OPINIONS

Η δυναμική του Καρέρα

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μάσιμο Καρέρα, παρότι ανέλαβε την ΑΕΚ στην διάρκεια της σεζόν, κατάφερε όσο περνά ο καιρός, να βελτιώνει και την εικόνα και τη δημιουργία της. Κέρδισε τους πάντες και έχει ανοιχτά δύο σημαντικά "στοιχήματα". Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο πλανήτης προετοιμάζει να δοκιμάσει την επιστροφή στην κανονικότητα. Στη χώρα μας αναμένεται από την επόμενη Δευτέρα (4/5) να έχουμε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επιστρέψουν οι ομάδες στις προπονήσεις.

ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δεν ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και αποφάσισε η ΑΕΚ να αντικαταστήσει τον Νίκο Κωστένογλου, πως θα μπορούσε ο διάδοχος του να πετύχει άμεσα τόσα πολλά πράγματα.

Ο Μάσιμο Καρέρα κατάφερε να εμπνεύσει, να κερδίσει τον κόσμο της ομάδας, τους ποδοσφαιριστές του, αλλά και τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ. Δεν είναι τυχαίο που ο Δημήτρης Μελισανίδης έκανε μία κίνηση που δεν είχε πράξει ούτε με τον πρωταθλητή Χιμένεθ. Φρόντισε έγκαιρα, πολύ πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, να σφραγίσει την παραμονή του Ιταλού και για την επόμενη χρονιά.

Ο Καρέρα είναι ο πρώτος προπονητής που βάζει πραγματική υποψηφιότητα και έχει πείσει τον οργανισμό της ΑΕΚ, πως είναι ο κατάλληλος για να μπει μαζί του η ομάδα στο νέο γήπεδο. Στο ποδόσφαιρο βέβαια ο χρόνος κυλά με διαφορετικό τρόπο και τα συμπεράσματα αλλάζουν με ευκολία. Το σίγουρο είναι πως σε αυτόν τον πρώτο κύκλο της συνεργασίας τους ο Καρέρα πέτυχε πολλά περισσότερα από αυτά που ήλπιζε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Έδειξε απόλυτα συνεπής με το προφίλ με το οποίο και μας τον παρουσίασαν από τη θητεία του στην Μόσχα, αλλά και με όσα δήλωσε στην παρουσίαση του στην ΑΕΚ. Οι Ρώσοι έλεγαν πως είναι νικητής και έχει την ικανότητα να κερδίζει τα αποδυτήρια και να φτιάχνει τους ποδοσφαιριστές του. Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει παίκτες νικητές και να δημιουργήσει μια ομάδα χαμαιλέοντα που να προσαρμόζεται στις συνθήκες του κάθε αγώνα και να μπορεί να αλλάζει φιλοσοφία, χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να αλλάζει ποδοσφαιριστές. Κανένας δεν γίνεται να αμφισβητήσει πως στους 3 περίπου μήνες που έχει δουλέψει στην ΑΕΚ, όλα αυτά τα είδαμε.

Η εικόνα της ΑΕΚ είχε απόλυτη συνέπεια με τα λόγια που είπαν οι Ρώσοι για τον Ιταλό, αλλά και με τον τρόπο που μας παρουσίασε τον εαυτό του, ο ίδιος ο Καρέρα. Παρουσίασε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι στην Ξάνθη, μία ομάδα που το πρώτο που ζητά στο γήπεδο είναι οι τρεις βαθμοί με κάθε κόστος. Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο όμως είναι πως ο χρόνος έφερε βελτίωση.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΝΙΚΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Στην αρχή οι πρώτες νίκες ήρθαν με απόλυτο κυνισμό, κατεβάζοντας τις γραμμές χαμηλά και δίνοντας κατοχή για να υπερασπιστεί το προβάδισμα, ακόμα και σε εντός έδρας παιχνίδια με κατώτερες ομάδες. Οι πρώτες όμως νίκες ήταν το κλειδί για να αλλάξει η μίζερη πραγματικότητα που υπήρχε στην ομάδα. Μέσα από ένα ποδόσφαιρο ρεαλισμού, ποντάροντας στην ώθηση που δημιουργούν οι νίκες, σε συνδυασμό με τα τεχνάσματα και το ταμπεραμέντο του Ιταλού, δημιουργήθηκε η φλόγα για να σπάσει η ΑΕΚ το αρνητικό ρεκόρ των 13 παιχνιδιών χωρίς νίκη απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Ο Καρέρα ανέλαβε μία ομάδα που είχε ξεχάσει το πώς να διαχειρίζεται τα μεγάλα παιχνίδια και στη διακοπή πήγε με τρεις νίκες στη σειρά, σε παιχνίδια ανάμεσα στο BIG-5, έχοντας κερδίσει τον Παναθηναϊκό, τον Άρη στο Βικελίδης για το πρωτάθλημα και με την εντός έδρας νίκη στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει, παρουσίασε μία ομάδα πολύ ευέλικτη στα συστήματα και στις τακτικές, ο χρόνος όμως έφερε και βελτίωση. Ο Καρέρα εκμεταλλεύτηκε τις προσθήκες των Αραούχο, Σιμάνσκι. Στο ρόστερ μπήκαν δύο ποδοσφαιριστές που έλλειπαν από την ομάδα και είχαν στοιχεία απαραίτητα για να δουλέψει η φιλοσοφία Καρέρα. Η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν γρήγορο επιθετικό και ένα δυνατό χαφ, που να είναι σε θέση να κερδίσει μονομαχίες στον άξονα, να επιβληθεί στον χώρο του με το μέγεθος του και τη δύναμη του και ταυτόχρονα να είναι δημιουργικός.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ

Το έγραφα καιρό πως δεν γίνεται να θες να παίξεις ποδόσφαιρο χώρου, χωρίς να έχεις γρήγορο επιθετικό που να είναι ικανός να καλύψει τα μέτρα που αφήνεις για να επιτεθείς. Οι δύο μεγάλες νίκες, με Παναθηναϊκό και στο Βικέλιδης, ήρθαν μέσα από αξιοποίηση του κενού χώρου. Με τον Παναθηναϊκό, χρειάστηκε μία προσωπική ενέργεια του Αραούχο, στο Βικελίδης, ήταν μία φάση που είχε εμπνευστεί ο Καρέρα.

Θυμίζω πως για να κάνει πιο γρήγορη την ομάδα του, είχε ξεκινήσει στα άκρα τους Αλμπάνη, Κλωναρίδη και προσπάθησε να χτυπήσει με άμεσο ποδόσφαιρο μετά από κάθε κερδισμένη μπάλα, ζητώντας κάθετες από τον άξονα και διαγώνιες κινήσεις από τους δύο συγκεκριμένους παίκτες. Στη φάση του γκολ οι Κρίστισιτς, Αλμπάνης εφάρμοσαν άψογα το σχέδιο. Ο Κρίστισιτς σε μία κερδισμένη μπάλα στον άξονα, πήρε τα μέτρα, πάσαρε στην κίνηση που έκανε ο Αλμπάνης, ανάμεσα στους αντίπαλους στόπερ, και οι δυο τους έκαναν πράξη την έμπνευση του Καρέρα.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Ο Ιταλός από την πρώτη ημέρα έδειξε πως είναι σε θέση να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας του, την ψυχολογία των παικτών του και να δημιουργήσει ένα μαχητικό σύνολο. Στον χρόνο, όμως, πάνω κατάφερε να την κάνει και πιο γρήγορη και πιο δημιουργική και μέσα από την φιλοσοφία του να βοηθήσει ποδοσφαιριστές που είναι κλειδιά για την πορεία της ΑΕΚ. Οι Βράνιες, Κρίστισιτς, Μάνταλος στα χέρια του Καρέρα είναι σαν να βρήκαν ξανά την όρεξη τους για ποδόσφαιρο, ο Ιταλός προπονητής μοιάζει σαν να βρήκε το κουμπί τους, για να τους επαναφέρει το χαμένο τους κίνητρο.

Έχω μία αρχή μέσα από την οποία έχω μάθει να κρίνω τους προπονητές. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην έχει πάρει αποφάσεις, που στο γήπεδο να αποδείχτηκαν λανθασμένες. Το σημαντικό είναι να μπορεί μέσα από την δουλειά του να έχει τους ποδοσφαιριστές του σε καλή αγωνιστική κατάσταση, αν συμβαίνει αυτό είναι δεδομένο πως ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΔΟ

Ο Μάσιμο Καρέρα, παρότι ανέλαβε την ομάδα στην διάρκεια της σεζόν, κατάφερε όσο περνά ο καιρός, να βελτιώνει και την εικόνα της ομάδας και τη δημιουργία της. Το τελευταίο είναι που δημιουργεί και μία αισιοδοξία για το μέλλον. Βλέπετε, ο Ιταλός τεχνικός δεν ακολουθεί την επιθετική φιλοσοφία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Είναι δεδομένο πως η εξέλιξη του αθλήματος έχει πάει στην επιθετικότητα, στην ένταση, στο πρέσινγκ σε ψηλά μέτρα και στην επιστημονική δουλειά που γίνεται στη δημιουργία.

Ο Καρέρα δεν έχει φέρει στη χώρα μας την εξέλιξη, η αλήθεια όμως είναι πως στο ποδόσφαιρο μας δεν έχουν έρθει προπονητές, να το πάνε ένα επίπεδο πιο πέρα. Ο Καρέρα έφερε τη δική του μέθοδο που στην πράξη αποδεικνύεται αποτελεσματική και σε αυτούς τους τρεις μήνες δείχνει πως πέρα από τα αρχικά αποτελέσματα ψυχολογίας, φέρνει και βελτίωση τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στην εικόνα που δείχνει συνολικά η ομάδα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Η ΑΕΚ στα 13 παιχνίδια που έδωσε στο πρωτάθλημα, πριν αναλάβει ο Καρέρα, είχε ρεκόρ 6-3-4 και τέρματα 23-17. Έβαζε ανά παιχνίδι 1,76 τέρματα και δεχόταν 1,3.

Η ΑΕΚ στις 13 αγωνιστικές που με τον Καρέρα στον πάγκο τρέχει ρεκόρ 9-3-1 με τέρματα 19-5, ανά παιχνίδι σκοράρει 1,46 τέρματα και δέχεται μόλις 0,38.

Βοήθησε και η τιμωρία του ΠΑΟΚ και περιμένει την επανέναρξη, έχοντας δύο σημαντικούς ανοιχτούς στόχους. Την κατάκτηση του Κυπέλλου και της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι να διατηρηθεί η δυναμική Καρέρα για την επόμενη σεζόν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Καρέρα και το σκουντέτο στην "Αγιά Σοφιά"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ