OPINIONS

Ένα πολυεργαλείο για τον Μαρτίνς

Ένα πολυεργαλείο για τον Μαρτίνς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παϊτίμ Κασάμι που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό και είναι ικανός να προσφέρει πολλά περισσότερα από μια μεταγραφή στους "ερυθρόλευκους".

Ο ιδιοκτήτης της Σιόν πήρε την απόφαση να αφήσει ελεύθερους τους ποδοσφαιριστές που δεν δέχτηκαν μείωση του συμβολαίου τους λόγω του κορονοϊου. Μέσα σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές βρίσκεται και ένας παλιός μας γνώριμος. ο Παϊτίμ Κασάμι.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έχουν δείξει ενδιαφέρον για την επιστροφή του Ελβετού και μάλιστα, είχαν κάνει προσπάθεια και τον περασμένο Ιανουάριο για να τον αποκτήσουν.

ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΑ 27

Είδηση που προκαλεί εντύπωση, όχι για την αξία του ποδοσφαιριστή, αλλά για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός όταν τον είχε δικό του, έψαχνε να βρει τρόπο για να τον ξεφορτωθεί. Θυμίζω πως ο Παϊτίμ Κασάμι είχε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Ήταν βασικός την σεζόν 2014-15, έπαιξε 36 παιχνίδια με 5 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και τη σεζόν 2015-16 αγωνίστηκε συνολικά σε 34 παιχνίδια και πέτυχε 4 τέρματα και 3 ασίστ.

Ο Κασάμι δεσμευόταν με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το δύσκολο χαρακτήρα του, από τους πρώτους μήνες του 2016, ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να τον ξεφορτωθεί. Την τρίτη χρονιά του συμβολαίου του πήγε στην Νότιγχαμ, όπου έπαιξε 25 παιχνίδια και είχε 2 γκολ, 2 ασιστ και στη συνέχεια αποφασίστηκε να τον αφήσουν ελεύθερο.

Προσέξτε, από ένα σημείο και μετά, η συνεργασία των δύο πλευρών ήταν τόσο προβληματική, που αναγκάστηκαν στον Ολυμπιακό που είναι καθηγητές στο να πουλάνε ποδοσφαιριστές, να αφήσουν ελεύθερο 27 ετών διεθνή με την Εθνική Ελβετίας ποδοσφαιριστή, που έχει αγωνιστεί σε Champions League και στην Premier League.

Πραγματικά όσο και να έχει βελτιωθεί σαν χαρακτήρας ο Κασάμι, η συγκεκριμένη εξέλιξη μου προκαλεί έκπληξη, καθώς οι ερυθρόλευκοι τον είχαν στο ρόστερ τους και αξιολόγησαν σαν πιο σημαντικά από την ποδοσφαιρική του αξία, θέματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία του ποδοσφαιριστή.

ΟΡΓΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΣΙΟΝ

Όλα αυτά δεν σημαίνουν, πως δεν τον θεωρώ μία αξιόλογη ποδοσφαιρικά επιλογή. Στην Σιόν έχει κάνει τρία γεμάτα χρόνια. Την πρώτη σεζόν έπαιξε 26 παιχνίδια και είχε 6 τέρματα και 5 ασίστ, τη δεύτερη 38 παιχνίδια με 11 τέρματα και 8 ασίστ και φέτος έχει πρόλαβει να αγωνιστεί σε 25 παιχνίδια και έχει πετύχει 12 τέρματα και έχει δώσει 2 ασιστ. Τη φετινή σεζόν είναι με διαφορά πρώτος σκόρερ της Σιόν στο πρωτάθλημα, με 8 τέρματα.

Το όπλο του Κασάμι, που θα μπορούσε να τον κάνει χρήσιμο στο rotation του Ολυμπιακού, είναι πως μπορεί να προσφέρει σε πολλούς χώρους. Από τα νούμερα του προκύπτει, πως όσο περνά ο χρόνος, έχει και μεγαλύτερη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Στην Σιόν την πρώτη του χρονιά, ξεκίνησε να δίνει λύσεις στον άξονα, είτε σαν δεξί εσωτερικό χαφ στο 3-5-2 και στον 4-3-3, είτε και σε δίδυμο στο 4-4-2. Από ένα σημείο και μετά άρχισε να λειτουργεί πιο επιθετικά, σαν επιτελικός χαφ στο 4-2-3-1 και σαν δεξιός εξτρέμ, τόσο στο 4-2-3-1, όσο και σε καθαρό 4-4-2.

Καταλαβαίνετε πως στο αδύναμο πρωτάθλημα της Ελβετίας, ο σοβαρός Κασάμι οργίασε, πλέον είναι γεμάτος από παιχνίδια και πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, που μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλούς χώρους.

ΑΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον αποκτήσει τον περασμένο Ιανουάριο, δεν τα κατάφερε και πήρε τον Καφού, έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι σε θέση να δώσει το παραμικρό. Αν είχε αποκτηθεί ο Κασάμι, σήμερα ο Μαρτίνς θα ένιωθε πιο ήσυχος και θα μπορούσε πάντοτε να κρατά κάποιον ποδοσφαιριστή του πιο φρέσκο. Στην πράξη, μπορεί να προσφέρει ανάσες σε τρεις σημαντικούς χώρους, με τον τρόπο που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός.

Από ένα σημείο και μετά οι ερυθρόλευκοι είχαν και έχουν να δώσουν μόνο δύσκολα παιχνίδια. Κάτι που έχει να κάνει με τη φύση του φετινού πρωταθλήματος με τη διεξαγωγή των playoffs αλλά και με την Ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου.

Ο Μαρτίνς έχει καταλήξει στα ανταγωνιστικά παιχνίδια, σε ένα 4-5-1 με τον Καμαρά να είναι ο πρώτος που πιέζει πίσω από τον Ελ Αραμπί. Ο Κασάμι, θα μπορούσε εύκολα, σε κάποιο παιχνίδι να δώσει ανάσα στον Καμαρά, καθώς και να απειλεί από αυτόν το χώρο, γνωρίζει και να πιέζει.

Ο Ολυμπιακός επίσης, χρειάζεται έναν καλύτερο στο κάθετο παιχνίδι ποδοσφαιριστή από τον Μπουχαλάκη, που θα έχει τη δυνατότητα να παίζει με πιο υψηλή ένταση. Σε παιχνίδια που ο Μαρτίνς θα χρειαστεί είτε να ξεκουράσει το μυαλό του στο γήπεδο, όπως ο ίδιος θεωρεί τον Μπουχαλάκη, είτε έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο Κασάμι θα μπορέσει να δώσει σημαντικές λύσεις.

Τα νούμερα που έχει καταγράψει φέτος ο Κασάμι είναι εντυπωσιακά. Έχει 12 τέρματα σε πρωτάθλημα και κύπελλο σε 25 αγώνες, νούμερα που ήρθαν κυρίως παίζοντας στα δεξιά. Ασφαλώς αυτά έγιναν σε ένα χαμηλό επίπεδο, όμως από την στιγμή που ο Ποντένσε δεν αντικαταστάθηκε, στην υποθετική συζήτηση πως θα είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο ο Κασάμι, θα ήταν βασικός στα δεξιά, αντί του Ρατζέλοβιτς.

ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ

Αναλύοντας πως θα βοηθούσε ο Κασάμι, αν είχε αποκτηθεί αντί του Καφού τον περασμένο Ιανουάριο, θέλω να εξηγήσω πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει το χάρισμα να συμμετέχει ισόποσα στο αμυντικό, στο δημιουργικό και στο επιθετικό κομμάτι, σε πολλούς χώρους.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι απαιτητικό και έχει πολλά παιχνίδια σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, με συνέπεια ποδοσφαιριστές πολύεργαλεία όπως ο Κασάμι, να αποτελούν σημαντικά όπλα στα χέρια των προπονητών και να τους λύνουν συνεχώς προβλήματα.

Το σημαντικό είναι ο Κασάμι όντως να έχει ωριμάσει μεγαλώνοντας και να μην επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, η συνέπεια του και η απόδοση του, όπως και έγινε στην πρώτη του συνεργασία με τον Ολυμπιακό. Αγωνιστικά ο Κασάμι, μπορεί να δώσει λύσεις πολύ περισσότερες από ό,τι μόνο ένας ποδοσφαιριστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ