OPINIONS

Έργο Ζιντάν

Έργο Ζιντάν

Ο Τσάρλυ γράφει για τη Ρεάλ Μαδρίτης που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, το τρίτο τα τελευταία δώδεκα χρόνια, και στέκεται στην παρουσία του Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της ομάδας τον οποίο θεωρεί τον καταλληλότερο για την ομάδα της Μαδρίτης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έτρεξε ένα σερί 10 συνεχόμενων νικών και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας. Ένας τίτλος που τα τελευταία χρόνια δεν είναι εύκολος για τον σύλλογο.

Ο ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Το φετινό πρωτάθλημα, είναι μόλις το τρίτο της Ρεάλ τα τελευταία 12 χρόνια. Στην προηγούμενη του παρουσία ο Ζιντάν, κατέκτησε τρία Champions League, δύο Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο παγκόσμια συλλόγων και μόλις ένα πρωτάθλημα. Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει, πως το πρωτάθλημα του 2016-17 ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της προπονητικής του καριέρας. Ο ίδιος θα γνωρίζει καλύτερα, πιστεύω πάντως πως ο φετινός τίτλος, είχε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και έχει 100% την δική του σφραγίδα.

Είναι έργο Ζιντάν και κλείνει κάθε συζήτηση, τελειώνει κάθε αμφισβήτηση για την προπονητική του αξία. Θα μου πείτε πως γίνεται να υπάρχει αμφισβήτηση, για έναν άνθρωπο που έσπασε όλα τα ρεκόρ, που πέτυχε κάτι μοναδικό, κάτι που έμοιαζε πως είναι αδύνατον να συμβεί, κατακτώνταςτρειςφορές το Champions League. Κι όμως στην επιστροφή του στην Ρεάλ, αμφισβητήθηκε και από τον ίδιο τον Πέρες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Ο Ζιντάν, την πρώτη του θητεία στην Ρεάλ κατέκτησε τρία συνεχόμενα Champions League. Μετά την επικράτηση επί της Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2018, κατάλαβε πως με αυτήν την ομάδα έφθασε στο ταβάνι και η επόμενη σεζόν, θα είναι πολύ δύσκολη. Αποφάσισε να αποχωρήσει και περίμενε την επόμενη του δουλειά και οι φήμες εκείνων των ημερών, των ήθελαν να καλοβλέπει την θέση του Ντεσάμπ στον πάγκο της Εθνικής Γαλλίας. Έβλεπε πως υπάρχει μία φουρνιά ποδοσφαιριστών, που έχουν μπροστά τους, πολύ μέλλον και είναι ικανοί να κατακτήσουν τα πάντα. Η κατάκτηση όμως του Μουντιάλ του 2018, εδραίωσε τον Ντεσάν και ασφαλώς μείωσε και το κίνητρο του Ζιντάν.

Τα πράγματα πήγαν ακριβώς όπως τα είχε υπολογίσει και στην ομάδα του. Οι ηγέτες τις ομάδας, είχε φανεί πως είχαν φθαρεί, με τον τρόπο που λειτούργησαν μετά από την επικράτησηεπίτης Λίβερπουλ στο Κίεβο. Αντί να πανηγυρίσουν σαν ομάδα, για το ιστορικό κατόρθωνα που πέτυχαν, ο καθένας είχε να πει την δική του ιστορία. Ο Ρονάλντο πως θα φύγει, ο Μπέιλ πως είναι αδικημένος, ο Ράμος να προσπαθεί να αποδείξει πως είναι ο ηγέτης και ο μοναδικός που βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν και χρονιά Μουντιάλ, ο βασικός κορμός επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο, ήρθε και η αποχώρηση του Ρονάλντο και η αποτυχία έμοιαζε προδιαγεγραμμένη για τον επόμενο προπονητή. Ο Λοπετέγκι ήταν καταδικασμένος να αποτύχει, πήρε μία ομάδα έτοιμη να πεθάνει, που ο προκάτοχος του που ήξερε καλά τι συμβαίνει, παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να συνεχίζει να κερδίζει μαζί της και αποχώρησε για να μην φθαρεί το όνομα που έφτιαξε.

Ο Λοπετέγκι απολύθηκε στην δική μας παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου, μετά από την ταπεινωτική ήττα με 5-1 στο Καμπ Νου, από την Μπαρτσελόνα χωρίς τον Μέσι. Πρόλαβε να χάσει το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και άφησε την Ρεάλ στην 9η θέση. Στην συνέχεια ανέλαβε ο Σολάρι και η Ρεάλ πριν μπει ο Μάρτιος τα είχε χάσει όλα. Είχε αποκλειστεί στους 16 του Champions League από τον Άγιαξ, στο κύπελλο Ισπανίας που δεν κατακτά σχεδόν ποτέ, από την Μπαρτσελόνα και στο πρωτάθλημα ήταν στην 3ηθέση, 12 βαθμούς πίσω από την Μπάρτσα και 5 από την Ατλέτικο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Η εμφατική αποτυχία της περσινής χρονιάς, δημιούργησε συνθήκες, για την επιστροφής του Ζιντάν, μόλις 9 μήνες μετά από την αποχώρηση του. Αυτούς τους 9 μήνες η ομάδα που κατέκτησε 4 Τσάμπιονς Λιγκ σε 5 χρόνια, πέθανε στο γήπεδο και δημιουργήθηκαν συνθήκες, που επέτρεπαν στον Ζιντάν, να κάνει ριζικές αλλαγές.

Στην πράξη όμως, η αλλαγή το προηγούμενο καλοκαίρι δεν ήρθε στον βαθμό που ο ίδιος επιθυμούσε. Ο βασικός κορμός δεν έφυγε και από World Class ποδοσφαιριστές αποκτήθηκε μόνο ο Αζάρ, που την πρώτη του χρονιά στην Ρεάλ ήταν μόνιμα τραυματίας. Είναι τεράστιο το φετινό κατόρθωμα του Ζιντάν καθώςδημιουργήθηκαν όλες οι συνθήκες, για να αποτύχει. Μάλισταστο ξεκίνημα της σεζόν, υπήρξε αμφισβήτηση και από τον Πέρεθ, έφθασε στο σημείο μάλιστα να εξετάζεται σαν καλύτερη λύση, για τον πάγκο της Ρεάλ, ο ξεπερασμένος Μουρίνιο.

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΑΛ

Ανέφερα πολλές φορές στο παρελθόν, πως δεν είμαι σγουρός για το αν ο Ζιντάν ανήκει στους κορυφαίους προπονητές, είμαι όμως βέβαιος πως είναι με διαφορά καταλληλότερος, που θα μπορούσε να κάτσει στον πάγκο της Ρεάλ. Μία τεράστια προσωπικότητα, που δεν έχει το παραμικρό κόμπλεξ για να φανεί και να βάλει τον εαυτό του πάνω από αυτόν τον τεράστιο σύλλογο, που αφήνει ελευθερίες στο γήπεδο στους ποδοσφαιριστές του, εκτιμά το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αξιοπιστία στην αμυντική λειτουργία, ξέρει να παίρνει παιχνίδια με το κοουτσάρισμα του και πάνω από όλα καταφέρνει να έχει σε καλή κατάσταση τα αστέρια του. Όλα τα παραπάνω ήταν η βάση που τον έκαναν ιδανικό για την δουλειά του προπονητή της Ρεάλ.

ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Ζιντάν συχνά λέει πως ήταν καλύτερος ποδοσφαιριστής, από ότι προπονητής, λογικά έχει δίκιο, καθώς ο πήχης που βάζει είναι πολύ υψηλός. Φέτος όμως απέδειξε, πως είναι και ένας τεράστιος προπονητής. Που γνωρίζει πώς να αναδείξει το ταλέντο, όπως έκανε με τον Βαλβέρδε, να εκμεταλλεύεταιτα προσόντα, ποδοσφαιριστών που δεν ανήκουν στο επίπεδο του συλλόγου, όπως των Ροντρίγο, Βινίσιους και να κερδίζει με όπλο την ταχύτητα τους, κρίσιμους αγώνες που έκαναν την διαφορά, στην μάχη του φετινού πρωταθλήματος.

Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, με μία ομάδα που έμοιαζε καταδικασμένη να αποτύχει. Που ο κύριος κορμός, πέρυσι πραγματοποίησε την σεζόν, που μία επιτυχημένη ομάδα αθλητών πεθαίνει στο γήπεδο. Το καλοκαίρι αποδείχτηκε πως δεν ήταν εύκολο να απαλλαγεί από τα συμβόλαια τους, οι μεταγραφές δεν ήταν στον βαθμό που χρειαζόταν ο σύλλογος και οι δύο δυνατές κινήσεις δεν βγήκαν. Ο Αζάρ ήταν μόνιμα τραυματίας και το στοίχημα από την Γερμανία ο Γιόβιτς, έδειξε λίγος, για το επίπεδο της Ρεάλ.

ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΑ

Έγιναν πολλά για να μπορέσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα η φετινή Ρεάλ και για να τα λέμε όλα, σε μεγάλο βαθμό, έπαιξε ρόλο η πτώση της Μπαρτσελόνα.

Είναι απίστευτη η ευκολία, που μειώνονται αξίες τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο σύλλογο. Δεν γίνεται να μην μπορείς να εκμεταλλευτείς έναν επιθετικόπασπαρτού, όπως ο Γκριζμάν. Μιλάμε για ένα σπάνιο επιθετικό εργαλείο, που είναι σε θέση, να παίξει σε όλους τους επιθετικούς ρόλους και να προσφέρει, ισόποσα ανασταλτικά, δημιουργικά και σε τελική εκτέλεση, Είναι κατάντια για τον συγκεκριμένο σύλλογο, που βασίζεται στην δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες, που θέλει να διαφημίζει ότι ακολουθεί το ποδόσφαιρο που διδάσκεται στην Μασία, να τα σπρώχνει για τον Ντεμπελέ, να τον καταστρέφει, να τα σπρώχνει για τον Κουτίνιο, να τον καταστρέφει, να φθάνει στο σημείο να γίνεται το ίδιο και με τον Γκριζμάν και να ετοιμάζει το καλοκαίρι πρόταση για τον Λαουτάρο.

ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Είναι δεδομένο πως η Ρεάλ φέτος δούλεψε καλύτερα και κατάφερε να κερδίσει έναν από τους ελάχιστους υπερβατικούς τίτλους, που έχει κατακτήσει στην ιστορία της.

Τίτλος που βασίστηκε στην απίθανη πρόοδο από πλευράς ατομικών δυνατοτήτων που είχαν οι παίκτες της Ρεάλ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ασφαλώς δεν βλέπουμε την καλύτερη εκδοχή των Κρος, Μόντριτς, Μαρσέλο, Καρβαχάλ,όμως δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα που έδειχναν στην σεζόν, που έμοιαζε ο θάνατος τους. Σε τοπ επίπεδο επέστρεψαν οι Κουρτουά, Βαράν,Κασεμίρο, Μπενζεμά, πουμαζί με τον αρχηγό και ηγέτη Ράμος, αλλά και την φρεσκάδα, την ένεση ενέργειας που προσφέρει ο Βαλβέρδε, δημιούργησαν τον κορμό που οδήγησε την Ρεάλ, σε ένα πρωτάθλημα που φάνταζε αδύνατον να κατακτήσει στην αρχή της σεζόν.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ

Όποιος βλέπει συχνά την Ρεάλ, αντιλαμβάνεται πως η πρόοδος είναι τεράστια, σε σχέση με αυτό που έδειχναν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές την περσινή σεζόν ακόμα και στο ξεκίνημα της φετινής. Ο Κουρτουά, που τα έτρωγε όρθιος και είχε αντιδράσεις τερματοφύλακα που δεν αρμόζουν στον υψηλό επίπεδο, τις τελευταίες κρίσιμεςαγωνιστικές που οι νίκες ήρθαν στο όριο, κατέβασε τα ρολά. Ήρθαν νίκες, που αν δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ο Βέλγος το μηδέν πίσω, αυτό το πρωτάθλημα δεν θα ερχόταν ποτέ.

Μεγάλη απόδειξη της προόδου που κάνουν οι παίκτες δουλεύοντας με τον Ζιντάν, είναι ο Μιλιτάο. Μία προσθήκη του καλοκαιριού, που στο ξεκίνημα της σεζόν φαινόταν καρμανιόλα, κλήθηκε να αντικαταστήσει τον εντυπωσιακό φέτος Βαράν, σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στο Σαν Μαμές, απέναντι στην Μπιλμπάο.

Ο Μιλιτάο ήταν εντυπωσιακός, η εικόνα του αγώνα, σε έκανε να πιστεύεις, πως αν δεν ήταν στο γήπεδο, για να μπορέσει με την ταχύτητα του, να σταματήσει τις κούρσες του Ινάκι Γουίλιαμ, δεν θα έπαιρνε ποτέ το συγκεκριμένο παιχνίδι η Ρεάλ. Αυτός ο τίτλος ανήκει σε μεγάλο ποσοστό στον Ζιντάν, όμως σημαντικό μερίδιο σε αυτόν, έχουν οι δύο παλιές καραβάνες, οι Ράμος, Μπενζεμά.

ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ ΜΠΕΝΖΕΜΑ

Ο Μπενζεμά βρίσκεται από το 2009 στην Ρεάλ, έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους, τέσσερα Champions League,είναι βέβαιο όμως πως το φετινό πρωτάθλημα θα το χαρεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι ο πρώτος τίτλος, που η Ρεάλ θα τον κατακτήσει, με τον ίδιο να είναι ο ηγέτης της. Πάντοτε βρισκόταν στην σκιά του Ρονάλντο και ο ίδιος είχε έναν βοηθητικό ρόλο. Ρόλο σημαντικό και χρήσιμο, όμως που συχνά τον αδικούσε και τον έκανε να φαντάζει πολύ κατώτερος από ότι πραγματικά είναι, στην συνείδηση του κόσμου.

Real Madrid's head coach Zinedine Zidane, right, speaks with Karim Benzema during a Champions League group A soccer match between Real Madrid and Galatasaray at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Wednesday, Nov. 6, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Real Madrid's head coach Zinedine Zidane, right, speaks with Karim Benzema during a Champions League group A soccer match between Real Madrid and Galatasaray at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Wednesday, Nov. 6, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Γάλλος είναι ένα από τα θέματα, που για πολλά χρόνια αν τα άνοιγες, σε βοηθούσαν να καταλάβεις και την ποδοσφαιρική αντίληψη του συνομιλητή σου. Αν στον μείωνε, αν γέλαγε στο άκουσμα του, καταλάβαινες πως δεν χρειάζεται να συνεχίσεις την ποδοσφαιρική συζήτηση. Και ήταν πολλοί αυτοί, που γέλαγαν ειρωνικά στο άκουσμα του ονόματος του.

Φέτος ήταν ο απόλυτος ηγέτης. Ο Ζιντάν μάλιστα που είναι εξπέρ στο ροτέισον, αλλάζει τους πάντεςεκτός από τον Μπενζεμά. Γνώριζε πως με την ποιότητα που έχει στο ρόστερ του, δεν γίνεται να κερδίσει, δεν γίνεται να επιτεθεί σωστά η ομάδα του, αν δεν έχει τον Γάλλο στο γήπεδο. Για αυτόν τον λόγο του έχει δώσει και τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής από όλη την ομάδα.Μία αγωνιστική πριν το τέλος, έχει αγωνιστεί 3.094 λεπτά στο πρωτάθλημα, έχει πετύχει 21 γκολ και έχει δώσει 8 ασίστ.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Είναι απίστευτο αλλά η Ρεάλ κατακτά το πρωτάθλημα με δεύτερο σκόρερ της, τον αρχηγό τηςμ τον Σέρχιο Ράμος. Έχει πετύχει δέκα τέρματα, τα έξι με πέναλτι. Κατά την άποψη μου πρόκειται για τον πληρέστερο αμυντικό που έχει βγάλει το άθλημα. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλον στόπερ, που να απειλεί με τόσο μεγάλη συχνότητα και με τόσους διαφορετικούς τρόπους την αντίπαλη άμυνα, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας στην ομάδα του. Είναι τεράστιο το φετινό πρωτάθλημα για την Ρεάλ, γιατίκατακτήθηκε, σε μία σεζόν, που υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις αποτυχίας και το γεγονός αυτό είναι ένα προσωπικό επίτευγμα του Ζιντάν.

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Είναι πολλά, αυτά έκανε με επιτυχία και έφεραν τον φετινό τίτλο και τα ανέφερα αναλυτικά στο κείμενο. Άφησα για το τέλος, την λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, του δίνει νίκες στους τελικούς, προκρίσεις σε οριακά νοκ άουτ και φέτος έκανε τη διαφορά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έχει ένα σπάνιο ταλέντο, μία τρομακτική ικανότητα στο κοουτσάρισμα.

Δεν μπορώ να θυμηθώ, άλλον προπονητή, να βοηθά με τόσο μεγάλη συχνότητα τους ποδοσφαιριστές του, με τις αλλαγές που κάνει από τον πάγκο και το φετινό πρωτάθλημα δεν κατακτήθηκε με ανωτερότητα. Η Ρεάλ δεν ήταν μία ομάδα, τόσο καλή που σκορπούσε φόβο και πετύχαινε εμφατικές νίκες. Οι περισσότερες ήταν στο όριο και υπήρξαν κινήσεις και αποφάσεις του προπονητή, μέσα στα παιχνίδια που έκαναν την διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ