OPINIONS

Με μεγάλο φορ ο Ολυμπιακός θα κάνει τον ΠΑΟΚ να υποφέρει

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το γκολ του Βούκοβιτς κρατάει τον Ολυμπιακό στη μάχη του τίτλου. Ο Ολυμπιακός δεν είναι χειρότερος από τον ΠΑΟΚ, όμως δεν μπορεί να καθαρίσει τα ματς, με το βασικό σχέδιο που δουλεύει ο Μάρτινς. Η λύση είναι ένας μεγάλος φορ. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Με τη νίκη του Ολυμπιακού στο Περιστέρι ολοκληρώθηκε η 11η αγωνιστική της Super League Σουρωτή, με τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα και την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, να ολοκλήρωσαν τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Η ΑΕΚ έφυγε από την κούρσα του τίτλου, αντίθετα οι ερυθρόλευκοι με το γκολ του Βούκοβιτς, παρέμειναν στο κόλπο. Ο ΠΑΟΚ ασφαλώς και παραμένει το ακλόνητο φαβορί, όμως ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς φωνάζει πως δεν θα του επιτρέψει να κατακτήσει εύκολα το πρωτάθλημα και έχει σκοπό να δώσει τη μάχη του μέχρι τέλους.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Δεν είδαμε κάτι διαφορετικό στο Περιστέρι απ' ό,τι στα υπόλοιπα φετινά παιχνίδια του Ολυμπιακού. Ίδια εικόνα με τα θετικά και τα αρνητικά της. Οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο ημίχρονο μπήκαν δυνατά, ακούμπησαν την μπάλα στις πλευρές, την έβαλαν αρκετές φορές μέσα στην περιοχή, δεν κατάφεραν όμως να είναι αποτελεσματικοί και δέχτηκαν γκολ χωρίς να πιεστούν, κόντρα στη ροή του αγώνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο την διαφορά την έκανε η παρουσία του Φορτούνη, τόσο με τον τρόπο που οργάνωνε το παιχνίδι όσο και με τα ποιοτικά του στημένα, που τελικά έκαναν την διαφορά. Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, χρησιμοποιήθηκε δεύτερος φορ και συνολικά κατάφεραν σε μεγάλα διαστήματα να γεμίσουν με παίκτες την αντίπαλη περιοχή.

Όλα αυτά, είναι στοιχεία που τα έχουμε δει, τα έχουμε σχολιάσει σε πολλά φετινά παιχνίδια του Ολυμπιακού, δεν προέκυψε, λοιπόν, κάτι καινούργιο στο Περιστέρι, που να χρίζει ειδική ανάλυση που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Μαρτίνς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι καλά γυμνασμένο. Αν θυμηθούμε τι συνέβαινε τις δύο προηγούμενες χρονιές, το στοιχείο αυτό αποτελεί σημαντικό έργο του Μαρτίνς. Επίσης, το ποδόσφαιρο το οποίο δουλεύει, έχει την ικανότητα να φέρνει πολλές φορές την μπάλα μέσα στην περιοχή του αντιπάλου. Στα περισσότερα παιχνίδια, οι ερυθρόλευκοι είχαν αρκετές τελικές και τον έλεγχο των αγώνων.

Έχουμε ένα ικανό δείγμα, που αποδεικνύει πως ο Ολυμπιακός έχει μία ξεκάθαρη φιλοσοφία που τον έχει οδηγήσει όλες αυτές τις αγωνιστικές, είχε καλά και μέτρια παιχνίδια. Σε όλα όμως είχε τον έλεγχο, πίεσε περισσότερο απ' όσο πιέστηκε και δημιούργησε περισσότερες τελικές από τους αντιπάλους του. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την όποια κριτική γίνεται για επιμέρους θέματα, βλέπουμε ένα σύνολο που δουλεύει και ο προπονητής έχει τον απόλυτο έλεγχο. Το βαθμολογικό -6, που στο γήπεδο είναι -8, δεν οφείλεται στον τρόπο δουλειάς του προπονητή, αλλά σε κάποιες ελλείψεις που έχει το ρόστερ.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Σε αυτές τις 11 αγωνιστικές, οι ερυθρόλευκοι είχαν τον έλεγχο σε όλα τα παιχνίδια που έχουν δώσει για το ελληνικό πρωτάθλημα, εκτός από ορισμένα διαστήματα στο Βικελίδης και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά, έχουν δεχτεί δύο τέρματα περισσότερα από τον ΠΑΟΚ και έχουν σημειώσει 4 λιγότερα. Παρότι και λιγότερη πίεση έχουν δεχτεί και περισσότερες επιθέσεις έχουν δημιουργήσει σε σχέση με την ομάδα του Λουτσέσκου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ είναι στην αποτελεσματικότητα. Αν δούμε τον τρόπο που δουλεύονται οι δυο ομάδες, μπορεί να πει κανείς πως μοιάζουν αρκετά, οι διαφορές τους είναι πως ο φετινός Ολυμπιακός ανεβάζει περισσότερα από τον ΠΑΟΚ τα δύο ακραία του μπακ, κάτι που δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Οι Λουτσέσκου και Μαρτίνς παίζουν με δύο κεντρικά χαφ. Η παρουσία του Μαουρίσιο προσφέρει στον ΠΑΟΚ μία σίγουρη μεταβίβαση, κάθετο παιχνίδι και δημιουργία με ποιότητα σε ένα χώρο που δεν διαθέτει ο Ολυμπιακός. Κάτι όμως που μπορεί κανείς να πει πως ισορροπείται στο συνολικό ταμείο, από'τελεσματικότητα που έχει ο ΠΑΟΚ, όταν η μπάλα μπαίνει στην αντίπαλη και στο πόσο εύκολα λυγίζει ο Ολυμπιακός όταν η μπάλα μπαίνει στην δική του.

Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί περισσότερη πίεση στα παιχνίδια του απ' ό,τι ο Ολυμπιακός και έχει βγάλει λιγότερες καθαρές ευκαιρίες. Υπάρχει η διαφορά, πως έχει ένα δομημένο αμυντικό δίδυμο από πέρυσι που άντεξε σε πολλές περιπτώσεις την πίεση. Ο Μάρτινς άργησε αλλά κατάλαβε πως στο αμυντικό δίδυμο είναι απαραίτητη η παρουσία του Σισέ που μπορεί και αγωνίζεται με μεγάλη ένταση και προσπαθεί να τον δέσει σε δίδυμο με τον Βούκοβιτς.

Βρισκόμαστε στο ελληνικό πρωτάθλημα, καμία ομάδα δεν έχει ανάπτυξη υψηλού επιπέδου και τα πράγματα είναι αρκετά απλοποιημένα. ο ΠΑΟΚ δουλεύει για να φέρνει την μπάλα στον Πρίγιοβιτς και βλέπουμε πως ο τρόπος που το κάνει, αρκεί για το ποσοστό νικών που χρειάζεσαι για να κάνει πρωταθλητισμό.

Ο Ολυμπιακός αντίθετα δεν έχει πού να "οδηγήσει" τις τελικές του. Το γεγονός αυτό, οδηγεί σε ένα απίστευτα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών, τον Μαρτίνς να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί δεύτερο φορ και να ανεβάζει όσο περνά ο χρόνος περισσότερους παίκτες στην επίθεση. Είχε την τύχη να έρθουν πολύτιμα γκολ στις καθυστερήσεις από τους Χασάν, Μάνο, Νάτχο, Σισέ και στο Περιστέρι από τον Βούκοβιτς, σε μία διαφορετική διαδικασία που δεν είχε σχέση με το αρχικό πλάνο.

ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΒΩΣΕΙ 9/11 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο Ολυμπιακός με το αρχικό σχέδιο που δουλεύει, κέρδισε μόνο τον ΠΑΣ Γιάννενα, σε όλα τα υπόλοιπα χρειάστηκε να γίνει πολύ πιο επιθετικός, να χρησιμοποιήσει δεύτερο φορ και να κρατήσει για μεγάλα διαστήματα στην αντίπαλη περιοχή, παίκτες από τις πίσω γραμμές. Να βγάλουμε και το παιχνίδι της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό, που οι ερυθρόλευκοι ήταν σαρωτικοί, μπορούμε εύκολα να αποδεχτούμε, πως ο Ολυμπιακός είναι τυχερός και ικανός που έχει καταφέρει να κερδίσει τα 5 από τα 9 παιχνίδια που του στράβωσαν.

Είναι τεράστιο ποσοστό το να κερδίσεις 5/9 παιχνίδια που στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, χρειάστηκες να γίνεις πολύ πιο επιθετικός, είναι απίστευτα μεγάλο ποσοστό το γεγονός πως 9/11 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα για το πρωτάθλημα, χρειάστηκε διαφορετική προσέγγιση για να κερδηθούν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το εύκολο είναι να πει κανείς πως το σχέδιο έχει πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως με εξαίρεση τα παιχνίδια με τον ΟΦΗ και τον Απόλλωνα ο Ολυμπιακός και ευκαιρίες δημιουργούσε και τον έλεγχο είχε. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει το σημείο αναφοράς, ο επιθετικός που θα καταλήξει η δημιουργία και θα βοηθήσει, ώστε η μπάλα να πάει στα δίχτυα. Ασφαλώς και υπάρχουν κι άλλα θέματα, τα οποία τα έχουν αναδείξει σε παλιότερα κείμενα, όμως αν δούμε αποκλειστικά ποιο είναι το στοιχειό που δίνει πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ, είναι πως ο Ολυμπιακός δεν έχει τον δικό του Πρίγιοβιτς.

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡ

Το γεγονός πως έχει πολύ κατώτερα φορ από ότι απαιτείται για να κάνεις πρωταθλητισμό, είναι ικανό να σε αφήσει εκτός τίτλου από πολύ νωρίς. Όπως ανέφερα πιο πάνω, οι συνθήκες για να συμβεί αυτό δημιουργήθηκαν, απλά οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν και με την τελευταία πίεση, πήραν 5/9 παιχνίδια που στράβωσαν.

Είναι δεδομένο πως υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να γίνει βδέλλα στον ΠΑΟΚ και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο τέλος την απειρία του, το άγχος που θα υπάρχει από το γεγονός πως κυνηγά να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια. Πρέπει να πάρει τα 4 παιχνίδια που μένουν μέχρι την διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων με Παναιτωλικό εντός, Ξάνθη εκτός, Λαμία εντός, ΑΕΛ εντός και να φέρει όσο γίνεται νωρίτερα τον φορ που του λείπει.

Δεν είναι τυχαίο που στην διακοπή δεν ακούγαμε ονόματα προπονητών, όπως θα γινόταν οποιαδήποτε άλλη φορά που ο Ολυμπιακός δεν θα πήγαινε πρώτος σε κενό γα τις εθνικές ομάδες. Είναι κατανοητό, σε όλους πως η ομάδα δουλεύει σωστά, δεν μπορεί όμως να το καρπωθεί, γιατί της λείπει ο φορ που χρειάζεσαι για να κάνεις πρωταθλητισμό. Αν θέλουν να κάνουν τον ΠΑΟΚ να υποφέρει και να τον πιέσουν ψυχολογικά, ο δρόμος είναι η απόκτηση ενός μεγάλου φορ. Το γκολ του Βούκοβιτς, τους έδωσε το δικαίωμα να παίξουν αυτό το χαρτί, χρειάζονται ακόμα 4 νίκες για να έχει πραγματικό νόημα, να το τραβήξουν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ