OPINIONS

Ξαναγίνεται Παναθηναϊκός

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η σφραγίδα του Γιώργου Δώνη στη νίκη επί του ΠΑΟΚ, οι ευθύνες του Αμπέλ Φερέιρα, η αφετηρία για τις καλύτερες ημέρες που έρχονται στον Παναθηναϊκό και ο αγώνας Κυπέλλου. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε στο γήπεδο κόντρα στον ΠΑΟΚ την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί πως επιστρέφει στην κανονικότητα. Απέδειξε πως έχει ένα ρόστερ και μία ποδοσφαιρική πρόταση, που του επιτρέπει να κερδίζει με ανωτερότητα τον νταμπλούχο Ελλάδος.

ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΨΑΛΙΔΑ

Την περασμένη εβδομάδα ανέφερα πως είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος, αποδείχτηκε στην πράξη. Αποδείχτηκε, επίσης, πως στο γήπεδο έχει κλείσει η απόσταση του από τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Από εδώ και πέρα σταματά να παίζει για το δικό του γόητρο, ξαναγίνεται Παναθηναϊκός και αγωνίζεται για να διεκδικεί μεγάλους στόχους.

Η νίκη επί του ΠΑΟΚ έδωσε αυτοπεποίθηση, κράτησε ζεστό τον κόσμο του, που πήγε περισσότερος από ποτέ φέτος στο ΟΑΚΑ, δημιούργησε τις προϋποθέσεις να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι και κρατά ζεστό τον οργανισμό για τον μεγάλο στόχο, της κατάκτησης του Κυπέλλου.

Αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος του φετινού Παναθηναϊκού. Είναι μεγάλο στοίχημα να μπορέσει σε διπλά παιχνίδια να πετάξει εκτός διοργάνωσης τον ΠΑΟΚ, την ομάδα που έχει κατακτήσει τρεις συνεχόμενες φορές το τρόπαιο και στο γήπεδο έδειξε πως έχει τις δυνατότητες.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Για αυτόν τον στόχο, όμως, θα ήταν καλύτερο να μην έχει προηγηθεί το μεταξύ τους παιχνίδι, πριν από τον αγώνα στην Τούμπα. Οι παίκτες του Δώνη άθελα τους, προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στον ΠΑΟΚ. Του έδειξαν πως το πλάνο που ακολουθεί ο Φερέιρα από το παιχνίδι με τον Άρη και μετά, δεν οδηγεί πουθενά. Μένει να δούμε αν ο Πορτογάλος τεχνικός, μπορεί να γυρίσει την κατάσταση, να βρει τρόπο να αλλάξει την μόνιμα άσχημη εικόνα που δείχνει η ομάδα του στο γήπεδο ή σύντομα θα αποδειχτεί πως με τον συγκεκριμένο προπονητή ο ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να πάει πουθενά.

Μετά από τον διασυρμό στο Βικελίδης, ο Αμπέλ φοβήθηκε. Ενεργοποίησε τον Εσίτι και σιγά-σιγά καθιέρωνε όλο και πιο συντηρητικό σχήμα. Παρότι με την λογική των τριών χαφ, με την παρουσία του Μίσιτς σε ρόλου επιτελικού ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε σε κανένα παιχνίδι καλά και με τον Βόλο έφθασε στο σημείο να αποδοκιμαστεί από τον κόσμο της ομάδας, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν κατάλαβε πως το σχήμα είναι υπερβολικά αργό και δεν απειλεί τους αντιπάλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΒΑΡΥ ΣΧΗΜΑ

Δημιουργήθηκε ένας συνδυασμός γεγονότων και επιλογών που εμφάνισαν στο ΟΑΚΑ ένα απίστευτα βαρύ σχήμα, που ήταν αδύνατον να μεταφέρει μπάλα, από οποιονδήποτε χώρο στον άξονα. Ο τραυματισμός του Κρέσπο δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό δίδυμο, με τους Βαρέλα-Ίνγκασον στο κέντρο της άμυνας. Σε αυτά τα δύο βαριά κορμιά, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ κάνει καταστροφικές επιλογές. Χρησιμοποιεί ταυτόχρονα στον άξονα τον Εσίτι, κρατά εκτός ενδεκάδας για ακόμα ένα παιχνίδι τους Μπίσεσβαρ, Πέλκα και "επιβραβεύει" τον φορμαρίσμενο Μίσιτς, βάζοντας τον σαν επιτελικό χαφ. Για έναν λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, δεν επηρεάστηκε από το γεγονός πως με αυτή τη συνταγή ο ΠΑΟΚ είχε αγωνιστεί άθλια με Λαμία και με τον Βόλο και μάλιστα μετά στο παιχνίδι με τον Βόλο η Τούμπα τον αποδοκίμασε.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Ο Παναθηναϊκός του έδειξε ξεκάθαρα πως αυτό το φοβισμένο σχέδιο, στην πραγματικότητα είναι συνταγή αποτυχίας. Είναι απίστευτο αλλά και πραγματικότητα. Κανένας από τους Ίνγκασον, Βαρέλα, Μαουρίσιο, Εσίτι, Μίσιτς δεν μπορεί να μεταφέρει την μπάλα και να καλύψει αποστάσεις. Το γεγονός αυτό έκανε τον ΠΑΟΚ να υποπίπτει εύκολα σε λάθος στην πίεση του Παναθηναϊκού, να είναι τελείως ακίνδυνος, να υπάρχει μεγάλη απόσταση του Σβιντέρσκι από την υπόλοιπη ομάδα και να έχει μόνο έναν τρόπο απειλής.

Να μεταφέρει την μπάλα σωστά ο Μίσιτς και προσέξτε, οι επιλογές του ήταν η εξής μία, ο Λημνιός. Βλέπετε, στην ίδια ομάδα που έχει τον Εσίτι στην θέση 6, τριάδα στον άξονα χωρίς καθαρό επιτελικό χαφ, ο προπονητής επιλέγει να μην ανεβάζει το δεξί του μπακ. Άλλο πράγμα είναι να κρατάς τον Μάτος χαμηλά, όταν στον σχηματισμό σου, υπάρχουν θεωρητικά δύο επιθετικοί και άλλο, όταν έχεις 6άρι, δύο 8άρια και έναν φορ ξεχασμένο, σε απόσταση από τους υπόλοιπους.

Στην απέναντι πλευρά ο Νάγκι έκανε εκπληκτική δουλειά και κρατούσε χαμηλά τον Γιαννούλη, ο Σβιντέρσκι όπως προανέφερα ήταν εγκλωβισμένος ανάμεσα σε πολλούς παίκτες, ο Βιεϊρίνια είναι σε κακή κατάσταση και παίζει με το όνομα του, οπότε έμεινε μόνο ο Λημνιός. Ο Φερέιρα που υποτίθεται έχει περισσότερες λύσεις από τον αντίπαλο του, κατέβασε την ομάδα του, με ενάμιση ποδοσφαιριστή που να μπορεί να επιτεθεί.

ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ

Εξαρχής είχα εκφράσει ενδοιασμούς για την επιλογή να στραφεί ο ΠΑΟΚ σε έναν προπονητή με πολύ μικρή εμπειρία. Μόλις δύο χρόνια προπονητής στο προστατευμένο περιβάλλον της Μπράγκα, ενός κλαμπ που δεν έχει την παραμικρή πίεση και όποιος και να βρίσκεται στον πάγκο της, γνωρίζει πως είτε θα τερματίσει στην 4η, είτε στην 5η θέση της βαθμολογίας. Πλέον η εικόνα που δείχνει η ομάδα του Φερέιρα, φοβίζει όσον αφορά για την προπονητική επάρκεια του Πορτογάλου.

Πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι και την κόντρα που υπάρχει με τον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν πως την ομάδα ο προπονητής ποτέ δεν την είχε φέτος καλά. Δεν έχει υπάρξει κανένα διάστημα την εφετινή σεζόν που ο ΠΑΟΚ να δικαιολογεί με την εικόνα του στο γήπεδο, το αίσθημα που θέλουν να περνάνε οι άνθρωποι του, πως είναι η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα και το φαβορί για όλους τους εγχώριους τίτλους. Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν πως κρατιόταν στην πρώτη θέση αποκλειστικά από τη διαιτησία, είμαι όμως πεπεισμένος πως η βαθμολογική συγκομιδή την ομάδα την κολάκευε. Πλέον έχει την υποχρέωση να αποδείξει πως μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Στον Παναθηναϊκό έζησαν μία γλυκιά βραδιά που, κατά την άποψη μου, είναι η αφετηρία καλύτερων ημερών. Εδώ και καιρό έχω αναφέρει την νέα πραγματικότητα που υπάρχει στην ομάδα. Αρκετοί δεν έχουν συνηθίσει να διαβάζουν καλά λόγια για τον Παναθηναϊκό και θεώρησαν πως είναι στα πλαίσια μία δημοσιογραφικής υπερβολής. Η αλήθεια, όμως είναι, πως απλά κατέγραφα τη νέα πραγματικότητα. Ο Αλαφούζος αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και να ανεβάσει το μπάτζετ, ο τεχνικός διευθυντής ξέρει τη δουλειά, γνωρίζει πώς να απελευθερώνει την ομάδα από τα βαρίδια και να φέρνει καλούς παίκτες. Ο Δώνης από την στιγμή που τα αποδυτήρια πήγαν 100% στην δική του δικαιοδοσία, είχε την ομάδα ήρεμη, την δούλευε καλά και με τις προσθήκες, δείχνει έτοιμος να την ανεβάσει επίπεδο.

Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΙ

Ο Παναθηναϊκός βρήκε έναν φοβισμένο, αργό αντίπαλο και πήρε από το πρώτο λεπτό χωρίς άγχος την μπάλα να κάνει το παιχνίδι του. Με αυτή τη λογική έχει κατεβάσει ο Δώνης την ομάδα του σε όλα τα ελληνικά ντέρμπι, όμως αυτή τη φορά, είχε περισσότερα όπλα και το δικαίωμα να έχει διάρκεια μέχρι το τέλος. Μεγάλη διαφορά έκανε ο μοναδικός από τους καινούργιους που ξεκίνησε σαν βασικός.

Ο Νάγκι είναι σπουδαία περίπτωση, δίνει το δικαίωμα στον Δώνη να έχει δύο καθαρούς παίκτες που μπορούν αν παίξουν στην πλευρά. Να κινηθούν στον χώρο, να δώσουν πλάτος, παιχνίδι ένας με ένας και κάτι που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό, κρατάνε χαμηλά τα μπακ. Στο ποδόσφαιρο είναι νόμος, ο καλός εξτρέμ φοβίζει τον μπακ και υποχρεούται να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει.

Ο ΠΑΟΚ παίρνει πολλά από τον Γιαννούλη, όταν όμως έχεις καλό εξτρέμ και ο προπονητής του ζητά, να παίρνει πλάτος, για τον μπακ τα ανεβάσματα δεν είναι εύκολα. Ο Νάγκι χωρίς να χρειαστεί να κάνει τίποτα το εξεζητημένο, έκανε ένα γεμάτο παιχνίδι και απενεργοποίησε για 75 περίπου λεπτά που έπαιξε πάνω στον Γιαννούλη, ένα από τα όπλα του ΠΑΟΚ.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ Ο ΖΑΧΙΝΤ

Από νωρίς φάνηκε πως η ομάδα που μπορεί να πάρει την μπάλα και να επιβάλλει το παιχνίδι της, ήταν ο Παναθηναϊκός. Ο αντίπαλος δεν είχε τρόπο να απειλήσει και στην πίεση ψηλά το γεγονός πως δεν υπήρχε κανένας ποδοσφαιριστής να την μεταφέρει, οδηγούσε σε εύκολο λάθος και σε αποστάσεις ανάμεσα στους στόπερ και στους χαφ. Για ένα μεγάλο διάστημα σπαταλούσε ευκαιρίες να μπει με αξιώσεις μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, λόγω μίας νευρικότητας που έδειχνε ο Ζαχίντ. Πέρασε από την μετάδοση πως έγινε αντιληπτό από τον πάγκο της ομάδας, τον ηρέμησαν και μόλις άρχισε ο Ζαχίντ να βγάζει την ποιότητα του στο γήπεδο, ήταν απλά θέμα χρόνου, ο Παναθηναϊκός να κερδίσει το παιχνίδι.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Αυτή η καθαρή νίκη είναι η αφετηρία μίας νέας εποχής. Ο Παναθηναϊκός δείχνει πως επιστρέφει, χρειαζόταν όμως μία εμφάνιση σφραγίδα. Αυτή η σφραγίδα μπήκε με εμφατικό τρόπο. Κέρδισε τον ΠΑΟΚ, όχι επειδή του βγήκε το παιχνίδι, αλλά επειδή ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Μπορεί να έχει πιο φθηνούς παίκτες, αλλά στο γήπεδο είχε καλύτερους ποδοσφαιριστές, που του επέτρεπαν να αμυνθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια, να σπάσει με μεγαλύτερη ποιότητα και σιγουριά την πίεση του αντιπάλου, να απειλήσει με περισσότερους ποδοσφαιριστές από ότι έκανε ο αντίπαλος.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι πως προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο του, για τον μεγάλο στόχο που έχει για τη φετινή σεζόν. Θα ήταν καλύτερα να μην έχει γίνει αυτό το παιχνίδι και να έβρισκε το βράδυ της Τετάρτης στην Τούμπα, τον ΠΑΟΚ χωρίς να έχει τροποποιήσει το σχέδιο του. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να απειληθεί.

Ο Αμπέλ Φερέιρα μετά από αυτήν την σφαλιάρα, θα αναγκαστεί να τροποποιήσει τα πλάνα του και να βρει τρόπους να παρουσιάσει έναν περισσότερο δημιουργικό, έναν πιο απειλητικό ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει κάτι δύσκολο, το οποίο όμως φαίνεται πως είναι στο χέρι του, αρκεί να το πιστέψει. Να αποδείξει σε τρία παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ πως αυτήν την εποχή είναι ανώτερος.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0: Πράσινο πάρτι γενεθλίων στο ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Δεν σκόραρε μετά από 69 αγώνες ο Δικέφαλος
Δώνης: "Έχω πει στο Χρήστο να φύγω εγώ, ώστε να μείνει αυτός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ