OPINIONS

Η επόμενη μέρα για ΠΑΟΚ και Φερέιρα

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για το μέλλον της συνεργασίας του Αμπέλ Φερέιρα με τον ΠΑΟΚ που θα κριθεί από τα playoffs και το Κύπελλο, την αποχώρηση που καθόρισε τη σεζόν, το επιχείρημα του Πορτογάλου και το ανοικτό σενάριο.

Ο Υφυπουργός αθλητισμού, Λεύτερης Αυγενάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως αν όλα συνεχίσουν καλά το σχέδιο είναι να ξεκινήσουν οι προπονήσεις στα μέσα Μάιου και είτε στα τέλη του μήνα είτε στις αρχές Ιουνίου να έχουμε δράση.

Οι ομάδες θα μπουν στα playoffs και από την στιγμή που παρέμεινε η τιμωρία των 7 βαθμών στον ΠΑΟΚ, η μάχη που αναμένεται να δοθεί θα είναι αυτή της 2ηςθέσης, ανάμεσα στους δύο Δικεφάλους.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, στον ΠΑΟΚ πανηγύριζαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 35 χρόνια. Ο στόχος της φετινής σεζόν ήταν να λειτουργήσει σαν μία εξέλιξη της προηγούμενης, τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά, τι θα συνέβαινε αν θα παρέμενε ο Λουτσέσκου, μοιάζει όμως σαν η απόφαση του Ρουμάνου τεχνικού να αποχωρήσει τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας, να καθόρισε και την τύχη της φετινής σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ δεν κλήθηκε να αντικαταστήσει έναν απλό προπονητή, αλλά τον πιο επιτυχημένο βάση αποτελεσμάτων και επίτευξης στόχων της ιστορίας του. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα για έναν προπονητή αλλά και για την συνολική λειτουργία ενός συλλόγου να καλείται να αντικαταστήσει έναν τεχνικό που έχει πετύχει υπέρβαση.

Ασφαλώς και για την επιτυχία του Ραζβάν Λουτσέσκου η διοίκηση είχε καλλιεργήσει το υπέδαφος και με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη έμοιαζε σαν δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ άμεσα θα κατακτούσε ένα πρωτάθλημα, όμως ο Ρουμάνος τεχνικός ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του στον τίτλο. Μάλιστα τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα για τον διάδοχο του καθώς ανέλαβε μία ομάδα που το είχε κατακτήσει αήττητο, ένα σύνολο ανθρώπων που με τον Λουτσέσκου είχε ξεχάσει πως είναι να χάνει.

Εκείνες τις ημέρες σωστά είχε περάσει το μήνυμα μέσα από την ομάδα πως ο ΠΑΟΚ ψάχνει την συνέχεια και δεν έχει την ανάγκη να βρει προπονητή να χτίσει κάτι καινούριο. Η δουλειά του επόμενου προπονητή, θα ήταν εξ ορισμού δύσκολη, καθώς θα έπρεπε να δουλέψει με ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που είχαν μάθει να πετυχαίνουν με την λογική του προκατόχου του.

Η ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΚΟ

Η επιλογή του Μάριο Μπράνκο να επιλέξει έναν προπονητή που δουλεύει διαφορετικό σύστημα από τον Λουτσέσκου, ήταν και παράξενη και κατά την άποψη μου εξάλειψε και τις πιθανότητες να μην επηρεαστεί η ομάδα από την αποχώρηση του Ρουμάνου τεχνικού.

Αυτή η αδικαιολόγητη επιπόλαιη απόφαση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας να φέρει έναν προπονητή που σαν αρχικό σύστημα και σαν λογική δούλευε διαφορετικά από ότι ο προκάτοχος του, ουσιαστικά ήταν εκτός πλαισίου, έξω από την λογική που είχε ορίσει ο ίδιος ο σύλλογος.

Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Μάριο Μπράνκο παραιτήθηκε μετά τον αποκλεισμό από την Σλόβαν, στην πράξη παραμένει χωρίς αρμοδιότητες. Το πιθανότερο είναι η πρώτη αλλαγή στον σύλλογο να αφορά τον τεχνικό διευθυντή.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΦΕΡΕΪΡΑ

Ο Αμπέλ Φερέιρα σήμερα δεν έχει πείσει κανέναν για την δουλειά του. Παραμένει λόγω των χρημάτων που δόθηκαν για να σπάσουν το συμβόλαιο του, του προβλήματος που υπάρχει με το FFP, που δημιουργούσε τον φόβο να θεωρηθεί σαν πρόκληση να δώσουν αποζημίωση στον προπονητή τους αλλά και σε κάποια άλλοθι που θεωρούν πως υπάρχουν για την προβληματική εικόνα που είχε η δουλειά του Πορτογάλου.

Το μεγαλύτερο επιχείρημα της πλευράς του Φερέιρα είναι πως δεν έχει δημιουργήσει την δική του ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έψαχνε την συνέχεια της δουλειάς του Λουτσέσκου, η ομάδα ήταν σκασμένη από την υπερπροσπάθεια δύο χρόνων για να κατακτηθεί το πολυπόθητο πρωτάθλημα και τη φετινή σεζόν είδαμε το αποτέλεσμα μίας ομάδας που είχε αδειάσει.

Επιχείρημα που ασφαλώς έχει λογική, σίγουρα αποτελεί μία πτυχή της πραγματικότητας, όμως ο Φερέιρα απέτυχε να αναδείξει και ποδοσφαιριστές που έδειχναν πως είχαν ακόμα πολύ ενέργεια να δώσουν. Ο Ζαμπά πριν το τραυματισμό του είχε παραγκωνιστεί, ο Ακπόμ δεν λογίζεται για βασικός.

Το τελείωμα της περσινής σεζόν έδειχνε πως η χρονιά που έρχεται θα είναι δική τους, ο Πορτογάλος μου έδειξε πως ποτέ δεν αντιλήφθηκε πως έχει στα χέρια του δύο διαμάντια.

Επίσης είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που είχαν έντονη πτωτική πορεία την φετινή σεζόν, οπότε δεν γίνεται και να μην έχει ευθύνη η τεχνική ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πλευρά του Φερέιρα υποστηρίζει πως δεν γίνεται να υπάρχει επί της ουσίας ευθύνη, καθώς δεν είδαμε ποτέ τον δικό του ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης του ΠΑΟΚ, που να αποτελεί επιλογή του Φερέιρα και η ομάδα, δεν κατάφερε ποτέ να παίξει με την λογική του Πορτογάλου προπονητή καθώς πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να πάει με τα θέλω των ποδοσφαιριστών, να συμβιβαστεί με την λογική που κέρδιζαν με τον Λουτσέσκου.

ΤΑ PLAYOFFS ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ

Ασφαλώς και υπάρχουν ακόμα ανοιχτές εκκρεμότητες που θα καθορίσουν πολλά πράγματα για τις αποφάσεις που θα αφορούν την επόμενη σεζόν. Το -7 δίνει το δικαίωμα στον Πορτογάλο τεχνικό να βγάλει το άγχος από τους ποδοσφαιριστές του και να κριθεί για ένα σαφώς πιο ρεαλιστικό στόχο.

Είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός έχει δουλέψει φέτος καλύτερα και ήταν πιο έτοιμος για την κατάκτηση του τίτλου, ο ΠΑΟΚ το -7 στο γήπεδο δεν ήταν ικανός να το ανατρέψει.

Από αυτήν την άποψη για τον προπονητή μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό που με την τιμωρία η ομάδα θα μπει στα πλέι οφ έχοντας έναν στόχο που μοιάζει πιο εφικτός. Υπάρχει μπροστά ο απόλυτος στόχος της κατάκτησης του κυπέλλου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, που θα σημαίνει πως και η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μία συνέχεια των χρυσών χρόνων του συλλόγου, αλλά και να κερδηθεί η μάχη της δεύτερης θέσης με την ΑΕΚ. Καταλαβαίνεται πως αν χαθεί η δεύτερη θέση και δεν κατακτηθεί το Κύπελλο, θα είναι πολύ δύσκολη η παραμονή του Αμπέλ και με τις αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες που ζητά η πλευρά του προπονητή.

Στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν πως αν κρατήσουν τον Φερέιρα θα πρέπει να πάρουν και το ρίσκο, να του δώσουν αρμοδιότητες στις μεταγραφές, καταλαβαίνεται πως αν δεν καταφέρει να γυρίσει την κατάσταση, δεν είναι απλό να δώσεις αυξημένες αρμοδιότητες σε έναν προπονητή που απέτυχε εμφατικά.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ο κύριος λόγος που ο Φερέιρα είναι ακόμα προπονητής στον ΠΑΟΚ είναι το FFP. Η επόμενη ημέρα οικονομικά θα είναι όμως διαφορετική για το ποδόσφαιρο. Η UEFA λόγω απώλειας εσόδων αναμένεται να είναι πιο διαλλακτική αλλά και οι σύλλογοι δεν θα έχουν σαν προτεραιότητα να ξοδέψουν χρήματα.

Ένα ιδανικό σενάριο, που δεν φαντάζει και απίθανο, είναι ο Φερέιρα που έχει καλό όνομα στην πατρίδα του, να έχει μία πρόταση που θα τον ικανοποιεί και να λυθούν τα χέρια του ΠΑΟΚ.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτόματα πρώτο φαβορί θα γίνει ο Πάμπλο Γκαρσία, καθώς υπάρχει και η ανάγκη για να ανέβουν και παιδιά από τις μικρότερες ομάδες και να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, η επιτυχημένη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ