OPINIONS

Η Μπάγερν ήρθε διψασμένη για απαντήσεις

Munich's players celebrate their side's equalizing goal during a German Bundesliga soccer match between Bayern Munich and FSV Mainz 05 in Munich, Germany, Saturday, Aug.31, 2019. (Sven Hoppe/dpa via AP)
Munich's players celebrate their side's equalizing goal during a German Bundesliga soccer match between Bayern Munich and FSV Mainz 05 in Munich, Germany, Saturday, Aug.31, 2019. (Sven Hoppe/dpa via AP) SVEN HOPPE/DPA VIA AP

Η Μπάγερν αν σε βρει μπόσικο, δεν σταματάει. Ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώριο να... σκεφτεί την ΑΕΚ στην αποψινή μάχη με τους Βαυαρούς που ψάχνουν απαντήσεις. Ο Τσάρλυ αναλύει την γερμανική μηχανή.

Τον Ολυμπιακό τον περιμένει ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι. Απόψε δεν υπάρχουν περιθώρια να έχουν οι ερυθρόλευκοι και ο Μάρτινς το μυαλό τους στο επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Αν σε βρουν μπόσικο οι Βαυαροί, δεν σταματάνε.

ΧΩΡΙΣ ROTATION

Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι πως αυτό το παιχνίδι για την ομάδα του Κόβατς μοιάζει σαν μία ευκαιρία αποδείξεων. Προέρχονται από δύο αναπάντεχα αρνητικά αποτελέσματα. Την εντός έδρας ήττα από την Χοφενχάιμ πριν την διακοπή και στη συνέχεια την ισοπαλία με 2-2 με την Άουγκσμπουρκ. Η συγκομιδή των 15 βαθμών σε 8 αγωνιστικές, είναι η χειρότερη στην ιστορία της Μπάγερν.

Το γεγονός όμως πως δεν της έχει ξεφύγει κανείς στην Μπουντεσλίγκα, η εικόνα απόλυτης κυριαρχίας όμως που βγάζει στα παιχνίδια της, με 63,4% μέσο όρο κατοχής, 18,9 τελικές το παιχνίδι και η 7άρα στην Τότεναμ, είναι στοιχεία που έχουν συνδράμει, για να μην υπάρχει ανάλογη πίεση στην ομάδα.

Με λίγα λόγια, ην συγκομιδή της Μπάγερν 15 βαθμοί σε 8 παιχνίδια, μπορεί να είναι η χειρότερη στην ιστορία της, το κλίμα που υπάρχει στον σύλλογο, με εξαίρεση την γκρίνια του Μίλερ, που δεν έχει συνειδητοποιήσει πως πλέον δεν αξίζει να είναι βασικός, δεν είναι ομάδας που βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση.

Μοιάζει σαν να έχουν προκαλέσει περισσότερο δίψα για απαντήσεις, αυτές οι δύο απανωτές αποτυχίες στην Μπουντεσλίγκα και το κακό για τον Ολυμπιακό είναι πως περιμένει εύκολος αντίπαλος με την Ουνιόν εντός το Σάββατο.

Στο Καραϊσκάκης, λοιπόν, ο Κόβατς δεν φαίνεται διατιθέμενος να κάνει οποιαδήποτε διαχείριση δυνάμεων, θα κατεβάσει την καλή του ομάδα και περιμένει να ξεσπάσει απέναντι στον Ολυμπιακό για τις δύο γκέλες που έχουν γίνει στην Μπουντεσλίγκα.

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, έχει να κάνει με το κέντρο της άμυνας. Στο παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ έχασε τον Σούλε που υπέστη ρήξη χιαστών. Είναι ένα σοκ για τον Κροάτη τεχνικό, καθώς έχασε την κολόνα του, την μοναδική σταθερά του, στο κέντρο της άμυνας. Για έναν περίεργο λόγο, δεν προσπάθησε ποτέ να καθιερώσει κάποιο δίδυμο. Είχε σαν βάση τον Σούλε που έχει πάρει όλα τα παιχνίδια και ανάλογα ποιόν έβαζε δίπλα του, έφτιαχνε και τις πλευρές του. Σαν παρτενέρ του Σούλε, έχει χρησιμοποιήσει 4 φορές τον Μπόατενγκ, 3 φορές τον δεξιό μπακ Παβάρ, 3 φορές τον αριστερό μπακ Ερνάντες.

Πλέον έχει να διαλέξει ανάμεσα στους τρεις, αλλά και στον Μαρτίνες που στην βασική ενδεκάδα φέτος έχει παίξει μόλις μία φορά, το περασμένο Σάββατο με την Άουγκσμπουρκ, ως αμυντικός χαφ.

ΜΕ ΔΥΟ ΜΠΑΚ, ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει, πως ο Κόβατς θα ξεκινήσει με Παβάρ, Ερνάντες στο κέντρο της άμυνας. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί και οι δύο να έχουν φάει πολλά παιχνίδια σαν στόπερ, κανένας όμως δεν είναι καθαρός κεντρικός αμυντικός, μιλάμε για δύο ποδοσφαιριστές που η πρώτη τους θέση είναι μπακ. Που έχουν μάθει να παίζουν επιθετικά, οπότε θα ανεβάσουν την άμυνα τους ψηλά και θα είναι πιο επιθετικοί στο παιχνίδι τους. Είναι ένα στοιχείο που δοκιμάζεται για πρώτη φορά, σαν δίδυμο χωρίς τον Σούλε, έχουν βγάλει ένα παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο σαν τριάδα και την ώρα του αγώνα θα μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε.

Συνήθως από μία ακραία επιλογή είτε πολύ θετικά πράγματα παίρνεις είτε αρνητικά. Νοιώθω πως στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα εξαρτηθεί, από το πόσο θα μπορέσει να απειλήσει ο Ολυμπιακός, να απεγκλωβιστεί από το πρέσινγκ, να χτυπήσει τον χώρο και να βάλει το δικό του επιθετικό όπλο, τον Ελ Αραμπί, στο παιχνίδι.

ΠΟΛΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ

Η συγκεκριμένη επιλογή του Κόβατς, μπορεί να φέρει μία ανορθογραφία στην άμυνα της Μπάγερν, όμως δημιουργεί και την συνθήκη για να παίξουν στα άκρα της άμυνας το δίδυμο Κίμιχ, Αλάμπα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιθετικούς τους "Βαυαρούς".

Όταν παίζεις με την Μπάγερν, θα πρέπει να είσαι έτοιμος για δύο πράγματα, να αντέξεις το πολύ επιθετικό παιχνίδι που παραδοσιακά κάνουν από τα άκρα και την ανυπόφορη πίεση, που θα δεχτείς στην αρχική σου ανάπτυξη. Ο Μάρτινς Θα χρειαστεί ένα μεγάλο τακτικά παιχνίδι από πλευρά έντασης, τρεξιμάτων αγώνα από τους ακραίους ποδοσφαιριστές για να αντιμετωπίσουν τα overlap των Κίμιχ, Αλάμπα που φαίνεται να είναι το δίδυμο μπακ για το σημερινό παιχνίδι. Επίσης στα άκρα της επίθεσης, ο Κόβατς, χρησιμοποιεί δύο εκ των Γκνάμπρι, Πέρισιτς, Κομάν.

ΣΕ ΦΟΡΜΑ Ο ΓΚΝΑΜΠΡΙ

Στην πιθανή περίπτωση που δεν ξεκινήσει ο Πέρισιτς που μένει μόνιμα στα αριστερά και πάει ο Κόβατς με το κλασικό δίδυμο του Κομάν, Γκνάμπρι, η άμυνα του Ολυμπιακού θα αντιμετωπίσει δύο εξτρέμ που αλλάζουν μόνιμα πλευρές. Σε αυτήν την λογική, ο μπακ που θα βρίσκεται στην πλευρά του Κομάν, θα αντιμετωπίζει έναν εξτρέμ που παίζει πάνω στις γραμμές, βοηθά στο να παίρνει πλάτος η ομάδα και να ανεβάζει τον ρυθμό, μετά από αλλαγή παιχνιδιού με γρήγορη μεταβίβαση προς την πλευρά του και ο Γκνάμπρι, γίνεται δεύτερος φορ και μία διαρκή απειλή.

Ο Γκνάμπρι αυτήν την εποχή είναι ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής της Μπάγερν, έχοντας πετύχει 7 τέρματα και 3 ασιστ στα 5 τελευταία παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, υπολογίζοντας και τους αγώνες της Εθνικής. Με αυτόν τον τρόπο, εδώ και πολλά χρόνια, η Μπάγερν αξιοποιεί την παρουσία του Λεβαντόφσκι στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και φέρνει σε τελικές τους παίκτες από τον άξονα. Το σήμα κατατεθέν της ανάπτυξης της Μπάγερν, είναι γρήγορη μεταφορά μπάλας, αξιοποίηση της απέναντι πλευρά και πατήματα από πολλούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή σε ροή αγώνα.

ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΜΙΛΕΡ

Το γεγονός πως παίζει με δύο καθαρούς ακραίους και τον Κουτίνιο στην φυσική του θέση, του επιτελικού χαφ, έχει αφήσει εκτός ενδεκάδας τον Μίλερ, που δεν μπορεί να το χωνέψει. Ο ίδιος όμως, χάνοντας γκολ, σε κενό τέρμα όπως στην τελευταία φάση του αγώνα με την Άουγκσμπουρκ, δεν βοηθά να πάρει πίσω την θέση του στο βασικό σχήμα. Δεν φαίνεται πάντως, να υπάρχει και συγκεκριμένος, ρόλος για αυτόν στον τρόπο που σκέφτεται φέτος την ομάδα ο Κόβατς.

ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΣ

Πέρα από την πίεση και την πολύ δύσκολη αποστολή που θα έχει η τετράδα που θα παίξει στα άκρα του Ολυμπιακού, ο Μάρτινς θα χρειαστεί ένα τεράστιο τακτικά παιχνίδι από τους Μπουχαλάκη, Γκιλιέρμε, Καμαρά.

Η απουσία του Βαλμπουενά, αλλά και του Μπενζιά, κάνει μονόδρομο το καθαρό 4-3-3 με χρησιμοποίηση στον άξονα καθαρής τριάδας κεντρικών μέσων. Σχήμα που ανασταλτικά, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, μόνο που δημιουργεί τον κίνδυνο, να βοηθήσει την Μπάγερν να πιάσει μεγάλη κατοχή μπάλας και να κερδίζει μόνιμα κατοχές, που θα της επιτρέπουν να χτίζει δεύτερες και τρίτες επιθέσεις κρατώντας χαμηλά τον Ολυμπιακό.

Αυτό θα πρέπει να το προσέξουν πολλοί οι ερυθρόλευκοι και για να αποφευχθεί, θα χρειαστούν ένα τεράστιο παιχνίδι από τους τρεις χαφ. Είναι δεδομένο πως η Μπάγερν θα πιέσει ψηλά στην πρώτη πάσα, θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι και στην Τότεναμ, να πνίξει τον αντίπαλό της, πιέζοντας πάνω στην κατοχή του και σε αυτό το κομμάτι, θα πρέπει να καταφέρουν οι Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης να κάνουν ένα τεράστιο παιχνίδι.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Απαγορεύονται λάθη στις μεταβιβάσεις, πρέπει να κερδίζουν φάουλ και με τις επιλογές τους να σπάνε το πρέσινγκ κι όλα αυτά πέρα από τα απαιτητικά πράγματα που θα χρειαστεί ο Μάρτινς από τον άξονα του, στο παιχνίδι χωρίς μπάλα.

Βάσει σχήματος φαίνεται πως θα οδηγηθεί ο Ολυμπιακός σε παιχνίδι χαμηλής κατοχής, θα πρέπει να καταφέρει τουλάχιστον στο ποσοστό που θα έχει την μπάλα, να μην κάνει λάθη, γιατί θα είναι οδυνηρά, αλλά και να είναι απειλητικός.

Το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης με την Μπάγερν είναι το πιο δύσκολο σε αυτήν την διαδικασία αγώνων που έχει να δώσει ο Ολυμπιακός. Χρειάζεται την απόλυτη υπέρβαση από τους ποδοσφαιριστές, αλλά και την στήριξη του κόσμου σε όλο το 90λεπτό. Οι φίλοι του Ολυμπιακού που θα πάνε σήμερα στο γήπεδο, θα πρέπει να έχουν απόλυτη γνώση των συνθηκών και κατανόηση για το είδος του παιχνιδιού, που θα πάνε να παρακολουθήσουν στο Καραϊσκάκης. Η ομάδα σήμερα, θα χρειαστεί πολλή στήριξη και ενθάρρυνση στην κάθε αμυντική ενέργεια, χειροκρότημα αυτοπεποίθησης στο κάθε επιτυχημένο τάκλιν.

Sven Hoppe/dpa via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ