OPINIONS

Γιουβέντους: Ο Ρονάλντο μυρίζει αίμα

Γιουβέντους: Ο Ρονάλντο μυρίζει αίμα

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ρονάλντο που μόνο αυτός μπορούσε να πάρει την πρόκριση με τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί. Κράτησε στη θέση του τον Αλέγκρι, γλίτωσε τη Γιουβέντους από παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Η Γιουβέντους το καλοκαίρι φέρνοντας τον Κριστιάνο στο Τορίνο, ήθελε να "αγοράσει" νύχτες όπως η χθεσινή. Ο σύλλογος κυνηγά με μανία την κατάκτηση του Champions League και αγόρασε τον ποδοσφαιριστή που ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς να οδηγεί τις ομάδες του στην κορυφή της Ευρώπης.

Ό,τι και να συμβεί από εδώ και πέρα, ο Κριστιάνο έδειξε σε όλους πως η διοίκηση της Γιούβε πραγματοποίησε μία σοφή επιλογή που τον απέκτησε. Κέρδισε το πρώτο του στοίχημα και στην πραγματικότητα έσωσε τη νέα του ομάδα...

ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Η Γιουβέντους είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που άρχισε τη φετινή χρονιά ορίζοντας ως στόχο να κατακτήσει το UCL. Το μοναδικό κλαμπ που οτιδήποτε άλλο κι αν κατακτήσει αν δεν συνοδεύεται με τη μεγάλη κούπα, η χρονιά θα είναι αποτυχημένη.

Παρότι έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα, με το καθαρό 2-0 στο πρώτο παιχνίδι δημιούργησε συνθήκες διάλυσης. Ρεπορτάζ που μπορεί να διαψεύστηκαν πως ο Αλέγκρι τελεί υπό παραίτηση, όμως δημιούργησαν μία καθημερινή προπονητολογία.

Την ημέρα του παιχνιδιού υπήρξαν δημοσιεύματα για Κόντε και Ντεσάμπ. Όλοι είχαν αντιληφθεί πως δύσκολα θα έμενε ο Αλέγκρι αν η Γιουβέντους αποκλειόταν τόσο πρόωρα από τη μοναδική διοργάνωση που θα μπορούσε να κάνει επιτυχημένη την φετινή σεζόν.

ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία Γιουβέντους που πήγαινε μόνο με άσχημες ειδήσεις για να παίξει τη ρεβάνς με την Ατλέτικο, στην πραγματικότητα χωρίς άκρα και προερχόμενη από ένα σημαντικό διάστημα με προβληματικές εμφανίσεις. Το καλύτερο παιχνίδι της το τελευταίο δίμηνο, το έκανε την περασμένη Παρασκευή με την Ουντινέζε, που ο Αλέγκρι είχε βάλει αναπληρωματικούς.

Απέναντι στην Ατλέτικο κατέβασε μία σύνθεση που έμοιαζε πολύ δύσκολο να κάνει μία τόσο μεγάλη ανατροπή. Οι απουσίες των Κόστα, Κουαρδάδο, Σάντρο, Ντε Σίλιο δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στις πτέρυγες και στερούσαν την δυνατότητα από την Γιουβέντους για να πάρει μία προσωπική ενέργεια από τις πλευρές.

Ο Αλέγκρι πήρε την απόφαση να κρατήσει τον Ντιμπάλα για το δεύτερο ημίχρονο και παρουσίασε μία ενδεκάδα που έδειχνε ότι δεν μπορεί να πάρει από κάποιον ποδοσφαιριστή προσωπική ενέργεια.

ΜΕ ΣΠΙΝΑΤΣΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στα άκρα που μπορούσε να απειλήσει ήταν ο Κανσέλο και από την αριστερή πλευρά αναγκαστικά πήγε στη λύση Σπινατσόλα. Ο Σπινατσόλα που προέρχεται από τις ακαδημίες της Γιουβέντους, ποτέ δεν έχει πείσει και δίνεται συνέχεια δανεικός, στα 25 του χρόνια κλήθηκε να παίξει στο πρώτο πραγματικά μεγάλο παιχνίδι στη μέχρι τώρα καριέρα του. Στην τακτική του Αλέγκρι καθαρός εξτρέμ δεν υπήρχε.

Ο Μπερναρντέσκι που μετά τον Κριστιάνο ήταν ο πιο καθοριστικός, άρχισε στα δεξιά, λειτουργούσε εσωτερικά και έκανε σπουδαία δουλειά ενώ στα αριστερά έπαιζε σε ένα μόνιμο σύνθετο ρόλο ο Ματουιντί. Στο πρώτο ημίχρονο η Γιουβέντους μπορούσε επιθετικά λίγα πράγματα, για την ακρίβεια είχε έναν τρόπο για να απειλήσει, όμως πέτυχε πάρα πολλά.

ΜΥΡΙΖΕΙ... ΑΙΜΑ

Με τον Ντιμπάλα στον πάγκο και τα "όπλα" στα άκρα εκτός αποστολής, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να φέρνει την μπάλα στα αριστερά, δηλαδή εκεί που έβγαιναν οι Ρονάλντο, Ματουιντί και το πάλευε ο Σπινατσόλα που προσπαθούσε να ασκήσει πίεση γεμίζοντας την περιοχή.

Όταν ο Ρονάλντο τραβιόταν εκτός περιοχής δεν μπορούσε να συμβεί το παραμικρό, όμως στις φάσεις που πήγαινε στο κουτί αποδείχτηκε τρόμος.

Έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε έχει παίξει ποτέ αυτό το άθλημα. Έχοντας ανάγκη την ελευθερία κινήσεων που του προσφέρει ένα ψηλό δυνατό φορ, διαβάζει τον αντίπαλο, μυρίζει αίμα και χτυπά με τα απίστευτα αθλητικά προσόντα του.

Τη σπάνια ικανότητα που έχει να συνδυάσει ένα άλμα, πηδώντας πιο ψηλά από οποιονδήποτε άλλον, μένοντας στον αέρα και εκτελώντας με δύναμη, σημάδι και τεχνική.

Στο πρώτο μέρος στόχευσε στον αδύναμο κρίκο και δύο φορές πήδηξε πάνω από τον Χουάνφραν, στη φάση του 27ου λεπτού έβαλε και αυτόν και την μπάλα στα δίχτυα. Ήταν και τυχερό που στη φάση του πρώτου τέρματος βρέθηκε στα αριστερά ο Μπερναρντέσκι που πρόσφερε σε διάφορους τομείς και έκανε αυτήν την υπέροχη σέντρα.

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΒΑΛΕ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Η Γιουβέντους, επιθετικά, στο πρώτο μέρος μπορούσε να κάνει λίγα και συγκεκριμένα πράγματα, πέτυχε όμως πολλά. Στην πράξη το πρώτο ημίχρονο της έδωσε βάσεις πρόκρισης. Βρήκε το πρώτο τέρμα, ζεστάθηκε ο Ρονάλντο και άρχισε να μυρίζει αίμα και το κυριότερο δεν απειλούταν. Το γεγονός πως κρατούσε την Ατλέτικο εύκολα η άμυνα της, ήταν το κύριο στοιχείο που της έδωσε την πρόκριση.

Το έχτισε από το πρώτο μέρος και εκεί ήταν η μεγάλη αποτυχία της Ατλέτικο. Δεν μπόρεσε να απειλήσει. Δεν κατάφερε να βγάλει αντεπιθέσεις και να κάνει την Γιουβέντους να φοβηθεί πως αν δεχτεί ένα τέρμα χάθηκαν όλα. Αυτή η ατολμία της Ατλέτικο ή η ικανότητα αν θέλετε της Γιουβέντους να την κρατά ακίνδυνη έδωσε την δυνατότητα για περισσότερο θάρρος στην επανάληψη, που με τις τελικές αλλαγές του Αλέγκρι έκαναν και την διαφορά.

ΚΛΕΙΔΙ Ο ΤΣΑΝ

Να μείνουμε όμως λίγο ακόμα στις αρχικές αποφάσεις του Ιταλού προπονητή που δημιούργησαν και τις συνθήκες του παιχνιδιού. Επειδή η Γιουβέντους καλούταν να ανατρέψει ένα 2-0, απέναντι σε μία ομάδα που παίζει με δύο φορ, οι Ιταλοί μέχρι και την παραμονή του παιχνιδιού έγραφαν διατάξεις με τρεις στόπερ. Είχα δει ενδεκάδες με τον Κάσερες δεξί στόπερ ή ακόμα και με τρία "θηρία", δηλαδή με την προσθήκη του Ρουγκάνι στο πλάι των Μπονούτσι, Κιελίνι.

Ο Αλέγκρι μπορεί να νοιώθει δικαιωμένος που αποφάσισε να παίξει το χαρτί του Τσαν, ο οποίος πήρε διάφορους σύνθετους ρόλους μέσα στο παιχνίδι. Από το "6", γινόταν δεξί στόπερ και ολοκλήρωσε ως δεξί μπακ. Το αμυντικό σχέδιο φάνηκε από νωρίς πως είχε βγει και η Γιουβέντους χρειαζόταν να βρει στον αέρα τα γκολ που έψαχνε καθώς τρόπο να ολοκληρώσει χωρίς να σηκώσει την μπάλα επίθεση δεν είχε.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Αναμφίβολα αν δεν υπήρχε ο Ρονάλντο, αυτή την πρόκριση δεν την έπαιρνε ποτέ. Δεν υπάρχει άλλος στον κόσμο, να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει την άμυνα της Ατλέτικο. Για αυτόν τον λόγο και κανένας άλλος ποδοσφαιριστής, δεν την έχει πληγώσει τόσο πολύ.

Η Γιουβέντους μέχρι να μπει ο Ντιμπάλα και στην συνέχεια ο Κέαν, δεν είχε χώρους να τρέξει, δεν μπορούσε να βγάλει κάθετες, δεν μπορούσε να δημιουργήσει ρήγματα με κάτω την μπάλα. Δεν υπήρχε τρόπος να διεκδικήσει τα τρία τέρματα που χρειαζόταν για να περάσει αν δεν υπήρχε ο Ρονάλντο. Διέθετε τα κορμιά για να κουράσει την άμυνα της Ατλέτικο και είχε το "φονικό όπλο". Στο πρώτο μέρος νίκησε τον Χουάνφραν, στο 49ο λεπτό χτύπησε ανάμεσα στους Γοδίν, Χιμένεθ και έφερε το ζευγάρι σε ισορροπία.

ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΑΛΕΓΚΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ο Αλέγκρι είδε πως το παιχνίδι του δίνει τη δυνατότητα να βάλει μεγαλύτερο ρίσκο και αποφάσισε να το πάρει. Έριξε τον Ντιμπάλα στο γήπεδο αντί του Σπινατσόλα και έκανε πιο γρήγορη και πιο απειλητική την ομάδα του. Έφερε εσωτερικά τον Ματουϊντί που παίζει μόνιμα δύο ρόλους, πήγε τους Κανσέλο, Μπερναρντέσκι αριστερά, δεξί μπακ τον Τσαν και τον Ντιμπάλα μπροστά του.

Η Γιουβέντους απλώθηκε, απέκτησε ταχύτητα, βρήκε ατομική προσπάθεια και πάνω από όλα έδειξε πως μπορεί να τρέξει και να βγάλει περισσότερη ενέργεια από την αντίπαλο της.

ΤΗΝ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Ο Αλέγκρι την περασμένη Παρασκευή είδε στο παιχνίδι με την Ουντινέζε, πως έχει ακόμα ένα "όπλο". Ο νεαρός Κέαν έβαλε δύο τέρματα και έδωσε το δικαίωμα στον προπονητή του να τον έχει στα πλάνα του. Με την απόφαση του να τον ρίξει στη μάχη στο 80ο λεπτό έδειξε πως είχε στόχο να ενισχύσει το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί.

Η Γιουβέντους την Ατλέτικο την νίκησε στον αέρα με τον Ρονάλντο, στο τέλος την "σκότωσε" όμως γιατί έτρεχε περισσότερο. Βρήκε μέσα από την αλλαγή διάταξης και προσώπων του Αλέγκρι ταχύτητα που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν οι παίκτες του Σιμεόνε.

Είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να ολοκληρώσει την ανατροπή η Γιουβέντους, στο 82ο λεπτό ο Κέαν έχασε την ευκαιρία να κλέψει αυτός και ο προπονητής του λίγο από την δόξα του Ρονάλντο. Τελικά, την πρόκριση έμελλε ξανά να την ορίσει ένα χέρι που κακώς χρησιμοποιήθηκε μέσα στην περιοχή. Η διαφορά είναι πως ο Κάιπερς είναι συγκλονιστικός διαιτητής, ήταν μπροστά στην φάση και δεν χρειάστηκε το VAR.

Ο Ρονάλντο, με τα τρία τέρματα που πέτυχε, επέτρεψε στην Γιουβέντους να ξεπεράσει ένα πολύ σημαντικό σκόπελο και την γλίτωσε από παρατεταμένη εσωστρέφεια. Επίσης, κατάφερε με τον πιο εμφατικό τρόπο να κάνει τους πάντες να καταλάβουν πως αυτή τη φορά η Γιουβέντους έχει τον άνθρωπο που ξέρει πώς να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:
Η ατάκα του Σιμεόνε για τη χειρονομία του Ρονάλντο
Το τρομερό μήνυμα της Χεορχίνα για τον Κριστιάνο
Ο Κριστιάνο έχει αποκλείσει πέντε σερί φορές την Ατλέτικο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ