OPINIONS

Ξέχασε να βάλει ταχύτητα ο Καρέρα

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ ήταν αυτή που "καιγόταν" για τη νίκη, αλλά ο Μάσιμο Καρέρα άργησε να επιτεθεί. Το σχήμα του ΠΑΟΚ που έδωσε λύσεις και η καθυστερημένη είσοδος του Σέρχιο Αραούχο. Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι των δικεφάλων.

Ο ΠΑΟΚ πήρε στο γήπεδο την ισοπαλία που χρειαζόταν από την ΑΕΚ, στο γήπεδο έχει σχεδόν εξασφαλισμένη τη δεύτερη θέση, όμως μία εγκληματική αμέλεια των ανθρώπων του, τον βάζει ξανά σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει δικαιολογία να γίνονται τόσο χοντρά λάθη σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Είναι δεδομένο και απόλυτα λογικό πως εσωτερικά οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν.

Πλέον όλα εξαρτώνται από τις προθέσεις της διοίκησης της ΑΕΚ. Όποια απόφαση και να πάρει είναι δικαιολογημένη, η άποψη μου πάντως είναι πως για να είναι συνεπής με την ιστορία της, θα πρέπει να λειτουργήσει με την λογική πως οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο. Την θέση που υποστήριζε και το 2008, όταν η υπόθεση του Ρόμαν Βάλνερ τής στέρησε ένα πρωτάθλημα, που στους αγωνιστικούς χώρους το κέρδισε.

Επαναλαμβάνω πάντως πως ό,τι και να αποφασίσουν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, είναι απολύτως σεβαστό.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Στο γήπεδο η λογική των δύο προπονητών όρισε την τύχη του παιχνιδιού. Ο Φερέιρα ήθελε τον έναν βαθμό, είχε μία διάταξη που λειτούργησε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και ήταν δεδομένο πως έτσι θα πάει και στον τελικό της δεύτερης θέσης στο ΟΑΚΑ. Ο Καρέρα ήταν αυτός που χρειαζόταν την νίκη και με τον τρόπο που σχεδίασε το παιχνίδι, βοήθησε ώστε η τύχη του να κριθεί αρκετά αργά, να μείνει δηλαδή για μεγάλο διάστημα το 0-0.

Έχω γράψει πολλές φορές πως εχθρός στην συντηρητική φιλοσοφία του Καρέρα, είναι η φύση του ρόστερ της ΑΕΚ. Το γεγονός πως επιθετικά η ομάδα δεν έχει τρεξίματα. Ο ίδιος είναι ένας κλασικός Ιταλός προπονητής, που ξέρει πώς να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου, να βοηθά την ομάδα του να ανταποκρίνεται αμυντικά στα δεδομένα του αγώνα και να κάνει σωστή διαχείριση. Φιλοσοφία και τρόπος δουλειάς συγκεκριμένος, που δεν ανήκει στον τρόπο που εξελίσσεται το άθλημα, αλλά παραμένει αποτελεσματικός, ειδικά στο δικό μας ποδόσφαιρο.

Ο Καρέρα βοήθησε σημαντικά την ΑΕΚ και είναι ο λόγος, που μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση, αλλά και το Κύπελλο.

ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ

Έχω τονίσει σε πολλά κείμενα μου πως ο Ιταλός τεχνικός δεν θα πρέπει να ξεχνάει όταν φτιάχνει την ομάδα του, να βρίσκει τρόπο να της δώσει επιθετικά ταχύτητα. Το 3-5-2 που εφάρμοσε, για να αντιμετωπίσει το 3-4-3 του Φερέιρα, κούμπωσε στο αμυντικό κομμάτι. Μέχρι να βγει ο Τσιγκρίνσκι, ο ΠΑΟΚ δεν είχε ούτε μία ευκαιρία, όμως ήταν αδύνατον και για την ίδια να επιτεθεί. Όταν παίζεις σε χαμηλά μέτρα, δεν έχεις κατοχή μπάλας, είναι απαραίτητο για να επιτεθείς να διαθέτεις ποδοσφαιριστές που να καλύπτουν αποστάσεις.

Η ΑΕΚ στην επίθεση δεν είχε καν την ταχύτητα από τον έναν εξτρέμ που χρησιμοποιεί στο 4-3-3 και παίζει στα δεξιά. Υπήρχαν τρία καθαρά στόπερ, ένα 6άρι, δύο κεντρικά χαφ που θέλουν την μπάλα στα πόδια τους, για να δημιουργήσουν και στην επίθεση είχε μείνει με το δίδυμο των Λιβάγια, Ολιβέιρα που και οι δύο θέλουν να υποδεχτούν την μπάλα με πλάτη και δεν διαθέτουν την δυνατότητα να καλύψουν τα μέτρα που χρειάζονται για να παίξουν στον χώρο.

Μοιραία η ΑΕΚ εγκλωβίστηκε, μπορούσε να βρει το γκολ μόνο από στημένο και παρότι ο Μάνταλος ήταν σε καλή ημέρα, δεν υπήρχε τρόπος για να επιτεθεί σε ροή αγώνα. Κινήσεις στον χώρο ερχόντουσαν μόνο από ανεβάσματα των δύο μπακ, που και από χαμηλά ερχόντουσαν γιατί είχαν όλοι την πλευρά και η επιλογή Φερέιρα για 3-4-3 τους ανάγκαζε να μην πάρουν μεγάλο ρίσκο. Καθώς μία απώλεια κατοχής που θα έβρισκε τους ίδιους ψηλά, μπορούσε εύκολα, να δημιουργήσει αντεπίθεση και απειλή με τους Τζόλη, Μπίσεσβαρ από το δικό τους χώρο.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ Ο ΛΙΒΑΓΙΑ

Όσα περιγράφω οδήγησαν τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ να μοιάζει έξω από τα νερά του. Δεν είναι εύκολο για έναν επιθετικό που βασίζεται σημαντικά στην ποιότητα του και στην ζωή που αποκτά στο παιχνίδι από συνεργασίες και από δική του δημιουργία να προσφέρει όταν δεν υπάρχουν κοντά του συμπαίκτες και κινήσεις από την υπόλοιπη ομάδα. Το καθαρό 3-5-2 και η απουσία ποδοσφαιριστή να κινείται στον χώρο και να παίζει κοντά του, τον οδήγησε στο να είναι απομονωμένος ανάμεσα σε πολλούς αμυντικούς. Ο ΠΑΟΚ είχε τριάδα στην άμυνα, σε κοντινή απόσταση τους Εσίτι, Μαουρίτσιο, οπότε οι Ολιβέιρα, Λιβάγια οδηγήθηκαν σε ένα παιχνίδι, που να περιμένουν την μπάλα με πλάτη, σε απόσταση από την αντίπαλη εστία, ανάμεσα σε πολλούς αντίπαλους αμυντικούς.

Το 0-0 θα μπορούσε να αλλάξει μόνο από κάποιο ακραίο λάθος ή κάποιο στημένο. Και οι δύο ομάδες έβγαιναν επιθετικά πάνω στην μπάλα, προσπαθούσαν φανερά να κερδίσουν πλεονέκτημα, από κάποιο κλέψιμο μετά από επιθετική άμυνα, όμως το γεγονός πως αμφότεροι είχαν πολλούς παίκτες στην τελευταία γραμμή άμυνας, έκαναν δύσκολο το να τελειώσουν τις επιθέσεις.

Περισσότερες προοπτικές, για να ανοίξουν στον χώρο την αντίπαλη άμυνα, είχαν οι παίκτες του Φερέιρα, που το 3-4-3 που εφάρμοσε ήταν σχετικά πιο ελαφρύ επιθετικά καθώς η επιθετική τριάδα των Μπίσεσβαρ, Τζόλη, Άκπομ μπορούσε να χτυπήσει σε παιχνίδι χώρου, όμως όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία την πέταξαν στα σκουπίδια.

ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΑΡΑΟΥΧΟ

Το παιχνίδι άνοιξε λίγο με την έξοδο του Τσιγκρίνσκι. Η ΑΕΚ για ακόμα μία φορά δεν πήρε πολλά πράγματα από την είσοδο του Βέρντε και ψυχολογικά επηρεάστηκε από την έξοδο του Τσιγκρίνσκι. Για έναν περίεργο λόγω, παρότι έχασε στόπερ, η ομάδα για περίπου δεκαπέντε λεπτά άνοιξε στον άξονα, όπου άφησε και τα σουτ των Μαουρίτσιο, Τζόλη στο 54ο και στο 55ο λεπτό.

Ο Καρέρα άργησε να παίξει το χαρτί του Αραούχο. Παρότι ήταν ο προπονητής που χρειαζόταν την νίκη, ξεκίνησε με ένα σχήμα απορρόφησης της επιθετικότητας του αντιπάλου και άργησε σημαντικά να ρισκάρει για να πάρει το παιχνίδι. Η είσοδος του Αργεντινού ήρθε στο 76ο λεπτό, στα τελευταίο κομμάτι του αγώνα, η ΑΕΚ ήταν πίσω πιο ευάλωτη αλλά και πιο απειλητική. Δέχτηκε την ευκαιρία με την εκτέλεση του Στοχ στο δοκάρι, όμως ήταν και το μοναδικό διάστημα που φόβισε τον ΠΑΟΚ.

Όταν απέκτησε ένα πιο επιθετικό σχήμα, είχε εύκολη κατοχή καθώς βοηθήθηκε σημαντικά από την απόφαση του Φερέιρα λίγο πριν μπει ο Αραούχο και γυρίσει η ΑΕΚ σε 4-4-2, να βγάλει τον Μπίσεσβαρ. Ο ΠΑΟΚ με τον Εσίτι μπροστά από τρεις στόπερ, δύο εξτρέμ, δύο μπακ και τον κουρασμένο Μαουρίσιο ήταν αδύνατον να κρατήσει μπάλα. Η ΑΕΚ μπόρεσε να τον κρατήσει χαμηλά, να τελειώσει το παιχνίδι στο μισό γήπεδο, ο χρόνος όμως που προσπάθησε ο Καρέρα να κερδίσει το παιχνίδι, δεν αποδείχτηκε αρκετός.

Το αρχικό του σχήμα ήταν για 0-0, όταν βγήκε ο Τσιγκρίνσκι, η αλλαγή σε 4-3-3 και η είσοδος του Βέρντε δεν βοήθησε καθόλου και καθυστέρησε πολύ να ρίξει στον αγώνα τον Αραούχο, όλα αυτά καθόρισαν την τύχη του παιχνιδιού.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ