OPINIONS

Έχει δίκιο ο Πέδρο Μαρτίνς για τον Χασάν

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÏÖÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÏÖÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τους λόγους που χρειαζόταν ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, τον Αχμέντ Χασάν στους ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επιστροφή του Αχμέντ Χασάν. Μία μεταγραφή που δεν δημιουργεί ούτε ενθουσιασμό, πιθανότατα ούτε ενδιαφέρον στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Τον ποδοσφαιριστή τον γνωρίζουν από την περσινή του παρουσία, οπότε δεν υπάρχει το ελκυστικό στοιχείο του άγνωστου και κάποιοι δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ορισμένες μεγάλες ευκαιρίες που έχασε την περσινή σεζόν.

Στην εκπομπή με τον Θέμη, μας έχει έρθει πολλές φορές το ερώτημα για ποιόν λόγω ο Πέδρο Μαρτίνς επιμένει σε τέτοιο βαθμό στην επιστροφή του Αιγύπτιου. Είναι αλήθεια πως με αυτήν την κίνηση η διοίκηση έκανε το χατίρι στον προπονητή της, που ζητούσε μετ επιτάσεως την επιστροφή του Αχμέντ Χασάν και η αλήθεια είναι πως έχει δίκιο.

ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ Ο ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Ασφαλώς ο Μαρτίνς δεν θέλει τον Χασάν για βασικό, δεν τρελάθηκε να ξαναπάει τον Ελ Αραμπί σε λογική rotation. Αντιλαμβάνεται πως στον Μαροκινό φονιά έχει βρει τον βασικό του φορ, έναν επιθετικό που έχει ποιότητα, αυτοπεποίθηση στο σκοράρισμα και από την στιγμή που έγινε ξεκάθαρο πως αυτός είναι ο βασικός, ξέφυγε στην μάχη του πρώτου σκόρερ.

Προσφέρει συνολικά πολλά πράγματα ο Ελ Αραμπί στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Λύνει τα χέρια στον προπονητή του, γνωρίζοντας πως μπορεί να κάνει τουλάχιστον μία στις δύο ευκαιρίες γκολ. Παράλληλα συμμετέχει στην πίεση στον αντίπαλο και με αυτόν τον τρόπο ήρθε το διπλό στο Ηράκλειο και σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλο πράγμα για μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, να έχει μαζί της τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.

Έγραφα την εποχή που ο Πορτογάλος κόουτς έκανε δύσκολη την ζωή του, μοιράζοντας τον χρόνο ανάμεσα σε Γκερέρο και Ελ Αραμπί, πως χρειάζεται απλά να γίνει βασικός ο Μαροκινός, για να βγει για πλάκα, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Πλέον τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι τρελός για να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Τον Αχμέτ Χασάν τον έχει ανάγκη, αλλά όχι για να αμφισβητήσει τον Ελ Αραμπί.

Ο ΓΚΕΡΕΡΟ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στον Πορτογάλο πήρε καιρό, για να καταλάβει πως δεν ταιριάζει με τα θέλω της ομάδας του ο Γκερέρο. Οι προπονητές εκτιμούν τις βρόμικες δουλειές που κάνουν οι ποδοσφαιριστές και πολλές φορές, κάνουν το λάθος να υπερεκτιμούν πράγματα που μπορεί να είναι χρήσιμα αλλά δεν κάνουν την διαφορά.

Ο Μαρτίνς άργησε να το καταλάβει, πως για μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, σε ένα πρωτάθλημα όπως το Ελληνικό, είναι μεγάλο πρόβλημα, ο ένας από τους δύο καθαρούς φορ, να μην έχει το γκολ. Του έγινε πιο εύκολο να το κατανοήσει, όταν αποφάσισε να μοιράσει σωστά τους ρόλους, να μονιμοποιήσει σαν βασικό τον Ελ Αραμπί και να κρατά για δεύτερο φορ τον Γκερέρο.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Πάντοτε υπήρχε η εκτίμηση προς τον Χασάν, το γεγονός όμως, πως δεν σκόραρε ποτέ ερχόμενος από τον πάγκο ο Γκερέρο, εκτός από το παιχνίδι με την Καλαμάτα, έκανε τον Μαρτίνς να θέλει κάτι διαφορετικό. Είναι μεγάλο πρόβλημα για τον προπονητή, όταν η ομάδα του κολλάει, έχει να ανοίξει μαζικές άμυνες σε χαμηλά μέτρα, να κοιτάει προς τον πάγκο του και να βλέπει έναν επιθετικό που δεν έχει το γκολ.

Έδωσε μάλιστα ξεκάθαρα το μήνυμα, αφήνοντας εκτός αποστολής τον Γκερέρο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Είναι μεγάλο πρόβλημα, όταν ψάχνεις το γκολ, να γνωρίζεις πως ο επιθετικός που έχεις στον πάγκο, δεν έχει το γκολ και το χειρότερο είναι, πως ο σωματότυπος του Γκερέρο και το αγωνιστικό του στιλ, δεν βοηθά στην τροφοδότηση του.

Ο Γκερέρο είναι ένας επιθετικός, που μπορεί να έχει χρησιμότητα, σε ομάδες που από τον φορ χρειάζεσαι πίεση στον αντίπαλο, πρόκειται για έναν αμυντικογενή φορ, που μπορεί να προσφέρει στο rotation σε μία ομάδα που για να παραμείνει στην κατηγορία, παίζει το 4-4-2 ή στην αμυντική λογική του συστήματος, όπως πχ στην Λεβάντε, στην Οσασούνα, ακόμα και στο 5-3-2 της Λεγανές, δεν έχει πολλά πράγματα να προσφέρει σε ομάδα πουν κάνει πρωταθλητισμό.

ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΕΤΗΣΕΙ

Για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό είναι πρόβλημα και η αλήθεια είναι, πως ο Μαρτίνς άργησε και πολύ να το καταλάβει. Ο Χασάν θα έρθει να πάρει τον ρόλο, που ποδοσφαιρικά είναι γεννημένος να υπηρετήσει. Αυτόν του δεύτερου, του αναπληρωματικού φορ, σε μία ομάδα που μπορεί να κερδίζει μέτρα και να κρατά χαμηλά τον αντίπαλο. Για το πόσο χρήσιμος θα είναι για τον προπονητή του, μπορεί να το καταλάβει κάποιος, αν σκεφτεί τα παιχνίδια που κόλλησε ο Ολυμπιακός σε Ξάνθη, Βόλο και με την ΑΕΚ.

ΛΥΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πόσο μεγάλες δυσκολίες θα έφερνε στις μαζικές άμυνες σε χαμηλά μέτρα που επέλεξαν οι αντίπαλοι του, στο μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων παιχνιδιών. Ομάδες φανερά κατώτερες, που έπαιξαν για το 0-0 και κατάφεραν να το πάρουν. Καταλαβαίνω πως οι φίλοι της ΑΕΚ, ενοχλούνται που το παιχνίδι της ομάδας τους μπαίνει στην ίδια λογική, με τους αγώνες που έδωσε ο Ολυμπιακός με Βόλο και Ξάνθη, όμως η πραγματικότητα είναι, πως ο μοναδικός στόχος της στο γήπεδο ήταν το 0-0, όπως και του Βόλου και της Ξάνθης.

Τέτοια παιχνίδια στο Ελληνικό πρωτάθλημα συναντά πολλά, ο προπονητής μίας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Όταν το γκολ αργήσει να έρθει, οι αντίπαλοι ταμπουρώνονται όλο και περισσότερο και είναι πολύ σημαντικό να έχεις στον πάγκο σου, έναν ψηλό φορ που και το γκολ έχει και βάση σωματότυπου δίνει την δυνατότητα στους συμπαίκτες του, να του περάσουν την μπάλα μέσα στην περιοχή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Το γεγονός πως πέρυσι ο Ολυμπιακός τελείωσε με βασικό τον Χασάν, έδειχνε και πόσο μεγάλο πρόβλημα έχει η ομάδα σε αυτόν τον χώρο. Αποδεικνύει πως δεν γίνεται να διαμαρτύρονται οι ερυθρόλευκοι για το περσινό πρωτάθλημα, πολύ απλά γιατί είχαν κατώτερο ρόστερ. Με τους Χασάν, Γκερέρο να εναλλάσσονται στην κορυφή της επίθεσης, πρωτάθλημα δεν γίνεται να πάρεις.

Είναι όμως τελείως διαφορετικό, όταν έχεις τον βασικό σου φορ και από έναν ψηλό φορ, γρήγορο στις αντιδράσεις του, ικανό στο κεφάλι να περιμένεις να σου δώσει λύσεις από τον πάγκο. Οι συνθήκες άλλωστε που θα μπαίνει ο Χασάν θα είναι ευνοϊκές για τον ίδιο, καθώς θα χρησιμοποιείται σε διαστήματα, που η αντίπαλη ομάδα θα έχει χάσει μέτρα και οι αμυντικοί της, θα είναι κουρασμένοι.

Με την είσοδο του, πέρα από σημαντικά τέρματα, που θα περιμένει ο Ολυμπιακός από τον ίδιο, θα ελευθερώνεται σε στιγμές, που τώρα έχει όλη την αντίπαλη άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του και ο Ελ Αραμπί.

Με λίγα λόγια, μπορεί η μεταγραφή του Χασάν να περνά στα ψιλά, να αφήνει αδιάφορους τους οπαδούς του Ολυμπιακού, όμως είναι ένας σημαντικός κρίκος, που ο Πέδρο Μαρτίνς είχε ανάγκη να μπει και η προσφορά του, θα είναι πολύτιμη. Θα δώσει σύντομα νίκες στους ερυθρόλευκους, σε παιχνίδια που η ομάδα μέχρι σήμερα κολλούσε. Που δεν είχε ένα όπλο να ρίξει, για να δώσει την δυνατότητα στους συμπαίκτες του, να βομβαρδίσουν το οχυρό που έχουν φτιάξει οι αντίπαλοι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ