OPINIONS

Γολγοθάς 15 μηνών για τον Ολυμπιακό

EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÃÏÕËÂÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÃÏÕËÂÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τη σεζόν 59 επίσημων παιχνιδιών του Ολυμπιακού σε όλες τις διοργανώσεις, την ευρωπαϊκή πρόκληση και τον κίνδυνο που υπάρχει ενόψει της νέας σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει μία ιστορική πρόκληση, αλλά και έναν Γολγοθά. Αυτό που έρχεται είναι σπουδαίο. Στις 6 Αυγούστου έχει την ευκαιρία, να μπει στους "8" του Europa League και να φθάσει δύο βήματα, δύο μονά παιχνίδια από τον τελικό.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αν περάσει την Γουλβς, με μονά παιχνίδια, αρχικά με την ομάδα που θα συνεχίσει από το ζευγάρι Ρόμα-Σεβίλλη και στην συνέχεια το πιθανότερο με την Γιουνάιτεντ πρωτόγνωρη και συναρπαστική. Θα θυμίζει περισσότερο νοκ άουτ γύρους Εθνικών διοργανώσεων.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΣΧΕΔΙΟ, ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι παίκτες του Μαρτίνς να καταφέρουν στις 6 Αυγούστου να έχουν το αγωνιστικό πρόσωπο που έχουν παρουσιάσει, σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια την φετινή σεζόν. Αν υπάρχει μία λέξη που να χαρακτηρίζει τον φετινό Ολυμπιακό, είναι η συνέπεια. Όποτε χρειάστηκε να δώσει την μάχη του, ήταν έτοιμος να την δώσει, μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο και όποτε χρειάστηκε και αυταπάρνηση.

Σχέδιο υπάρχει, είναι έτοιμο δοκιμασμένο, ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία των παιχνιδιών που θα κληθεί να δώσει, αυτό που χρειάζεται όμως, είναι και η αυταπάρνηση των ποδοσφαιριστών. Οι φίλοι του Ολυμπιακού, οι άνθρωποι της ομάδας, πρέπει να καταλάβουν πως αυτό που ζητείτε από τους ποδοσφαιριστές, δεν είναι απλό, δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του αθλήματος και χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.

ΣΕΖΟΝ 15 ΜΗΝΩΝ

Η σεζόν για τον Ολυμπιακό ξεκίνησε με την έναρξη της προετοιμασίας στις 10 Ιουνίου . Το πρώτο επίσημο παιχνίδι δόθηκε στις 23 Ιουλίου, το 0-0 με την Βικτόρια Πλιζέν. Συνολικά οι ερυθρόλευκοι, έχουν δώσει μέχρι σήμερα 54 παιχνίδια και ο αγώνας με την Γουλβς, θα είναι ο 59ος. Μιλάμε για 59 επίσημα παιχνίδια, την ίδια σεζόν, σε περίπτωση, που η ομάδα δεν καταφέρει να προχωρήσει, ένα νούμερο που δεν το έχει πλησιάσει κανένας άλλος Ελληνικός σύλλογος και μία σεζόν, που θα κρατήσει για 15 μήνες. Χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα και κατανόηση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, οι ποδοσφαιριστές να έχουν ανάγκη από ξεκούραση.

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες, για τον Ολυμπιακό τα περιθώρια είναι πολύ στενά και χρειάζεται ειδική μέριμνα. Οι περισσότερες ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη, δεν πέρασαν στην αρχή της σεζόν, από τρείς προκριματικούς γύρους και δεν έχουν μπροστά τους άλλους δύο. Το παιχνίδι με την Γουλβς θα διεξαχθεί στις 6 Αυγούστου και αν προκριθεί, ο επόμενος γύρος θα διεξαχθεί στις 10-11 Αυγούστου. Το επόμενο πρωτάθλημα ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου και ο τρίτος προκριματικός γύρος για το Τσάμπιονς Λιγκ, που θα κληθεί να συμμετάσχει ο Ολυμπιακός, στις 15 Σεπτεμβρίου. Προσωπικά νοιώθω την ανάγκη, να επισημάνω πως είναι υποχρεωτικό, να υπάρξει μέριμνα, να πάρουν άδεια οι ποδοσφαιριστές. Είναι προτιμότερο σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, να μην υπάρξει προετοιμασία για την επόμενη σεζόν, από το να σκάσει η ομάδα.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Αυτός είναι και ο μοναδικός φόβος για τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν. Είναι τεράστια η διαφορά που θα ξεκινήσει με τους υπόλοιπους και κίνδυνος, θα υπάρξει μόνο αν σκάσουν οι ποδοσφαιριστές. Που έχουν σαν μοναδική διακοπή, το διάλλειμα για τον κορονοϊό, που μπορεί να ήταν μεγάλο, όμως όλοι μας γνωρίζουμε πως οι πρωτόγνωρες και αβέβαιες συνθήκες που επικρατούσαν, δεν βοήθησε πραγματικά, για να υπάρξει αποφόρτιση.

ΑΛΛΑΞΕ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο Μαρτίνς ανέλαβε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2018, πέτυχε να βελτιώσει πολύ το επίπεδο της καθημερινής δουλειάς στου Ρέντη, μαζί με την διοίκηση άλλαξαν την φιλοσοφία της ομάδας και εκεί που κάθε καλοκαίρι γινόντουσαν πολλές κινήσεις και το ρόστερ άλλαζε σε τεράστιο βαθμό, αποφασίστηκε να υπάρχει συνέχεια. Η συγκεκριμένη λογική, επανέφερε με εμφατικό τρόπο τους ερυθρόλευκους στην κορυφή του ποδοσφαίρου μας, κατέκτησαν περίπατο το πρωτάθλημα, έχουν μπροστά τους την ευκαιρία να κατακτήσουν το νταμπλ και πάνω από όλα, το πλεονέκτημα που έχει αποκτηθεί σε σχέση με τους εγχώριους ανταγωνιστές, είναι τεράστιο.

Σε αυτήν την δύσκολη πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν βοηθά στο να υπάρχουν πολλές αλλαγές, το γεγονός πως υπάρχει ένας έτοιμος κορμός, που δεν χρειάζεται πολλές αλλαγές για την επόμενη σεζόν, αποτελεί τεράστιο όπλο για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα για του χρόνου είναι έτοιμη. Χρειάζεται τον αντικαταστάτη του Ποντένσε, αν υπάρξει πώληση να έρθει ανάλογος ποδοσφαιριστής για αντικαταστάτης και μοναδική ανοιχτή περίπτωση, να είναι αυτή του Ομάρ. Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να πονοκεφαλιάζει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, είναι να αντέξουν οι οργανισμού των ποδοσφαιριστών. Όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν λίγο, πολύ λυμένα και ο δρόμος για επιτυχίες και για την επόμενη σεζόν, στρωμένος.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, δεν έμεινε όμως μόνο στις εγχώριες επιτυχίες. Υπάρχει μία ποδοσφαιρική πρόταση, που σταδιακά ανεβάζει τον Ολυμπιακό επίπεδο ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Αρχικά τον έβαλε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, περνώντας με εμφατικό τρόπο και με ένα ρεκόρ 5-1-0 ομάδες που προερχόντουσαν από κοντινά στο δικό μας πρωτάθλημα, την δεύτεραθλήτρια πέρυσι και φέτος Τσεχίας, Βικτόρια Πλιζέν, την Μπασασκεχίρ που πέρυσι αυτοκτόνησε για να χάσει το πρωτάθλημα Τουρκίας και φέτος, όλα δείχνουν πως θα το κατακτήσει και την Κρασνοντάρ που φαντάζει σαν μία ανερχόμενη δύναμη στο Ρώσικο ποδόσφαιρο, που έναν γύρο πριν, είχε αποκλείσει την Πόρτο.

Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αυτή η δυναμική διατηρήθηκε. Ο Ολυμπιακός ήταν συνολικά πολύ ανώτερος από την ομάδα που βρισκόταν κοντά στο επίπεδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Πήρε την 3η θέση από τον Ερυθρό Αστέρα και φαινόταν πως του λείπουν λεπτομέρειες για να μπορέσει να χτυπήσει μεγάλες δυνάμεις που δεν βρίσκονται στα καλύτερα τους. Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος μίας Ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Στα καλά της χρόνια, να είναι σε θέση να ξεπερνά τους αντιπάλους, που βρίσκονται κοντά στο δικό μας επίπεδο και όταν βρίσκει έναν μεγάλο σύλλογο, σε μία προβληματική κατάσταση, να μπορεί να του κάνει την ζημιά. Αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει στους ομίλους με την προβληματική φέτος Τότεναμ, το πέτυχε σε νοκ άουτ μάχη με την Άρσεναλ.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να βελτιωθεί και η βελτίωση ήρθε μέσα από μία απόφαση του Μαρτίνς. Όταν έχασε τον Ποντένσε, ο σύλλογος έχοντας περιορισμένο χρόνο για να καλύψει το κενό, έπαιξε ένα στοίχημα με έναν ποδοσφαιριστή, που έχει κάποια χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με αυτά που έχασε ο Ολυμπιακός από τον Πορτογάλο. Ο Μαρτίνς όμως, απέδειξε πως δεν χρειάζεται κανέναν προβληματικό δανεικό, για να βοηθήσει την ομάδα του. Έκανε την απώλεια του Ποντένσε να λειτουργήσει ευεργετικά για την ομάδα του. Άλλαξε την τακτική και καθιερώνοντας ένα πιο καθαρό 4-3-3, με τον Καμαρά τρίτο χαφ και με αυτόν τον τρόπο έκανε τον Ολυμπιακό ακόμα πιο σκληρό, τον ανέβασε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, σε παιχνίδια ίσων μέτρων.

Οτι και να γίνει στα ιστορικά, μοναδικά παιχνίδια του Αυγούστου, υπάρχουν οι βάσεις και η επόμενη σεζόν, να είναι συνέχεια της φετινής και η ομάδα να συνεχίσει να εξελίσσεται. Ο μοναδικός κίνδυνος είναι να μην σκάσουν οι ποδοσφαιριστές από τα συνεχόμενα παιχνίδια και επίσης, να μην υπάρξει κατανόηση, σε μία εποχή που τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν καλά. Αυτή η ομάδα, πέτυχε πολλά, αξίζει κατανόηση των δυσκολιών που υπάρχουν και είναι σίγουρο πως η συνέχεια της, θα φέρει πολλές ακόμα επιτυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ