OPINIONS

Γιαν Κουρ: Αξιόπιστη λύση για το rotation

Brest's Yoann Court prepares for a corner kick during the French League One soccer match between Nimes and Brest at the Stade des Costières in Nimes, southern France, Saturday, Aug. 31, 2019. (AP Photo/Daniel Cole)
Brest's Yoann Court prepares for a corner kick during the French League One soccer match between Nimes and Brest at the Stade des Costières in Nimes, southern France, Saturday, Aug. 31, 2019. (AP Photo/Daniel Cole) AP PHOTO/DANIEL COLE

Ο Τσάρλυ αναλύει τον Γιαν Κουρ, που έχει συνδεθεί με τον Ολυμπιακό. Η καριέρα στη Γαλλία, τα χαρακτηριστικά, οι ντρίμπλες και η μαχητικότητα.

Όπως αναμενόταν μπήκαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Πέδρο Μαρτίνς. Στο ποδόσφαιρο ο χρόνος αλλάζει τα δεδομένα, όμως αυτήν την εποχή η διοίκηση έκανε το καθήκον της και κλείδωσε με συμβόλαιο δύο ετών, τον προπονητή που έχτισε τη φετινή επιτυχία. Τον προπονητή που με την δουλειά του επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ξαναπάρει τα σκήπτρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και επανέφερε τον σύλλογο στο ευρωπαϊκό επίπεδο που ανήκει.

Είναι φανερό πως ο κύκλος της δουλειάς του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό δεν έχει ακόμα κλείσει. Φαίνεται άλλωστε πως ομάδα του έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα από τους ανταγωνιστές της και θα ξεκινήσει και την επόμενη χρονιά από σημαντικά καλύτερη αφετηρία. Το γεγονός αυτό το γνωρίζει καλά ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και αποφάσισε να χειριστεί προσωπικά την υπόθεση για να κρατήσει τον επιτυχημένο προπονητή.

Βοήθησε και η δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς δεν ήταν εύκολο αυτήν την εποχή για τον Μαρτίνς, να εξαργυρώσει στον βαθμό που θα ήθελε, την επιτυχημένη του συνεργασία του στον Ολυμπιακό. Χωρίς λοιπόν πίεση, έχοντας εξασφαλίσει ένα διετές συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές, ο Μαρτίνς καλείται τόσο να επαναφέρει σε καλή κατάσταση τους ποδοσφαιριστές του, για να κλείσουν την φετινή σεζόν όπως τους αξίζει, με βάση την δουλειά που έχουν κάνει, όσο και να ετοιμάσει το σχέδιο, για την επόμενη.

ΒΑΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Στα ρεπορτάζ γράφεται ο Γιαν Κουρ, εξτρέμ της Μπρεστ. Είναι ξεκάθαρο πως αν αποφασίσουν στον Ολυμπιακό να αποκτήσουν τον ποδοσφαιριστή, θα τον πάρουν. Είναι μία αρκετά βατή περίπτωση, καθώς πρόκειται για έναν εξτρέμ 30 ετών, που έχει κάνει μία αξιοπρεπή -χωρίς να βγάλει μάτια- καριέρα στην Β' Γαλλίας, έχει αγωνιστεί μόλις δύο σεζόν σε ομάδες που πάλεψαν για την παραμονή τους στη Ligue 1 και το καλοκαίρι μένει ελεύθερος.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σε καμία περίπτωση, το προφίλ του Κουρ και η ατομική του κλάση δεν είναι τέτοια που θα τελειώσει την ανάγκη που έχει ο σύλλογος για να καλύψει το κενό του Ποντέσνε. Πράγματι προέρχεται από δύο θετικές χρονιές. Ήταν από τους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια της Μπρεστ, να ανέβει κατηγορία την περσινή χρονιά, όταν και πέτυχε 6 τέρματα και έδωσε 7 ασίστ, είναι από τους πρωτεργάτες της αξιοπρεπέστατης φετινής πορείας της, που της επέτρεψε τελικά να εξασφαλίσει την παραμονή της.

Ο Κουρ έχει σκοράρει 3 φορές και έχει δώσει 7 ασίστ φέτος στη Ligue 1. Δεν είναι τυχαίο όμως, πως παρότι από το 2010 έχει μόνιμα γεμάτες χρονιές, δεν κατάφερε να ανέβει ποτέ επίπεδο. Για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι του δίνεται η ευκαιρία να πάει σε έναν μεγαλύτερο σύλλογο, καθώς εκτός από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, γράφεται και σε αυτό της Ναντ.

ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΚΕΨΗ

Τα χαρακτηριστικά του έχουν διαμορφωθεί και από την φύση των ομάδων που αγωνιζόταν. Αριστεροπόδαρος εξτρέμ, που αγωνίζεται και στις δύο πλευρές, παίζει σε υψηλή ένταση, είναι μαχητικός και απλός στο παιχνίδι του, με χαρακτηριστικό του πως παίζει συχνά με την μία και παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Ο Κουρ δεν παίζει συχνά σε μικρό χώρο.

Έχοντας στο μυαλό μου τον ποδοσφαιριστή, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα να δω, είναι τα νούμερα του σε ντρίπλες, αλλά και στις αμυντικές κατηγορίες. Είχα διαπιστώσει πως δεν κρατά πολύ την μπάλα στα πόδια του και ότι συμμετέχει έντονα στο πρέσινγκ.

Τα στατιστικά του φέτος στη Ligue 1 δείχνουν σε σημαντικό βαθμό και την πραγματικότητα. Δοκιμάζει μόλις 1.4 φορές ανά 90 λεπτά να περάσει τον αντίπαλο του και πετυχαίνει τις μισές. Του καταγράφονται μόλις 0.7 επιτυχημένες ντρίπλες σε κάθε ενενηντάλεπτο. Δοκιμάζει 5.6 τάκλιν, επιτυχημένα τα 2.9, έχει 0.9 κλεψίματα και 1 key passes.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως αγωνιζόταν σε μία ομάδα που έπαιζε αμυντικά, σε χαμηλά κυρίως μέτρα, έδινε μάχη παραμονής και δεν του έδινε και το δικαίωμα να καταγράψει επιθετικά σημαντικά νούμερα.

ΚΑΛΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ

Είναι δεδομένο όμως πως δεν πρόκειται για κάποιον δεξιοτέχνη εξτρέμ, από αυτούς που αγωνίζονται στη Ligue 1, αλλά για έναν μαχητικό -σε καλή ατομική κατάσταση- αθλητή. Διάβασα μία συνέντευξη του στην "Equipe", που ανέφερε πως είναι διαβητικός. Το γεγονός αυτό καθόλου δεν τον έχει επηρεάσει στην απόδοση του, καθώς είναι καλός αθλητής, παίζει δυναμικά και συμμετέχει υπερβολικά πολύ, στα αμυντικά του καθήκοντα.

Θα τον συνέκρινα με τον Σορλέν, μόνο που ο Σορλέν είχε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τον Κουρ, μεγαλύτερη κλάση, σαφώς πιο δυνατό βιογραφικό και μπορούσε να παίξει και στον άξονα. Και ο Κουρ όμως είναι ένας ευφυής απλός ποδοσφαιριστής, παίζει με την μία, βοηθά στο άμεσο γρήγορο ποδόσφαιρο, έχει καλή σέντρα και καλά πλαϊνά στημμένα. Το σίγουρο είναι, πως αν τον βάλεις στο ρόστερ σου, θα σου προσφέρει.

ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΜΠ

Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ποιος θα είναι και ο σκοπός της μεταγραφής. Δεν γίνεται να πιστεύει κανείς πως ο Κουρ θα καλύψει το κενό του Ποντένσε και θα προσφέρει στοιχεία ποιότητας, όπως αυτά που έδωσε στον Ολυμπιακό ο Πορτογάλος -και προσφέρει ο Βαλμπουενά. Πρόκειται για έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή, που αν τελικά αποφασιστεί να αποκτηθεί, θα βοηθήσει στο να μεγαλώσει το ρόστερ.

Το επίπεδο του Κουρ, δεν ήταν ποτέ για να μονιμοποιηθεί στην ενδεκάδα ομάδας που βρίσκεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για αυτόν τον λόγο δεν απασχόλησε και τα μεγάλα κλαμπ της Γαλλίας. Έχει όμως την δυνατότητα να δώσει μία ασφαλή επιλογή στο rotation του Μαρτίνς.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ

Το αναφέρω συχνά: είναι σημαντικό για την χημεία μίας ομάδας να έχεις καλούς αναπληρωματικούς, όμως για να αποδειχτεί ευεργετική μία προσθήκη ενός αναπληρωματικού, θα πρέπει να γνωρίζει και ο σύλλογος και ο ποδοσφαιριστής ποιος θα είναι ο ρόλος του. Αν στον Ολυμπιακό, θέλουν τον Γιαν Κουρ σαν μία επιπλέον λύση στο ρόστερ, είναι μία χαρά περίπτωση. Ποιότητα για να καλύψει το κενό του Ποντένσε και να παίρνει χρόνο βασικού από τον Βαλμπουενά δεν έχει. Προέρχεται όμως από καλή σεζόν, είναι έξυπνος, μαχητικός, αθλητικός και βοήθειες στον Μαρτίνς θα μπορέσει να προσφέρει.

AP Photo/Daniel Cole

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ