OPINIONS

Γκουαρδιόλα: Ο κύριος υπεύθυνος για τις μεγάλες βραδιές που ζούμε

Γκουαρδιόλα: Ο κύριος υπεύθυνος για τις μεγάλες βραδιές που ζούμε

Ο Τσάρλυ γράφει για τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος άλλαξε το ποδόσφαιρο και είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις μεγάλες βραδιές που ζούμε.

Στην Αγγλία οι θεοί του ποδοσφαίρου, μοιάζει σαν να μοίρασαν τα πάντα σωστά και δίκαια. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας και μένει το FA Cup για να κατακτήσει και τους τρεις εγχώριους στόχους.

Λίβερπουλ και Τότεναμ θα δώσουν την μάχη τους για να κατακτήσουν την μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, Τσέλσι - Άρσεναλ θα συναντηθούν στον τελικό του Europa League και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που η διοίκηση της παίρνει την μία λανθασμένη απόφαση μετά την άλλη και ακολούθησε ένα ξεπερασμένο ποδοσφαιρικό μοντέλο με τον Μουρίνιο, έμεινε εκτός όλων των στόχων.

103 ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ

Η Σίτι κατέκτησε δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά το πήρε την τελευταία αγωνιστική, μαζεύοντας 98 βαθμούς, μόλις 2 λιγότερους από ότι πέρυσι. Έχω την αίσθηση πως η φετινή συγκομιδή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την περσινή.

Δεν είναι το ίδιο να φτάνεις σε τόσο υψηλούς βαθμούς σε ένα πρωτάθλημα που κάνεις περίπατο, με το να αντέχεις σε ένα πρωτάθλημα που νιώθεις συνεχώς την πίεση του αντιπάλου σου. Κάθε αγωνιστική να ξέρεις πως η Λίβερπουλ έχει κερδίσει και να πρέπει να απαντήσεις με νίκη.

Η Σίτι του Γκουαρδιόλα το κατάφερε. Άφησε τελευταία φορά βαθμούς στις 29 Ιανουαρίου, στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Εκείνη την ημέρα όλα έδειχναν πως το πρωτάθλημα θα πάει στην Λίβερπουλ μετά από 29 χρόνια, υπήρχε μόνο ένας δρόμος για να μην συμβεί αυτό, αυτόν τον δρόμο ακολούθησε η ομάδα του Πεπ.

Κέρδισε όλα της τα παιχνίδια, τις υπόλοιπες 103 ημέρες που ακολούθησαν μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Έβγαλε Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και τα δύο παιχνίδια του Μαΐου μόνο με νίκες, έφθασε στο μάξιμουμ των βαθμών που μπορούσε να πάει και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως το ίδιο διάστημα η Λίβερπουλ έτρεξε ρεκόρ 11-4-0, δηλαδή τόλμησε σε ένα διάστημα 15 παιχνιδιών να φέρει ισόπαλα 4 παιχνίδια.

98 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Το περίεργο είναι πως το σερί των 14 νικών, οι 98 βαθμοί που χρειάστηκαν για να κατακτηθεί ο τίτλος, έγιναν σε ένα πρωτάθλημα με δυνατές ομάδες. Στην χώρα μας πήρε αήττητο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Γνωρίζουμε όλοι όμως πως το επίπεδο είναι χαμηλό. Δύσκολο είναι, όμως αν βγάλεις τα ντέρμπι μπορείς τις υπόλοιπες ομάδες να τις καταφέρεις.

Στην Premier League ειδικά φέτος, ανέβηκε πολύ. Φαίνεται άλλωστε από το γεγονός πως οι δύο ευρωπαϊκοί τελικοί είναι ανάμεσα σε αγγλικές ομάδες. Δεν είναι όμως μόνο η Λίβερπουλ, η Τότεναμ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Τα απίστευτα πολλά χρήματα που δίνονται για τηλεοπτικά συμβόλαια έχουν οδηγήσει στο να βελτιωθούν και οι υπόλοιπες ομάδες και ειδικά την φετινή σεζόν, σε σχέση με πέρυσι υπήρξε τεράστια πρόοδος των υπολοίπων.

Εκτός από τα βαριά χαρτιά, η Γουλβς έπαιξε σύγχρονο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, ομάδες όπως η Γουότφορντ, η Έβερτον, η Κρίσταλ Πάλας ήταν πολύ καλύτερες από ότι την περσινή χρονιά. Αυτός είναι και λόγος που οι φετινοί 98 βαθμοί είναι στην πράξη περισσότεροι από τους περσινούς 100, το φετινό πρωτάθλημα ήταν πιο ανταγωνιστικό. Είναι απίθανο το γεγονός πως Σίτι και Λίβερπουλ, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, άνοιξαν πολύ την ψαλίδα από τους υπόλοιπους και πήραν απίστευτο ποσοστό βαθμών.

ΧΩΡΙΣ ΝΤΕ ΜΠΡΑΪΝΕ

Ασφαλώς και για την Σίτι του Γκουαρδιόλα δεν είναι νέο, πως έφθασε σε τόσο υψηλούς πόντους. Την υπέρβαση φαίνεται πως την έκανε φέτος η Λίβερπουλ. Πράγματι η ομάδα του Κλοπ ήταν αυτή που χρειάστηκε να βελτιωθεί σε πολύ υψηλό βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για να είναι ανταγωνιστική σε τόσο υψηλούς πόντους.

Το πρόβλημα όμως για τους υπόλοιπους είναι πως το ποδόσφαιρο του Γκουαρδιόλα μοιάζει φέτος σαν να απέδειξε πως με όλες τις συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει να πιάνει ένα απίθανο ποσοστό βαθμών. Αν στο ξεκίνημα της σεζόν μου γινόταν η ερώτηση, ποιος τρόπος υπάρχει για να χάσει το πρωτάθλημα η Σίτι, θα απαντούσα το σενάριο που συνέβη.

Δηλαδή να υπάρξει ομάδα που θα κάνει ατομικό ρεκόρ πόντων και ταυτόχρονα να χάσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιχνιδιών ο Ντε Μπράινε. Το γεγονός πως έγιναν και τα δύο και η Σίτι έφθασε 98 βαθμούς, αποτελεί ένα τεράστιο κατόρθωμα και δείχνει πως και τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολο για την Λίβερπουλ και τους υπόλοιπους να ρίξουν την ομάδα του Γκουαρδιόλα από την κορυφή. Ο κινητήριος μοχλός της Σίτι, ο Ντε Μπράινε, ο οποίος την περσινή σεζόν είχε 16 ασίστ και πρόπερσι 18, έπαιξε στην Premier League μόλις 978 λεπτά. Ωστόσο, δεν άλλαξε τίποτα από το παιχνίδι της Σίτι.

ΟΜΑΔΕΣ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

Διάβασα απαξιωτικά σχόλια για τον Γκουαρδιόλα, μετά από τον αποκλεισμό της Σίτι από την Τότεναμ και πραγματικά έκανα τον σταυρό μου. Ο Γκουαρδιόλα είναι τόσο συνεπής σε αυτό που πρεσβεύει που δεν γίνεται να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο και να τον αξιολογήσεις λανθασμένα.

Είτε δουλεύει στην Βαρκελώνη, είτε στο Μόναχο, είτε στο Μάντσεστερ η εικόνα των ομάδων του είναι η ίδια. Μιλώντας για της δουλειάς του στην Μπάγερν και στην Σίτι αυτό που δημιουργεί και παρουσιάζει δεν έχει καμία σχέση με την συνέχεια του κλαμπ αλλά αφορά την εξέλιξη της δικής του φιλοσοφίας.

Ουσιαστικά δημιουργεί ομάδες Γκουαρδιόλα που έχουν συνέχεια. Αυτό το ποδοσφαιρικό πλάνο, αποδεδειγμένα έχει την ικανότητα να διασύρει αγωνιστικά κατώτερες ομάδες και φροντίζει, να κάνει όλες τις ομάδες να μοιάζουν κατώτερες.

64 ΝΙΚΕΣ ΣΕ 76 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο Πεπ έχει την δυνατότητα εκεί που δουλεύει να επιλέγει με ποιους ποδοσφαιριστές θα δουλέψει το πολύ απαιτητικό σχέδιο του και η εκπαίδευση που κάνει σε αυτούς που θεωρεί κατάλληλους να το υπηρετήσουν δημιουργεί συνθήκες απόλυτου εγκλωβισμού στους αντιπάλους του.

Είναι αδύνατον, αν δεν μπορέσεις να πρεσάρεις ψηλά την άμυνα της Σίτι, αν δεν τους βάλεις δυσκολίες και δεν τους οδηγήσεις σε λάθη στην αρχική δημιουργία, να αντιμετωπίσεις τις συνεργασίες τους και τους αυτοματισμούς τους.

Ο κάθε ποδοσφαιριστής ξέρει, κάθε στιγμή ποια επιλογή θα αυξήσει τις πιθανότητες για να δημιουργηθεί καθαρή ευκαιρία. Το γεγονός αυτό δεν αντιμετωπίζεται από ομάδες που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λάθη και να βραχυκυκλώσουν την αρχική ανάπτυξη της Σίτι.

Ο Γκουαρδιόλα χρειάστηκε μία σεζόν και να ξοδέψει αρκετά λεφτά για να πάρει τους κατάλληλους αμυντικούς για να εφαρμόσουν το ποδόσφαιρο του, από την στιγμή που κατάφερε και έβαλε την Σίτι στο δικό του πλάνο αποδεικνύεται, πως είναι ελάχιστες οι ομάδες που σε παιχνίδι πρωταθλήματος μπορούν να αντέξουν την επιθετικότητα, την θηλιά που σου βάζει η Σίτι με το ποδόσφαιρο της.

Τόσο την φετινή χρονιά, όσο και την περσινή μόλις 6 φορές δεν κέρδισε στα 38 παιχνίδια πρωταθλήματος που έδωσε. Αν βάλουμε και τις δύο σεζόν, από την ημέρα που η Σίτι έμαθε να λειτουργεί σαν ομάδα του Γκουαρδιόλα το νούμερο που προκύπτει είναι τρομακτικό, 64 νίκες σε 76 παιχνίδια.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

Αυτός ο τεράστιος άνθρωπος του ποδοσφαίρου, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Πήρε σαν πρώτη δουλειά μία Μπαρτσελόνα με εντυπωσιακό ρόστερ, που σίγουρα όποιος και αν ήταν προπονητής θα κατάφερνε να έχει επιτυχίες.

Αυτός όμως έχοντας την τύχη να δουλεύει με τους Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα δεν έμεινε στους τίτλους, κατάφερε να πάει το ποδόσφαιρο πολλά βήματα πιο μπροστά. Είναι ο κύριος υπεύθυνος γι' αυτά τα σπουδαία παιχνίδια που βλέπουμε στο υψηλό επίπεδο του Champions League αυτός που άλλαξε τον τρόπο σκέψης των νέων προπονητών, έγινε προπονητής σε μία εποχή που κυριαρχούσαν οι άμυνες και έκανε επιστήμη, την ανάπτυξη και την δημιουργία των επιθέσεων. Το ποδόσφαιρο του, είναι δεδομένο πως θα του φέρει κι άλλα πρωταθλήματα, αυτό που ο ίδιος χρειάζεται να δουλέψει, ώστε να ξανακατακτήσει το Champions League είναι οι λεπτομέρειες στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Σε αυτές τις ειδικές βραδιές στο υψηλό επίπεδο, που συναντά ομάδες, που για ένα παιχνίδι, για 90 λεπτά, βγάζουν απέναντι στο ποδόσφαιρο ρίσκου που εφαρμόζει, όλη τους την ενέργεια και μπορούν να τον αποκλείσουν δίχως να είναι καλύτερες συνολικά.

ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Είμαι σίγουρος πως σύντομα το ποδόσφαιρο θα δει μία ομάδα -εκτός της Μπαρτσελόνα- του Πεπ να κατακτά το Champions League με απόλυτη ανωτερότητα.

Μέχρι να συμβεί όμως μπορούμε όλοι να παραδεχτούμε πως αυτός ο άνθρωπος είναι ο υπεύθυνος για αυτές τις μαγικές ευρωπαϊκές βραδιές που ζούμε στην νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης, αυτός ο άνθρωπος σκότωσε τον συντηρητισμό, το αμυντικό ποδόσφαιρο, πήγε το άθλημα πολλά επίπεδα πιο μπροστά.

Άλλαξε την φιλοσοφία του και το έφθασε σε ένα σημείο που να μην κερδίζουν οι άμυνες αλλά οι επιθέσεις. Το κακό για τους οπαδούς της Λίβερπουλ που διψάνε να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, είναι πως αυτός ο άνθρωπος δουλεύει στην Πρέμιερ και φαντάζει ανέφικτο να του πάρεις πρωτάθλημα. Η λογική λέει πως το σερί θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ