OPINIONS

Η τεράστια ευκαιρία του ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÐÁÏÊ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÐÁÏÊ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Η κλήρωση έκανε το χατίρι στον ΠΑΟΚ, ο οποίος όμως απέναντι στην Μπεσίκτας παίζει... τη μισή σεζόν. Η τριάδα στην άμυνα, ο αποκλεισμός του Μάτος και τα κενά της Μπεσίκτας. Γράφει ο Τσάρλυ.

Πολλές φορές στην αρθρογραφία, χρησιμοποιούμε φράσεις κλισέ για να αναδείξουμε την κρισιμότητα ενός αγώνα. Αυτήν την φορά όμως, για το σημερινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Μπεσίκτας (25/8, 21:00), η φράση "παίζει τη μισή χρονιά" δεν έχει την παραμικρή υπερβολή και πιθανότατα να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κρισιμότητα του σημερινού αγώνα.

Στον σύλλογο έγιναν πολλά λάθη και σε όλους τους τομείς πέρυσι και χρειάζεται πρώτα από όλα να βρεθεί ηρεμία, να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα βάλει τα πράγματα σε μία σειρά και θα επιτρέψει στην διοίκηση, στο τεχνικό επιτελείο και στους αθλητές να κερδίσουν ένα χρονικό διάστημα που θα δουλέψουν με ηρεμία. Πρόκριση σήμερα σημαίνει:

Α) Επιστροφή σε ευρωπαϊκούς ομίλους, καθώς με πρόκριση ο ΠΑΟΚ εξασφαλίζει την συμμετοχή του σε ομίλους Europa League και διεκδικεί μέσω των playoffs την πρώτη του παρουσία σε ομίλους του Champions League.

Β) Χρήματα για μεταγραφές

Γ) Ηρεμία στο θέμα του προπονητή

Δ) Ήρεμος ο κόσμος.

Ε) Συνέχιση του πλάνου

ΕΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Σε περίπτωση αποτυχίας, όλα αυτά σβήνουν και η κατάσταση θα γίνει χαοτική. Αν δεν έρθει σήμερα η πρόκριση, η Τετάρτη θα είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα καθώς θα έχει δημιουργηθεί μία χαοτική πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Ας μην συζητάμε όμως ακόμα το άσχημο σενάριο, η ελπίδα είναι να μην χρειαστεί ο ΠΑΟΚ, να ανοίξει το μαύρο κουτί. Γιατί τα πράγματα τότε, δύσκολα θα μαζεύονται.

Στον ΠΑΟΚ από τις 30 Ιουλίου προετοιμάζονται γι' αυτό το παιχνίδι. Η διοίκηση επέλεξε να μην πετάξει τα πολλά χρήματα που έδωσε την περσινή σεζόν για να έχει προπονητή τον Φερέιρα, δεν είναι καιρός για... αποζημιώσεις και έχει επενδύσει τα πάντα στο σενάριο που θα προσφέρει ηρεμία και θα επιτρέψει να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα του συλλόγου και να μην καταρρεύσει το συνολικό πλάνο στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς. Ένα σχέδιο που για να υλοποιηθεί είναι απαραίτητη η σημερινή πρόκριση.

ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ 3-4-3

Ο Φερέιρα κρατά το 3-4-3 που έδωσε στον ΠΑΟΚ κάποιες ανταγωνιστικές εμφανίσεις σε παιχνίδια ίσων μέτρων στα playoffs της Super League 1 και δηλώνει πως θέλει να βάλει την ομάδα του στην ευρωπαϊκή ελίτ. Φαίνεται πως θα έχει μια διαφοροποίηση, καθώς την ταχύτητα θα προσπαθήσει να την πάρει από τους δύο παίκτες που παίζουν στην πλευρά και από τον Ακπόμ. Στα playoffs, οι πίσω γραμμές έμεναν χαμηλά και ο ΠΑΟΚ χτυπούσε με την επιθετική τριάδα, Ακπόμ η Σφιντέρσκι, Τζόλης και ακόμα ένας εξτρέμ.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΜΑΤΟΣ

Με την ανακοίνωση της αποστολής, ο Πορτογάλος προπονητής έδωσε και ένα μήνυμα στον Μάτος. Φαίνεται πως έχει σκοπό να κρατήσει σε μεγάλο αριθμό αγώνων την τακτική με τους τρεις στόπερ και σε αυτήν την λογική, θεωρεί πως μπορεί να δώσει την μία πλευρά στον Λημνιό. Δηλαδή στο 3-4-3 ο διεθνής εξτρέμ δεν θα υπολογίζεται μόνο για την επιθετική τριάδα, αλλά και σαν μπακ χαφ.

Είναι δεδομένο πως ο Ροντρίγκο φέτος θα έχει αρκετά περισσότερο χρόνο συμμετοχής από πέρυσι, οπότε στα πλάνα του Φερέιρα για την θέση του μπακ χαφ, ο Μάτος είναι ο τρίτος στην σειρά και για αυτό αποκλείστηκε. Ο Πορτογάλος τεχνικός άλλωστε, ποτέ δεν πίστευε πως μπορεί σε αυτήν την ηλικία ο Βραζιλιάνος να πάρει τα ανεβάσματα και τις ελευθερίες που είχε παλιότερα και ο ίδιος και του έδινε ένα πολύ συντηρητικό ρόλο.

Από την στιγμή που δοκιμάζει το 3-4-3 με τρία καθαρά στόπερ, δεν έχει λόγο να κρατήσει και τον δεξί μπακ σε μια πιο συντηρητική λογική. Οπότε σε αυτήν την τακτική προσέγγιση, ο Μάτος, περισσότερο σαν δεξιός στόπερ, θα μπορούσε να διεκδικήσει θέση.

Είναι δεδομένο πως από το 3-4-3 ο Φερέιρα ψάχνει την αμυντική θωράκιση, την ασφάλεια και το δικαίωμα να μπορεί να γίνεται απειλητική η ομάδα του χωρίς να παίρνει μεγάλο ρίσκο. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εναλλακτικές και τι θα κάνει με τις ταμπουρωμένες πολυπρόσωπες άμυνες στο πρωτάθλημα, αλλά σε παιχνίδια ίσων μέτρων μπορεί να του προσφέρει βοήθεια.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΒΑΡΜΠ

Το πρόβλημα όμως στον άξονα παραμείνει μεγάλο και για αυτόν τον λόγο πάρθηκε η απόφαση, η μοναδική μεταγραφή να γίνει σε αυτόν τον χώρο, με την προσθήκη του Σβαρμπ. Τα κουκιά δεν βγαίνουν, ο Φερέιρα δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Μίσιτς, Αουγκούστο, ο Μαουρίσιο αποχώρησε και για τις δύο θέσεις του άξονα διαθέτει τους Σβαρμπ, Εσίτι, Ελ Καντουρί. Σήμερα θα είναι το επίσημο ντεμπούτο του Σβαρμπ, σε ένα σύστημα με τρεις στόπερ και τρεις παίκτες ψηλά, θα κάνει δίδυμο με τον Ελ Καντουρί και γίνεται αντιληπτό πως για να υπάρχει συνοχή, για να μην έχουν αποστάσεις οι γραμμές, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα τεράστιο παιχνίδι από τον Αυστριακό.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ

Η κλήρωση έκανε το χατίρι στον ΠΑΟΚ, του έδωσε το δικαίωμα να παίξει την συμμετοχή του στους ομίλους στην Τούμπα, με μία ομάδα που είχε εξίσου άσχημη σεζόν περσι και έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές το ρόστερ της. Η Μπεσίκτας τερμάτισε στην 3η θέση στο τουρκικό πρωτάθλημα και βρίσκεται στα προκριματικά του Champions League, λόγω της eυρωπαϊκής τιμωρίας της Τραμπζονσπόρ. Στην Ευρώπη ήταν απογοητευτική, γνωρίζοντας 5 ήττες σε 6 παιχνίδια στον όμιλο της, στο Europa League.

ΕΧΑΣΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΟΡΜΟΥ

Το καλοκαίρι έχασε παίκτες κορμού και η ελπίδα είναι να δυσκολευτεί στο πρώτο επίσημο παιχνίδι να βρει την συνοχή της. Ο πρώτος σκόρερ της στο περσινό πρωτάθλημα Γιλμάζ (13 γκολ) έφυγε σαν ελεύθερος για την Λιλ, αποχώρησαν επίσης οι βασικοί ακραίοι μπακ Ερκίν (πρώτος σε ασίστ με 10_ και ο Γκιονούλ. Επίσης αποχώρησε ο παρτενέρ του Χάτσινσον σε σύστημα με δύο εξάρια, Ελνένι. Σήμερα αναμένεται να κάνουν ντεμπούτο τρεις ποδοσφαιριστές. Ο Ενσακαλά (αριστερός μπακ), ο Ουέλικτον (στόπερ) που θα κάνει δίδυμο στο κέντρο άμυνας με τον έμπειρο Κροάτη Βίντα και ο επικίνδυνος Μενσά (επιτελικός χαφ), που αποκτήθηκε από την Καϊσερισπόρ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΕΝΣΑ

Ο Μενσά αναμένεται να παίξει πίσω από τον φορ, είναι εκπαιδευμένος, πολύ επικίνδυνος σε παιχνίδι χώρου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον τρόπο που λειτουργεί στις αντεπιθέσεις. Παίζει κάθετο, άμεσο ποδόσφαιρο, διαθέτει αρχική ταχύτητα και διασκελισμό, πρέπει να τον προσέξει η άμυνα του ΠΑΟΚ και να μην του δώσει το δικαίωμα να παίξει στην πλάτη της. Οι θέσεις του φορ, του δεξιού μπακ, αλλά και του τερματοφύλακα έχουν μείνει ανοιχτές και η Μπεσίκτας περιμένει την σημερινή πρόκριση για να καλύψει τα κενά της.

ΑΠΕΙΡΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Μετά την περσινή ανόητη επιλογή με την απόκτηση του Κάριους, κάτω από τα δοκάρια κάθεται, ο 19 ετών Ερσίν Ντεστάνογλου. Όταν απηύδησαν με τον Γερμανό, έδωσαν τα τελευταία 8 παιχνίδια στον νεαρό, ο οποίος μπορεί να μην εντυπωσίασε, αλλά λόγω της απουσίας κάποιου καλύτερου, θα ξεκινήσει την σεζόν βασικός -και βλέπουμε.

ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ

Το μεγάλο πρόβλημα, το κενό της Μπεσίκτας είναι στα δεξιά, όπου η θέση είναι τόσο άδεια, που θα την καλύψει ο καθαρά επιθετικογενής εξτρέμ Λενς. Ο έμπειρος Ολλανδός που είναι εξτρέμ χώρου και διασκελισμού, για πρώτη φορά στα 33 του χρόνια, θα αγωνιστεί στα άκρα της άμυνας. Είναι ένας χώρος που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να επενδύσει και να χτυπήσει. Με ανεβάσματα του Γιανούλη, συνεργασίες με τον Μπίσεσβαρ αλλά και εκμεταλλευόμενος την ικανότητα του Ακπόμ να βγαίνει στην συγκεκριμένη πλευρά και να είναι απειλητικός. Ο τεχνικός της Μπεσίκτας, Σεργκέν Γιαλτσίν δεν μπορεί επίσης να υπολογίζει στον πιο ποιοτικό μεσοεπιθετικό που διαθέτει το ρόστερ της ομάδας, Λίαγιτς.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Καταλαβαίνετε πως πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Ο ΠΑΟΚ σήμερα σε μεγάλο βαθμό μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για να κάνει μία νέα αρχή και να βάλει τις βάσεις, ώστε η φετινή σεζόν να μην είναι συνέχεια της περσινής. Ένα παιχνίδι στην Τούμπα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που πέρυσι είχε μία πορεία ανάλογη με την δικιά του, που έχασε σημαντικούς ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και δεν έχει βρει χρόνο για να ετοιμαστεί για αυτόν τον τελικό.

Ο ΠΑΟΚ έχει μία μεγάλη ευκαιρία, να κερδίσει πολύτιμο χρήμα και ακόμα πιο πολύτιμο ήρεμο χρόνο. Το βράδυ θα ξέρουμε αν είναι σε θέση να την εκμεταλλευτεί ή θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ