OPINIONS

Έτοιμος για τίτλο ο ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Τσάρλυ αναλύει την πειστική για την κατάκτηση του πρωταθλήματος σημερινή εικόνα του ΠΑΟΚ και εξηγεί γιατί η ΑΕΚ θα ζήσει και θα πεθάνει με τα λάθη του καλοκαιριού.

Ακούω, διαβάζω όλο αυτό το διάστημα για το πρόβλημα που υπάρχει στον άξονα της ΑΕΚ. Πράγματι δεν μπορεί να βγει μια χρονιά με μόνο τρία κεντρικά χαφ και είναι δεδομένο πως μέσα στην σεζόν αυτό το στοιχείο δεν γίνεται να κρυφτεί. Όμως δεν είναι το μόνο λάθος που έγινε το καλοκαίρι.

Δεν ξέρω αν το πρόβλημα ήρθε από λανθασμένο προγραμματισμό, ή από λανθασμένη αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα όμως δεν αντικαταστάθηκαν οι Βράνιες, Αραούχο και η ΑΕΚ έχασε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι της. Η έλλειψη των στοιχείων αυτών των δύο ποδοσφαιριστών, ουσιαστικά έκριναν και το πρώτο ντέρμπι που έδωσε την φετινή σεζόν.

Η ΑΕΚ δέχτηκε δύο τέρματα από μεγάλα λάθη του αμυντικού της διδύμου, το πρώτο από αδυναμία του Λαμπρόπουλου να ανταποκριθεί με σιγουριά σε ψηλά μέτρα, ενώ στην επίθεση ήταν φανερό πως έλειπε η ταχύτητα από το επιθετικό δίδυμο, ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες και να εκμεταλλευτεί τα κενά που υπήρχαν στην πλευρά του Μάτος.

Αυτή είναι η ιστορία του ντέρμπι. Δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό ο ΠΑΟΚ, είχε σε καλή ημέρα το κεντρικό αμυντικό του δίδυμο, που έχοντας και την τύχη να αντιμετωπίσει ένα βαρύ επιθετικό δίδυμο μπορούσε να καλύψει ή να μην πληρώσει τα κενά που άφηνε ο Μάτος στην πλευρά του.

Ευτύχησε ο σέντερ φορ του να εκμεταλλευτεί δύο παιδικά λάθη που έκανε το αντίπαλο κεντρικό αμυντικό δίδυμο και πέτυχε μία καθαρή κι εύκολη νίκη σε ένα παιχνίδι που η αλήθεια είναι από δική του δημιουργία κατάφερε να βγάλει μόλις μία φάση κι αυτή σε αντεπίθεση που εκτέλεσε άσχημα ο Ζαμπά.

Η ΑΕΚ έχει όπλο την ταχύτητα, την ένταση που μπορούν να βγάλουν στον άξονα οι Σιμόες, Γαλανόπουλος και την πληθωρικότητα του Μάνταλου. Κατάφεραν για μεγάλο διάστημα να μην αφήσουν τον ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Μπίσεσβαρ στα αριστερά. Ο Ολλανδός ήταν σε καλή ημέρα, αλλά η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να βγάλει καθαρές φάσεις μέσω συνεργασιών στην άμυνα της ΑΕΚ. Ήταν ένα ντέρμπι που σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από την ατομική ποιότητα. Το γεγονός πως το δίδυμο Λαμπρόπουλος, Οικονόμου δεν μπορεί να είναι αυτό που θα έχει μια ομάδα που θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο Λιβάγια φέτος δεν έχει μπροστά του έναν γρήγορο επιθετικό όπως ο Αραούχο και ο ΠΑΟΚ στην επίθεση διαθέτει τον στράικερ που το λάθος μπορεί να το μετατρέψει σε γκολ.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΟΥ, ΑΓΡΑΦΟΣ Ο ΠΟΝΣΕ

Για να είμαι ειλικρινής, μου έκανε εντύπωση που ο Ουζουνίδης ξεκίνησε και σ' αυτό το παιχνίδι με τον Πόνσε. Περίμενα να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Κλωναρίδη. Ο Αργεντίνος σε δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι που είχε την αντίπαλη άμυνα ψηλά και έπρεπε να κινηθεί στον χώρο, ήταν απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα. Ασφαλώς και στα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ που έχει χρησιμοποιηθεί, έδειξε πως σε λογική στράικερ, μπορεί να βοηθήσει και το πρόβλημα φυσικά είναι πως τα τρεξίματα μπροστά από τον Λιβάγια που πέρυσι τα έδινε ο Αραούχο φέτος μπορεί να τα ψάξει μόνο από έναν πολύ πιο χαμηλού επιπέδου ποδοσφαιριστή, τον Κλωναρίδη.

ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ

Η νίκη του ΠΑΟΚ μπορεί να ήρθε από λάθη της ΑΕΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανωτερότητα. Και στο δικό μας ποδόσφαιρο να έχεις ένα αμυντικό δίδυμο που να έχει σωστές τοποθετήσεις, να παρέχει ασφάλεια σε ψηλά μέτρα και να καλύπτει τις αργές επιστροφές των ακραίων, είναι πολυτέλεια. Όπως είναι πολυτέλεια να μπορείς να αφήνεις εκτός τον Ουάρντα και να έχεις στο γήπεδο το δίδυμο των Μπίσεσβαρ, Πέλκα. Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο του φετινού ΠΑΟΚ. Το έγραψα και μετά το παιχνίδι με την Τσέλσι: Ο ΠΑΟΚ πάει να πάρει το πρωτάθλημα με όπλο πως μπορεί να κάνει το πιο αποτελεσματικό ροτέισον που έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα.

Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ που έπαιξαν τριάδα στα χαφ, οι Μπίσεβαρ, Ζαμπά, Ελ Καντουρί, τα κέρδη ήταν πολλά. Φρεσκαρίστηκε ο Πέλκας και δεν πληγώθηκε ο ΠΑΟΚ από τον τραυματισμό του Πρίγιοβιτς, ενώ μπόρεσε να καταλάβει ο Λουτσέσκου πως είναι σε πολύ καλό ατομικό επίπεδο ο Μπίσεσβαρ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η ΑΕΚ έκανε συνολικά, από πλευρά έντασης και λογικής, καλύτερο παιχνίδι από αυτό που είχαμε δει στο περσινό τελικό του πρωταθλήματος στην Τούμπα. Πίεσε πολύ, δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να κερδίσει μέτρα, να βγάλει επιθέσεις από δική του δημιουργία, βρήκε κενά στις πλευρές, όμως πέρυσι είχε ένα μεγάλο όπλο. Μπορούσε να αντέξει την πίεση, είχε κλάση στα μετόπισθεν, δεν είχε χάσει με αυτόν τον τρόπο παιχνίδια η περσινή ΑΕΚ. Τα γκολ που δέχτηκε, τη γύρισαν πίσω.

Θα μου πείτε πως μέχρι σήμερα πήγαιναν καλά οι Οικονόμου, Λαμπρόπουλος. Εδώ είναι και το μεγάλο λάθος, που κατανοώ να το κάνουν οι οπαδοί, δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως την πάτησαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ. Οι Λαμπρόπουλος, Οικονόμου πράγματι αξίζουν να βρίσκονται στο ρόστερ της ΑΕΚ. Δεν τα απαξιώνω τα παιδιά, όμως δεν γίνεται να είσαι ΑΕΚ, πρωταθλήτρια, να έχεις κάνει μία σεζόν υπέρβασης, με όπλο τους Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, ένα δίδυμο που συνδύαζε κλάση και προσωπικότητα και να πεις πως θα πάω φέτος με Λαμπρόπουλο, Οικονόμου.

Είναι μεγάλη η απόσταση, αποτελεί πισωγύρισμα. Πρέπει να μπορείς να δεις το μέλλον, μέχρι ποιον ρόλο σε πιο επίπεδο μπορείς να φθάσεις με κάθε ποδοσφαιριστή και η ΑΕΚ, ειδικά με προπονητή τον Ουζουνίδη, που προσπαθεί να περάσει στην ομάδα του ποδόσφαιρο πιο υψηλής έντασης και πιο επιθετικής λογικής, δεν γίνεται να μην έχει αξιόπιστο, ποιοτικό, γρήγορο στόπερ εκτός περιοχής. Όπως δεν γίνεται να έχεις μόνο τρία χαφ και να βγάλεις παίζοντας σε υψηλή ένταση όλη τη χρονιά. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να διορθώσει κάτι τον Ιανουάριο, φοβάμαι πως μέχρι τότε η ΑΕΚ θα υποφέρει από τα λάθη του καλοκαιριού.

ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Ο ΠΑΟΚ έχει αδυναμίες, ελλείψεις, έχει όπως κάθε ομάδα τα δικά του προβλήματα, διαθέτει όμως πληρότητα. Ενίσχυσε το περσινό του σχέδιο, δεν είναι εξαρτώμενος από κανέναν ποδοσφαιριστή. Βλέπουμε για παράδειγμα πως τον Σεπτέμβριο δεν είναι φορμαρισμένος ο Πέλκας, δεν παίζει άσχημα, αλλά δεν είναι σε κατάσταση να κρίνει μόνος του παιχνίδια. Δεν επηρεάζεται, όμως, η ομάδα του Λουτσέσκου. Θα πάρει μεγάλο παιχνίδι στη δημιουργία από τον Μπίσεσβαρ. Ασφάλεια που του έδωσε στο δεύτερο ημίχρονο με την ΑΕΚ ο Μαουρίτσιο. Παιχνίδι χώρου με πλάτος και ταχύτητα στα δεξιά από έναν εκ των Λημνιού, Ζαμπά που υπάρχει πάντα στην ενδεκάδα του Λουτσέσκου. Έχει δέσει πολύ και το αμυντικό του δίδυμο, είναι συσπειρωμένος και φανερά πιο έτοιμος από πέρυσι για να πάρει το πρωτάθλημα. Την επόμενη Κυριακή έχει ένα πολύ δυνατό «κρας τεστ» στο Καραϊσκάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ