OPINIONS

Η μεγάλη ρεβάνς των Λοπετέγκι και Μόντσι

Sevilla's head coach Julen Lopetegui poses with the trophy after winning the Europa League final soccer match between Sevilla and Inter Milan in Cologne, Germany, Friday, Aug. 21, 2020. (Ina Fassbender/Pool via AP)
Sevilla's head coach Julen Lopetegui poses with the trophy after winning the Europa League final soccer match between Sevilla and Inter Milan in Cologne, Germany, Friday, Aug. 21, 2020. (Ina Fassbender/Pool via AP) AP

Ο Τσάρλυ γράφει για τη Σεβίλλη που έφτασε τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια και τις προσωπικές ρεβάνς των Τζούλεν Λοπετέγκι και Μόντσι.

Η Σεβίλλη κατέκτησε για 6η φορά στην ιστορία της το Europa League, όλες από το 2006 και μετά. Την φετινή σεζόν, η ομάδα της Ανδαλουσίας πέτυχε τον αρχικό της στόχο, να κερδίσει μέσα από το πρωτάθλημα την έξοδο της στο επόμενο Champions League.

Tα τέσσερα νοκ άουτ παιχνίδια σε αυτήν την ιδιόρρυθμη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να τελειώσουν οι διοργανώσεις, ο Λοπετέγκι τα πήγε με την ίδια ενδεκάδα, με μοναδική αλλαγή την είσοδο του σκόρερ του νικητήριου γκολ με την Γιουνάιτεντ, στην βασική ενδεκάδα του τελικού. Ο Ντε Γιονγκ τον δικαίωσε και πέτυχε δύο από τα τρία τέρματα της Σεβίλλης.

Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΣΟΛΣΚΙΕΡ ΣΤΟΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟ

Στον ημιτελικό πιέστηκε περισσότερο από όλα τα παιχνίδια που έδωσε σε αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία, το βάθος του πάγκου ήταν το στοιχείο που της έδωσε την πρόκριση, σε συνδυασμό με τον ύπνο που πήρε ο Σόλσκιερ.

Η Σεβίλλη κέρδισε εύκολα την Ρόμα με 2-0, έπαιξε με υπομονή, έπιασε 75,4% κατοχή με την Γουλβς και την έβαλε μέσα στο τέρμα για να βρει το γκολ λύτρωσης με την κεφαλιά το Οκάμπος στο 89λεπτό και τα βρήκε σκούρα μόνο με την Γιουνάιτεντ.

Στον ημιτελικό χρειάστηκε ένα τεράστιο παιχνίδι από τον Μπόνο, που στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου έκανε 4 αποκρούσεις. Ο Λοπετέγκι για να βοηθήσει την ομάδα του να ισορροπήσουν το παιχνίδι, εκμεταλλεύτηκε το βάθος που παρέχει ο Μόντσι στις επιθετικές θέσεις.

Άλλαξε την επιθετική του τριάδα, έβαλε στις θέσεις των Οκάμπος (είχε ενοχλήσεις), Ελ Νεσιρί, Σούσο, τους Μουνίρ, Ντε Γιονγκ, Βάσκες. Είναι απίστευτο πως οι δύο πρώτες αλλαγές έγιναν στο 56ο λεπτό, η είσοδος του Βάσκες στο 75ολεπτό, η Σεβίλλη κατάφερε να βρει την ηρεμία της στο παιχνίδι, να επανακτήσει τον έλεγχο και ο Σόλσκιερ δεν έκανε καμία κίνηση. Το τέρμα του Ντε Γιονγκ στο 76ολεπτό ήταν απόρροια της αλλαγής εικόνα που δημιούργησαν οι αλλαγές του Λοπετέγκι και της απόλυτης αδράνειας του Σόλσκιερ.

ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΤΑΡΟ, ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό, υπήρξαν στιγμές που η άμυνα της έδειχνε πως δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τα δυνατά κορμιά των αντιπάλων. Ήταν το μοναδικό εμπόδιο που έπρεπε να νικήσει η Σεβίλλη για να επιβληθεί.

Ο Λοπετέγκι πήρε την επιλογή να ανεβάσει ψηλά και να ζητήσει επιθετική άμυνα από τους Κουντέ, Κάρλος. Ο Κόντε παίζει μόνιμα με δύο επιθετικούς και το δίδυμο στόπερ που διαθέτει ο Ισπανός τεχνικός, δεν μπορούσε να τα βάλει με τα δύο θηρία σε χαμηλά μέτρα.

Επιλογή που έδωσε δύο φορές το δικαίωμα στον Λουκάκου να χτυπήσει στην αντεπίθεση, να κερδίσει το πέναλτι στο ξεκίνημα του παιχνιδιού και να χάσει ανεπανάληπτο τετ α τετ στο 65ολεπτό.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως σε υψηλό επίπεδο δεν μπορείς να παίξεις την τέλεια άμυνα, είναι σχεδόν αδύνατον να απορροφήσεις εντελώς την επιθετικότητα του αντιπάλου.

Το στοιχείο που κάνει την διαφορά και σου επιτρέπει να επικρατήσεις, είναι μέσα από το σχέδιο και τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών, να αποκτήσεις περισσότερη επιθετικότητα από τον αντίπαλο.

Η ικανότητα των Κουντέ, Κάρλος και συνολικά της άμυνας της Σεβίλλης να κρατά μακριά από την περιοχή της, τους Λαουτάρο, Λουκάκου απορύθμισε τους δύο βασικούς πυλώνες της Ίντερ. Το σχέδιο του Κόντε, βασίζεται σημαντικά στις συνεργασίες και στις κερδισμένες μάχες του επιθετικού του διδύμου.

Ο Λαουτάρο ήταν εξαφανισμένος, ακούμπησε την μπάλα λιγότερες φορές από όσους ξεκίνησαν στο παιχνίδι, του καταγράφηκαν μόλις 22 απλές επαφές και στον Λουκάκου μόλις 27. Το πιο σημαντικό είναι πως ξεκινούσαν σε χώρους που δεν τους έκαναν επικίνδυνους και δεν τους επέτρεπαν να βρουν ρυθμό.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Η φετινή επιτυχία του Σεβίλλη είναι μία επιστροφή και για τους Λοπετέγκι, Μόντσι. Δύο ποδοσφαιράνθρωποι που σε διαφορετικές συνθήκες προσπάθησαν να κάνουν ένα παραπάνω βήμα στην καριέρα τους και απέτυχαν εμφατικά.

Ο Λοπετέγκι το καλοκαίρι του 2018 πήρε μία από τις χειρότερες επιλογές καριέρας που έχει πάρει προπονητής. Βρισκόταν στην προετοιμασία της Εθνικής για το Μουντιάλ και τα τίναξε όλα στον αέρα για να συμφωνήσει με μία ομάδα, που έψαχνε το θύμα της.

Η Ρεάλ έχοντας κατακτήσει 3 συνεχόμενα Champions League είχε φθάσει σε τέλμα, κάτι που το κατάλαβε ο Ζιντάν και αποχώρησε για να αφήσει τον επόμενο να φάει τα μούτρα του.

Ο Λοπετέγκι χάλασε το όνομα του, με την απόφαση του να συμφωνήσει με την Ρεάλ λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ έχασε μία ευκαιρία ζωής να κοουτσάρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μία δεύτερη ευκαιρία ζωής να μονιμοποιηθεί στο πιο υψηλό επίπεδο.

Έφυγε ντροπιασμένος από την αποστολή αυτοκτονίας που ανέλαβε στην Ρεάλ και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πόρτες στο πιο υψηλό επίπεδο θα ήταν δύσκολο να ξαναανοίξουν.

Ο Μόντσι, όμως, γνωρίζοντας πως ο Λοπετέγκι διδάσκει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζουν οι ομάδες του, του έδωσε μία ευκαιρία ένα επίπεδο πιο κάτω και ο Λοπετέγκι την άρπαξε από τα μαλλιά.

Πέτυχε όλους τους στόχους που του έθεσε το κλαμπ, κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο και το πιο σημαντικό είναι πως κατάφερε η προπονητική του καριέρα, να μην πεθάνει το καλοκαίρι του 2018, να μην κρίνεται αποκλειστικά από την απόφαση που πήρε να συμφωνήσει με την Ρεάλ, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΣΙ

Ο Μόντσι είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής στην ιστορία του αθλήματος και τα 6 Europa League που έχει κατακτήσει ο σύλλογος, είχαν την δική του υπογραφή.

Και ο Μόντσι όμως προέρχεται από μία εμφατική αποτυχία, πήγε στην Ρόμα και τσαλακώθηκε. Η αλήθεια είναι πως η Ρόμα είναι δύσκολο κλαμπ, δεν του έδωσε περιθώριο χρόνου, όμως και ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής τα έκανε σαλάτα, γεμίζοντας το ρόστερ της ομάδας με παλτά. Μαρκάνο, Όλσεν, Παστόρε, Γκοναλόνς, Τσόριτς, Σαντόν, Κάρσντροπ, Σικ, είναι κάποιες από τις αποτυχημένες επιλογές του στην Ρόμα.

Ασφαλώς η ιστορία του Μόντσι δείχνει πως άξιζε υπομονή και το πιθανότερο ήταν πως θα έβρισκε την άκρη να φέρει την Ρόμα στο επίπεδο που ήθελε, όμως η αλήθεια είναι πως άλλο πράγμα είναι να δουλεύεις στην Ανδαλουσία, στο ήρεμο περιβάλλον της Σεβίλλης και τελείως διαφορετικό σε ομάδα πρωτεύουσας, με απαιτήσεις για άμεσα αποτελέσματα όπως στην Ρόμα.

ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΛΠΑ

Ο Μόντσι επέστρεψε στην δουλειά που μπορεί να δουλεύει με απόλυτη ηρεμία, έφτιαξε ένα ρόστερ που έδωσε το δικαίωμα στον Λοπετέγκι να έχει μεγαλύτερο βάθος και επιλογές στο κοουτσάριμα, από ό,τι είχε ο Κόντε στην Ίντερ και ο Σόλσκιερ στην Γιουνάιτεντ.

Ειδικά η μεταγραφή με 15 εκατ. ευτώ του Οκάμπος που έφυγε σαν αποτυχημένος από την Μασσαλία και έγινε ηγέτης της Σεβίλλης και η μεταγραφή του Κουντέ με 25 εκ ευρώ από την Μπορντό ήταν εντυπωσιακές και αναμένεται σύντομα να γεμίσουν με χρήμα τα ταμεία του συλλόγου.

Photo credits: AP Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ