OPINIONS

Η συνέχεια φοβίζει

EUROPA LEAGUE / ÁÅÊ - ÔÑÁÌÐÆÏÍÓÐÏÑÔ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÁÅÊ - ÔÑÁÌÐÆÏÍÓÐÏÑÔ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Καρντόσο είχε υποχρέωση να παρουσιάσει βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το χάλι που είδαμε στο παιχνίδι με την Κραϊόβα. Παρότι το ξεκίνημα ήταν ιδανικό και έδινε το δικαίωμα στην ομάδα να βρει ψυχολογία, η εικόνα της ΑΕΚ, για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, ήταν απογοητευτική. Γράφει ο Τσάρλυ.

Από την αρχή γνωρίζαμε πως η επιλογή Καρντόσο είχε ρίσκο και η λογική έλεγε πως ειδικά το ξεκίνημα θα ήταν αρκετά δύσκολο. Το κακό, όμως, είναι πως η ΑΕΚ δεν δείχνει κανένα στοιχείο που να σε κάνει να πιστεύεις πως αξίζει να επενδύσει σε αυτήν την προσπάθεια.

Σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι που να λειτουργεί καλά. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και οι συζητήσεις αν βλέπαμε μία ΑΕΚ που να δημιουργεί, που να βγάζει πράγματα με την μπάλα, αλλά να δυσκολεύεται να πάρει αποτελέσματα , λόγω του ρίσκου που έχει η φιλοσοφία του νέου προπονητή και των πραγμάτων που θέλει να περάσει.

Σε δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια, παρουσιάστηκε μία ομάδα που δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα καλά. Η δημιουργία, η ανάπτυξη που θα έπρεπε να είναι το όπλο, ο σύμμαχος στην κάθε κουβέντα αμφισβήτησης του Καρντόσο, είναι απογοητευτική. Το μόνο που παρουσιάζει είναι μόνιμα εύκολα λάθη. Λάθη αβίαστα που σε πολλές περιπτώσεις, πραγματοποιούνται δίχως ιδιαίτερη πίεση.

Είναι φανερό πως ο Καρντόσο χτίζει μία ομάδα χωρίς νεύρο, δίχως δύναμη που της λείπει και το ατομικό ταλέντο, για να μπορέσει να επικρατήσει παίζοντας με την μπάλα.

ΜΙΑ ΑΕΚ ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΕΙ

Η Τραμπζονσπόρ, μετά από το γρήγορο τέρμα που δέχτηκε κατάφερε και πήρε την μπάλα με ευκολία. Είχε άνεση και σιγουριά στην κατοχή. Είδαμε ένα παιχνίδι που μία ομάδα που δεν ανήκει στο πάνω ράφι, να παρουσιάζεται ανώτερη σε όλα τα κομμάτια του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές της ήταν ταυτόχρονα πιο γρήγοροι, πιο δυνατοί, πιο ψηλοί και φανερά ανώτεροι σε τεχνική κατάρτιση, σαν να συναγωνίζονταν ομάδες από διαφορετικές κατηγορίες.

Το να παίζεις με έναν αντίπαλο στο επίπεδο της Τραμπζονσπόρ και να είσαι τόσο φανερά κατώτερος σε κομμάτια που ορίζουν την λειτουργία ενός αγώνα, είναι κάτι που φοβίζει. Η εικόνα της ΑΕΚ φοβίζει, ένα σύνολο που παρουσιάζει μόνο αδυναμίες και δεν υπάρχει κάπου να σταθείς, για να βρεις μία ελπίδα.

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Ο Καρντόσο δουλεύει την ομάδα με την μπάλα, όμως απέναντι στην Τραμπζονσπόρ, έμοιαζε από νωρίς αδύνατον να την κρατήσει και να φτιάξει συνεργασίες. Δεν φαινόταν άλλωστε να υπάρχουν δουλεμένες κινήσεις για να βγουν συνεργασίες. Η ΑΕΚ ήταν στην κατοχή της αργή, χωρίς να παίρνει την παραμικρή κίνηση στον χώρο. Ο άξονας των Σιμόες, Σιμάο δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα και μοιάζει αρκετά δυσλειτουργικός. Ο Σιμόες γνωρίζουμε πως χρειάζεται δίπλα του έναν ποδοσφαιριστή να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες με την μπάλα, ο Σιμάο σε αυτήν την πρώτη γνωριμία μαζί του μοιάζει σαν να αποφεύγει να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Το παράξενο είναι πως ο Καρντόσο θέλει η ομάδα του να παίρνει πολλές μεταβιβάσεις από χαμηλά και το αμυντικό δίδυμο και οι δύο χαφ που παίρνουν την πρώτη πάσα είναι οι Σβάρνας, Βράνιες, Σιμάο, Σιμόες. Βλέπουμε λοιπόν το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο.

ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ Ο ΒΕΡΝΤΕ

Απογοητευτική όμως ήταν η παρουσία και του Βέρντε. Ο Ιταλός εξτρέμ, έμοιαζε σαν να είναι κρυμμένος. Στην πραγματικότητα, πατούσε σε χώρους που πατά ο δεξής εσωτερικός χαφ, σε σύστημα με τριάδα στον άξονα. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλοί προπονητές, που ζητάνε από τους παίκτες που παίζουν στα άκρα, να μπαίνουν πιο μέσα, για να δίνουν χώρους και μέτρα στα μπάκ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η λογική είναι να λειτουργήσει ο ακραίος επιθετικός σαν έξτρα δημιουργός. Δεν συνέβη αυτό με τον Βέρντε, περισσότερο έμοιαζε κρυμμένος και εκτός παιχνιδιού. Υποτίθεται πως αποκτήθηκε για να προσφέρει στην ΑΕΚ παιχνίδι ένας με ένας, δεν είναι μόνο που δεν δοκιμάζει να περάσει τον παίκτη του, αλλά δείχνει πως δεν έχει διασκελισμό και την ταχύτητα που χρειάζεται για να αναλάβει σε μία ομάδα αυτόν τον ρόλο.

ΔΕΝ ΕΚΟΒΕ ΤΙΠΟΤΑ

Απελπιστική ήταν η κατάσταση, όταν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έπρεπε να αμυνθούν. Στο διάστημα μέχρι να γυρίσει το ματς η Τραμπζονσπόρ, υπήρχε μία φανερή διάθεση του Εκουμπάν να κινείται από την πλευρά του Παουλίνιο και τα πρώτα ρήγματα βγήκαν από εκεί, λόγω της προβληματικής λειτουργίας του Βέρντε στις επιστροφές, αλλά παρουσιαζόταν και μία συνολική αδυναμία της ΑΕΚ, να σταματήσει επιθέσεις. Ενδεικτική η ευκαιρία του Εκουμπάν στο 17ολεπτό, που έχει ξεκινήσει από λάθος του Βέρντε στην γραμμή του άουτ του αντιπάλου, οι παίκτες της Τράμπζονσπορ έφθασαν μέχρι την περιοχή της ΑΕΚ, δίχως να προσπαθήσει κανείς να τους σταματήσει.

ΣΟΦΤ ΚΑΙ ΚΟΝΤΗ ΟΜΑΔΑ

Παρουσιάστηκε μία σοφτ ομάδα σε όλες τις αμυντικές της λειτουργίες και σε όλους τους χώρους. Μετά από την νίκη στο πρώτο παιχνίδι στην Ρουμανία, ανέφερα στο κείμενο μου , πως ο Καρντόσο φτιάχνει κοντή ομάδα. Στις εκτελέσεις κόρνερ στο πρώτο ημίχρονο, χάθηκαν όλες οι κεφαλιές. Η ίδια όμως ομάδα, που είναι κοντή, έχει θέμα στα στημένα, αμύνεται χωρίς ένταση, δεν βγάζει σκληράδα ούτε πρέσινκ χωρίς μπάλα και δεν μπορείς να βρεις τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει, όταν την μπάλα την έχει ο αντίπαλος. Υπάρχει ένας συνδυασμός αδυναμιών, που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα χάος.

Ένα χάος που αυτήν την στιγμή μοιάζει πολύ δύσκολο να διορθωθεί, γιατί πραγματικά δεν μπορεί να ξέρει κανείς από πού να το πιάσει. Δεν βλέπεις ένα κομμάτι που να λειτουργεί καλά, που να σου προσφέρει δικαίωμα για αντίλογο, ένα επιχείρημα στήριξης στον Καρντόσο. Η ΑΕΚ πήρε μία επιλογή με μεγάλο ρίσκο. Έφερε έναν προπονητή που προσπαθεί να διδάξει ένα ποδόσφαιρο εντελώς διαφορετικό από αυτό που έπαιζε μέχρι σήμερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Αυτός ο προπονητής, με την μέθοδο του, δεν έχει κάποια επιτυχία πίσω του για να τον στηρίξει. Δεν υπάρχει μία επιτυχημένη δουλειά του προπονητή Καρντόσο που να σε κάνει να πιστέψεις πως αν συνεχίσεις να δουλεύεις μαζί του, θα σου φέρει παρόμοιες επιτυχίες.

Τα πράγματα τα κάνει ακόμα χειρότερα το γεγονός, πως η εικόνα της ΑΕΚ του Καρντόσο δεν έχει τίποτα θετικό. Δεν υπάρχει κανένα αγωνιστικό κομμάτι, που να λειτουργεί σωστά και να δημιουργεί συνθήκες στήριξης και ελπίδας για το μέλλον. Που να δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να πει το προφανές, να λειτουργήσει νηφάλια και να αντιπαρατεθεί στο κλίμα που υπάρχει, με την λογική πως είναι νωρίς για να υπάρχει θέμα προπονητή. Η εικόνα της ΑΕΚ, είναι τόσο άσχημη που δημιουργεί φοβία για τι μπορεί να συμβεί, αν συνεχίσει να ζει την ίδια καθημερινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ