OPINIONS

ΑΕΚ: Κόουτς, δεν βγαίνει το πλάνο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΥΠΟΥ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΥΠΟΥ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσάρλι γράφει για τις ευθύνες του Ουζουνίδη, την επόμενη μέρα της ΑΕΚ, τα πιο δυνατά παλαμάκια μετά από τα γκολ και το πλάνο που δεν βγαίνει.

Τα πράγματα στην ΑΕΚ είναι οριακά. Η ήττα στο Αγρίνιο ( 2-1), αφήνει την ΑΕΚ από τα τέλη Νοεμβρίου εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος.

Όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις ρεπόρτερ, οπαδοί, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν από μέσα την ομάδα ψάχνουν τα αίτια και φυσικά σε πρώτο πλάνο έρχεται ο προπονητής.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η αλήθεια είναι πως το μέλλον της φετινής ΑΕΚ, ήταν προδιαγεγραμμένο. Ένα τεράστιο ποσοστό από το πώς θα κυλήσει μια χρονιά εξαρτάται από το καλοκαίρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκεί βρίσκονται και οι απαντήσεις.

Σε πολλά κείμενά μου έγραφα και δεχόμουν κριτική από τους φίλους της ΑΕΚ, πολλές φορές ήρθα σε αντιπαράθεση και με προσωπικούς μου φίλους, πως με το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί, η χρονιά δεν βγαίνει.

Σίγουρα υπάρχουν και λάθη τα οποία συμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία και στη διαχείριση, όμως ήταν πολύ εύκολο ακόμα και μετά τα προκριματικά του καλοκαιριού, να καταλάβει κανείς πως το ρόστερ που δημιουργήθηκε είναι πολύ κατώτερο από το περσινό. Καλές οι συγκρίσεις με τα πεπραγμένα του απόλυτα επιτυχημένου Χιμένεθ, όμως η αλήθεια είναι πως είχε πολύ καλύτερες επιλογές σε σημαντικές θέσεις.

Για μένα, είναι ξεκάθαρο, πως και με τον καλύτερο δυνατό προπονητή, η χρονιά δεν θα έβγαινε. Όταν κατακτάς τίτλο με υπέρβαση, η επόμενη σεζόν είναι πάντα πιο δύσκολη και η ομάδα αποδυναμώθηκε αισθητά. Η ευθύνη πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο που λειτούργησε ο σύλλογος συνολικά στις μεταγραφές.

Σε αυτό το κομμάτι, μόνο όσοι βρίσκονται μέσα στην ομάδα, γνωρίζουν σε ποιο ποσοστό βρίσκεται η ευθύνη του Ουζουνίδη.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Η ίδια η διοίκηση της ΑΕΚ γνωρίζει καλά σε τι ποσοστό ισχύουν αυτά που κατά καιρούς γράφονται και αφορούν την εμπλοκή του Μαρίνου Ουζουνίδη σε μεταγραφικά θέματα. Αναφέρομαι σε πράγματα που κατά καιρούς έχουμε διαβάσει, δηλαδή πως ήταν δική του επιλογή οι Πόνσε, Μπογιέ και επέμενε πολύ για την απόκτηση τους.

Ότι ο ίδιος δεν ζήτησε αντικαταστάτη του Βράνιες, γιατί ήταν ικανοποιημένος από τους κεντρικούς αμυντικούς που βρήκε και πως λόγω της προσωπικής του κόντρας που κρατά από την εποχή που συνυπήρξαν στον Παναθηναϊκό, απέρριψε όλους τους παίκτες που του πρότεινε ο Λυμπερόπουλος και το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κολλήσουν πολλές περιπτώσεις και να υπάρχει μία συνολική δυσλειτουργία στις μεταγραφές. Αν όλα αυτά ισχύουν ή έχουν σοβαρό ποσοστό αλήθειας, τότε "ναι" έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Όταν χάνεις έναν σημαντικό στόχο, έρχεται η ώρα του απολογισμού και του ταμείου. Ακόμα είναι νωρίς, αλλά το πρωτάθλημα χάθηκε και είναι δεδομένο πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη.

Στην ΑΕΚ πρέπει να γίνει κατανοητό, πως το λάθος έγινε το καλοκαίρι και εκεί πρέπει να εστιάσουν για να βρουν τη λύση του προβλήματος. Αν πιστεύουν πως η συμμετοχή του προπονητή ήταν περιορισμένη, τότε δεν υπάρχει συζήτηση, αξίζει να του δοθεί χρόνος και το δικαίωμα να προσπαθήσει μέσα από διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο, να αλλάξει την κατάσταση.

Σε περίπτωση που θεωρούν πως ισχύουν όσα ανέφερα παραπάνω και είχε μεγάλη εμπλοκή στις μεταγραφές, τότε η κουβέντα αλλάζει, δίχως να σημαίνει πως δεν έχει το δικαίωμα δεύτερης ευκαιρίας. Απλά αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό οι προσωπικές του ευθύνες.

ΞΕΠΑΤΙΚΩΤΟΥΡΑ

Ασφαλώς, υπάρχουν και θέματα διαχείρισης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ουζουνίδη, το οποίο παρουσιάστηκε και την περσινή χρονιά στον Παναθηναϊκό είναι πως δεν είναι ευέλικτος. Πιστεύει σε ένα ποδόσφαιρο, έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο και το εφάρμοζε... ξεπατικωτούρα.

Όταν οι παίκτες το αφομοιώνουν και κουμπώνουν στους ρόλους, όλα πάνε καλά. Οι ομάδες του παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο και οι επιθετικοί του, "φτιάχνουν" τα νούμερα τους. Όμως όταν το πράγμα δεν δουλεύει, δείχνει να μην έχει κανένα τρόπο αντίδρασης και έρχεται η μία σφαλιάρα μετά την άλλη.

Η εικόνα να δέχονται οι ομάδες του, το ένα τέρμα μετά το άλλο και η μόνη του κίνηση την ώρα που οι παίκτες του πάνε στην σέντρα, είναι να κάνει πιο δυνατά τα παλαμάκια και να φωνάζει "πάμε να παίξουμε", έχει κουράσει και τους ίδιους του τους ποδοσφαιριστές. Καμία απολύτως προσπάθεια για διαφορετική τακτική, για προσέγγιση που πιθανότατα να βοηθήσει περισσότερο τους παίκτες του.

Προσέξτε, δεν τον ακυρώνω, ούτε είναι κακό να πιστεύει πολύ ένας προπονητής σε μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική πρόταση, γιατί μέσα από αυτόν τον τρόπο την εξελίσσει. Όμως φαίνεται πως στην φετινή ΑΕΚ το πλάνο δεν βγαίνει.

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Το ποδόσφαιρο, με δύο φουλ μπακ, με τους ακραίους να παίζουν με ανάποδα πόδια και να είναι δημιουργοί και στο επιθετικό δίδυμο ο ένας από τους δύο να λειτουργεί σαν μαξιλάρι για την ανάπτυξη και να εναλλάσσεται η τακτική από 4-2-3-1 σε 4-4-2 δεν λειτουργεί, δεν υποστηρίζεται σωστά από τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές.

Λείπει ένας ποδοσφαιριστής που να είναι περισσότερο 8άρι και να συνδέει τη μεσαία γραμμή με την επίθεση. Επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η ομάδα από το γεγονός πως ο Μάνταλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύνθετες απαιτήσεις της θέσης.

Μπορεί να φταίει πως δεν του ταιριάζει ο ρόλος, μπορεί να έχει να κάνει με την προβληματική του ατομική του κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτήν την φιλοσοφία ποδοσφαίρου χρειάζεται οι δύο παίκτες πλευράς που παίζουν με ανάποδα πόδια να κάνουν διαφορά. Για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό, το διάστημα που η ομάδα με τον Ουζουνίδη "πέταγε" οι Βιγιαφάνες, Εμποκού οργίαζαν. Δεν ανταποκρίνονται, όμως, το ίδιο οι Μπακασέτας, Μάνταλος.

Όπως και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της τακτικής το επιθετικό δίδυμο. Το έγραφα από την ημέρα που αποκτήθηκε ο Πόνσε. Δεν έχει τα τρεξίματα του Αραούχο και δεν βολεύει τον Λιβάγια.

Πέρυσι σε μια παρόμοια λογική, ο Χιμένεθ έπαιζε με δύο φορ. Όμως ο Αργεντινός επιθετικός είχε πολλά τρεξίματα, έβγαινε στο πλάι, χτύπαγε στην πλάτη της άμυνας, έκανε κινήσεις που είχαν αποτέλεσμα να πρέπει η αντίπαλη άμυνα να τον ακολουθεί σε διαφορετικά μέτρα και με αυτόν τον τρόπο ελευθέρωνε τον Λιβάγια. Φέτος με τον Πόνσε, τρακάρουν.

Με λίγα λόγια, το πλάνο δεν βγαίνει και δεν βοηθά σε τίποτα την ομάδα που ο προπονητής επιμένει σε αυτό. Δεν λέω να το πετάξει, καταλαβαίνω πως πιστεύει σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ποδοσφαίρου, έχει όμως νόημα να εφαρμόζεις το ποδόσφαιρο σου όταν αυτό εξυπηρετεί την ομάδα και το γήπεδο φωνάζει, πως αυτό δεν συμβαίνει.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Από τις πληροφορίες μου δεν προκύπτει αυτή την στιγμή πως υπάρχει κάποια απόφαση για το μέλλον του Ουζουνίδη. Για την ακρίβεια, Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην επίσκεψη του στα Σπάτα στήριξε τον προπονητή. Ο ίδιος ο κόουτς, ωστόσο, πάνω στην ένταση της ήττας, έκανε το λάθος να ρίξει τις ευθύνες στους παίκτες. Στην πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κάτσει να μιλήσει και να βρει τη λύση μαζί τους.

Να καταλήξουν σε ένα προσωρινό πιο λειτουργικό σχέδιο, που θα βοηθήσει να βγει αυτός ο μήνας μέχρι τις γιορτές και από εκεί και πέρα, να προσπαθήσει μέσα από προσθήκες, να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα επιτρέψουν στην ομάδα του, να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλει ο προπονητής.

Επειδή το όνομα γράφτηκε και διάβασα διάφορες απόψεις, το πλάνο του Ουζουνίδη έχει πολύ ανάγκη έναν Βιγιαφάνες. Αν είναι εφικτή αυτή η προσθήκη, θα μπορέσει και να απελευθερωθεί ο Μπακασέτας από τα δεξιά και να πάει πίσω από τον επιθετικό, όπως τον χρησιμοποιούσε ο Ουζουνίδης στον Πανιώνιο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ