OPINIONS

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Το ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό του επίπεδο

Manchester City's Raheem Sterling, left, and Liverpool's Roberto Firmino vie for the ball during the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester City at Anfield Stadium, in Liverpool, England, Sunday Jan. 14, 2018. (AP Photo/Dave Thompson)
Manchester City's Raheem Sterling, left, and Liverpool's Roberto Firmino vie for the ball during the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester City at Anfield Stadium, in Liverpool, England, Sunday Jan. 14, 2018. (AP Photo/Dave Thompson) AP

O Τσάρλυ γράφει το ματς που ετοιμάζεται να δει με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης του ποδοσφαίρου. Η Μάντσεστερ Σίτι που βρίσκεται στα σχοινιά κόντρα στη Λίβερπουλ που έρχεται με φόρα, πλάνο και μομέντουμ.

Ο πλανήτης του ποδοσφαίρου ετοιμάζεται με κομμένη την ανάσα να δει το παιχνίδι της Μάνστεστερ Σίτι με την Λίβερπουλ. Για το απίστευτα μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει, ασφαλώς και έχει παίξει ρόλο πως η Λίβερπουλ με τους πολλούς φανατικούς οπαδούς σε όλον το πλανήτη, θα πάρει τεράστιο αβαντάζ τίτλου, αν φύγει αήττητη από το Έντιχαντ. Έναν τίτλο που κυνηγά από το 1990, μοιάζει στοιχειωμένος και αν σήμερα κρατήσει το αήττητο της, θα έρθει πιο κοντά από ποτέ.

ΣΤΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ο κόσμος καταλαβαίνει πως θα δει το ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό του επίπεδο. Για περίπου μία δεκαετία αυτόν τον τίτλο τον είχε το ισπανικό "clasico". Τουλάχιστον από το 2008 και μετά οι μάχες Ρεάλ - Μπαρτσελόνα καθήλωναν ολόκληρο τον πλανήτη, που μέσα από την παρακολούθηση του συγκεκριμένου παιχνιδιού έβλεπε την εξέλιξη του αθλήματος σε ρυθμό, τακτική, πίεση, ένταση, ακόμα και των δυνατοτήτων των ποδοσφαιριστών.

Ήταν δεδομένο από την στιγμή που οι μεγάλοι προπονητές πήγαιναν ένας, ένας, στο νησί, θα ερχόταν η ώρα, που αυτήν την εξέλιξη θα την βλέπουμε σε παιχνίδι της Premier League. Σήμερα και μετά τις στοχευμένες καλοκαιρινές προσθήκες της Λίβερπουλ, που ήρθαν να κουμπώσουν στην εκπληκτική δουλειά που έχει κάνει ο Κλοπ, φαντάζει δεδομένο, πως το Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ είναι το ζευγάρι που μπορεί να παίξει το άθλημα στο πιο υψηλό του επίπεδο.

Η ΣΙΤΙΣΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ

Το ερώτημα είναι τι περιμένουμε να δούμε από αυτό το μεγάλο παιχνίδι; Η αλήθεια είναι πως πέρα από την υψηλή ένταση, από την πίεση ψηλά, από την ταχύτητα και το τρέξιμο που βγάζουν οι δύο ομάδες, την απάντηση όσο αναφορά την έκβαση του αγώνα περιμένουμε να την πάρουμε από την Σίτι. Η ομάδα του Γκουαρντιόλα είναι αυτή που βρίσκεται σήμερα στα σχοινιά, είναι πιεσμένη και χρειάζεται να δώσει ένα χτύπημαστον άμεσο αντίπαλο της, ώστε να κερδίσει το δικαίωμα στην μάχη.

Τα δεδομένα τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν αλλάξει πολύ. Η Σίτι έκανε 3 ήττες στα τελευταία της 5 παιχνίδια, βρίσκεται σε φανερό ντεφορμάρισμα και έχει ξεκάθαρα αγωνιστικά προβλήματα. Βρέθηκε στο -7 από την Λίβερπουλ και οι εταιρίες να έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν την εξέλιξη του πρωταθλήματος αλλά και την δυναμικότητα των δύο ομάδων.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Σήμερα το stoiximan.grδίνει ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την Λίβερπουλ με απόδοση 1,55 έναντι 2,80 την Σίτι, αποδόσεις που ανάλογα με την έκβαση του παιχνιδιού θα διαφοροποιηθούν. Αν για τον φαβοριτισμό της Λίβερπουλ όσο αναφορά την έκβαση του τίτλου, την απάντηση μπορούμε να την πάρουμε από τους 7 βαθμούς διαφορά, η αίσθηση που υπάρχει πως αυτήν την εποχή βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο αποτυπώνεται και από τις τιμές που δίνονται στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο άσος της Σίτι είναι έστω και σε μικρή απόκλιση αουτσάιντερ. Στο 2,12 προσφέρεται η νίκη της Σίτι από το stoiximan.gr, στο 1,80 η διπλή ευκαιρία της Λίβερπουλ. Τονίζω αυτήν την λεπτομέρεια, γιατί δείχνει και πόσο έχει αλλάξει συνολικά μέσα σε τρείς εβδομάδες, η αίσθηση που υπάρχει για τις δύο ομάδες. Από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν, δεν υπάρχει παιχνίδι που η Σίτι να μην ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση τουλάχιστον χρόνο ξεκινά αγώνα έστω και ως οριακό αουτσάιντερ και περιμένουμε να δούμε αν θα μπορέσει να αντιδράσει. Οι 3 ήττες στα 5 τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος ασφαλώς και δεν ήρθαν τυχαία, συνολικά σε αυτό το επίπονο πακέτο παιχνιδιών η Σίτι βγάζει προβλήματα στα οποία καλείτε σήμερα να βρει λύσεις.

ΘΕΣΗ 6, ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΤΡAYΜΑΤΙΣΜΟI

Ο Γκουαρντιόλα το καλοκαίρι ήθελε να κλείσει, το ποιοτικό κενό που έχει στην θέση 6 σε σχέση με τις υπόλοιπες θέσεις, δεν κατάφερε όμως να βρει τον ποδοσφαιριστή που έψαχνε και στα παιχνίδια που για διάφορος λόγους δεν χρησιμοποιήθηκε ο Φερναντίνιο, το πρόβλημα σε αυτόν τον χώρο ήταν μεγάλο. Η επιλογή με την Κρίσταλ Πάλας να παίξει ο Στόουνς και με την Λέστερ ο Γκιουντογάν δεν βγήκαν και χάλασαν συνολικά την ισορροπία της ομάδας.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει ο τραυματισμός του Μεντί στα αριστερά. Ο Γκουαρντιόλα για να βγει το ποδόσφαιρο του, μετά την πρώτη του χρονιά, χάλασε εξωφρενικά λεφτά για την θέση των ακραίων μπακ. Βρήκε με το δίδυμο Γουόκερ, Μεντί την ισορροπία που έψαχνε, ο τραυματισμός του Μεντί, μοιάζει σαν να του έχει ανοίξει μία πληγή. Ο Ντελφ δεν μπορεί να καλύψει την πλευρά στο ίδιο επίπεδο και η αποβολή του με την Λέστερ, οδηγεί τον Πεπ σε λύσεις που χαλούν την αμυντική λογική της ομάδας.

Ο Ζιντσένκο που επιλέχτηκε με την Σαουθάμπτον δεν έδειξε πως βρίσκεται στο επίπεδο της υπόλοιπης ομάδας και η λογική λέει για επιστροφή στην λύση Λαπορτ. Με τον Λαπόρτ μπακ θυμίζω πως είχε αγωνιστεί στο περσινό παιχνίδι στο Άνφιλντ για το Champions League και με αυτόν τον τρόπο, είχε γίνει πιο προβλέψιμη η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πλευράς, καθώς δεν μπορεί ο πολύτιμος Γάλλος να προσφέρει επιθετικάανεβάσματα.

Συνολικά τα προβλήματα τραυματισμών που έχει αντιμετωπίσει φέτος ο Γκουαρντίολα, σε μεγάλο βαθμό έχουν φέρει και το ντεφορμάρισμα των τελευταίων εβδομάδων. Στην μάχη του πρωταθλήματος,ο Ντε Μπρούιν έχει παίξει μόλις ένα παιχνίδι σαν βασικός για το φετινό πρωτάθλημα, ο Οταμέντι 7, ο Μεντί 9, ενώ και ο Αγκουέρο τώρα αρχίζει και παίρνει συνεχόμενα παιχνίδια. Ασφαλώς και στο σημερινό ντέρμπι, η Σίτι είναι αυτή που πρέπει να βρει τον τρόπο να βελτιωθεί, να δείξει ικανή για έναν αγώνα να λύση τα δικά της προβλήματα. Βλέπεται ο τρόπος επικράτησης των ομάδων του Γκουαρντιόλα έρχεται μέσα από την απόλυτη κυριαρχία.

ΤΟ ΑΒΑΝΤΑΖ ΤΟ ΠΗΡΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ

Η Λίβερπουλ έρχεται με φόρα και το ερώτημα είναι η προσέγγιση που θα επιλέξει ο Κλόπ. Συνολικά το αβαντάζ της Λίβερπουλ στην μάχη του φετινού τίτλου, ήρθε την περίοδο που δεν ήταν καλά. Το γεγονός πως από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι και να μπει ο Δεκέμβρης, που η Σίτι ήταν αγωνιστικά ανώτερη, δεν πήρε την διαφορά στο πρωτάθλημα που θα άξιζε, μπορεί να παίξει στο τέλος καθοριστικό ρόλο. Για την ακρίβεια παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα, που μοιάζει πολύ πιθανό να κριθεί σε αυτήν την λεπτομέρεια.

Στον τρόπο δηλαδή που κέρδισε η Λίβερπουλ παιχνίδια που δεν ήταν καλή στο ξεκίνημα της σεζόν, στην ευφυή όπως αποδεικνύεται σήμερα επιλογή του Κλοπ να παίξει για την ισοπαλία στο παιχνίδι του πρώτου γύρου και στην ατυχή απόφαση του Πεπ να δώσει το πέναλτι στον Μαχρέζ, στο γκολ με το χέρι που μέτρησε υπέρ της Γουλβς και στέρησε δύο βαθμούς για την Σίτι. Αυτές οι λεπτομέρειες δεν επέτρεψαν στην Σίτι το διάστημα που ήταν καλύτερη να πάρει την διαφορά που άξιζε, ενώ στο δικό της άσχημα διάστημα, η Λίβερπουλ πήρε πλεονέκτημα 9 βαθμών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ

Ο Κλοπ από τον Δεκέμβρη και μετά έχει ανεβάσει την ένταση στο παιχνίδι της ομάδας του και εφαρμόζει μία διαφορετική προσέγγιση. Με εξαίρεση το οριακό για την πρόκριση παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποφάσισε να το διαχειριστεί με την περσινή συνταγή, εφαρμόζει ένα 4-2-3-1 με τον Σαλάχ πάνω στα αντίπαλα στόπερ, τον Φιρμίνο πίσω του να λειτουργεί σαν μαξιλάρι, τον Φαμπίνιο βασικό στον άξονα να προσφέρει σίγουρες ποιοτικές επιλογές και στα άκρα είτε τον Μανέ αριστερά και τον Σακίρι δεξιά, είτε τον Κεϊτα αριστερά και τον Μανέ στα δεξιά. Με αυτήν την συνταγή η Λίβερπουλ κατάφερε να διαλύσει το περασμένο Σάββατο την Άρσεναλ από τις δύο πλευρές. Έβγαιναν τόσες συνεργασίες από τις πλευρές που κυριολεχτικά οι Λιχτστάινερ, Κολάσινατς ταπεινώθηκαν.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα επιλέξει σήμερα ο Κλοπ, δεν μπορούμε άλλωστε να αγνοήσουμε πως στο επίσης οριακό παιχνίδι πρόκρισης για το Champions League με την Νάπολι, πήγε με την ασφαλή περσινή επιλογή. Δηλαδή με 4-3-3 και με την ενδεκάδα που έφθασε την ομάδα στον τελικό.

ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το μομέντουμ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, βλέπεται η ένταση που παίζεται το άθλημα είναι υψηλή, οι ταχύτητες η πίεση που ασκείτε σε υψηλό επίπεδο σε όλους του χώρους, οπότε το διάστημα που αυτήν την ένταση δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις, έρχονται απανωτές αποτυχίες. Η Σιτι με τα προβλήματα που αντιμετώπισε έμεινε πίσω και ψάχνει αντίδραση, μοιάσει σήμερα σαν να την βολεύει αυτήν η επιλογή που είχε πάρει ο Κλοπ στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, να πάει δηλαδή ο αγώνας σε ελεγχόμενο τέμπο.

Μένει να αποδειχτεί και στο γήπεδο, αλλά μοιάζει σαν το ελεγχόμενο τέμπο, μέσα από μία ασφαλή κατοχή,να είναι ένας τρόπος να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα της και να ψάξει την νίκη που θα την κρατήσει στην ζωή. Ακόμα και με την Σαουθάμπτον τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν ο αντίπαλος της την πίεση ψηλά και έβγαλε ένταση ήταν πολλά. Μοιάζει σαν ένα παιχνίδι υψηλού ρυθμού, να είναι ικανό να δώσει πλεονέκτημα στην Λίβερπουλ, αυτά όμως είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια το βράδυ. Το σίγουρο είναι πως θα απολαύσουμε το ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό του επίπεδο. Σίτι και Λίβερπουλ, Γκουαρντιόλα και Κλοπ μας παρουσιάζουν την εξέλιξη του αθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ