην μπορώ να καταλάβω ποια είναι η προστασία που παρέχουν στον Γιάννη Αλαφούζο. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια, στα οποία υποχρεούται ο Γιώργος Δώνης και το επιτελείο του, να βρουν λύσεις για να ανατρέψουν την κατάσταση, αν η ομάδα μείνει με έναν βαθμό σε τέσσερα παιχνίδια, φοβάμαι πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ