OPINIONS

Εθνική ομάδα: Να τελειώσει το αστείο

Εθνική ομάδα: Να τελειώσει το αστείο
EUROKINISSI SPORTS

Δεν γίνεται να ενδιαφέρει την ομοσπονδία ποιον προπονητή θέλουν και ποιον δεν θέλουν οι ποδοσφαιριστές.Ο Τσάρλυ γράφει για την επόμενη μέρα στην Εθνική ομάδα.

Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα, από το κάζο του Τάμπερε. Αυτή την στιγμή ο Σκίμπε είναι απαξιωμένος, είναι τελειωμένος, καθώς οι ποδοσφαιριστές που βγήκαν τον περασμένο Νοέμβριο μπροστά για να παραμείνει στην θέση του, έχουν αντιληφθεί πως έκαναν λάθος.

Το μόνο που περιμένουμε να δούμε είναι αν θα αντικαταστήσει τώρα, η μετά τα δύο διαδικαστικά παιχνίδια που απομένουν για το NATIONS LEAGUE.

ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Η ΕΠΟ κρατά ανοιχτή την περίπτωση Αναστασιάδη, που όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Μίχος στο πάντα έγκυρο ρεπορτάζ του, δεν έχει τον Βρύζα υποστηρικτή της. Πράγματι υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι "πρέπει να κοιτάξουμε κι άλλες περιπτώσεις". Οι επαφές με ατζέντηδες έχουν ξεκινήσει. Αν δεν βρεθεί κάτι καλό και φθηνό, απλά θα χρειαστεί κάποιος να πάρει την ευθύνη για τον Άγγελο που είναι και ο λόγος που στην πραγματικότητα κολλάει η ιστορία. Ήδη έχουν ενημερωθεί μάνατζερ για να προτείνουν προπονητές χαμηλού κόστους.

Ένα όνομα που διασταύρωσα από διαφορετικές πηγές είναι του Τόμας Κρίστιανσεν που έχει περάσει με επιτυχία από την Κύπρο, έκανε πολύ καλή δουλειά στον ΑΠΟΕΛ, αλλά απέτυχε στο πέρασμα του από τη Λιντς και σήμερα είναι άνεργος. Περιπτώσεις που γράφτηκαν τύπου Μιχαΐλοβιτς, δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Δεν διαθέτει η ΕΠΟ τόσο μεγάλο κασέ για προπονητή.

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο. Πραγματικά είναι να εξοργίζεσαι με το γεγονός πως κάποιοι ποδοσφαιριστές επιμένουν να θεωρούν πως παίζει ρόλο η δική τους άποψη για το ποιος θα είναι προπονητής της Εθνικής ομάδας. Ανέφερε ο καλός συνάδελφος στο " 24ο Ευαγγέλιο" πως κάποιοι σύμβουλοι τρόμαξαν στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Αναστασιάδης ακούγοντας δύο ποδοσφαιριστές να λένε χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να ανεχτούν να τους αποκαλέσει "γίδι και ακέφαλο κοτόπουλο"!

Το προχώρησε, μάλιστα, ένας από αυτούς και είπε "αν συμβεί, θα τον στολίσω και θα φύγω". Αναρωτιέμαι από πού κι ως πού παίζει ρόλο για το ποιος θα είναι προπονητής στην Εθνική Ελλάδος, αν δύο, τρεις ή ακόμα και περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν διαφορετική άποψη. Προσέξτε, δεν εξετάζω αν ο Αναστασιάδης είναι ο κατάλληλος, αλλά το αν είναι λογικό το να πιστεύουν οι ποδοσφαιριστές πως είναι θέση να επιβάλουν στην ΕΠΟ προπονητή της αρεσκείας τους.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ασφαλώς κι εδώ επιστρέφουμε στο λάθος του Νοεμβρίου. Από την επιλογή του προέδρου της ΕΠΟ να κάνει το χατίρι συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, άνοιξε μια άσχημη πληγή. Εκεί έγινε το έγκλημα, το οποίο έχει πολλές διαστάσεις. Πρώτον δημιουργήθηκε χάσμα μεταξύ των ποδοσφαιριστών και το αίσθημα πως μία παρέα των συγκεκριμένων παίρνει τις αποφάσεις. Παράδειγμα υπαρκτό αναφέρω, δεν χρειάζονται ονόματα, έκανε λάθος αλλαγή ο Σκίμπε που κόστισε, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που πιστεύουν πως τον προτίμησε γιατί ήταν ένας από αυτούς που τον κράτησε.

Υπάρχει περίπτωση, να δημιουργηθεί με αυτήν την λογική σύνολο που θα δώσει πραγματική μάχη για τους στόχους της Εθνικής; Επειδή όλα αυτά είναι γνωστά, το να μείνει ο Σκίμπε και να τον έχουμε προπονητή στα προκριματικά του Μαρτίου, είναι σενάριο καταστροφής και το γνωρίζουν στην ΕΠΟ.

Δεν ήθελαν όλοι τον Σκίμπε, μάλιστα, για ένα μεγάλο γκρουπ ποδοσφαιριστών ήταν δεδομένα ακατάλληλος, απλά μετά το παιχνίδι της Βουδαπέστης το παραδέχτηκαν και οι υπόλοιποι. Η ζημιά όμως έγινε. Μέσα στην Εθνική πέρασε πως συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές έκαναν ένα στρατηγικό λάθος τον Νοέμβριο και έχουν την ευθύνη για ότι συμβαίνει. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο, οι αποφάσεις του προπονητή κρίνονται με διαφορετικό πρίσμα και περνάει ισχυρό μικρόβιο μέσα στην ομάδα.

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

Το μεγάλο πρόβλημα της Εθνικής, σε διαφορά με άλλες περιπτώσεις, είναι πως έχει μπει μικρόβιο για τις επιλογές εσωτερικά και σε αυτό την απόλυτη ευθύνη την έχει η ΕΠΟ που στην πραγματικότητα έδωσε την επιλογή παραμονής του Σκίμπε, σε ποδοσφαιριστές που έχουν αποτύχει με την Εθνική ομάδα.

Εδώ είναι και το λεπτό σημείο που κάνει την διαφορά. Το να έχεις ένα επιτυχημένο γκρουπ, που συνεργάζεται άψογα με έναν προπονητή και σε πηγαίνει στις διοργανώσεις, έχει λογική να ακούσεις την άποψη τους. Εδώ, όμως, έχουμε ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που κάνουν αξιόλογη προσωπική καριέρα με τους συλλόγους τους, όμως την Εθνική μας την οδηγούν από αποτυχία σε αποτυχία.

ΟΤΑΝ ΕΒΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Δεν είναι παράλογο, να τελειώνει το συμβόλαιο ενός επιτυχημένου σε Εθνική ομάδα προπονητή, που την έχει πάει σε τελικές φάσεις και να βγουν μπροστά κάποιοι ποδοσφαιριστές και να ζητήσουν να παραμείνει ο προπονητής που μαζί του έχουν φέρει διακρίσεις. Ακόμα, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, η ομοσπονδία θα πρέπει να είναι προσεχτική και να δείξει πως είναι δική της απόφαση της παραμονής, καθώς πάντοτε υπάρχουν και οι δυσαρεστημένοι. Για να καταλάβετε πόσο αστείο και στρεβλό είναι να θεωρούμε πως πρέπει να εξαρτάται το ποιόν θα έχει προπονητή η Εθνική από την άποψη που έχουν οι ποδοσφαιριστές θα σας μεταφέρω ένα απλό αληθινό περιστατικό.

Ερχόμασταν με το Κύπελλο από την Πορτογαλία –βάζω πρώτο πληθυντικό γιατί ήμουν στο αεροπλάνο- και υπήρχαν ποδοσφαιριστές που την ώρα της πτήσης έβριζαν σε πηγαδάκια τον Ρεχάγκελ! Προσέξτε, δεν τους κατηγορώ, αλλά η πραγματικότητα, το πρίσμα που φιλτράρει και αξιολογεί ένας ποδοσφαιριστής την καθημερινότητα είναι διαφορετικό και συνήθως πρέπει να περάσουν χρόνια, να αποστασιοποιηθεί για να καταλάβει το ποιος τον ωφέλησε και το ποιος όχι.

Ανεξάρτητα το ποιος θα είναι ο προπονητής της Εθνικής, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σταματήσει είναι αυτή η κωμωδία, με το ποιόν θέλουν οι ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να καταλάβουν στην ομοσπονδία, πως η Εθνική είναι μία περίεργη περίπτωση, αν δεν πηγαίνει καλά κανένας δεν την θέλει, κανείς δεν θυσιάζεται για αυτήν. Οι ποδοσφαιριστές, οι φίλαθλοι, celebrity, οι δημοσιογράφοι ακόμα τις γυρνάνε με ευκολία την πλάτη. Όταν όμως πηγαίνει καλά, το να βρίσκεσαι μαζί της, δίνει πρεστίζ.

ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ

Όχι κανέναν τυχαίο, τον Φερνάντο Σάντος είχαμε φέρει για προπονητή και οι Γκέκας, Κυριακός είπαν πως δεν θέλουν να μετέχουν στις υποχρεώσεις της. Μόλις, όμως, είδαν πως πήγαινε καλά, αμέσως σταμάτησαν την πλάκα και επέστρεψαν. Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι όχι τον Σκίμπε και τις ανέσεις που τους δίνει στην καθημερινότητα, υπασπιστές τους να φέρνουν για προπονητές, αν η Εθνική δεν τραβάει, οι παίκτες θα το βλέπουν σαν αγγαρεία.

Όλα θα αλλάξουν, μόνο αν αναλάβει ένας άνθρωπος που θα βάλει τις αποστολές σε κάποια πλαίσια. Θα βγάλει την Εθνική από την κουβέντα των μικροσυμφερόντων, θα μπουν ξανά αυστηροί κανόνες και νέα λογική στις κλήσεις και στη στελέχωση της ομάδας, στην αρχή μπορεί να ενοχλήσει, αλλά αν πετύχει όλοι θα παρακαλάνε να ανέβουν στο τραίνο. Μην ξεχνάμε πως η συμμετοχή και η παρουσία σε μια Εθνική που είναι σε θέση να πάει σε τελικά, ανεβάζει το κασέ των ποδοσφαιριστών.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι τι θέλουν οι παίκτες, αν θα θιχτούν, αν ακούσουν και κάποια σκληρή κουβέντα, αλλά αν θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να πάμε στο Ευρωπαϊκό. Στα τελικά θα βρίσκονται 24 από τις 55 Εθνικές που οι ομοσπονδίες τους έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, η επιλογή του νέου προπονητή, πρέπει να γίνει με κριτήρια το ποιος θα μπορέσει άμεσα να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να πάμε στα τελικά, όχι με το ποιόν προπονητή θέλει ή δεν θέλει ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής να συνυπάρχει.

Αυτή τη στιγμή, κατάλληλος είναι αυτός που θα μπορέσει να βάλει τους δικούς του κανόνες και να πείσει πως μπορεί να αφήσει τα μικροσυμφέροντα εκτός κουβέντας και αποφασίσει να κοιτάξει και λύσεις έξω από τις πεπατημένες, που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ