OPINIONS

Με Καρέρα στην "Αγιά-Σοφιά"

Με Καρέρα στην "Αγιά-Σοφιά"

Ο Μάσιμο Καρέρα έχει μεταμορφώσει την ΑΕΚ και ο Τσάρλυ γράφει για τον προπονητή που δικαιούται να οδηγήσει την Ένωση στο νέο της γήπεδο.

Είναι η πρώτη φορά που δεν φαντάζει σαν ένα σύντομο ανέκδοτο, να ακούς έναν ρεπόρτερ, η έναν φίλο της ΑΕΚ να ισχυρίζεται πως βρέθηκε ο προπονητής που θα μπει με την ομάδα στην "Αγιά Σοφιά". Πρώτη φορά που η συγκεκριμένη φράση, μοιάζει σαν να έχει ρεαλιστικό υπόβαθρο.

Ασφαλώς και ο χρόνος στο ποδόσφαιρο λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Η πραγματικότητα που υπάρχει τον Μάρτιο, σε πολλές περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που υπάρχει στο τέλος της σεζόν. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για κάτι που θα συμβεί στην καλύτερη περίπτωση μετά από ενάμιση χρόνο. Όμως, με την δουλειά του, με την μεταμόρφωση που έφερε ο Καρέρα στους ποδοσφαιριστές του έγινε ο πρώτος που δικαιούται με ρεαλισμό να μπει σε αυτήν την κουβέντα.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ

Ο Ιταλός τεχνικός κατάφερε να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του. Είναι μεγάλο ταλέντο και δεν έχει να κάνει μόνο με τις ποδοσφαιρικές γνώσεις και την ποδοσφαιρική φιλοσοφία να καταφέρνεις να παίρνεις τον καλύτερο εαυτό από τους αθλητές σου. Ο Μάσιμο Καρέρα έχει πετύχει πολλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πήρε μία ΑΕΚ που έμοιαζε παραδομένη στην μοίρα της, που πλήρωνε πως το καλοκαίρι σχεδιάστηκε για ένα μη ρεαλιστικό ποδόσφαιρο και το πλάνο πετάχτηκε ολοκληρωτικά μετά το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος. Στη συνέχεια την ομάδα την ανέλαβε ένας άνθρωπος του συλλόγου, ο οποίος δεν ήταν κανονικός προπονητής και μετά από μία αρχική βελτίωση που είχε να κάνει με την αλλαγή κλίματος και με μία επιστροφή σε ποδοσφαιρικές λογικές που μπορούσαν να υποστηρίξουν οι ποδοσφαιριστές της, ήρθε η κατάρρευση.

Η ΆΕΚ που ανέλαβε ο Μάσιμο Καρέρα ήταν ένα απογοητευμένο σύνολο, χωρίς πλάνο, που δεν γινόταν να έχει στόχους και δεν ήταν δυνατόν να είναι ανταγωνιστική στο επίπεδο που υποχρεούται βάσει μεγέθους να βρίσκεται.

Σήμερα όλα έχουν ανατραπεί μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αν σκεφτούμε πού βρισκόταν η ΑΕΚ που ανέλαβε στα μέσα Δεκέμβρη ο Καρέρα και πού βρίσκεται σήμερα, μιλάμε για ένα μικρό θαύμα. Η ΑΕΚ που δεν ήξερε τι έπαιζε, που έχασε στο Καραϊσκάκη επειδή κανείς δεν μπορούσε να μαρκάρει τον Καμαρά, που της γύρισε το παιχνίδι από 2-0 ο Παναθηναϊκός επειδή δεν μπόρεσε να διαβάσει την αλλαγή πλάνου του Δώνη και να αντιμετωπίσει την μετατόπιση του Χατζηγιοβάνη στα δεξιά, η ΑΕΚ που μετρούσε 13 ντέρμπι χωρίς νίκη, ανήκει στο παρελθόν.

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες δουλειάς με τον Καρέρα, έχει δημιουργηθεί μία διαφορετική πραγματικότητα. Η ΑΕΚ περιμένει την επανέναρξη των πρωταθλημάτων με ανυπομονησία. Η χρονιά κάθε άλλο παρά χαμένη μοιάζει. Ο Ιταλός τα έφερε όλα τούμπα. Η ΑΕΚ διεκδικεί την κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, τρέχει ένα νικηφόρο σερί τριών παιχνιδιών σε αναμετρήσεις με το "big5", έχει φτιάξει μία άμυνα που είναι πολύ δύσκολο να της δημιουργήσεις ευκαιρία και πάνω από όλα, έχει βρει αγωνιστικό πλάνο που μοιάζει ικανό να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα.

ΟΠΩΣ Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΟΥ

Ο Μάσιμο Καρέρα ποτέ δεν κρύφτηκε, είναι ξεκάθαρο σε τι ποδόσφαιρο πιστεύει. Συνεργάτης του Κόντε στη Γιουβέντους και στην Εθνική Ιταλίας, είναι φυσιολογικό να έχει σημαντικές επιρροές. Διδάσκει ένα κυνικό ποδόσφαιρο και το πιο σημαντικό που έχει πάρει από τον μέντορα του είναι η ικανότητα να περάσει τη φιλοσοφία του με ταχύτητα στους ποδοσφαιριστές του.

Πραγματικά η μεταμόρφωση στο παιχνίδι χωρίς μπάλα είναι απίστευτη. Ασφαλώς τις πρώτες ημέρες υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις, οι οποίες όμως σιγά-σιγά πηγαίνουν όλο και πιο πίσω. Δεύτερες σκέψεις που είχαν να κάνουν με τη συντηρητική του φιλοσοφία και το γεγονός πως το ποδόσφαιρό του αφήνει μπάλα στον αντίπαλο και είναι προσαρμογής.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ

Από φέτος, όμως, στο Ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει μία διαφορετική πραγματικότητα. Οι ομάδες έγιναν 14 και διεξάγεται με playoffs. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια και αυτό που ήδη έχει προσφέρει ο Καρέρα είναι πολύτιμο και ήδη στους αγώνες ίσων μέτρων παίζει κομβικό ρόλο. Έχει καταφέρει να ξανακάνει την ΆΕΚ σκληρή και άμεση στις επιθέσεις της, μετέτρεψε μία ομάδα που άρχισε να αποκτά σοφτ νοοτροπία και να έχει 13 ντέρμπι στην σειρά χωρίς νίκη, σε πολύ σκληρη αντίπαλο που της ταιριάζουν τα δύσκολα.

Σιγά-σιγά η ομάδα βελτιώνεται δημιουργικά και γίνεται πιο άμεση και παραγωγική στο ποδόσφαιρο που ακολουθεί ο Καρέρα. Για να συμβεί αυτό έπαιξαν ρόλο δύο προσθήκες και μία μεταμόρφωση. Οι μεταγραφές των Αραούχο, Σιμάνσκι και η μεταμόρφωση του Κρίστισιτς. Η ΑΕΚ απέκτησε ταχύτητα στην επίθεση που δεν είχε όλο το προηγούμενο διάστημα και δημιουργικό άξονα. Όταν παίζεις παιχνίδι αντεπιθέσεων με τον εργατικό, γρήγορο, γεμάτο ένταση Σιμόες και παρτενέρ του, ποδοσφαιριστές όπως ο Άλεφ και ο Γαλανόπουλος δημιουργικά περιορίζεσαι καθώς δεν μπορεί να ταξιδέψει η μπάλα με ποιότητα και ταχύτητα.

Το δίδυμο Κρίστισιτς- Σιμάνσκι, από την στιγμή που στο αμυντικό σκέλος λειτουργεί, προσφέρει στην ΑΕΚ μία δημιουργία που την κάνει πιο παραγωγική και σε συνδυασμό με την ταχύτητα του Αραούχο, αλλά και με την παρουσία του Μάνταλου στον φυσικό του χώρο στην θέση του επιτελικού χαφ, της προσφέρει την δυνατότητα να επιτίθεται με άμεσο τρόπο και με λίγες πάσες. Δεν είναι τυχαίο που από την στιγμή που έδεσε αυτό το δίδυμο, η ΑΕΚ γίνεται συνεχώς και πιο δημιουργική.

ΤΟΝ ΕΔΕΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Επαναλαμβάνω πως στο ποδόσφαιρο οι συζητήσεις και οι διαπιστώσεις αλλάζουν εύκολα και ο χρόνος κυλά με διαφορετικό ρυθμό. Όμως σήμερα η ΑΕΚ έχει έναν προπονητή που μπορεί να εμπνεύσει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η διοίκηση έδεσε άμεσα την παραμονή του για την επόμενη σεζόν και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να ζήσει μαζί του το όνειρο της επιστροφής στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ